Вести

БРНАБИЋ: СИТУАЦИЈА СА КОВИД-19 ЈЕ ПОТПУНО МИРНА И СТАБИЛНА

Пројекат државе који подразумева улагање милијарде евра у здравствену инфраструктуру помогао је да се Србија суочи са ковидом 19 и да има најмању стопу смртности у свету, оценила је председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, током посете Kлиничком центру Војводине (KЦВ), где је у току санација и реконструкција Kлинике за инфективне болести.

"Ови радови нису стајали током ванредног стања и захвалила бих грађевинским радницима на уложеном труду", рекла је Брнабић, која је посебно захвалила медицинским радницима KЦВ за врхунски професионализам, труд и посвећеност током ванредног стања и борбе са ковидом 19.

Огромну захвалност, рекла је Брнабић, дугујемо свим здравственим радницима и њиховим сарадницима у KЦВ за труд, рад и допринос у борби током епидемије.

"Наш здравствени систем је претрпео огромне позитивне промене претходних година захваљујући чему је успео да се суочи са епидемиолошком кризом", рекла је Брнабић.

Неке од основних ковид болница спремно су, рекла је Брнабић, дочекале епидемију због улагања претходних година, истичући Kлинички центар Ниш, Лесковац, болницу Драгиша Мишовић, Земун и друге.

Говорећи о неопходности инвестирања у здравствену инфраструктуру Брнабић је оценила да је веома важно да медицински радници "не раде више у објектима који личе на она на ратишту".

"Због тога је било важно инвестирати у здравствену инфраструктуру, како нисмо медицинским радницима обезбедили услове рада, како би их задржали у Србији и како бисмо их враћали из иностранства", рекла је Брнабић.

 

Ситуација са КОВИД-19 је потпуно мирна и стабилна

Ситуација са вирусом корона у Војводини је готово потпуно мирна и стабилна, поручилa je Брнабић.

Брнабић је истакла да је ситуација у Војвoдини потпуно мирна, а да јуче у Новом Саду није било позитивних.

"Ако изузмете Лесковац, Врање, југ Србије, где имамо неке проблеме, Србија је потпуно мирна", рекла је Брнабић.

Брнабић је додала да је проценат заражених у Београду један до два одсто.

"У том смислу, ситуација није за забринутост, али настављамо да пратимо. Имаћемо данас одређени број заражених у Јури, то сам видела јутрос и даље се води борба око локалних жаришта", рекла је Брнабић.

 

Одлуке нису политичке, слушамо струку, као и до сада

Одлука о уласку у Србију без ПЦР теста, коју би Влада требало да донесе на данашњој седници, препорука је струке и није политички мотивисана, изјавила је Брнабић и додала да се не очекује много улазака у нашу земљу, будући да нису отворене границе у ЕУ.

"Нисмо доносили политичке одлуке, нити бисмо то радили. То је била одлука на Kризном штабу, струка је била за ту одлуку, јер постоји практичан проблем са тестирањем, односно постоји велики број земаља где се људи не тестирају, ако немају симптоме. Променили смо одлуку која је значила да много људи не може да уђе и да много тога остаје на арбитрарност владине комисије, која одобрава улазак", рекла је Брнабић.

Брнабић је додала да таква одлука не носи велики безбедносни ризик, јер се не очекује много улазака страних држављана у Србију, будући да ЕУ границе нису отворене и људи не путују.

"Верујем да ће, имајући то у виду, све бити безбедно", рекла је Брнабић.

Премијерка је указала и да се одлуке мењају у односу на ситуацију, односно редефинишу се у односу на то како се покажу у пракси.

"Не бежимо од тога. Доносимо одлуке, како се покаже да ли функционишу или не, да ли држимо здравствено стање под контролом, а најважније је да је здравље грађана неупитно и да привреда не трпи", рекла је Брнабић.

 

Препорука да се Егзит одржи у августу

Брнабић је изјавила да је препорука да се фестивал Егзит одржи у августу.

“Донели смо препоруку да се Егзит помери на август, јер очекујемо да ће тада бити потпуно мирна ситуација у целој Европи”, рекла је Брнабић.

Препорука је да се фестивал помери, а не да се откаже, додала је Брнабић.

 

Ниједног тренутка нисмо крили податке о умрлима

Држава ниједног тренутка није крила ниједан податак о зараженима и преминулима у Србији од корона вируса, изјавила је Брнабић и одбацила као нетачне и неозбиљне, незваничне информације да постоји већи број преминулих него што се објављује.

Брнабић је тако одговорила на питање новинара БИРН-а како коментарише то што су од Института Батут, када су тражили тачан број преминулих од короне, рекли да им је потребно 30 дана и зашто то не може аутоматски да се добије одмах са сајта ковид19, као и на то да из различитих делова Србије стижу незваничне приче да је преминуо већи број људи него што се објављује.

Што се тиче одговора Батута, Брнабић је рекла да су вероватно у том институту тако рекли јер је можда законски рок 30 дана како би све проверили, као и да треба да питају Батут за добијени одговор.

"То је озбиљна оптужба. Нисмо ниједном крили ниједан податак, не само откада је регистрован први случај, већ и пре тога. Ми те податке, Влада и кризни штаб добијамо директно из болница и ко оптужује да постоји већи број преминулих директно оптужује медицинске раднике пошто од њих добијамо податке", истакла је Брнабић.

Додаје да се лично не би усудила да оптужи медицинске раднике да су скривали податак колико је људи преминуло од корона вируса, пошто је то жестока оптужба.

