Вести

ВЕСИЋ: ДАНАС У БЕОГРАДУ 700 ХИЉАДА ВАКЦИНИСАНИХ И 600 ХИЉАДА РЕВАКЦИНИСАНИХ

У Београду је закључно са јучерашњим даном вакцинисано 50,2 одсто укупног пунолетног становништва, односно 698.594 људи, а ревакцинисано 43 одсто укупног пунолетног становништва, односно 598.773  грађана, изјавио је заменик градоначелника Београда Горан Весић.

“Ово је велики успех грађана и грађанки Београда. Честитам им на томе. Данас ћемо у Београду имати више од 700.000 вакцинисаних и 600.000 ревакцинисаних и то је велика победа свих нас“, рекао је Весић.

Весић је рекао да је у „девет београдских општина од 17 вакцинисано више од половине становника”.

“Ради се о Старом Граду са скоро 70 одсто, Савском Венцу са око 68 одсто, Врачару где је вакцинисано око 65 одсто, затим Раковици, Новом Београду, Вождовцу, Чукарици, Земуну и Палилули. Од преосталих осам општина најслабији проценат вакцинације је у Обреновцу и Лазаревцу, али чак и у тим општинама није испод 35 одсто укупног пунолетног становништва“, рекао је Весић.

У Београду је дато 1.297.367 доза вакцина.

Весић је рекао да ће у име града Београда већ сутра писати Кризном штабу и тражити да се на територији града Београда дозволи рад угоститељских објеката до 01 сат по поноћи. 

“У Београду је јуче било 50 заражених од 274 колико их је било у Србији. То је око 18 одсто, а ми у становништву Србије учествујемо са 25 одсто. То је последица имунизације која се у Београду најбоље одвија. Према томе, када у граду какав је Београд имате 50 заражених стварно нема смисла да кафићи и ресторани раде само до 22 сата. Надамо се да ће већина градова у Србији до 21. јуна прећи праг од 50 одсто. Београд је већ то учинио. Брзо ће Нови Сад, Ниш, Крагујевац, Ужице, Сремска Митровица. Нема разлога да Београд и средине које буду имале више од 50 одсто вакцинисаних 21. јуна не буду отворени за концерте, свадбе, конгресе, фестивале уз поштовање протокола и свих епидемиолошких мера. Београђанке и Београђани заслужују да буду награђени јер су били најбољи када је вакцинација у питању. Они су то заслужили, а ја сам ту да у њихово име то тражим“, рекао је Весић.

 

Градња метроа почиње у новембру, педесет година откад је први пут обећан

Весић је рекао да је на траси прве линије будућег метроа завршено око 90 одсто геолошких истражних бушотина од 123 планираних, а лабораторијски је испитано око педесет одсто. У зависности од потреба буши се на различитим дубинама, тако да се на Бановом брду ишло до 45 метара, колико ће и иначе бити просечна дубина будућег метроа, док су се на Дорћолу анализе обављале на око 19 метара јер је ту планирана толика дубина. 

“Геолошка истраживања се раде да би на основу тога наш партнер „Пауер Чајна” могао да пројектује машину „кртицу”, која ће копати тунел пречника десет метара. Током јуна расписујемо конкурс за првих деветнаест метро станица. Иначе, прва линија метроа имаће 21 станицу, на укупној дужини од 21,1 километар, а у пројектовање биће укључене наше младе архитекте. Такође, тренутно се ради и катастар ризика, што значи да се на читавој траси снима свака зграда како бисмо знали какви су им темељи и у каквом су стању. Са компанијом „Ежис” врло брзо треба да потпишемо уговор за пројектовање друге линије и за идејно решење треће линије“, навео је Весић.

Весић је додао и да ће друга линија метроа имати 21 станицу на укупној дужини од 19,2 километра. Почињаће у Железничкој станици „Земун”, а завршаваће се у Миријеву, док ће трећа линија имати укупно 20,8 километара и такође 21 станицу. План је да трећа линија иде од Блока 72 до Бањице 2, рекао је Весић. 

Убрзано се ради експропријација на Макишком пољу, додао је Весић, подсећајући и да је усвојен закон о метроу, те да се сада усвајају подзаконски акти. У октобру би требало да буде усвојен План генералне регулације шинских система.

“Како смо и обећали, метро почиње да се гради у новембру, педесет година откад је први пут обећан“, истакао је Весић. 

План је и да се БГ возом повежу приградске општине са градом, а у овом тренутку постоје следеће линије: Батајница–Овча око 31 километар, Ресник–Овча око 36 километара, Младеновац–Овча 62 километра и Лазаревац–Овча 68 километара.  

“То је укупно 197 километара и 104 поласка дневно. Када будемо направили нове линије, имаћемо 223 километра и 76 станица. Градимо два моста, депо, дупле колосеке према Лазаревцу и Младеновцу. Суштина је да ће грађани „у шпицу” имати на сваких 20, 25 минута воз до центра Београда, а „ван шпица” на 45 минута, до сат времена. То ће значити да Београд постаје једна целина и да грађани могу да живе у тим општинама а да раде у граду и обратно“, истакао је Весић. 

 

Усвајање декларације - најважнија вест са Главног одбора Српске напредне странке

Весић је изјавио да је најважнија вест са седнице Главног одбора усвајање Декларације о приоритетима националне и државне политике Србије.

"То је декларација којом смо се ми, као највећи политички покрет у Србији, јасно изјаснили да су наши политички циљеви очување независности територијалног интегритета и оно што је веома важно, а на чему је председник Александар Вучић више пута инсистирао, самосталност у одлучивању Србије за очување војне неутралности и вредности које су укорењене у темељ нашег друштва", рекао је Весић.

Весић је истакао да од када је Вучић на власти ниједан страни амбасадор и ниједан тајкун не управља Србијом.

Весић је нагласио је да је Српска напредна странка прва политичка организација у новијој историји Србије која има снаге да се одупре управљањем са стране и додао да од 2012. године у нашој земљи одлучује само народ, те да је на то више пута указао и председник Вучић.

На седници Главног одбора Српске напредне странке усвојена је Декларација о приоритетима националне и државне политике са 11 принципа, која ће бити темељни политички документ Српске напредне странке за будућност.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк