Вести

ВУЧИЋ: НАСТАВИЋЕМО ДА ПОБОЉШАВАМО ЖИВОТНИ СТАНДАРД ПРИПАДНИКА МУП

Председник Србије Александар Вучић поручио је, на свечаној промоцији две нове класе полазника Центра за основну полицијску обуку, да ће држава наставити да побољшава животни стандард припадника МУП, а младим полицајцима да су они будућност, у уверењу да могу много да ураде за своју земљу.

Вучић је истакао да су полазници изабрали часно и дивно занимање, јер су стали уз своју државу.

"Од данас ви сте и де факто и де јуре људи који брину о својој Србији. Нема никог ко може да каже да му је прече и већа обавеза да брине о Србији. Зато сте посебни", истакао је председник.

Вучић је указао да је у Србији најлакше за све критиковати државу, јер је без обзира колико путева и пруга је изграђено, или колико неко не плати порез, увек најлакше бити против државе, док су припадници полиције ти који морају увек да буду уз своју државу.

"Ви ћете увек морати да трпите, у вас ће грађани увек имати поверења, али нећете бити омиљени", рекао је Вучић.

"Када буду викали - идите на Косово, они који не знају ни на мапи да га пронађу и када буду викали увредљиве пароле, само зато што обављате свој посао, знајте да радите најбоље за своју државу и Србију", поручио је председник.

Вучић је истакао да је на држави да помогне, да сви они буду поносни на себе и да обезбеди бољи живот.

"Наставићемо да побољшавамо животни стандард припадника МУП, јер ви представљате будућност, уверени да можете много да урадите за своју земљу", поручио им је председник.

"Иако сте родитељима, вашим најближима тек девојке и младићи, ви не смете више тако да се осећате, јер су пред вама тешки, одговорни задаци. Морате да преузмете на себе бреме одговорности које нисте имали до сада", рекао је Вучић.

Навео је да је за 23,9 одсто мање криминала у Србији односно да је толико мање кривичних дела него пре 10 или 12 година, као и да је драмтично мањи број убистава него што је било пре само 10 година.

Али, ни то није довољно и то мора да буде неупоредиво боље, рекао је председник, додајући да је уверен да генерација младих и одговорних људи може да помогне целој Србији.

"Желим вама и вашим породицама све најбоље и хвала на љубави коју показујете вашој земљи. Честитам и вашим родитељма и да вам пожелим много деце и успешне каријере. Живела Србија", поручио је председник.

 

 

Данас путујем у Турску, разговараћу са Ердоганом

Вучић је најавио да путује у Турску, где ће разговарати са председником те земље Реџепом Тајипом Ердоганом.

"Не морам да кажем колико су важни разговори са турским председником данас", рекао је Вучић.

 

Настављамо преговоре под окриљем ЕУ у најбољој вери

Вучић је поручио да ће Београд у најбољој вери наставити преговоре са Приштином под окриљем Европске уније.

На питање да ли би Србији одговарало да САД преузме преговоре Београда и Приштине и да ли је недавно у Вашингтону било речи о томе, Вучић је рекао да је то веома комплексно, тешко и сложено питање на које данас не би одговарао.

Истакао је, међутим, да се преговори и одлуком Уједињених нација воде под окриљем ЕУ.

"И одлуком УН, и нећу да говорим ко је све на то утицао својевремено, преговори се воде под окриљем ЕУ и у најбољој вери ћемо наставити преговоре под окриљем ЕУ", рекао је Вучић.

 

Желимо нормалне односе са Црном Гором, врата Србије отворена

Вучић је рекао да Србија жели сарадњу и нормалне односе са Црном Гором као и да су врата наше земље отворена за све људе из Црне Горе.

"Немамо ближег, то што они сви заједно желе да покажу амбасадорима у Подгорици, како су далеко од Србије, како ће не знам шта све да ураде... Ми са тим немамо проблем. Нека кажу и раде шта хоће, ми ћемо овде да будемо увек спремни да сачекамо браћу, пријатеље из Црне Горе за сарадњу", рекао је Вучић.

Вучић је навео да су сва врата Србије у потпуности отворена за све људе из Црне Горе.

