Вести

БРНАБИЋ: СРБИЈА ПРАВО МЕСТО ЗА УЛАГАЊЕ У ВЕШТАЧКУ ИНТЕЛИГЕНЦИЈУ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је у Лондону на Инвестиционом самиту за Западни Балкан у организацији Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) да Србија ствара све боље пословно окружење за улагања страних инвеститора и поручила да је наша земља право место ако неко жели да инвестира у биотехнологију и вештачку интелигенцију.

Брнабић је истакла да Србија има стручну радну снагу и да влада више него икада улаже у образовање и у путну инфраструктуру.

"'Financial Times' је објавио извештај на ком се нашло шест локалних самоуправа у Србији којe се налазе у 10 најбољих инвестиционих места" напоменула је Брнабић.

Брнабић је захвалила ЕБРД на досадашњој сарадњи и помоћи у изградњи научно-технолошких паркова и истакла да је циљ да српску економију покрећу технологије.

"Србија се употпуности променила у последњих 10 до 12 година. БДП Србије је сада вредан скоро 70 милијарди, док до 2027. године очекујемо да буде 100 милијарди евра" истакла је Брнабић.

Као три главна инфраструктурна пројекта које спроводи Србија, Брнабић је у први план истакла путно повезивање говорећи о изградњи ауто-путева али и брзих пруга које треба да боље повежу регион, а самим тим створе још повољније пословно окружење.

Уз то подсетила је да је Србија изградила гасни интерконектор са Бугарском како би се нафта добијала и од Азербејџана и тиме додатно диверзификовали путеви снабдевања енергентима.

"Заједно са ЕБРД радимо на томе да цела Србија буде покривена брзим и поузданим интернетом. И очекујемо да се такво дигитално повезивање заврши до краја следеће године", додала је Брнабић.

 

Србија у 2023. оборила рекорде у вредности СДИ и издатим радним дозволама странцима

Брнабић је изјавила да је Србија прошле године имала рекордан прилив директних страних инвестиција у вредности од 4,5 милијарди евра, као и да је 2023. била рекордна и по броју издатих радних дозвола за стране држављане - 52.000.

Брнабић је истакла да наша земља појединачно привлачи више инвестиција него сви остали у региону Западног Балкана.

"Прошле године оборили смо рекорд, у једној години имали смо 4,5 милијарди евра страних инвестиција, што је нешто више од четири пута више него пре 10 година", истакла је Брнабић и додала да је у деценији за нама створено 550.000 нових радних места.

Навела је да је до тога дошло и захваљујући пружању помоћи стартапима, малим и средњим предузећима.

"Прошла година била је рекордна по питању издавања радних дозвола за стране држављане. Издали смо их укупно 52.000, док је тај број 2015. године био свега 6.300. Тако се мења Србија" истакла је Брнабић.

Додала је да се ови подаци односе на централну Србију без Аутономне покрајине Косово и Метохија која је део територије Србије.

 

Србија од 2012. за више од четири пута повећала ниво страних инвестиција

Брнабић је истакла да је Србија од 2012. године за више од четири пута повећала ниво директних страних инвестиција које су 2023. године достигле ниво од 4,5 милијарди евра.

"Сваке године од 2012. године, осим пандемијске године (2020. година) ми смо имали и постављали нове рекорде у приливу страних директних инвестиција и дошли до 4,5 милијарди евра инвестиција у 2023. години, што је нешто више од четири пута више у односу на пре 10 година", рекла је Брнабић одговарајући на питање зашто је баш Србија добро место за улагање.

Брнабић је истакла да постоји бар четири индикатора који показују колико се Србија променила на боље и колико је просперитетна земља.

"Први - што од 2012. године није било ни једне године осим оне пандемијске године током 'COVID-19' да ниво директних страних инвестиција у Србији није растао", рекла је Брнабић.

Као други индикатор Брнабић је навела да је у Србији у последњих 11 година отворено више од 550.000 нових радних места.

"Ја мислим да је то својеврстан рекорд за Европу, а не за Западни Балкан", оценила је Брнабић.

Брнабић је као трећи индикатор просперитета Србије истакла пораст БДП-а од 2012. године.

"Све оно што ми у током једне године створимо у Србији порасло је од 33 милијарде евра 2012. године, на више од 69 милијарди евра у 2023. години", нагласила је Брнабић.

Брнабић је додала да је Србија за 11 година повећала свој БДП више него дупо.

"И коначно, можете видети да се људи све више враћају у Србију. Ја ћу вам рећи ја да где год да одем, видим људе који су се вратили у места одакле су рођени. Била сам прошле недеље у Деспотовцу, тамо се током прошле године уписало осам нових ученика из породица које су се вратиле из Швајцарске, Немачке и Шведске у Србију", нагласла је Брнабић.

Брнабић је додала да се и по броју издатих радних дозвола странцима такође види колико је Србија напредовала.

"Током 2023. године издали смо више од 52.000 радних дозвола за странце да раде у Србији", рекла је Брнабић и подсетила да је 2015. године издато 6.300 радних дозвола.

Брнабић је нагласила и да је предстојећи Експо 2027 велика шанса за Србију и да је Влада исшчекује са нестрпљењем јер је припремила амбициозне планове.

 

Србија у топ пет земаља по сарадњи са ЕБРД

Србија је у топ пет земаља по сарадњи са Европском банком за обнову и развој (ЕБРД), изјавила јеБрнабић после састанка са председницом ове банке Одил Рено-Басо.

Брнабић је новинарима рекла да укупна вредност потписаних и ратификованих споразума Србије са ЕБРД износи око 2,3 милијарде евра.

"Ми смо и данас наставили са сарадњом и новим пројектима, настављамо рад на пројектима у области обновљивих извора енергије, потписали смо споразум за следећу аукцију за нове мегавате из зелене енергије. Радимо и на пројектима енергетске ефикасности, зелене енергије у системима даљинског грејања, али имамо и пројекте и који се тичу путне инфраструктуре, железничке инфраструктуре", рекла је Брнабић.

Навела је да се са ЕБРД сарађује и када је реч о научно-технолошким парковима, па ЕБРД за нову фазу НТП даје 70 милиона евра, од чега 10 милиона иде за БИО 4 кампус, односно будући развој биотехнологије у Србији и вештачке интелигенције.

"Фокус сарадње са ЕБРД је и на регионалним и локалним путевима, то је оно на чему посебно инсистира председник Србије Александар Вучић, а нама је изузетно важно за даљи равномерни и регионални развој", истакла је Брнабић.

 

 

Извор: Танјуг