Вести

БРНАБИЋ: СЕДНИЦА О КОСОВУ И МЕТОХИЈИ БИЛА ИСТОРИЈСКА

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић рекла је да је председник Републике Србије Александар Вучић мудро почео расправу на седници Савета безбедности Уједињених нација са укидањем динара, јер је тај доказ животно важан за српску заједницу и представља последњи у низу системских, планских, намерних потеза Куртија и Приштине ка креирању неподношљивих услова за живот чиме изазивају непоправљиву штету за српски народ, што је по дефиницији злочин против човечности, злочин прогона.

Како је рекла, председник Вучић је показао шта је све Курти чинио од укидања таблица, преко конфисковања имовине, угрожавања Српске православне цркве, па до присуства оружаних формација, напада на Србе и некажњавања нападача.

"У завршној речи Вучић је рекао да је по Резолуцији 1244 једини територијални интегритет који је нарушен територијални интегритет Србије. Он је ставио фокус на Међународни кривични суд, и отворио другу тему, о чему морамо да причамо. Јасно је показано да то што Курти ради представља злочин против човечности и то је ново", истакла је Брнабић.

Напоменула је да је председник Вучић чекао прави тренутак како би тражио седницу Савета безбедности Уједињених нација о Косову и Метохији и да је није олако тражио, већ је чекао да може да покаже да су на Косову и Метохији неподношљиви услови за живот. Додала је да је седница тражена у неком претходном тренутку не бисмо имали овако јак утисак, чиме је, како је рекла, председник Вучић показао лидерско понашање.

"Седница Савета безбедности Уједињених нација је заказана непуних 13 сати након што је тражена, и то показује колико је ово важно и долази у правом тренутку. Нико није био против, једина расправа је била да ли ће бити затворена или отворена за јавност", рекла је Брнабић.

Брнабић је прокоментарисала ставове држава на седници, рекавши да су могли да се чују коректни тонови Сједињених Америчких Држава и да је између седам и девет држава од 15 имало критичан став према потезима Приштине, али и да је разочарана излагањем Швајцарске, која је добро упозната са ситуацијом на Косову и Метохији.

Брнабић је истакла да је занимљиво да је тек у реплици Александар Вучић поменуо да је Београд унајмио британску компанију "Хендерсон" да унесе динаре на Косово и Метохију, што му је био кључни аргумент када је Курти рекао да су Срби кријумчарили новац.

 

О резолуцији коју је усвојио Европски парламент

Брнабић је прокоментарисала то што је Европски парламент изгласао резолуцију о Србији којом се Београд позива на независну међународну истрагу о неправилностима на последњим изборима у Србији.

"Резолуције дођу и прођу то кажем и дан после. Ово што је урадила српска опозиција у Стразбуру остаће уписано за генерације, да су постојали људи који су тражили да се укине суверенитет своје земље јер када се тражи међународна истрага, то представља то", навела је Брнабић.

Подсетила је на историјска дешавања када је у Јулском ултиматуму пре 110 година, српска влада прихватила све осим међународне истраге.

"Ми смо тада изгубили половину мушке популације, јер смо чували суверенитет", истакла је Брнабић.

Замерила је делу српске опозиције што није ниједном реченицом напоменула да је Србима на Косову и Метохији било забрањено да гласају, јер, како је рекла , да су то урадили, "Курти не би могао да користи ову резолуцију против српског народа".

 

 

Извор: РТС 1