Вести

Сутра Изборна скупштина СНС и одлука о изборима

Српска напредна странка донеће сутра одлуку о расписивању ванредних парламентарних избора , а на страначкој изборној скупштини изабрати ново руководство .

Пре изборне скупштине биће одржана седница Председништва странке на којој ће се разговарати о ставу странке према одржавању ванредних републичких избора , као ио тиму СНС за београдске изборе 16. марта .

Једини кандидат за лидера је актуелни председник Александар Вучић , а како су раније најављивали функционери странке , очекују се промене у Главном одбору и Председништву .

Изборној скупштини напредњака прусусвоваће 4.000 делегата , а седница неће имати свечани , већ само радни део .

Како је јуче Тањугу рекао председник Извршног одбора Радомир Николић , једини је кандидат за председника странке , који се бира простом већином гласова делегата , Вучић , будући да за предлагање још неког кандидата више нема могућности , јер је за кандидовање потребна подршка најмање 15 одбора .

Николић је рекао да се очекује реизбор чланова Председништва , али и нека нова лица у том телу .

Он је поновио да се потпредседници странке бирају на предлог лидера СНС , тако да се у наставку скупштине може очекивати и седница Главног одбора , на којој ће се бирати и потпредседници странке и председник Извршног одбора .

Лидер напредњака раније је поручио да је седница заказана како би се проверио и његов , али и легитимитет других функционера .

Вучић је први пут изабран за председника СНС 29. септембра 2012. године , на ванредној скупштини странке , када је за његовог заменика изабрана Јоргованка Табаковић , која је замрзла функцију у странци након што је изабрана за гувернера НБС .

Вучић је био једини кандидат за ту функцију - тада су га предложила 153 општинска и градска одбора , а изабран је једногласно , односно са 3.724 гласа .

Вучић је на месту лидера странке заменио Томислава Николића - оснивача СНС , који је поднео оставку на лидерску позицију у странци пошто је на изборима у мају 2012. године изабран за председника Србије .

За потпредседнике странке у септембру 2012. године изабрани су Небојша Стефановић , Зорана Михајловић , Горан Кнежевић , Игор Мировић и Братислав Гашић .
За председника Извршног одбора изабран је син Томислава Николића , Радомир , а изабрано је и Председништво од 30 чланова .

Српска напредна странка званично је основана 10. октобра 2008, а 21. октобра исте године одржана је и оснивачка скупштина , када је Николић изабран за председника , а Вучић за његовог заменика .

На парламентарним изборима у мају 2012. године , коалиција " Покренимо Србију " , са СНС на челу , освојила је 73 мандата скупштинска , ау другом кругу председницких избора Николић је победио кандидата ДС и дотадашњег председника Србије Бориса Тадића .

СНС је 21. октобра прошле године у београдској Комбанк арени обележила пет година од оснивања , а Вучић је представио програм странке за наредни период .
Тада је рекао да рејтинг странке говори о томе да су градјани у СНС препознали вредне , поштене људе , којима је добробит Србије на првом месту , а не лични интереси .

Уочи сутрашње седнице скупштине , очекује се и став Председништва СНС о евентуалним ванредним парламентарним изборима .