Вести

ВЕСИЋ: МНОГИ СУ ПОКУШАВАЛИ, МИ ЈАСНО КАЖЕМО - ГРАДИЋЕ СЕ МЕТРО

Заменик градоначелника Београда Горан Весић изјавио је, поводом потписивања Споразума о донацији у вези са реализацијом и финансирањем пројекта београдског метроа између влада Србије и Француске, да надлежни чине све да изградња почне до краја 2021. године.

"Веома сам срећан због метроа. Многе власти су причале о њему, многи су лагали, али никада нико није имао пројекат и није дошао до грађевинске дозволе. Ми сада можемо јасно да кажемо, београдски метро ће се градити. Наш град не може да функционише без тог вида превоза и зато је важно да почне да се гради", рекао је Весић.

Весић је навео да ће, према споразуму, Влада Француске донирати 8,3 милиона евра, на основу којих ће компанија "Ежис" почети са пројектовањем студија изводљивости са идејним пројектом и студијом заштите животне средине за прву фазу прве линије метроа.

"Када овај посао буде завршен стећи ће се услови да се изда грађевинска дозвола и почне изградња београдског метроа. Све чинимо да изградња почне до краја 2021. године", истакао је Весић.

Град тренутно ради на Плану генералне регулације шинских система, са елементима детаљне разраде за прву фазу прве линије метро система, као и на Плану детаљне регулације Макишког поља где ће почети изградња метроа.

"План генералне регулације шинских система биће усвојен у рану јесен, а ПДР Макишког поља до краја године и они су основа за издавање грађевинских дозвола за изградњу метроа", рекао је Весић.

Весић додаје да је Град већ урадио геолошке подлоге за потребе Плана генералне регулације шинских система у Београду, а изабран је консултант за техничку и саветодавну помоћ током израде пројектно техничке документације.

Ради се и геотехнички елаборат за пројекат прве фазе прве линије београдског метроа, а припрема се и документација за потребе спровођења конкурса за дизајн метро станица.

"Даћемо шансу домаћим архитектама, а свака станица, којих ће бити 43, биће другачије дизајнирана, односно подсећаће на део града у коме се налази или на неке догађаје из српске историје. По томе ће београдски метро бити јединствен у свету", рекао је Весић.

Према његовим речима, београдски метро се обећава скоро 50 година, од 1971. године, а, како је рекао, нико ништа није урадио, осим што је причао о томе.

 

 

Извор: Танјуг