Вести

ВЕСИЋ: БЕОГРАД ЈЕ НА НОВУ АУТОБУСКУ СТАНИЦУ ЧЕКАО ПОЛА ВЕКА

Бројна механизација и радници пуном паром раде на пројекту изградње комплекса нове аутобуске станице на Новом Београду, а радови ће ускоро бити приведени крају. Заменик градоначелника Београда Горан Весић нагласио је да Београд ову аутобуску станицу чекао 50 година.

Одлука да се аутобуска станица из старог дела града измести на Нови Београд донета је пре пола века и толико дуго се чекало да ми почнемо да радимо нову станицу. Пола века се чекало да неко има снаге, воље и новца да реализује планове настале још за време Бранка Пешића. Свака власт се заклињала, али ниједна није имала ни знања, ни политичке воље. Као што видите, радови добро напредују, а овде где се ми налазимо биће паркинг место за аутобусе, изјавио је Весић.

Додао је да је за аутобусе изведено чак 80 паркинг места, а да се ради укупно 65 станичних перона.

Од 65 перона, 44 су полазна, 12 долазна и девет је туристичких, што значи да туристички аутобуси неће више полазити из различитих делова града, већ одавде, рекао је Весић.

Станична зграда ће имати 25.000 квадрата, сутерен, приземље и два спрата, а биће урађен и станични трг.

Урадићемо простор за таксије и око 200 паркинг места за аутомобиле, рекао је Весић.

Додаје да се околне улице (Ђорђа Станојевића, Марка Христића, Антифашистичке борбе и Јурија Гагарина) шире за по једну траку, како не би долазило до њихових загушења када аутобуска станица почне да функционише.

Према Белвилу је урађен и нови паркинг са преко 500 места, а који је намењен, како становницима Белвила, тако и онима који евентуално долазе на станицу, а на њој можда нису нашли паркинг. Као што видите, све је урађено по европским стандардима и Београд напокон добија онакву станицу какву заслужује, рекао је Весић.

Следећи корак је, како је рекао, реконструкција железничке станице Нови Београд, која ће бити интегрисана са аутобуском и заједно ће чинити јединствен комплекс.

Додаје да ће до краја године на нову аутобуску станицу бити пребачено готово 50 одсто полазака, а комплетан завршетак радова очекује се до средине наредне године.

Ово ће представљати велику промену у саобраћају Београда, јер аутобуси више неће улазити кроз Булевар Живојина Мишића, кроз Савску и све ово ће променити изглед аутобуског и аутомобилског саобраћаја у престоници, најавио је Весић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк