Вести

БРНАБИЋ: ЂИЛАСОВИ И ШОЛАКОВИ МЕДИЈИ ОПРАВДАВАЈУ НАСИЉЕ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је вечерас да су учестали напади на активисте Српске напредне странке и затражила да државне институције раде свој посао и заштите активисте СНС.

Брнабић је рекла да се данас десио нови напад на активисте и присталице СНС у Кикинди, после напада који су се претходних дана догодили на Чукарици, Звездари и у Старом граду.

Како је Брнабић навела за ТВ Пинк, непознати људи су пратили активисте СНС док су обилазили чланове странке, а затим врата присталица и чланова СНС ишарали увредама. 

Брнабић је за нападе на активисте СНС оптужила коалицију Србију против насиља, невладине организације и како је рекла, "Шолакове медије".

"Ви од стране опозиције, она која говори да је против насиља, од стране опозиционих медија, тајкунских медија, Шолакових, Ђиласових медија, нисте чули не само једну осуду, већ сте чули релативизацију. До тога да се то граничи са смешним и да је то похвално и да то тако треба и да је то све океј", рекла је Брнабић. 

Брнабић је затражила од надлежних органа да раде свој посао и да спрече нападе на активисте СНС.

"Зато што ово не може бити анархија, не може бити безакоње, у коме било ко било коме дозвољава да тако малтретира људе по улицама. Дакле, институције под један морају да раде свој посао, зато што нико никог овде неће тек тако јурити палицама", поручила је Брнабић.

Брнабић је оптужила опозицију за фашизам.

"Док не схватимо да ово што ради Србија против насиља, Ђиласова опозиција, Ђиласови и Шолакови медији и све остале њихове невладине организације, да то што они раде јесте суштина фашизма у којем постоје грађани вишег реда и грађани нижег реда и ти грађани вишег реда смеју да хапсе, да јуре, да обележавају друге грађане, да шарају врата, да узимају правду у своје руке, да кажу шта је добро, а шта није добро, ко сме, ко не сме. Док не схвате да је то фашизам, фашистичка идеологија у својој суштини и својој сржи, док се неко не освести, ово ће ићи у даље лудило и безумље", рекла је Брнабић. 

Како је рекла, самозваној елити смета када неко има слободну вољу да гласа за СНС.

"Њима смета СНС и Александар Вучић. Смета им све оно што смо успели да урадимо зато што не могу да нас победе на изборима. Из тога произилази фрустрација, из ње мржња. То је резултат вишегодишњег сипања мржње од Шолакових медија, невладиних организација, Србије против насиља", сматра Брнабић.

 

Док су окупљени око листе "Србија против насиља" били на власти, Србија није имала бирачки списак

Брнабић је изјавила је данас да док су странке окупљене око листе "Србија против насиља" биле на власти, Србија није имала јединствени бирачки списак.

"Бог отац није могао да провери шта је на том списку и колико је људи уписано", рекла је Брнабић за ТВ Пинк.

Додала је да опозиција по том питању "креће од себе".

"И у овоме они крећу од себе, крећу од тога шта су они радили. А они су то могли да ураде зато што није било бирачког списка, друго није било еУправе, па нисте могли да проверавате. И треће, док су они били на власти, ми нисмо имали ни адресни регистар. Преко 50 одсто грађана Србије није имало валидну адресу. Једноставно нема улице, нема броја. Ми смо уводили систем да бисмо имали државу", навела је Брнабић.

Према њеним речима, систематски се ради на томе да се створи атмосфера да су Александар Вучић и Српска напредна странка "врховно зло".

"Када се борите против тог зла, ви сте аутоматски добро. Како год да малтретирате људе", рекла је Брнабић.

Она је навела да окупљени око листе "Србија против насиља" желе да "обележе" све који подржавају СНС. 

"И наше породице, и тамо где живимо. Наше куће, станове, нас лично - да се зна када идете улицом, ко је за Српску напредну странку. Тако би изгледала та земља. Највећи проблем у томе је што сви други - организације цивилног друштва, невладине организације, медији - не кажу: Људи, то јесте фашистичка идеологија", рекла је Брнабић.

Додала је да се опозиција, која је тражила дијалог, није појавила на консултацијама код председника Вучића.

"То је њихова уставна обавеза и основна демократска норма. Нити су се појавили на консултацијама за потпредседника и радна тела Скупштине", рекла је Брнабић.

 

Гласач са снимка ССП из Ковина није ни гласао на изборима у Гроцкој

Председница Брнабић изјавила је вечерас да један од гласача из Ковина који се појављује у снимку Странке слободе и правде и који говори да је наводно добио новац да пређе из Ковина и гласа у Гроцкој, уопште није гласао на бирачком месту у тој београдској општини.

