Вести

ВЕСИЋ: МЕТРО СЕ ГРАДИ ЗА ВЕКОВЕ, ЗАТО ТРЕБА СВИ ДА УЧЕСТВУЈУ

Грађани Београда имаће прилику да виде како ће изгледати београдски метро у "show room"-у, који ће се налазити на Тргу републике, најавио је данас из Париза заменик градоначелника Београда Горан Весић, који борави у делегацији којој су данас у главном граду Француске, домаћини из компаније "Алстом" представили дизајн вагона за будући метро.

"Поред тога, обићи ћемо сваку београдску општину и показати како ће изгледати метро, где ће бити станице и какве ће све користи имати од метроа. Ово је историјски посао, ради се за векове и зато треба сви да учествујемо у томе", рекао је Весић.

Весић је навео и да ће Београд расписати архитектонски конкурс за идејно решење сваке станице појединачно, где ће свака станица говорити о том делу града, историје Београда и Србије.

"Позваћемо домаће младе архитекте да у томе учествују, јер српска архитектура то може, као што смо урадили за Линијски парк. Свака станица метроа говориће о том делу града, историје, зато ће наш метро бити јединствен", рекао је Весић.

Српској делегацији у Паризу данас су партнери из компаније "Алстом" представили дизајн вагона за будући београдски метро, а изабрана су четири модела о којима ће се изјаснити грађани.

Весић је навео да су представници Србије данас посетили и Центар за управљање париским метроом.

"Преговарамо о детаљима комерцијалног уговора, дизајну вагона и динамици рада", рекао је Весић.

Делегација вечерас путује у Лион, где ће сутра имати преговоре са партнером на пројектовању београдског метроа.

"Примиће нас градоначелник Лиона, а посетићемо Центар за управљање лионским метроом", навео је Весић.

 

 

Извор: Танјуг