Вести

БРНАБИЋ: СРБИЈА ПОУЗДАН И ОДГОВОРАН САРАДНИК ЕУ У УПРАВЉАЊУ МИГРАЦИЈАМА

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић састала се данас са  комесарком ЕУ за миграције и унутрашње послове Илвом Јохансон.

На састанку саговорнице су се сагласиле да се Србија показала као поуздан и одговоран сарадник Уније у управљању миграцијама.

У том смислу, као посебно важно је истакнуто данашње потписивање Споразума о приступању Србије Европској мрежи за миграције.

Оценивши сарадњу са Европском агенцијом за граничну и обалску стражу (ФРОНТЕКС) као врло добру, премијерка Брнабић се уједно захвалила ЕУ на значајној финансијкој помоћи за потребе управљања миграцијама и повећања институционалних капацитета за за решавање питања миграција и азила.

Премијерка Брнабић је по питању ирегуларних миграција у Србији, истакла да је важно што су партнери из Европске уније препознали значајне напоре наше земље у управљању миграторних токова, те да ће Србија и у наредном периоду са посебном пажњом пратити индикаторе миграторих притисака и у тесној сарадњи са европским партнерима на њих одговарати.

Комесарка ЕУ за миграције и унутрашње послове Илва Јохансон истакла је да је Србија у претходном периоду направила велики помак у усаглашавању са визном политиком Европске уније, додавши да је захваљујући тим мерама дошло да видљивог смањења миграторног притиска у ЕУ.

 

 

 

Извор: Танјуг