Вести

ВЕСИЋ: ОДЛУКА О СПОМЕНИЦИМА ГРАДОНАЧЕЛНИЦИМА 28. СЕПТЕМБРА

Седница Скупштине Београда биће одржана 28. септембра, најавио је заменик градоначелника Београда Горан Весић и навео да ће се на дневном реду наћи и предлози одлука за подизање споменика некадашњим градоначелницима Београда.

Весић је рекао да је он као предлагач одлуке о подизању споменика Бранку Пешићу, Влади Илићу и Милошу Савчићу предложио и места за споменике што је, додаје, прихватио Завод за заштиту споменика.

"Скупштина града биће 28. септембра на којој ће бити донете коначне одлуке", рекао је Весић.

Навео је да ће споменик Бранку Пешићу бити подигнут у пешачкој зони испред саме општине Земун, с обзиром да је Пешић био Земунац.

Весић је подсетио да је за време Бранка Пешића изграђен мост Газела, Београђанка, Теразијски тунел.

Рекао је да ће споменик Влади Илићу, за кога је рекао да је легендарни градоначелник који је ту функцију обављао од 1935. до 1939. године, бити у Венизелисевој улици, прекопута комплекса фабрике која је била његово власништво.

За Илића је рекао да је био један од најбогатијих Југословена тог времена и да је веома много урадио за Београд.

"Почео је насипање Новог Београда, саградио Зоолошки врт, на земљи коју је он поклонио Београду, саградио школу ''Јосип Панчић'', радио је мост Краља Петра на чијим темељима је сада Панчевачки мост, мост Краља Александра на чијим стубовима се данас налази Бранков мост", рекао је Весић.

Како је навео, Београд је у његово време постајао метропола.

Споменик Милошу Савчићу, који је био градоначелник Београда две године, од 1929. до 1930. године, заслужан је за развој Сењака и Дедиња и тог краја града, рекао је Весић.

"Београд се тада ширио у том правцу. Његов споменик ће бити на углу Војводе Путника и Булевара кнеза Александра Карађорђевића", рекао је заменик градоначелника.

Рекао је и да је Савчић, као и Влада Илић, био богат и да је задужио своју приватну фирму да би Београд добио повољнији кредит који је његов претходник узео.

"То су били људи који су много водили рачуна о Београду. Лепо је да им се Београд одужи. Сигурно постоје још неки људи којима треба да се одужимо, али да поштујемо њих тројицу који су неспорно и за које сви верујемо да су можда били најбољи градоначелници Београда у 20. веку", рекао је Весић.

Тиме ћемо, додаје, показати да умемо да кажемо хвала неким људима који, такође, нису имали разумевања у своје време за пројекте које су радили, а данас смо сви срећни што су неке ствари урадили.

 

Изградња моста код Аде Хује почиње 2021. године

Изградња моста код Аде Хује почеће 2021. године, најавио је Весић и навео да ће тиме становници тог дела Београда коначно бити интегрисани са свим деловима града.

Весић је рекао да је по израдњи тог моста планирана генерална регулација шинских система како би трамваји прелазили на леву обалу Дунава.

"Спустићемо их од Богословије према Ади Хуји. То ће потпуно у наредних 10 година променити живот људи овде, они ће коначно бити интегрисани са свим деловима града и неће живети као грађани трећег реда као што је то био случај раније", навео је Весић.

 

Дом здравља у Борчи до 2. јануара следеће године

Весић је обишао радове на изградњи новог Дома здравља у палилулском насељу Борча који, како је речено, вреде 650 милиона динара, а требало би да буду завршени до 2. јануара следеће године.

Весић је рекао да је то највећи дом здравља који се гради у Београду и, ако се изузму велике здравствене установе попут Клиничког центра Србије или КБЦ "Др Драгиша Мишовић", највећи објекат примарне здравствене заштите који се тренутно ради у Србији.

"Површина овог објекта је нето 5.500 квадрата и овде ће бити веома много специјализованих служби што је и нормално, имајући у виду да на левој обали Дунава живи 150.000 грађана и да је природно да имају и примарну здравствену заштиту какву заслужују", рекао је Весић.

Навео је да је изградња дома здравља само почетак великих улагања у леву обалу Дунава.

"Град Београд, заједно са општином Палилула, наставља да леву обалу Дунава интегрише у град и да грађани који ту живе не буду, а били су грађани сигурно трећег реда", рекао је Весић и најавио да ће у новембру бити расписан тендер за изградњу пречистача за прераду отпадних вода у који ће улазити канализација, док ће у децембру бити расписан тендер за изградњу канализације.

Осим тога, додао је, очекује се да током јесени буде расписан тендер за изградњу вртића који ће бити у близини Дома здравља у Борчи, као и да је у припреми једна локација за изградњу школе.

Весић је најавио и да ће крајем следеће године почети изградња моста на Ади Хуји што ће, додао је, бити још један мост који ће повезивати леву обалу Дунава са другим деловима града.

"У оквиру плана генералне регулације шинских система планирано је да изградимо и трамвајску везу између леве обале Дунава и старог дела града тако да ће у наредних десетак година овај део града бити потпуно другачији и неће бити само насеље које је бесправно, у које су људи долазили ако нису имали где, већ насеље у које ће долазити јер желе ту да живе зато што ће имати све услове као и сви други грађани Београда", рекао је Весић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва