Вести

ВУЧЕВИЋ: ВЕРУЈЕМ ДА ЋЕ ВОЈСКА СРБИЈЕ БИТИ ПОНОС ГРАЂАНА

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић изјавио је да ће држава Србија имати адекватан одговор на потписивање војног споразума између Турске и тзв. Косова.

Вучевић је рекао, одговарајући на питања новинара у касарни Топчидер где је председник Александар Вучић присуствовао приказу војног наоружања Војске Србије, да тај споразум представља наставак сарадње Турске и тзв. Косова.

"НАТО алијанса не сарађује институционално са такозваним косовским снагама безбедности, не учествује као алијанса у трансформацији онога што они зову косовске снаге безбедности у косовске оружане снаге, што је иначе супротно чак и њиховом уставу такозваног Косова, али поједине земље чланице су снажни контрибутори у том процесу, а Турска је, рекао бих, ту можда и лидер", истакао је Вучевић.

Додаје да тај споразум није први корак који видимо на том пољу.

"Забринути смо и пажљиво пратимо шта је то што се дешава, видимо да се сад отварају нека нова поља њихове, како они кажу, билатералне сарадње, а Војска Србије и Министарство одбране односно држава Србије ће имати адекватан одговор, не само политички, него ћемо наравно и наше капацитете прилагодити свим изазовима, ризицима, па и опасностима за нашу отаџбину. Јер се поставља питање - за кога и за шта се наоружава такозвана косовска војска, још једна албанска војска де фацто када погледате етнички састав. За кога и због чега се они толико наоружавају и зашто се допремају, донирају сва та средства или продају, супротно и војно-техничком споразуму, супротно резолуцији Савета безбедности УН 1244, што је директно кршење свих норми међународног јавног права", рекао је Вучевић.

Подсетио је да председник Вучић каже да је то реалност која нас нажалост окружује и према којој ми морамо да се владамо.

"То не значи неки компромис или просто прихватање тога, него је живот са таквим околностима и доношење адекватних противмера или адекватних одговора према томе. Сви се наоружавају у региону, па ето и Албанци на Косову свакако не заостају или покушавају да не заостану. Много они раде и на усавршавању својих кадрова, на обуци својих официра, подофицира и у Приштини се разговара око обавезног служења војног рока. Просто, ситуација је данас компликованија и некад имам утисак да је Србија најзаинтересованија за мир у овом региону", навео је Вучевић.

 

Војску Србије очекује пуно задатака у 2024. години

Вучевић је рекао да Војску Србије очекује пуно задатака у 2024. години, као и да верује да ће војска бити понос свих грађана Србије, гарант безбедности, очувања суверенитета и независности Србије.

Вучевић је заједно са председником Србије Александром Вучићем присуствовао статичком приказу средства наоружања и војне опреме Војске Србије у касарни Топчидер и том приликом истакао да је упознао Вучића са плановима за 2024. годину. 

"Искористили смо данашњи скуп да прикажемо део наоружања и војне опреме, пре свега кроз статички део са којим располаже Војска Србије, али и шта су развојни програми који се спроводе кроз Војнотехнички институт и оно што раде остали делови одбрамбене, наменске индустрије Србије", навео је Вучевић. 

Према његовим речима, напредак Војске Србије у 2023. години је очигледан.

"Задовољан сам са оним што су припадници Војске Србије радили у 2023. години и користим прилику да честитам начелнику генералштаба Србије генералу Милану Мојсиловићу и припадницима Војске Србије на извршеним задацима и оствареним циљевима у 2023. години са напоменом да су задаци и циљеви још виши у 2024. години", поручио је Вучевић.

Вучевић је истакао да без заједничких активности и сарадње државних институција, Војска Србије не би могла да уради оне задатке који су пред њу постављени. 

Министар Вучевић, који је заједно са Брнабић одговарао на новинарско питање, рекао је да су, што се њега тиче, избори завршени. 

"Што се мене тиче, као председника Српске напредне странке избори су завршени 17. децембра, односно 30. децембра и 2. јануара кад су били понављани на неким местима. Одавно су избори завршени. Републичка изборна комисија је 12. јануара прогласила званично завршене изборе, тако да тече рок за верификацију мандата, односно конституисање Народне скупштине", рекао је министар Вучевић.

Министар Вучевић је оценио да није ни правно, а ни политички, релевантно шта ће други рећи.

"То је можда некоме интересантно, али није релевантно. Није ни правно, пре свега, па ни политички релевантно за конституисање новог сазива Народне скупштине Републике Србије", закључио је министар Вучевић.

 

 До маја достављамо председнику анализу са аргументима за војни рок

Вучевић је рекао да Војска Србије и Министарство одбране остају при ставу да се покрене процедура за враћање војног рока и најавио да ће до маја доставити званичну анализу са аргументима председнику Србије Александру Вучићу, односно његовом војном кабинету.

"Онда то чека нову владу и нову скупштину, ако буде политичке подршке да се о томе одлучује. И за то ћемо захтевати одређено време. То не може да крене преко ноћи", изјавио је Вучевић.

Вучевић је истакао да су сви у Министарству и ВС били једногласни по питању укидања суспензије обавезног служења војног рока и напоменуо да су и сагласни по питању приговора савести.

