Вести

ВЕСИЋ: ПОНОСАН САМ НА САВСКИ ТРГ И СПОМЕНИК СТЕФАНУ НЕМАЊИ

Заменик градоначелника Београда Горан Весић изјавио је да су уређење Савског трга и споменик Стефану Немањи дела која остају вековима.

''Када све ово прође, мандат сваког од нас прође, остане за вама оно што сте урадили. Ја ћу у Београду бити посебно поносан на Савски трг и посебно поносан на споменик Стефану Немањи јер је то тај део град потпуно променило'', истакао је Весић.

''Свако може да упореди како је некада изгледао тај део града који је зван ''штајгом'' и где је била такси станица, аутобуска окретница, где су била посечена стабла и зарђали споменик ''који нису прихватили ни они којима је био намењен''. Сада је то најлепши трг у Србији, највећи пешачки простор са 20.000 квадратних метара и са божанственим спомеником Стефану Немањи'', рекао је Весић.

''Пресрећан сам што сваког дана тамо могу да видим стотине људи, данас је можда хладније време па је другачије, али када је лепо време, посебно викендом, можете да видите породице које долазе што само говори о томе колико смо успели, колико је то важна ствар'', навео је Весић рекавши да ће простор бити оплемењен и новим садржајима као што су клупе и стаклена кућица Музеја града где ће моћи да се купе сувенири, књиге и друго.

Весић је поновио да је споменик Стефану Немањи дело једног од најпризнатијих светских вајара Александра Рукавишњикова.

''Сам Савски трг су радиле архитекте из Мадрида, једног од водећих европских архитектонских бироа. Уређење парка Ушће је радио дански архитекта Јан Гел, уређење центра Београда аустријски архитекта Борис Подрека, поред пасарела (пешачка пасарела између Калемегдана и обале Саве) имамо скулптуру британског вајара Ричарда Дикона и Мрђана Бајића. То само говори колико ми желимо да у Београду имамо најбоље вајаре, најбоље архитекте и колико смо ми отворени према свету. Ја не знам када се последњих деценија догодило да неки странац нешто ради у Београду. И то је доказ колико је Београд отворен и колико је Београд велики град'', поручио је заменик градоначелника Београда Горан Весић.

Весић је најавио наставак сарадње са руским вајаром Александром Рукавишњиковим коме је предложио да уреди један парк у Београду по угледу на чувени  парк Гуељ, дело чувеног Антонија Гаудија, у Барселони уз ангажовање српских младих вајара и архитеката.

Весић је одбацио оптужбе како је рекао ''Ђиласове опозиције'' да је ангажовањем странца да направи споменик Стефану Немањи оскрнављен Београд подсетивши да је споменик Кнезу Михаилу дело италијанског скулптора Енрика Пација и да је тај споменик ливен у Минхену.

Весић је потврдио да је председник Србије Александар Вучић заједно са њим и његовим сарадницима тражио да Стефан Немања у руци држи мач уместо крста са чим се сложио и уметник.

''Зато што смо ми желели да се Стефан Немања прикаже као државник који је владар, а владар има мач. Ми нисмо правили споменик Стефану Немањи калуђеру односно монаху односно свецу. Стефан Немања који је владар има мач  и то је потпуно природно. Иначе, занимљиво је да су за крстом кукали углавном безбожници, они који никада крст нису ни видели, а и презиру и крст и Српску православну цркву. Да смо ставили крст, они би кукали за мачем. Зато што они морају да се жале на нешто и морају  да покушавају да праве од тог споменика било какву контраверзу јер народ је тај споменик прихватио. Није њима овде проблем споменик Стефану Немањи, није им проблем чак ни висина споменика, није њима проблем то што се налази на велелепном тргу, њима је проблем што се уопште подиже споменик Стефану Немањи и што тај споменик подиже Александар Вучић. Јер када подижемо споменик Стефану Немањи ми показујемо да поштујемо своју прошлост'', истакао је Весић и рекао да данас већ пет или шест градоначелника у Србији желе да подигну неком од Немањића споменик.

''То значи да смо вратили Немањиће у сећање Срба. Такву Србију желимо. Вучић такву Србију прави. Србију која је поносна на своју прошлост, Србију која поштује своје владаре и која поносно корача у будућност не угрожавајући никога. Њихова Србија, Србија тих људи који нас нападају, је Србија која се извињава, Србија која нема право да слави своје владаре, Србија која је стално некоме крива, јер они какви су само у таквој Србији могу да буду важни. И ту је разлика између нас и њих. И зато је подизање споменика Стефану Немањи коначна победа Срба у Србији. И зато је тај споменик посебно важан'', изјавио је Весић.

