Вести

БРНАБИЋ: ЦИЉ НАЦРТА ЗАКОНА ВЕЋА БЕЗБЕДНОСТ ГРАЂАНА

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић састала се данас у Палати Србија са представницима Националног конвента о ЕУ са којима ће расправљати о Нацрта закона о унутрашњим пословима. 

"Данас смо се скупили да прођемо члан по члан Закона о унутрашњим пословима. Поготово што се дигла бура око овог важног закона. Циљ закона је да се унапреди ова област како би се унапредила заштита грађана", рекла је Брнабић.

Истакла је да је у циљу транспарентности расправа отворена за медије.

"Данас ћемо седети овде колико треба, како би прошли кроз сва нерешена питања", рекла је Брнабић.

У расправи учествују и министарка за европске интеграције Тања Мишчевић и министар унутрашњих послова Братислав Гашић, као и представници Министарства правде.

Министарство унутрашњих послова је прошле године предложило измене читавог сета нових регулатива из области безбедности, али је после критика у јавности влада 26. децембра саопштила да је и тај предлог повучен из процедуре.

"У складу са договорима који смо постигли на нашем последњем састанку са Националним конвентом, пролазимо члан по члан предлога Нацрта закона. Мени је било веома вазно да будем овде као председница владе и да видим шта можемо да урадимо", рекла је Брнабић.

Истакла је да се инклузивно и транспарентно наставља рад на Нацрту тог закона.

Брнабић је одговорила да је поводом постојећег Нацрта закона био другачији договор и да је влада става да већ постоји Нацрт и отворена је за све коментаре.

"А, сада смо чули да не желите да разговарамо о члановима, већ да желите да се приступи писању новог закона, ви сте рекли да је овај Нацрт закона изненада стављен на јавну расправу, а то показује намеру да не нађемо решење, јер није стављен изненада", истакла је Брнабић.

Брнабић је нагласила да МУП има добра образложења и да читава јавност треба да их чује.

"Не постоји никаква интенција да се ово ради из затворених врата и ова јавна расправа није изненадна", поручила је Брнабић.

 

За месец дана наставак расправе о Нацрту закона о унутрашњим пословим

Брнабић је оценила да је расправа о Нацрту закона о унутрашњим пословима која је данас вођена са представницнима цивилног друштва и Националног конвента ЕУ била конкретна и да су ставови приближени те додала да ће разговори бити настављени за месец дана.

"Захваљујем организацијама цивилног друштва и Конвенту, расправа је била конкретна и успели смо да приближимо ставове и видимо и успоставимо неку врсту разумевања, што је најважније", навела је Брнабић након вишесатне расправе и нагласила да читав посао након овога што је данас урађено постаје лакши.

Навела је да ће следећи састанак бити за месец дана када ће заједно проћи кроз ствари које нису успели да усагласе и да ће након тога Нацрт закона бити предмет јавне расправе.

Додала је да је предложила да се тренутна финална верзија проследи свима како би се видело шта је избачено, а шта прихваћено и позвала да се настави са радом на оперативном плану.

 

 

 

Извор: Танјуг