"Или потпуно укидање, или максимално рестриктивно око цивилног служења војног рока. А они који не буду желели да носе оружје, што је уставно право, они могу да служе у касарни и да раде неке друге ствари, неке друге послове", рекао је Вучевић.

Вучевић је навео да власт жели да држава буде сигурнија и да се не спремају ни за какве сукобе и ратове.

"Србији је насушно потребан мир. Ми живимо за мир и ако неко не воли ратове, ако неко зна шта је рат, онда је то војска. И нико се нигде не заноси било каквим сукобима или страдањима", закључио је Вучевић.

 

Војска Србије има адектан одговор на стварање такозване Војске Косова

Министар Вучевић изјавио је да Министарство одбране и Војска Србије спремају адекватан одговор на стварање такозване војске Косова, а који ће да гарантује безбедност свим грађанима Србије. 

"На политици је да нађе политичко решење, да проба да дође до политичког договора, дијалога, који је бољи него коришћење било чега од овога што ми видимо данас у Топчидеру. Процењујемо све околности, надамо се и живимо за мир, али увек морамо да имамо одговор ако нас неко нападне, ако треба да бранимо свој народ и своју државу", рекао је министар Вучевић на питање новинара да ли ће Србија покретати неки међународни механизам против наоружавања такозване косовске војске, а после статичког приказа опреме Војске Србије у касарни Топчидер. 

Како је рекао министар Вучевић, задатак Министарства и Војске Србије је да нађу одговор на то што Турци, САД и остали покровитељи такозване косовске независности испоручују Приштини. 

"Поново постављам питање, а због чега или за кога се они наоружавају? Да ли због Албаније, Северне Македоније, Црне Горе или пак Србије? Мислим да је свима одговор врло, врло јасан и Србија има одговорно руководство и политичко одговорно", поручио је министар Вучевић.

Што се тиче политичких иницијатива пред међународним институцијама, министар Вучевић је рекао да ће Србија покретати оне иницијативе за које процени да могу да буду целисходне за нашу државу, а да не направимо грешку како је то неодговорно државно руководство урадило 2010. и 2011. године. 

"Тако да морате да добро сагледате коме се обраћате, каква је структура чланства или представника у тим институцијама, имајући у виду да је свет прилично подељен по питању Косова и Метохије. Већи део држава је не признаје, али економске и политичке снажне државе, пре свега из западне хемисфере, су спонзори и покровитељи такозване  косовске независности", констатовао је министар Вучевић.

 

Као војно неутралној држави нам је отежано да се наоружавамо

Министар Вучевић рекао је да је у тренутним геополитичким околностима Србији као војно неутралној држави теже да се наоружава.

"Да су нормални геополитички услови, ми бисмо можда имали и предност, јер не искључујемо ни једну страну света, али данас то није предност, него је нешто што велике силе неће да чују. Или није прихватљиво да се нисте сврстали, јер чим се не сврстате, ви сте против неког другог", изјавио је министар Вучевић након обиласка статичког приказа наоружања и војне опреме Војске Србије у касарни "Топчидер".

Министар Вучевић је истакао да и поред свих потешкоћа при набавци опреме из иностранства, на сваком приказу дела наоружања и војне опреме Војске Србије могуће видети нешто ново. 

"Тако да ми успевамо, да оно што треба да стигне, некако стигне у Србију. И као што је рекао и председник Вучић, ми никада не покажемо или не прикажемо, све оно што имамо у овом тренутку. Тако да и ово што је рекао председник да ће бити приказано наредних дана, опет неће представљати све оно што имамо", рекао је министар Вучевић. 

Министар Вучевић је подсетио нам је набавка са запада отежана, да из Русије није могуће ништа набавити због санкција, док се за набавке из Кине "затвара ваздушни простор да не може да дође до Србије".

"Поред свега тога, ми смо много тога доброг купили за Војску Србије. Имам потребу да поново истакнем значајну улогу одбрамбене индустрије Србије у опремању и наоружавању Војске Србије. И ту се види значај одлуке државе да се сачува одбрамбена индустрија Србије. Уз све мане и врлине, уз све изазове и проблеме, данас наша индустрија много тога производи што је потребно и неопходно да би Србија чувала своју независност и суверенитет", поручио је министар Вучевић.

Упитан да прокоментарише набавку хеликоптера "блекхок" од стране Хрватске, министар Вучевић је подсетио да је Хрватска набавила и оклопна возила "бредли" и да им из Француске стиже ескадрила "рафала".

"Хрватска војска постаје заиста све јача и јача. Интересантно је да је Хрватска одредила касарну у Белом Манастиру, где ће стационирати своје оклопне јединице, односно "бредлије". Сумњам да је за Мађарску то намењено, тако да је за нас то исто једна порука или нешто о чему морамо да водимо рачуна", навео је министар Вучевић. 

Министар Вучевић је закључио да се сви наоружавају и да само наивни могу да причају да је то глупост, расипање или "да се бацају паре у бунар". 

"Ми трошимо онолико колико можемо и трошимо у складу са околностима које нам одређују питања безбедности и сигурности наше државе. А мислим да је далеко иза нас време када су нас уверавали да нам војска не треба", рекао је министар Вучевић. 

 

 

Извор: Танјуг