Весић је рекао, говорећи о плановима и инвестицијама за ову и будуће године, да је купљено десет нових електричних аутобуса Градског саобраћајног предузећа који ће саобраћати на другој еколошкој линији, док ће у наредних неколико недеља бити расписан тендер за куповину 100 нових зглобних аутобуса на природни гас (ЦНГ) и да ће у наредних пет година сваке године бити набављано по 100 таквих аутобуса.

''Ја вам обећавам да до 2030. године у јавном превозу неће бити ниједно возило које је на дизел у Београду“, рекао је Весић.

Весић је говорио је и о загађењу ваздуха у Београду оценивши да није такво каквим се приказује, што не значи да је у појединим деловима града загађене више него што би требало, указавши да то није проблем од јуче, само што је сада изашао у први план и рекао да ће у наредном периоду бити постављено 20 нових мерних станица.

''Напредовали смо као друштво када нам је загађење главни проблем'', сматра Весић.

Весић је, као главне загађиваче ваздуха у Београду, навео преко 200.000 индивидуалних ложишта и тај ће се проблем решавати уз субвенције грађанима како би се прикључили на централни систем грејања или гас. Следећи извор аерозагађења су аутомобили ''кршеви'' и аутобуси на дизел погон који се полако повлаче из јавног превоза.

''Немогуће је решити тај проблем у једном дану или пар месеци али ћемо га решити у наредних неколико година'', рекао је Весић и додао да би допринос требало да да и развијање речног превоза који је прошле године обухваћен Одлуком града о јавном превозу и нада се да ће се велике компаније јавити на тендер за обављање тог превоза.

Коментаришући најновија збивања у борби против пандемије корона вируса, Весић је приметио да су се грађани мало опустили пре свега због великог броја вакцинисаних, што се догодило и у Израелу, јер су грађани помислили да су заштићени. Зато је штампан летак који информише Београђане да ће бити заштићени тек после две недеље након примања друге дозе вакцине.

Весић нема разумевање за организаторе тзв. ''корона журки'', али има за угоститеље.

''Није радно време то које показује колико ће бити заражених, него је поштовање мера суштинско. Треба поштовати мере у тим ресторанима'', сматра Весић.

Весић је навео да је пандемија КОВИД-19 не само здравствена већ и економска и друштвена криза и да је његов посао да води рачуна и о 40.000 запослених у сектору услуга који, ако локали не раде до 20 часова могу да остану без посла.

''Данас смо прешли милион вакцинисаних грађана и то је заиста велика ствар која показује колико је Србија организована, колико је наша власт добро организована и колико је Вучић успешан председник. Могу да га воле или да га не воле, већина га воли то показују резултати'', нагласио је Весић и додао да је за тај успех у масовној имунизацији становништва последица великог угледа који председник Србије Александар Вучић има у свету.

Весић је рекао да је пре недељу дана примио другу дозу кинеске вакцине и апеловао на грађане да се, иако имунизација није обавезна, вакцинишу.

Весић је указао на храброст председника Србије, премијерке, министра унутрашњих послова и директора Безбедносно информативне агенције у борби против мафије.

''Нико у Србији није привилегован, нико не може да се бави кривичним делима и нико не може да убија људе и продаје дрогу како је то замислио. Оно што се десило последњих дана је показало снагу државе, показало је да у овој држави не може да ради ко шта хоће'', рекао је Весић.

Весић сматра да је прислушкивање председника Србије био покушај државног удара, као и да то није могло да се изведе без учешћа лица на одговорним функцијама у држави и уверава да ће ко год то био, одговарати пред законом.

Такође, Весић је мишљења да је припреман атентат на председника Србије а доказ за то су пронађени снајпери које су чланови мафијашког клана Вељка Беливука крили на неколико локација.

Весић је рекао да је од почетка у јавности стварана атмосфера неповерења у могућности председника Србије Александра Вучића од тога да га неће прихватити у светским политичким круговима, што се показало нетачним, до тога да се не разуме у економију, а довео је 250 инвеститора где ради 250.000 људи, и сада је показао да држава може да добије рат против мафије.

 

 

Извор: Инфо 24