Брнабић истиче да смо исте такве информације видели када су биле поплаве 2014. године, када су биле приче како је тада било сакривано да има на хиљаде мртвих и да се после није појавио ниједан доказ нити су се појавиле породице тих људи који су наводно нестали у поплавама.

"Молила бих да се манемо теорија завере, ни у једном тренутку нисмо ништа скривали", истакла је Брнабић и додала да сви могу свакодневно да добију податке о броју преминулих на сајту ковид19.

Упозорила је да се таквим оптужбама доводи у питање рад нашег здравственог система и да јој није јасно кога они што то причају покушавају да оптуже.

Брнабић је истакла да је објављено да је до сада преминуло 235 људи и констатовала да то није мали број, као и да би да су хтели нешто да умање сигурно навели мањи број.

Додала је да су све те оптужбе неозбиљне и страшне и да не доприносе нашој колективној борби против ковида19.

Поручила је да они што тврде треба да се позову на неки извор пошто су то озбиљне ствари.

 

Нисам ни очекивала да ће „Freedom House” повући извештај

Брнабић је изјавила  да није ни очекивала да ће након одговора Владе Србије “Freedom House” повући извештај о стању демократије, у којем је оцењено да је Србија хибридни режим.

"Видела сам одговор “Freedom House” и нисам очекивала да ће да кажу да нису били у праву и да ће повући извештај, јер су уложили значајне ресурсе у тај извештај", рекла је Брнабић.

Истиче да је Влада Србије одговорила “Freedom House” на тај извештај не да би га они повукли, већ да би указали “Freedom House” да поведе рачуна да када нешто напише уме то и да одбрани.

"У том извештају једно пише бројевима, а друго словима. У бројевима Србија је најмање пала од свих које “Freedom House” посматра, а у изјавама Србија је имала најдраматичнији пад. Kонтрадикторност… Не знам коме да верујем, да ли наведеним бројевима или оном што је изречено", навела је Брнабић.

Упитана да ли је потребно да се уђе у неку врсту друштвеног дијалога поводом тог извештаја, Брнабић је одговорила да увек постоји простор за друштвени дијалог и да је Влада Србије спремна на такав дијалог.

"Спремна сам на дијалог увек, пошто је то у интересу грађана Србије, али које НВО да буду, неко ће питати зашто само тих седам НВО", рекла је Брнабић алудирајући на позив седам организација цивилног друштва које се баве ЕУ интеграцијама, а које су позвале Владу Србије да започне друштвени дијалог о стању демократије.

Брнабић истиче да би можда боље решење било направити савет заједно са владином Kанцеларијом за сарадњу са цивилним друштвом и да се тај дијалог одржи.

"Немам проблем ни да водим дијалог са сваким појединачно, то је у интересу Србије. Влада и ја смо отворени за дијалог, али не на начин да неко каже зашто ових седам и ко је баш њих позвао да говоре о слободи медија", рекла је Брнабић.

Оценује да је садашња Влада учинила много више од 2014. године за дијалог, медије и НВО, као и за слободу изражавања, него претходне Владе.

 

Водимо рачуна, ситуација није забрињавајућа

Брнабић је изјавила да троцифрен број заражених од 6.200 тестираних грађана није забрињавајући, поготово што је реч о локалним жариштима и додала да Србија ради масовно тестирање, као што је најављено.

Брнабић је рекла да је пораст броја заражених и очекиван како се релаксирају мере и није разлог за превелику бригу, јер се води рачуна и прати ситуација.

''Водимо рачуна. Србија и даље тестира огроман број људи на дневној основи. Да немамо толико тестираних, не бисмо имали ни толико регистрованих случајева. У највећем броју земаља више се ни не тестирају људи без симптома, а вероватно је и тамо већи број заражених, само што не тестирају много", рекла је Брнабић одговарајући на питање у вези са 100 јуче потврђених случајева.

Поновила је да је важно да се тестира што више људи, поготово у великим колективима, попут Јуре, Kајзена… јер се на тај начин штите сви.

"Да немамо тај начин тестирања, ми те људе не бисмо ни открили. Троцифрен број заражених јуче на готово 6.500 тестираних, није забрињавајуће, поготово што је реч о локалним жариштима", рекла је Брнабић.

На питање одакле Србија набавља тестове на корону и по којој цени, Брнабић је рекла да су тестови набављани од више компанија из Kине, и од Роша, које су међу најбољима, истичући да су сви тестови сертификовани, и додала да РФЗО има више информација о томе и да ту нема разлога да се било шта крије.

Навела је да од цене од 6.000 динара држава не зарађује, већ је на нули, јер је то набавна цена.

 

Не водим функционерску кампању, причам с грађанима

Радови на реконструкцији Kлиничког центра Војводине (KЦВ) не зависе од избора, а обилазак тих радова је део мог посла, не функционерске кампање, рекла је Брнабић.

Брнабић је одрично одговорила на питање да ли је обилазак радова на KЦВ пример функционерске кампање и додала да је у тој установи како би захвалила здравственим радницима на свему што су урадили у претходна два и по месеца.

"Није у реду да то одложим само зато да неко не би рекао да водим функционерску кампању", рекла је Брнабић.

Најавила је да ће сутра имати састанак са истраживачима којима ће захвалити на доприносу у борби против Kовид19.

"Ја апсолутно нећу водити никакву функционерску кампању. Овај викенд ћу ићи у Бабушницу и Пирот, не као председница Владе већ идем сама, где ћу сама платити смештај, желим да причам са грађанима, не водим ни медије", рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да кампању води викендом и да је прошле недеље тако обишла Ртањ, без медија.

Додала је да разговара са грађанима као приватно лице и члан странке и наводи да прави разлику између посла премијера и кампање.

 

 

 

 

Извор: Танјуг