Вести

СТЕФАНОВИЋ: И ПРИПАДНИЦИ МУП-А ПОКАЗАЛИ КАКО СЕ БОРИ ЗА СРБИЈУ

Скоро 400 нових припадника полиције, полазника 21. класе Центра за основу полицијску обуку, представљено је на централној манифестацији поводом обележавања Дана МУП-а и Дана полиције, а министар унутрашњих послова Небојша Стефановић је рекао да се полиција храбро борила против корона вируса.

"Представљамо вам 400 полазника, младића и девојака који ће врло брзо постати део МУП. Желео сам да Србија данас упозна ове младе људе који су заслужили ово место у нашим редовима", рекао је Стефановић.

Стефановић је рекао да су полазници, када је почела криза због епидемије корона вируса, када је било најтеже, изразили жељу да наставе обуку и тиме заслужили да постану припадници МУП-а.

"Сви они су одлучили да остану и наставе да уче и раде и да дају свој допринос за безбедну Србију", рекао је Стефановић и додао да је поносан на њих.

Министар је рекао да је поносан на њих јер истински схватају шта значи бити полицајац и како треба волети своју земљу и ухватити се у коштац са изазовима, а не бирати лакши начин, већ бити ту за своје грађане.

"Њихове колеге које су већ у редовима полиције су оправдали ово улагање. Припадници МУП-а су се храбро суочили са опасностима и ризицима које је донео корона вирус иако се раније ни са чим сличним нису срели, све задатке који су пред њих стављени су обавили успешно и то су и грађани препознали и узвратили великим поверењем".

Стефановић им је захвалио на огромном раду, јер се нису стављали на страну и чекали да то реши неко други, већ ушли срцем у битку против ширења епидемије и показали заједно са лекарима и војницима и волонтерима како се бори за Србију.

Додао је да је у МУП-у било доста породица где оба члана носе униформу и да су се ипак одлучили да не користе своје право да један члан остане код куће.

"Током епидемије је више од 350.000 људи прешло наше граничне прелазе, а скоро 130.000 људи се обратило за помоћ око доставе хране и лекове. Такође, обилазили су људе у удаљеним селима и планинама и помагали где је то било нужно. Одговорили смо на 50.000 позива и мејлова, бринули и око 100.000 људи у самоизолацији".

Стефановић је рекао да су наши ватрогасци спасили ове године више од 1.100 људи и угасили преко 11.500 пожара.

Мноштво бројки показује шта су урадили припадници МУП-а током кризе, рекао је Стефановић и истакао да су то људи великог срца.

"Велико хвала лекарима и медицинском особљу. Припадници МУП-а су и поред кризе наставили да одлучно хапсе криминалце и за првих пет месеци запленили су више од три тоне наркотика и сместили иза решетака више од 670 дилера који су покушали да трују нашу децу. Од почетка године учествовали су и у седам међународних акција где је широм света ухапшено 36 људи и заплењено скоро 6 тона дроге. У Србији су разбили 4 организоване крининалне групе и процесуирали су и 269 особа које су разним махинацијама оштетили буџет за око 1,5 милијарде динара".

Стефановић је рекао да је стопа криминала у Србији у сталном паду и да је прошле године био најмањи број извршених кривичних дела у последњих 25 година.

Према његовим речима, у првих пет месеци ове године за 14 одсто је забележено додатно смањење броја кривичних дела.

"Хвала председниче Вучићу јер сте имали увек слуха за потребе МУП-а и на подршци. Зато можемо да инвестирамо у људе, опрему, објекте и возила. Ове иснвестиције су важне за грађане који добијају професионалнију полицију".

Како је навео, набављено је хиљаде нових униформи, 730 патролних, теренских и других возила, четири нова хеликоптера, омогућена два повећања плата, као и градња станова за припаднике МУП-а, изграђени су нови ватрогасни домови, нове станице полицијске и други објекти.

Све то показује колико бринемо за припаднике МУП-а, додао је министар.

"Наш план је да наставимо оштар обрачун са криминалом и корупцијом и желимо да појачамо напоре за безбедност грађана".

 

 

 

Извор: Танјуг