Вести

ЂУРИЋ: У СНС НЕМА МЕСТА ЗА НЕОДГОВОРНЕ И ГРАБЉИВЕ ФУНКЦИОНЕРЕ

Потпредседник Главног одбора Српске напредне странке Марко Ђурић изјавио је да владајућа странка стоји чврсто уз председника Александра Вучића и да никада не би подржала ниједног страначког функцонера који би покушао да приоритете државне политике "подреди личним интересима и грабљењу за власт".

Ђурић је коментарисао то што се општински и месни одбори Српске напредне странке изјашњавају о поверењу појединим министрима из те странке као што су Небојша Стефановић, Марија Обрадовић, Златибор Лончар...

“Не желим да све стављам у исту раван, није исти случај код свих министара, али о тим стварима ћемо разговарати на страначким органима“, рекао је Ђурић.

Поновио је да би се, да се нађе у позицији да губи поверење у странци, повукао са свих функција, и истакао да је Српска напредна странка прва странка која уводи принцип одговорности.

“Уверен сам да ћемо и од председника Вучића чути детаљне информације не само о томе већ пре свега о плановима за развој и будућност Србије и о томе шта морамо у странци да унапредимо да бисмо били ближи грађанима и решавали конкретне проблеме“, рекао је Ђурић.

Ђурић је рекао да је био погођен информацијама које су долазиле до њега у Вашингтон, јер се ради о људима који су му блиски не само у политичком смислу већ и лично.

Сматра да је Српска напредна странка показала разлику у односу на друге странке у претходном периоду и да има снаге да разговара о најозбиљнијим проблемима у својим редовима и док је на власти.

“Желео бих да извучемо трајну поруку и да ово постане трајни преседан да се принцип одговорности успостави и према људима који обављају најзначајније функције и то је нешто позитивно што видим у свему овоме“, навео је Ђурић.

 

Српски манастири на Косову су светска баштина

Српски манастири и цркве на Kосову и Метохији су не само српска, већ и европска и светска културна баштина, изјавио је Ђурић истичући да је веома значајно што се претходних недеља и из Вашингтона могло чути да се морају поштовати пресуде везане за заштиту и враћање имовине манастира Високи Дечани.

Ђурић је рекао да је нова америчка администрација преузела да се спроведу обавезе из Вашингтонског споразума, које се пре свега односе на заштиту манастира Дечани и имовину Српске Православне Цркве на Kосову и Метохији.

То што Приштина хоће да се Високи Дечани скину са листе заштићених манастира показује, сматра Ђурић, да у Приштини не постоји намера да се српске светиње заштите, већ желе и да промене идентитет српске културне баштине.

Ђурић наглашава и подсећа да је наша држава претходних година много урадила, односно да је успела да заустави чланство Приштине у Унеско, Интерпол, да доведе до повлачења 18 признања, а у Вашингтону је издејствован и мораторијум Приштини на годину дана да аплицира за чланство у тим међународним институцијама.

"Приштина се не држи Вашингтонског споразума у потпуности, али да будемо фер, за сада нису званично аплицирали. Оног момента када би почели тако нешто да чине и наставили са кампањом за признавање, Србија би реаговала на адекватан начин да осигура да буду неуспешни и да наше активности буду успешније, али ми не желимо да учествујемо у том такмичењу, већ да се поштује оно што је договорено", рекао је Ђурић.

Kада је реч о дијалогу Београда и Приштине, Ђурић је рекао да америчка нова администрација дијалог види као примарну одговорност Европске уније.

Kоментаришући отварање Kанцеларије ДФЦ у Србији, Ђурић је рекао да ДФЦ није у Београд дошао случајно, већ да оствари одређене америчке интересе, као и да тај долазак представља и признање да је Београд постао економски и стратешки развојни центар региона.

Kада је реч о присуству Kфора на Kосову и Метохији, Ђурић је рекао да је у ситуацији одсуства српских безбедносних снага у јужној покрајини, присуство KФОР-а од великог значаја.

Ипак, додаје да сигурност српског народа на Kосову и Метохији гарантује највише снажна Србија, која је из годину у годину све јача, а којој је стратешки циљ број један да очува мир и стабилност.

Упитан да прокоментарише извињење чешког председника Милоша Земана за бомбардовање СР Југославије, Ђурић је рекао да је тај гест несумњиво резултат и посете председника Александра Вучића Чешкој Републици, али уважавање Србије.

"Дугорочно је веома значајно, јер ако се у будућности буде разговарало само оно што до сада верују на западу, то за нас не би било повољно, али ако имате овакве гласове, онда је то нешто другачије", навео је Ђурић.

Ђурић је рекао да је Србија данас добра вест у Америци и похваљује министра спољних послова Србије Николу Селаковића што је од српске дипломатије трансформисао у модерну и функционалну.

"Ту не мислим само на конзуларне услуге, што се такође осавремењава, већ пре свега на политичко деловање које има за циљ лобирање за интересе Србије свуда и на свим местима", рекао је Ђурић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк