Вести

БРНАБИЋ: СРБИЈА ИМА СВОЈУ ПОЛИТИКУ

Атмосфера је крајње озбиљна, пред нама су јако тешки дани, рекла је, на ТВ Пинк, председница Владе Републике Србије Ана Брнабић.

"Председник Вучић неколико је пута рекао и знали смо да ће то тако бити и никада ништа нисмо крили од наших грађана и нашег народа. Најважније је да кажем да никада ништа нећемо крити. Политика председника Вучића јесте да потпуно отворено и транспарентно разговарамо са нашим народом и да кажемо каква је ситуација и шта је на столу", рекла је Брнабић.

Како је рекла Брнабић, председник Вучић увек је био у потпуности отворен и да је сам рекао да ће разговарати са Владом, са свим странкама и да ће о свему обавестити како политичке представнике тако и народ.

"Ништа се не крије и ништа се неће одлучити без наших грађана", рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да људи крену од себе и тога како су они радили и шта су покушавали да ураде, додаје да о томе има много доказа.

"Невероватно је било гледати када су изашле депеше Викиликса и сви тајни документи шта је претходна власт радила. Они дефинитивно крећу од себе, да се нешто ради тајно и да се тајно преговара. То у Србији не постоји од 2013. године, од када је на власти Српска напредна странка. Све се ради транспарентно и народ је увек информисан о томе", рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да је председник Вучић још директнији када прича амбасадорима о томе како неке ствари нису фер и нису коректне према Србији, чак и како не поштују принципе међународног права.

"У једном од својих наступа, председник Вучић употребио је реч да морамо да "меандрирамо" између тих изазова, али да у том поступку ми увек држимо исти правац. Водимо политику која има јасан циљ, а то је чување својих државних и националних интереса. Такође, да штитимо своју жељу да сами доносимо одлуке о нашој унутрашњој и спољној политици, да она није наметнута са стране, од стране амбасадора или било којих великих сила", рекла је Брнабић и додала да Србија има своју политику, свој пут и да штити националне интересе.

Како је рекла Брнабић, времена од Другог светског рата до сада нису била тежа, додаје да су притисци све тежи и већи. Истиче да је циљ да се настави пут доношења одлука нас самих о нама самима, али и наставак подизања животног стандарда наших грађана.

"Много смо урадили да се Србија подигне последњих година, да са зачеља постане лидер и да се у многим стварима такмичи са државама чланицама ЕУ. Ми тај положај не смемо да угрозимо, али са друге стране не смемо да угрозимо наше националне интересе", рекла је Брнабић.

Брнабић је додала да је оно што говоре опозиција и поједини медији срамота, како је рекла, то су покушаји да се добију политички поени на рачун сопствене земље. Како је рекла Брнабић, једини начин и увек присутан је удар на председника Вучића и напади на њега.

"Пре избора су причали да никада не би увели санкције Русији, а да је председник Вучић тај, за кога имају сазнања да ће то урадити ако победи. Међутим, само дан после избора, они су променили мишљење и изнели да је то што председник Вучић не уводи санкције погубно по наш народ. То се све обликује како би се нанела штета председнику Александру Вучићу, а чинећи то, наносе директно штету и интересима нашег народа", рекла је Брнабић.

Како је рекла Брнабић, слична је ситуација била дуго и са Косовом и Метохијом.

"Причали су народу да се наводно боре за наш интегритет и суверенитет, да је за њих Косово неодвојиви део Србије, а са западним амбасадорима су радили све како би обезбедили потпуни легитимитет за једнострано проглашење независности и нису учинили ништа да се то промени", рекла је Брнабић.

"Председник Вучић никада јасније и директније говорио, а да не компромитује нашу позицију, јер француско-немачки предлог није јаван, он је управо о тој ствари причао", рекла је Брнабић.

Брнабић је поновила да је председник Вучић у кратком обраћању рекао да "једну ствар" не можемо да дамо, али да је Србија спремна да разговара о концепту, о томе како да не буде замрзнутог конфликта.

Ја сам после тога причала са њим, рекла је Брнабић, али и са директором Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије и другима, који су ми пренели да никада нису видели председника Вучића таквог, експлицитног и директног и у таквом расположењу према својим саговорницима.

Али, дошло је до тога да морамо да донесемо неке тешке одлуке, а какве и у којој мери и ком опсегу, причаћемо о томе, најавила је Брнабић.

"Желим да људи разумеју две ствари, да са једне стране постоји тај једини најважнији национални интерес око кога нема преговора и са друге стране да знамо да не можемо да угрозимо све оно што смо постигли у смислу животног стандарда", рекла је Брнабић.

"Не могу да говорим какви су ултиматуми постављени пред Србију, али могу да кажем да неће бити никаквих изненађења, захваљујући председнику Вучићу и његовој одговорности и борби", рекла је Брнабић.

 

 

Извор: ТВ Пинк