Вести

БРНАБИЋ: НЕПРОЦЕЊИВО БОГАТСТВО ЈЕ ПРИЈАТЕЉСТВО СРПСКОГ И КИНЕСКОГ НАРОДА

Спектакуларним ватрометом на Калемегдану данас је почело обележавање кинеске Нове године у Србији, уз жеље амбасадорке Кине Чен Бо и председница Владе Републике Србије Ане Брнабић да се заједнички јача и развија челично пријатељство и просперитет два народа.

"У Новој кинеској години биће нам потребни храброст и јунаштво да сачувамо мир и просперитет, и знам да ћемо у томе имати огромну подршку Кине", рекла је Брнабић.

Нагласила је да се нада да ће 2023. година донети важне споразуме о слободној трговини са Кином што ће, како је оценила, бити огроман замајац за домаћу привреду.

Брнабић је подсетила да су Кина и кинески народ увек имали поштовање према Србији.

"Упркос свему, својој велични и снази, увек су нас уважавали као једнаког партнера и гледали су како да заједно стварамо нову вредност", рекла је Брнабић.

Брнабић је захвалила Кини и кинеском народу што су и у тешким временима били уз Србију, што су подржавали њен територијални интегритет и суверенитет и што су увек имали изузетно поштовање према ономе што је српски национални интерес.

"Такву врсту подршке, помоћи и поштовања никада нећемо заборавити", навела је Брнабић и пожелела народу Кине много здравља, срећу, додатне привредне успехе, као и да челично пријатељство два народа јача.

Такође, навела је да је за последњих 10 година извоз у Кину повећан 152 пута, само последње три године триплиран је, да је робна размена упркос огромним изазовима премашила пет милијарди долара, а да је извоз достигао историјски максимум од једне милијарде.

Подсетила је да је пријатељство јачало и у тешкој години која је иза нас, у којој смо имали подршку у медицинској помоћи, знању, опреми, као и прилив кинеских инвестиција, што нам је, како је навела, помогло да забележимо додатни раст.

Изразила је задовољство што се традиција обележавања кинеске Нове године шири Србијом и што ће ове године бити обележена у још пет градова.

 

 

Извор: Танјуг