Вести

ВЕСИЋ: НАША ЈЕ ОБАВЕЗА ДА ГРАЂАНИМА ПОДНЕСЕМО ИЗВЕШТАЈ

Заменик градоначелника Београда Горан Весић рекао је да ће се извештај о раду Града у ванредном стању, који има скоро хиљаду страница, наћи пред одборницима Скупштине града на седници у петак, 29. маја у Сава центру.

Весић је рекао да је јуче објављен скраћен извештај о раду Града у ванредном стању, прилагођен да може лако да се прегледа на четири странице.

Подношење извештаја шта је урађено у том периоду је, наводи Весић, обавеза града, јер су трошена буџетска средства која припадају свим грађанима.

"Објавили смо да смо више од 680.000 маски поделили здравственим и другим установама које су се бориле против Ковида 19 као и заштитних рукавица које смо купили као Скупштина Града. Објавили смо и да нисмо дозволили да се родитељима наплаћују вртићи у време када су они били затворени", рекао је Весић.

Навео је да у извештају стоји и да за време ванредног стања није наплаћиван пословни простор и додао да ће сада сви закупци добити могућност да плате са 50 посто попуста до краја ове године или на 12 месечних рата током читаве следеће године.

"Донели смо и одлуку, због које су били смањени приходи Инфостану, да сви старији од 65 година, уколико не плате рачуне у марту, априлу и мају, имају могућност да их плате до 30. јуна, а да неће изгубити попусте које имају када редовно плаћају", истакао је Весић.

Весић је рекао да је формирано 17 волонтерских центара у којима је радило око 6.500 волонтера који су примили више од 85.000 позива, док су на терен изашли више од 35.000 пута.

Подељено је, како је рекао, око 182.000 пакета од чега 173.000 пензионерима са примањима мањим од 30.000 динара.

"И што је најважније, у комуналном систему града је свакодневно радило више од 2.000 људи, функционисало је и одношење смећа, и водовод, све хитне службе, али и коридорски превоз којим су се превозили здравствени радници и грађани који су имали обавезу да раде", навео је Весић.

Посебно је истакао да је веома важно што ниједно градско градилиште није стало.

Весић је прецизирао да је, како би се потрошио новац за ове потребе, било важно да се средства узму са неких других позиција те је зато урађен ребаланс буџета, који ће се такође наћи пред одборницима 29. маја.

"Смањили смо приходе града за неких скоро 17 одсто, мало више од 20 милијарди динара. Буџет је ове године био историјски и износио је 1,205 милијарди евра, али с обзиром на смањени приход током ванредног стања, домаћински је било да смањимо буџет, а уштеде су углавном урађене на позицији јавних набавки", рекао је Весић.

Напоменуо је да су се јавна предузећа одрекла свих оних јавних набавки које нису неопходне и које могу да сачекају.

Весић је рекао да су сва социјална давања које обезбеђује Град Београд остала у истом обиму и биће исплаћивана као и увек у дан, што је било и током ванредног стања.

"Нашли смо неки баланс, да се боримо против Ковида 19, али и задржимо све оно што грађани имају као право када су у питању социјална давања", закључио је Весић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва