Вести

ВУЧИЋ: АПСОЛУТНА ВЕЋИНА ЈЕ НА СТРАНИ ЛИСТЕ "СРБИЈА НЕ СМЕ ДА СТАНЕ"

Председник Републике Србије и члан Српске напредне странке Александар Вучић изјавио је да прелиминарни резултати гласања за Београд показују да је несумњиво највише гласова освојила листа "Србија не сме да стане", а у Војводини на покрајинским изборима убедљиву апсолутну већину у мандатима, између 67 и 69 мандата.

"Ти резултати се по нечему разликују у Београду, све време су говорили да неће тако да буде, али је несумњиво највише гласова освојила листа "Србија не сме да стане", рекао је председник Вучић у обраћању у изборном штабу СНС.

Председник Вучић је истакао да је та листа освојила у Војводини где има укупно 120 посланика  између 67 и 69 посланика.

"Другопласирана листа је "Србија против насиља" која ће имати 28 до 29 мандата, што је значајно више од двоструко мање гласова у односу на листу "Србија не сме да стане".

Трећепласирана ће бити листа СВМ са највероватније девет мандата. Затим СПС седам мандата, коалиција Нада шест мандата и Руска странка са једним мандатом. Ако бисте сабирали, ми са традиционалним партнером СВМ бисмо имали 77 од 120 и  евентуално и са СПС 84 мандата што је скоро 75 одсто", рекао је председник Вучић.

 

СНС ће имати апсолутну већину и више од 127 мандата

Председник Вучић изјавио је да је листа "Србија не сме да стане" на републичком нивоу без гласова са КиМ освојила 46,5 одсто гласова, на основу 76 одсто пребројаних гласова и више од 127 мандата.

Од гласача са КиМ та листа је освојила 74,2 одсто гласова, а листа "Србија против насиља" тек нешто више од пет одсто.

Председник Вучић је на конференцији за медије рекао да су успеху допринели озбиљност и одговорност, али и додао да ни тих пет одсто гласова грађана са КиМ не сме да се потцени јер су, рекао је, то гласови озбиљних људи који су дали некоме своје поверење.

"Што се тиче Србије на основу узорка од 76 одсто пребројаних гласова, могуће да се промени за плус минус један одсто. Код великих, код малих од 0,1 до 0,2", рекао је председник Вучић.

Како је прецизирао, на републичком нивоу, без гласова са КиМ, "Србија не сме да стане на 46,5 одсто гласова, Србија против насиља 23,5 што је  дупло мање, без КиМ.

"СПС има 6,5 одсто, НАДА 4,9, Несторовић 4,7, СВМ 1,9, а претпостављам да је могуће да падну са шест на пет мандата. СНС ће имати више од 127 мандата, резултат избора имаће апсолутну већину", рекао је председник Вучић.

 

Два фактора одлучују о власти у Београду, Шапић ће бити градоначелник

Председник Вучић изјавио је да је на изборима за одборнике у скупштини града Београда листа ''Београд не сме да стане'' освојила 38,5 одсто, док је листа ''Србија против насиља'' освојила 35 одсто гласова.

Председник Вучић је истакао да је на трећем месту коалиција ''Нада'' са освојених шест одсто, на четвртом месту коалиција око СПС са освојених 5,4 одсто, док је коалиција ''Ми - глас из народа'' освојила 5,1 одсто и на петом је месту.

''Још се не зна ко ће формирати власт у Београду, али мислим да ће градоначелник бити Александар Шапић, али очигледно је да то зависи од два фактора. Прво морамо видети са киме ће Бранимир Несторовић формирати већину, јер тренутно има шест мандата, и ако буде ишао са нама имаће 59 мандата, док ако буде ишао са другима имаће 57 мандата, дакле од њега зависи'', рекао је председник Вучић.

Као други фактор навео је резултат коалиције Српске странке заветници и Српског покрета Двери.

''Према овом узорку они су на 2,8 одсто, и имају шансу да пређу цензус и то може бити фактор. Народна странка такође има нешто бољи резултат, али то је недовољно за улазак у градски парламент'', рекао је председник Вучић.

 

Србија ће увек чувати Косово и Метохију као део своје територије

Председник Вучић рекао је да је пред Србијом тежак период и преговори са Приштином, али да ће Србија увек чувати КиМ као део своје територије.

"Биће тежак период пред нама и мораћемо да разговарамо и да наставимо наш европски пут. И биће тешких преговора и нелаких уступака и са Приштином, али ћемо увек чувати Косово и Метохију као део територије Србије", рекао је председник Вучић на другој конференцији за медије у изборном штабу листе "Србија не сме да стане".

