Вести

ВЕСИЋ: У УТОРАК ПРВИХ 30.000 ДИНАРА ЗА 309 БЕОГРАДСКИХ УМЕТНИКА

Београдским уметницима који су у установама културе радили по уговорима о делу биће исплаћено за три месеца, март, април и мај, по 30.000 динара као помоћ, а прва исплата на рачун 309 уметника стићи ће најкасније у уторак, рекао је заменик градоначелника, Горан Весић.

Весић је рекао да су то уметници без сталног радног односа и за које није постојао законски основ да им се исплаћују плате, зато је Град Београд заједно са руководством 17 установа културе одлучио да им финансијски помогне.

Kада је почело ванредно стање Град Београд је одлучио да нађе начин да помогне својим самосталним уметницима. Ми имамо 17 установа кулутре и осим оних уметника који су стално запослени има уметника који раде по уговорима о делу и ти уметници су остали без прихода јер су установе културе престале да раде, рекао је Весић.

Прва уплата од 30.000 динара, која је за март, биће најкасније у уторак, док ће касније бити исплаћене и за април и мај, рекао је Весић.

Београдски уметници добиће по 90.000 динара као врсту помоћи док установе културе не почну да раде. На тај начин желимо да покажемо нашим уметницима да Београд мисли о њима и да желимо да им помогнемо како би преживели ово тешко време и прехранили своје породице, рекао је Весић.

Весић је објаснио да је новац за то је обезбеђен из овогодишњег конкурса за културу који не може да се реализује због ванредног стања, те је одлучено да тај новац буде уплаћен директно уметницима.

Весић је рекао да се стање полако нормализује, те да ће и установе културе радити, а уметници ускоро наставити са послом.

 

 

 

 

Извор: Танјуг