Вести

БРНАБИЋ: ЦИЉ ЈЕ ДА СЕ ДО КРАЈА АПРИЛА ВАКЦИНИШЕ 40 ОДСТО ГРАЂАНА

У Србију вечерас стиже 57.600 вакцина "AstraZeneca", у понедељак 106.000 "Pfizer/BioNTek", а у понедељак или уторак пола милиона "Sinopharm", рекла је Брнабић и најавила да је циљ да се до краја априла вакцинише 40 одсто грађана.

Брнабић се захвалила на вакцинама из програма Ковакс и навела да је до сада Србија успела да набави око 2,5 милиона вакцина кроз билатералну сарадњу.

У Србији је до сада макар прву дозу вакцине примило 1.454.000 пунолетних грађана што је четвртина те популације, рекла је Брнабић.

Брнабић је додала да је план да до краја априла прву дозу вакцине прими макар 40 посто те популације.

"Сада ћемо ући у свако село, локалну заједницу, вакцине стижу, наставља се пријава и преко портала еУправе. Председник Републике Србије Александар Вучић, колико сам чула од њега, вакцинисаће се у Рудној глави и очекујем да ће донети ново интересовање за вакцинацију", рекла је Брнабић.

Брнабић је навела да је у Србији до сада 18 посто пунолетних грађана примило другу дозу, док је потпуно заштићених којима је протекао одговарајући период после друге дозе вакцине 702.000, што је 12 посто пунолетне популације.

Брнабић је нагласила огроман успех вакцинације људи из региона и оценила да је то био начин подизања заједничке сигурност јер без безбедних људи у региону ни људи у Србији нису безбедни.

Брнабић је оценила да је код грађана тих земаља нема анимозитета према Србији, док за политичаре тамо није сигурна.

Брнабић је истакла да су европски и светски медији препознали добру намеру Србије, а постигнут је и ПР ефекат вреднији од више стотина милиона евра.

 

 

 

Извор: Танјуг