 

Кривокапић ће морати да призна да је говорио неистину

Вучић je позвао кандидата за мандатара Владе Црне Горе Здравка Кривокапића да нас упозна што пре о свим елементима наводне сарадње Вучића и председника Црне Горе Мила Ђукановића.

"Посебно у пословним варијантама. И ја сам сигуран да ће он или рећи да је лагао или ће донети доказе. Пошто знам да је немогуће да донесе доказе, као што знам да о томе никада о томе нисмо ни причали, јер ја нисам бизнисмен већ напредак нашег народа", навео је председник Србије.

Тако је одговорио на питање како коментарише то што је Кривокапић изрекао најгоре ствари о њему, па чак и да је са председником Ђукановићем наводно у бизнису у пројекту Београд на води.

"Мораће да призна Кривокапић да је говорио неистине", додао је Вучић.

Вучић је рекао да то није једина неистина и да је много неистина о улози Србије у ЦГ изнео и Ђукановић.

"Ми на то не морамо да се осврћемо", додао је Вучић.

Упитан како коментарише и то што српска опозиција каже да је сада у проблему, јер не може да "контролише" тројицу лидера у ЦГ и како ће се даље развијати односи Србије и ЦГ и хоће ли позвати Кривокапића у посету, Вучић је рекао да је невероватно како контрадикторне ствари људи изговарају.

Објашњава да је најсмешније то што га у последњих 20 дана оптужују и Ђукановић да га је срушио, затим су га оптуживали противници Ђукановића да је помагао, док су данас пронашли нову флоскулу, па кажу да је "Вучић хтео да ослаби Ђукановића, али не баш да га сруши".

"Све сте то могли да видите у истим новинама и од истих људи да се чује и да ли је могуће да људи тако контрадикторне ствари изговарају".

Указао је да може да се види много више мешања из Црне Горе и других земаља у региону у наше унутрашње односе, пошто су многи у региону признали независност тзв. Косова и на најдиректнији начин се умешали у унутрашње ствари Србије и погазили резолуцију 1244 и да сада говоре, "ето како се Србија меша".

"Србија само жели да покаже бригу за свој народ и то је наше легитимно право и у складу са свим европским конвенцијама и то нико не може да нам забрани", поручио је Вучић.

Додаје да никада није имао никакве пословне аранжмане са Ђукановићем, као и да је мислио да је то остало на Миловану Бркићу и опозиционим лидерима који не могу да дођу до цензуса.

Што се тиче Кривокапића, Вучић истиче да свим људима у ЦГ жели све најбоље, као и да никога од тројице лидера не познаје.

"Мислим да сам једном у животу видео Бечића, али то је било када смо били овде у опозицији, ако се не варам. Никада их у животу нисам видео. Ето колико сам желео некога наводно да контролишем. За мене су важни они људи са којима имамо пријатељске и братске односе, а то су Андрија Мандић и Милан Кнежевић и верујемо да ће тако бити и са Милачићем, јер су то људи који не крију да припадају српском народу и зато ми имамо право легитимно да се боримо за остваривање њихових колективних и сваких других права".

Што се тиче оптужби да има наводно бизнис са Ђукановићем у Београду на води, рекао је да мисли да Ђукановић једва да зна где се налази Београд на води.

"Мислим да никада ниједну реч нисмо разменили о томе, иако сам веома поносан на тај пројекат", додао је Вучић.

Истиче да је иначе поносан на тај пројекат где данас има 1.700 радника на том највећем градилишту југоисточне Европе, који ће да буде нови центар града.

 

Спремни за разговор, Заједница српских општина незаобилазна тема

Вучић је изјавио да је Београд спреман за разговор са Приштином у Бриселу, а да је Заједница српских општина незаобилазна тема.

"Ми смо спремни за разговор. Заједница српских општина је незаобилазна тема и на томе ћемо инсистирати", рекао је Вучић на питање новинара да ли ће бити састанка у Бриселу 28. септембра, с обризом на то да албански медији трвде да делегација Приштине неће доћи.

 

 

 

Извор: Танјуг/РТС 1