Вести

БРНАБИЋ: ЦЕО СВЕТ ЋЕ ЧУТИ У КАКВИМ УСЛОВИМА ЖИВИ СРПСКИ НАРОД НА КИМ

Председница Владе Републике Србије Србије Ана Брнабић изјавила је да ће читав свет који ће пратити вечерашњу седницу Савета безбедности Уједињених нација чути у каквим условима живи српски народ на Косову и Метохији као и да је, како је навела, премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти створио неподношљиве услове за живот српског народа.

Брнабић је поводом најаве председника Републике Србије Александра Вучића да ће упознати свет са једностраним потезима приштинских власти те упитана да прокоментарише ко ће подржати Београд рекла да то ко ће подржати односно ко неће подржати, може већ унапред да се очекује.

"Они који су признавачи и они који су негде и пропоненти косовске тзв. независности, свакако неће променити своје мишљење", рекла је Брнабић.

Навела је да је дањашња седница Савета безбедности УН важнија од свих до сада због чега је позвала све грађане Србије да пажљиво слушају председника Вучића.

"То је зато што ће председник по први пут икада користити одређене изразе и термине који ће у међународном јавном праву, по конвенцијама потпуно тачно, прецизно дефинисати колико је тешка позиција српског народа на Косову и Метохији, колико је опасна", рекла је Брнабић.

На питање да ли је Београд добијањем сагласности запада да седница СБ УН буде отворена за јавност остварио дипломатску победу, Брнабић је навела да је Србија показала да ужива невероватан кредибилитет.

"Многи су мислили да вероватно неће ни доћи до те седнице Савета безбедности, да она неће ни бити заказана, а у ствари је од тренутка када смо ми предали захтев за седницу СБ, након 13 сати је она одобрена", рекла је Брнабић.

Навела је да је била дипломатска борба око тога да ли ће седница бити затворена или отворена за јавност.

"Нама је било изузетно важно, јесте нам изузетно важно да буде отворена за јавност, да би заиста читав свет који ће пратити вечерашњу седницу СБ чуо у каквим условима живи наш народ на Косову и Метохији, какви су неуслови за живот и колико је Аљбин Курти са читавом својом администрацијом направио неподношљиве услове за живот српског народа", рекла је Брнабић.

Додала је и да ће председник Вучић користити једноставан речник, небироктатски и да му је изузетно важно да прича о људима и народу на Косову и Метохији и да се бори за њих.

На питање да ли Београд има решење за забрану улаза возилу које је транспортовало новац за исплату пензија и осталих примања Србима, Брнабић је нагласила да ће Србија увек наћи решење да помогне свом народу.  

"Ја ћу поновити само оно што је рекао председник Вучић. Ми ћемо увек наћи начин да помогнемо нашем народу на Косову и Метохији, да будемо ту за наш народ на Косову и Метохији и да свакако обезбедимо да они добију новац које њихова држава њима даје", рекла је Брнабић.

Како је објаснила Брнабић, брзо заказивање седнице Савета Безбедности показује визионарско лидерство Вучића. 

"Различити политички аналитичари, експерти, ко све не, кога воле да зову Шолакови медији, колико пута су критиковали Александра Вучића и говорили да је слабост Београда што не сазивамо или не тражимо Седницу Савета Безбедности и једне нације. И сада је он поново показао да је био паметни, да је више видео", оценила је Брнабић.

Брнабић је истакла да је овом тренутку најважније да Србија није пропустила прилику да закаже Савет безбедности.

"Друга ствар је и овако брзо сазивање седница Савета безбедности у ствари показатељ да и они који јесу признали ту независност да знају колико је тешка ситуација и колико Аљбин Курти крши апсолутно сва људска права Срба на Косову", истакла је Брнабић. 

На питање коме би одговарало да је седница остала затворена за јавност, Брнабић је указала да би одговарало онима који су направили ту лажну државу. 

"Свима онима који су направили ту лажну државу, ту лажну творевину, који су свакако видели, а сада кад је Албин Курти на челу привремених институција у Приштини највише, видели да је то дебакл и који не желе да се о том дебаклу прича и који не желе да читав свет види да оно што су они направили", рекла је Брнабић. 

Брнабић је истакла да би грађани Србије вечерас требали да буду уједињени јер је Седница безбедности национално питање.

"Највећи број наших грађана, читавог нашег народа где год он живе, већерас су са председником Александром Вучићем, уз Србију, уз српски народ на Косову и Метохији, уз међународно право и правду. И верујем да се радују, верујем да негде истрепе, право да вам кажем, то је толико тешка седница која је пред нама, толико је то тежак задатак за председника Александра Вучића", истакла је Брнабић. 

Према речима Брнабић, Вучић се спремао читаво вече за седницу Савета безбедности. 

"То је и физички много напора, али свакако ментално, психички и емотивно, и заиста желим да кажем да је читава Србија уз њега и читав наш народ, где год он живи, а пре свега наш народ на Косову и Метохији", закључила је Брнабић.

 

Вучић у свом говору у СБ оптужио Куртија за злочин против човечности

Брнабић изјавила је данас да је председник Александар Вучић у свом говору у седници Савета безбедности јасно оптужио премијера привремених институција у Приштини Аљбина Куртија за злочине против човечности, као и да ствара неподношљиве услове за живот за Србе на КиМ.

