Вести

ВЕСИЋ: АМЕРИЧКА РЕЈТИНГ АГЕНЦИЈА - ФИНАНСИЈЕ БЕОГРАДА СТАБИЛНЕ

Реномирана америчка агенција за кредитни рејтинг „Mudis” издала је 21. маја званично саопштење у коме је потврдила кредитни рејтинг Града Београда на основу периодичне анализе и процене прикладности рејтинга у контексту релевантне главне методологије, недавних кретања и поређења финансијског и оперативног профила са слично оцењеним субјектима.

Заменик градоначелника Града Београда Горан Весић изјавио је да се у извештају агенције наводи да кредитни профил Града Београда (Ба2) одражава његово снажно фискално управљање, што резултира солидним финансијским учинком и евиденцијом опадања терета дуга са ограниченим потребама за задуживањем. 

“Такође је поткрепљен улогом Београда као главног града и највећег привредног чворишта у земљи, чинећи скоро 40 одсто српског бруто домаћег производа (БДП). Изгледи за привредни раст ове године су око пет одсто, што ће помоћи Граду да одржи здраве финансије, укључујући и своју угодну позицију ликвидности. Истовремено, рејтинг узима у обзир високе инвестиционе захтеве града повезане са притиском који ствара њено јавно саобраћајно предузеће“, рекао је Весић.

Весић је нагласио да је ово саопштење још једна потврда домаћинског управљања финансијама Града које се воде од 2014. године.

“За седам година буџет Града повећан је са око 600 милиона евра на више од 1,2 милијарди евра, док дуг који смо затекли 2014. године и који је износио 1,2 милијарди евра сада износи испод 300 милиона евра. Као што је рејтинг агенција констатовала, Београд чини 40 одсто бруто домаћег производа Србије, а наш буџет већи је од неких европских земаља. Финансијска консолидација коју смо спровели омогућила је раст и развој нашег града незабележен у новијој историји. Улагања у наш град довела су до тога да је у Београду отворено скоро 200 хиљада нових радних места, а да је просечна плата изнад 700 евра“, рекао је Горан Весић.

 

 

 

Извор: Танјуг