Вести

Весић: Београд обележава 500 година од пада у турско ропство

Заменик градоначелника Београда Горан Весић рекао је да ће 29. августа ове године бити тачно 500 година откада је наш град пао у турско ропство 1521. године.

"Уследила је 309 година дуга турска окупација са свега 33 године прекида када су Аустрија или Срби успевали да поврате град. Град је суштински добио самоуправу Хатишерифом из 1830. године, али морали смо да сачекамо још 37 година док Турци 1867. године нису предали Србима кључеве града и заувек отишли из Београда", рекао је Весић.

Како је навео, тај 29. август 1521. године био је један од најтужнијих дана у историји нашег града.

"У двомесечној турској опсади убијено је на десетине хиљада бранилаца Београда и становника, најстарија београдска Црква Успења Пресвете Богодорице и две друге цркве претворене су у џамије, град је био разрушен, а хиљаде становника Београда, мушкарци, жене и деца натерани су на 50 дана дуг марш до Цариграда, где су насилно пресељени. Београђани су са собом у ропство и прогонство понели реликвије, најчувенију београдску икону Пресвете Богородице, мошти Свете Петке и мошти царице Теофане које је цариградски патријарх морао да откупи од султана Сулејмана, који је претио да ће их бацити у море", рекао је Весић.

Тужну годишњицу обележићемо научним скупом о паду Београда и последицама по хришћанство даљег турског освајања Европе, навео је Весић.

"На месту где претпостављамо да се налазила данас срушена Црква Успења Пресвете Богородице биће одржан помен браниоцима Београда и расељеним Србима. Београд ће се сећати једног од најтужнијих дана у својој историји како би више ценили слободу коју данас имамо, а која је крвљу стечена", закључио је Весић.

 

 

 

Извор: Танјуг/Студио Б