"Због тога је Вучић пет пута поновио дефиницију да Курти намерно системски ствара неподношљиве услове живота за Србе на КиМ и да је његов једини циљ да очисти подручје КиМ од Срба", рекла је Брнабић.

Према њеним речима, Курти је укидањем динара имао за циљ да остави Србе без услова за живот.

"Када се буду анализирао говор, видеће се да је Вучић представио случај да се Курти оптужи за злочин против човечности, да изазива непоправљиву штету и креира неподношљиве услове живота како би се Срби протерали са КиМ", указала је Брнабић. 

Брнабић је истакла да је Вучић током говора напоменуо да је било 470 напада на Србе и на њихову имовину, као и на имовину Српске православне цркве на КиМ.

"Поменуо је физичко насиље оружаних формација на КиМ, лажне изборе на којима је учествовало 0,027 одсто Срба, сталне ескалације на терену од стране Приштине, илегалне експропријације, насилно присвајање имовине СПЦ, уништавање српских гробаља, забрану српских производа", објаснила је Брнабић.

Додала је да свако ко погледа говор Вучић, а бави се међународним правом, може да закључи да на КиМ постоји неспоран злочин против Срба на КиМ. 

"Свако ко сада погледа Вучићев говор, а бави се међународним јавним правом може да каже да имамо чист и неспоран злочин против човечности са свим испуњеним критеријумима", рекла је Брнабић.

На питање да прокоментарише реплику председника Вучића у којој је говорио о заустављању возила британске компаније "Хендерсон" која је превозила динар на Косово и Метохију, Брнабић је навела да је председник Србије знао да ће Курти да слаже и оптужи Србе да су криминалци који превозе новац у џаковима.

"Овде опет видите колико је паметно Вучић поступио, он је то могао да каже у уводном излагању, али је знао да ће Курти да слаже и да криминализује Србе, као што то ради опозиција из Београда, да су Срби увек криминалци и да преносе те џакове", указала је Брнабић. 

Брнабић је напоменула да је председник Вучић оставио Бањску за реплику, јер је знао да ће Курти у свом уводном обраћању причати лажи о том догађају.

"Вучић је био сигуран да ће многе чланице Савета безбедности, као што јесу, поменути Бањску и сачекао је, имао себи додатно време у реплици, јер би му то време за Бањску одузело 10 минута на почетку, које је искористио да прикаже злочин против човечности", истакла је Брнабић.

Како је рекла, председник Вучић је у свом излагању показао да "Бањска није пала са неба".

"И да су за Бањску поред Куртија криви они који су обећали да ти људи неће бити прогоњени, а онда пустили да буду малтретирани, хапшени, прогоњени и они и њихове породице. Озбиљно промишљена и паметна стратегија", истакла је Брнабић.

Брнабић је навела да председник Вучић даје све од себе и бори се за суверенитет Србије, док опозиција покушава у Стразбуру да тај суверенитет укине.

"Вучић се бори за територијални интегритет и суверенитет Србије, да је покаже као слободарску државу. Онда имате другу страну, Стразбур, Србија против насиља, Ђиласова опозиција, сви су групно отишли тамо и тражили да се укине суверенитет Србије", закључила је Брнабић.

 

Куртијев аргумент резолуција Европског парламента за коју je заслужна Ђиласова опозиција

Брнабић је изјавила да је главно оружје Аљбина Куртија у Уједињеним нацијама била резолуција Европског парламента, за коју је заслужна опозиција окупљена око Драгана Ђиласа.

Такође, рекла је да опозиција која је била у Стразбуру, делује у савезу са Аљбином Куртијем.

"Ја сам данас у 18 часова рекла, да мислим да ће Аљбин Курти у свом излагању у Савету безбедности Уједињених нација као главни аргумент искористити резолуцију Европског парламента. У 18 часова сам рекла то. Наша вајна, тужна опозиција му је сервирала то као на тацни. Ја верујем да ће Александар Вучић имати одговор на то. Макар да су речју поменули да је Аљбин Курти укинуо право гласа Србима на Косову и Метохији, макар да су то поменули ми бисмо могли да се сада ухватимо за то. Али не, они су само дали Куртију материјал за излагање. Њих баш брига за српски народ на Косову и Метохији, њима је Курти партнер, савезник, неко са ким се међусобно помажу", изјавила је Брнабић.

Додала је да наша опозиција никада није осудила Аљбина Куртија, већ им је увек за све крив Александар Вучић.

"Мени је то тужно, али није неочекивано. Сетите се кад је Курти дошао на власт, наша опозиција је причала да је он интелектуалац, лидер, миротворац, човек нове генерације. Каква би била срећа да ми имамо Аљбина Куртија уместо Александра Вучића. Они њега никада нису критиковали за злочине над српским народом, већ су за сав Куртијев терор оптуживали Александра Вучића. Дајте ми један пример када су окривили Куртија? Никада. Увек је крив Вучић. Они су коалиција која се држи заједно, помаже се међусобно и њихов заједнички циљ је рушење Александра Вучића. Дијалог Београда и Приштине, да нема Александра Вучића би ишао лакше, сигурно - да дођу ови који су лобирали за резолуцију, Ђилас, Тепић, Лазовић, признали би "Косово" и то је то, готов дијалог", изјавила је Брнабић.

 

 

 

Извор: Танјуг