Вести

ВЕСИЋ: ПОНОСАН САМ ШТО СМО ВАКЦИНИСАЛИ 31,5 ОДСТО БЕОГРАЂАНА

Заменик градоначелника Београда Горан Весић рекао је да главни град, пошто има највише становника, природно има и највећи број оболелих.

Весић тврди да вакцинација даје резултате.

"Да нисмо имали вакцинацију и ревакцинацију ситуација била би гора", подвукао је Весић рекавши да је поносан што је 31 одсто Београђана вакцинисано, а 20,7 одсто ревакцинисано.

"Ако наставимо овим путем можемо доћи у ситуацију да заједно са онима који су прележали корону дођемо до колективног имунитета", рекао је Весић.

Весић је подвукао да је вакцинација једини пут да изађемо из кризе.

"Или ћемо се сви заразити или вакцинисати. Боље да се вакцинишемо када смо већ захваљујући председнику Александру Вучићу једна од ретких земаља која има вакцине", уверен је Весић.

 

Увешћемо стимулације за вакцинисане грађане

Весић је најавио да ће градске власти од следеће недеље омогућити стимулације за вакцинисане особе.

Весић је рекао да би Србија требало да се угледа на Израел који је остварио фасцинантне резултате, као и Велику Британију и САД.

"Мислим да је дошао тренутак када треба да погледамо шта је урађено у Израелу. Израел је успео јер је као и ми имао потребан број вакцина, имао флексибилност здравственог система, централизацију вакцинације, снажну кампању. Поред тога успоставили су пунктове где год се налазе грађани, што смо ми почели. Они су увели и стимулацију за вакцинисане", објаснио је Весић.

Када је у питању стимулација Весић сматра да као друштво треба да омогућимо да се они који су се вакцинисали могу вратити нормалном животу.

"Београд ће од следеће недеље омогућити да сви који су се у потпуности вакцинисали могу да купују карте за позоришта и фестивале са попустом од 30 одсто", најавио је Весић.

Рекао је да је погрешна теза да се тиме деле грађани.

"То је као поставити питање зашто пушачи да не пуше у ресторанима за непушаче. Да ли Грчка својом одлуком да потпуно вакцинисани могу ући крши права грађана? Нико не дели грађане. Они који су се вакцинисали показали су одговорност према себи и друштву. Они који нису то је њихов избор, али тиме пристају да живе под другачијим условима", поручио је Весић.

Рекао је да београдске власти у јуну планирају да одрже два велика концерта на Ташмајдану само за вакцинисане грађане.

Такође је поставио питање зашто се, на пример, не би дозволило да на стадион Црвене Звезде дође 5.000 вакцинисаних навијача.

 

Морамо да штитимо здравље и економију

Весић је изразио уверење да ће Европска унија променити став у вези с признавањем вакцинације само препаратима које је одобрила Европска агенција за лекове.

Весић је захвалио медицинском делу Кризног штаба што је имао разумевања за привреду и што су омогућили да Србија има блаже мере.

"Морамо да штитимо и здравље и економију. Ми имамо вакцине. Србија је у бољој ситуацији од Немачке, Аустрије, Италије када је реч о вакцинацији и броју заражених на хиљаду становника. Зато имамо блаже мере", објаснио је Весић.

Весић је указао да је потребно да привреда ради, јер она мора да финансира здравство, те је изразио наду да ће кроз убрзану вакцинацију Србија доћи у ситуацију да мере иду ка попуштању.

Подсетио је да је Београд 2019. бележио 2,6 милиона ноћења туриста, а да је прошле године било 928.000 ноћења, што је за 1,7 милиона мање.

"А ако узмете у обзир да туриста потроши 150 евра дневно онда смо изгубили 266 милиона евра само у Београду", рекао је Весић.

 

Имаћу састанак са представницима ивент индустрије

Весић је рекао да ће сутра имати састанак са представницима ивент индустрије, а уз консултације с Градским заводом за јавно здравље, како би се сачинио предлог мера о томе на који начин би могли да се организују мањи догађаји.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 1