Поводом коментара да ССП тим снимком покушава да докаже да се СНС бави сеобом гласача, јер се у снимку чују сведочења људи из Ковина који су наводно организовани да гласају у Гроцкој, Брнабић је на Пинку рекла да је један од људи из тог снимка сам дошао у полицијску станицу да пријави да је уцењен од представника опозиције да слаже у том снимку.

"Човек се зове Кристијан Јашаревић. Кристијан Јашаревић је из Ковина, у овом тренутку евидентиран у Калуђерици. Тако да сувише има много случајности да то не би био он. Човек је дошао сам да се пријави у полицијску станицу у Калуђерици, у Гроцкој", рекла је Брнабић.

Брнабић је навела да је у службеној белешци МУП-а забележено сведочење Јашаревића, који је навео да у Калуђерици живи зато што има забрану приласка својој супрузи која живи у Ковину, што су сазнали представници опозиције па су га звали да га уцењују.

"Онда су га звали телефоном, претили да ће му одузети децу, да ће му укинути социјално давање ако не каже све што му они буду рекли. "Морао сам да лажем, да сам дигао паре за гласање, да су ми дали паре за то, да су ми издали нова документа. И за ту услугу ми је обећано петсто евра и да ће мене и моју жену запослити после избора када победи (Драган) Ђилас". Ово је службена белешка. Човек је сам отишао (у станицу)", рекла је Брнабић.

Додала је да не би ни коментарисала овај случај да Јашаревић сам није дошао и пријавио полицији, како је навела, да су га малтретирали и уцењивали да направи овај снимак.

Брнабић је прочитала шта је Јашаревић у полицији изјавио. 

"Желим јасно да кажем да ми нико никада није понудио никакве паре за гласање. Желим да кажем да нисам гласао на изборима у Гроцкој и тражим да се ове моје тврдње провере код надлежних државних органа", цитирала је Брнабић речи Јашаревића.

Она додаје да се Јашаревић након изјаве полицији сам обратио Републичкој изборној комисији и Градској изборној комисији и тражио им потврду о томе да ли је гласао на бирачком месту 25 у Гроцкој.

Брнабић наводи да је РИК одговорио Јашаревићу, на основу извода из јединственог бирачког списка за бирачко место број 25 општини Гроцка, да не постоји својеручни потпис Јашаревића, из чега проистиче да није евидентирано да је гласао на парламентарним изборима. 

Додала је да је Јашаревић исти захтев упутио Градској изборној комисији, од које је добио исти одговор, да његов потпис не постоји на списку са бирачког места број 25, из чега произилази да није гласао ни на београдским изборима.

"Да ли ви можете да замислите, он човек није ни гласао на изборима. И то може сваки њихов контролор, сваки члан бирачког одбора да провери", закључила је Брнабић.

 

Не занима ме шта Курти говори о погрому, тужније је оно што чујемо у Београду

Брнабић је изјавила данас да није заинтересована за оно што премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти говори о погрому Срба на КиМ 2004. године, додавши да је, како је навела, тужније оно што се чује у Београду.

"Нисам заинтересована за оно што он говори, осим у смислу да можемо да чујемо шта је наредно зло које је испланирао за Србе на КиМ", рекла је Брнабић за ТВ Пинк.

Додала је да је "много тужније" оно што може да се чује у Београду у вези са погромом Срба.

"Данас је јако тужан и ужасан дан. Оно што је мени невероватно је да нисмо ништа чули од наше опозиције. Највећи део коалиције 'Србија против насиља' није се огласио поводом 20 година од погрома. То је стварно скандалозно. То је једно од највећих етничких чишћења у Европи од Другог светског рата. Највеће је 'Олуја'", рекла је Брнабић.

Додала је да се огласио само председник Народног покрета Србије Мирослав Алексић, који је то искористио за напад на председника Србије Александра Вучића и институције Србије.

''Он је на друштвеним мрежама написао: 'Исти они који су 90-их година били на власти и залагали се за 'велику Србију', а земљу одвели у рат, након што су се на кратко пресвукли у лажне европејце, враћају се у старо радикалско рухо и земљу воде у изолацију и распарчавање'. Верујте, боље да се није огласио. Боље да је ћутао. Он је искористио ово за напад на Вучића. То је рекао на 20-годишњицу погрома. Напада Александра Вучића и институције Републике Србије", рекла је премијерка.

Према њеним речима, део опозиције се није огласио о погрому Срба на Косову и Метохији "да се сутра њихови највећи савезници не би наљутили на њих".

"Они ћуте да се на њих не би наљутили њихови највећи савезници - они који их највише подржавају и који су изгурали резолуцију у Европском парламенту којом се тражи укидање суверенитета Србије", рекла је Брнабић.

Истакла да су "највећи савезници" коалиције окупљене око СПН, уједно и "највећи заговарачи косовске независности".

"Не смеју да им се замере, па по цену да покажу нашим људима колико им није стало" до погрома Срба на КиМ, рекла је Брнабић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк