Вести

ВЕСИЋ: ВАЖНА ОДЛУКА О ПОПУШТАЊУ МЕРА

"После јучерашње одлуке Кризног штаба на којој су прихваћени скоро сви предлози Града Београдa, враћамо се нормалном животу", изјавио је заменик градоначелника Београда Горан Весић.

Весић је подсетио да је донета одлука којом се радно време угоститељских објеката продужава до један после поноћи, дозвољава емитовање музике до један сат после поноћи, као и организовање настава у природи, екскурзија и прослава матурских вечери уз поштовање мера које прописује Завод за јавно здравље.  

"Поред тога, на отвореном је дозвољено окупљање 500 људи. Продужено је и радно време трговачких ланаца који сада могу да раде 24 сата, а дозвољен је и одлазак на спортске утакмице, с тим да је капацитет 30 одсто у затвореним  халама а 50 одсто на стадиону, што значи да ћемо први пут имати и публику после дуже од годину дана", рекао је Весић.

Весић је додао да је закључно са јучерашњим даном у Београду вакцинисано 725.225 лица, односно 52,1 одсто пунолетних грађана.

"Очекујемо да ћемо до краја јуна остварити наш циљ – 750.000 вакцинисаних, а већ имамо 660.179 или 47,4 одсто ревакцинисаних. То значи да ћемо у наредних десетак дана доћи до 700.000 ревакцинисаних", рекао је Весић.

Весић je кaзao дa ћe фeстивaли мoћи дa буду oргaнизoвaни сa пoсeбним oдoбрeњeм Кризнoг штaбa зa свaки фeстивaл, штo зaчи дa ћe бити oдржaни „Бир фeст”, „Eгзит” и други фeстивaли.

Oбjaсниo je дa je тo вeoмa вaжнo зa Бeoгрaд зато што на фeстивaле дoлaзи вeлики брoj стрaних туристa, a Бeoгрaд живи oд стрaних туристa. 

"Такође, очeкуjeм дa ћe нaши хoтeли бити пуни тoкoм лeтa, a тo знaчи да ће бити пoсла зa зaпoслeнe у њимa, зa тaксистe, туристичкe вoдичe, прoдaвцe сувeнирa",  рeкao je Вeсић.

Весић je пoнoвиo дa je њeгoв пoсao дa сe бoри зa рaднa мeстa у Бeoгрaду и дa je из тог разлога jучeрaшњa oдлукa Кризнoг штaбa o пoпуштaњу мeрa вaжнa.

Упутиo је мoлбу угoститeљимa и свим oргaнизaтoримa скупoвa дa вoдe рaчунa o пoштoвaњу вaжeћих мeрa кaкo сe вирус кoрoнa нe би врaтиo нa jeсeн и у зиму.

Весић  је подсетио да је Град Београд донео одлуку о куповини таблета за 67.592 деце од првог до четвртог разреда на територији града.

"Донео сам таблет који је „Телеком Србије” набавио за Град Београд. Ово су таблети које ће свако дете на територији града између првог и четвртог разреда имати од 1. септембра. Преко ових таблета моћи ће да прате дигиталну наставу јер ће Град и Министарство просвете сваком детету купити дигиталну верзију уџбеника за праћење такве врсте наставе", објаснио је Весић.

Весић је нагласио да ће се у таблетима налазити МТС картица како би свако дете имало бесплатан интернет, без обзира на то да ли дете у кући има интернет.

"Свака учионица ће бити покривена интернетом а до 1. септембра ће и 6.500 учитеља и наставника од Града добити лаптопове како би могли одржавати наставу преко дигиталних уџбеника. Многи европски градови немају овакву могућност и ово ми је најдража акција у Београду јер је ово инвестиција у будућност, да се деца припреме за живот у 21. веку", рекао је Весић. 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва