Вести

ВЕСИЋ: САВСКИ ТРГ - НОВИ ЦЕНТАР БЕОГРАДА

Обновљени Савски трг, са спомеником великом жупану Стефану Немањи, постаје нови центар града, каже заменик градоначелника Горан Весић и додаје да се у реконструисаном тргу види разлика између Београда од пре неколико година и Београда данас.

"Овде су биле железничка станица, такси станица, аутобуска окретница, посечено дрвеће, зарђали споменик који нису прихватили ни они којима је био намењен... Данас је ово највећи пешачки трг у Београду, који су радиле шпанске архитекте и то показује како се Београд мења", рекао је Весић.

Према његовим речима, Трг има 20.000 квадрата, посађено је 250 нових стабала, биће постављене клупе...

Весић је најавио да следи и наставак уређења Карађорђеве улице, од Савског трга до Бранковог моста, а такође, требало би да се до краја године исели аутобуска станица.

Подсетио је да се ради реконструкција Улица Милована Миловановића, а да ће се ове године радити и обнова Улице Краљевића Марка, те следеће Личка и Коче Поповића, а затим и Гаврила Принципа.

"Овај део града, од једног у коме нико није желео да живи, постаје пожељан део, и то само говори колико град, када се мења и улаже, добија на вредности и комфору", рекао је Весић.

Весић  је подсетио да ће стара железничка станица постати музеј, да ће део некадашњих перона бити сачуван као успомена, као и да ће се ту укрштати и прве две линије метроа.

"Тако да овај Трг постаје нови центар града", рекао је Весић.

Истакао је и значај споменика Стефану Немањи, који је специфичан, јер нема монолитни постамент, који је карактеристика споменика, већ византијски шлем, из којег излази жезло Светог Саве, као симбол државности и аутокефалности.

У самом постаменту се налазе четири рељефа, са сликама из живота Стефана Немање.

Први рељеф представља стварање државе, односно слика битку у којој Немања ствара Србију, други Сабор у Расу из 1196. година, када Немања преноси власт на сина Стефана.

На трећем рељефу представљен је пренос моштију Стефана Немање из Хиландара у Студеницу, 1208. године, над којима Свети Сава мири завађену браћу, а на четвртом родосолов Немањића.

"Све ће то бити значајно за младе генерације, да сазнају ко су били Немањћи. Постамент је једна врста музеја на отвореном", рекао је Весић.

 

 

Извор: Танјуг