Вести

ГЛИШИЋ: СВАКА ЛИСТА КОЈА БУДЕ УЧЕСТВОВАЛА НА ИЗБОРИМА БИЋЕ НАШ НАЈВЕЋИ ПРОТИВНИК

Свака листа која буде учествовала на изборима биће наш највећи противник, јер уколико сви заједно буду имали само један глас више, лако ће се сабрати – рекао је, Дарко Глишић, председник Извршног одбора Српске напредне странке.

* На кога од странака које ће учествовати на изборима 21. јуна гледате као на највећег противника?

- Код тих странака не постоје идеолошке непремостиве разлике, дијаметрална програмска решења, супротни планови, пројекти и идеје. Њих држи и мотивише само гола борба за власт. Немам дилему да би се сутра лако ујединили само да се докопају фотеља.

* Да ли је Српска напредна странка већ у кампањи?

- Српска напредна странка је била у кампањи од тренутка расписивања избора до увођења ванредног стања и кампању је наставила одмах након одлуке да изборне радње могу поново да теку.

* Како изгледа кампања будући да више нема непосредног контакта с бирачима због короне, што је ранијих година био случај?

- Кампању смо прилагодили условима у којима се држава и друштво налазе. Са нашим члановима контактирамо телефонски, путем интернета шаљемо јасне поруке бирачима шта је то што су наш план и програм.

* Да ли планирате предизборне скупове?

- Зависи од епидемиолошке ситуације. Пратимо извештаје лекара и у складу са тим донећемо одлуку. Не искључујем могућност да их буде, али свакако да нећемо урадити ништа чиме бисмо угрозили нечије здравље или живот.

* Шта мислите о одлуци Покрета слободних грађана и Сергеја Трифуновића да ипак изађу на изборе?

- О њиховој одлуци не мислим ништа, о њиховом председнику мислим све најгоре. Ни највећи непријатељи не би нам пожелели такву особу у политичком животу или, не дај Боже, на власти. Њихову одлуку да ће изаћи на изборе, као ниједну претходну не желим да коментаришем.

*  Хоћете ли заменити председнике општина који се нису најбоље снашли у кризи изазваној вирусом корона?

- Након избора ћемо направити генералну анализу свега шта су представници СНС-а у локалним самоуправама урадили и како су се носили са разним изазовима. Од тога и од резултата зависиће кадровске одлуке, мада морам да напоменем да у великом броју општина и градова имамо потпуно нове кандидате.

* Према последњим истраживањима агенције Фактор плус, СНС има рејтинг око 57%. Уколико се изоставе странке које бојкотују изборе, онда идете и на 60%. Шта кажу истраживања која ви наручујете?

- Изборни резултат не креирају истраживања већ бирачи. Оно што су наша сазнања са терена, из разговора са грађанима, јесте да људи верују у политику рада и резултата. А такву политику јасно персонификује Александар Вучић.

*  Да ли размишљате о потенцијалним партнерима у будућој влади? Да ли сте за наставак сарадње са социјалистима?

- Прво треба да победимо на изборима, што неће нимало бити лако. О тој теми ћемо разговарати када и ако дође на ред.

* Поједини опозиционари на Твитеру кажу да је СНС прикупљала потписе и за неке друге листе. Има ли у томе истине?

- Па поједини залудни опозиционари једино што раде је да висе на Твитеру и пишу глупости. Не мислите ваљда да треба да коментаришемо све лажи, а ово је једна од њих, које излазе на друштвеним мрежама. Сваки дан смо сведоци таквих бесмислица.

* Да ли сте ви лично спремни да преузмете неку позицију на власти, на пример, да будете министар?

- Не размишљам о томе сада, а нећу размишљати ни након изборе. Моја жеља је да политика председника Вучића и СНС-а добије што ширу подршку јер је то добро за будућност Србије и за нашу децу и само на то сам фокусиран.

* Да ли СНС мора да на сваку акцију опозиције одговори три пута јаче? На штрајк глађу, двоструким штрајком глађу, на окупљање присталица опозиције, бројнијим окупљањем присталица власти, на шерповање бакљама...?

- Волео бих да можемо да им одговоримо на неки програм и план везан за будућност Србије, али тога код њих нема. А што се тиче свега овог што сте навели, ми никакве бакљаде и штрајкове глађу нисмо организовали, једноставно не можете људима забранити да реагују на начин на који су реаговали испровоцирани нечијим бахатим понашањем. Што се тиче скупова, масовност наших скупова темељи се на поверењу које људи имају у нашу политику.

* Како сте поднели ванредно стање? Да ли мислите да је држава, што се мера тиче, нешто могла да уради боље?

- Током ванредног стања волонтирао сам и обилазио наше најстарије суграђане. Мере државе и наши лекари допринели су да се Србија спасе озбиљне катастрофе која би се огледала у хиљадама мртвих. Погледајте шта се све дешавало у многим европским земљама и све ће вам бити јасно.

* Јесте ли чули критике да су Влада и Кризни штаб ванредно стање требало да уведу раније?

- Да су увели раније, било би што нису касније. Сматрам да су све мере донете правовремено и људи то јасно виде.

* А шта кажете на оптужбе да се са проглашењем ванредног стања чекало да би СНС прикупила потписе за изборе?

- Је л’ и ово са Твитера ? Па зар ви стварно мислите да СНС-у треба неко додатно време да прикупи потписе? Широм Србије у року од два сата смо имали потребан број потписа. То је још једна будалаштина која не заслужује никакав коментар.

* Јесте ли се пријавили за помоћ од 100 евра коју држава уплаћује пунолетним грађанима?

- Нисам. Подржавам ову меру као вид економског подстицаја и што бржег изласка из кризе проузроковане вирусом корона и позивам наше грађане да се пријаве. С једне стране, поносан сам што наша држава сада има тај финансијски капацитет да може да реализује једну овакву меру, а с друге стране апсолутно сам сигуран да ће Србија брзо пребродити последице изазване епидемијом и бити економски лидер у региону.

 

 

 

Извор: Блиц