Председник је додао да ма ко да победи у Београду најважније је у овом тренутку ујединити људе и земљу.

"За нас је важно да покушамо да ујединимо народ, да ујединимо људе, ко год буде владао у Београду, како би ти људи знали да желимо Србији добро", рекао је председник Вучић. 

Председник Вучић је истакао да су резултати СНС на овим изборима други најбољи резултат у историји и то остварен после 11 година на власти.

"Ја морам да кажем да сам бескрајно срећан и бескрајно захвалан свим колегама и пријатељима, свим дивним људима који су се борили у овој кампањи. Свима који су издржали тежак терет, а свакога дана су били на терену. Суочавали се са бесмислицама и ноторним неистинама", рекао је председник Вучић.

Додао је да се данас насмејао јер су поједини медији његове комшије прогласили за кумове.

"Каже први пут са кумом на гласање, а оно моје комшије. Сад му људи говоре да ја не знам ко су моје комшије. То су са шестог спрата комшије из моје зграде. Нема лажи којима се нису служили током ове кампање", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да су га посебно заболеле лажи које су биле усмерене и упућиване људима пореклом из Републике Српске.

"То је нешто што је застрашујуће. Ту скоро да никакве промене у стварном броју гласова нема. Нити то суштински одлучује, али је симболично веома важно. А они су дочекали прилику да ни због чега нападају људе. Због лажног бирачког места. Због бирачког места које су сами измислили", рекао је председник Вучић.

 

Многи су се смејали када сам рекао да ћемо имати апсолутну већину

Председник Вучић је рекао да је његов посао био да та листа освоји апсолутну већину на данашњим изборима.

"Многи су се смејали када сам јасно и недвосмислено рекао да ћемо имати апсолутну већину. То сам рекао на последња два митинга, то сам рекао приликом гостовања на телевизијама. То је једини резултат којим бих био задовољан. А, ко ће с ким у коалиције, питајте неке друге, не бих о томе да причам", истакао је председник Вучић на конференцији за новинаре у изборном штабу СНС-а.

На питање новинара да ли је данашњи дан био "празник демократије", с обзиром на то да је у образложеном предлогу Владе за расписивање избора наведено да су расписани и због тога да би се "смањиле тензије у друштву између супротстављених страна", а да је премијерка Ана Брнабић на вечерашњој конференцији причала о кршењу изборне тишине, лажним инсинуацијама опозиције и уопште да су водили "најпрљавију кампању", председник Вучић је одговорио да је поносан на то што је изборни дан прошао без и једног физичког инцидента. 

"Никада нисмо имали ситуацију да нема ни једног физичког инцидента, осим напада на ауто чланова 'Црте'. Лица која су то учинила приведена су одмах. На прошлим изборима је било 20 одсто више", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је навео да су неки веровали у сопствене неистине и у "сопствена непостојећа истраживања". 

"Лагали себе и онда су дошли у ситуацију да не знају шта да раде, не са пет одсто заостатка,  већ са 25 одсто заостатка. Четвртину бирачког тела мање. Што се нас тиче, ја сам поносан на нашу кампању. Никоме нисмо споменули ни оца, ни мајку, ни дете, ни деку и баку, супружнике, ни било кога. А они су све време водили такву кампању, зато нису могли да добију више гласова", рекао је председник Вучић. 

Нагласио је да је презадовољан начином како је листа "Србија не сме да стане" водила кампању и да су што се тиче политичких противника говорили само оно што су и они сами говорили пре шест месеци и годину дана, само да би се упоредило како су се понашали и шта су радили.

"У тренутку када неко виче 'Вучићу п...' ви од њих направите жртву, а кажете да сам их ја прогонио. Па да ли мислите да су људи у овој земљи луди, да не умеју да читају, слушају, виде. То није реално, размислите и сами", рекао је председник Вучић.

 

Водићемо политику стабилности, одговорности и даљег напретка наше земље

Народ је поручио све свима, а што се нас тиче ми ћемо да водимо политику стабилности, политику озбиљности, политику одговорности и политику даљег напретка наше земље, изјавио је председник Вучић. 

Председник Вучић се на конференцији за медије захвалио председнику Републике Српске (РС) Милораду Додику, бившем председнику Србије и оснивачу Српске напредне странке Томиславу Николићу, и грађанима Црне Горе који су пружили подршку листи "Србија не сме да стане".

Коментаришући нападе опозиције на његову породицу председник Вучић је истакао да се о његовом оцу говорило да није његов отац, док се за његову мајку говорило да је, како је рекао, неморална јер га, према тврдњама опозиције, није правила са његовим оцем. 

Председник Вучић додаје да се за његову супругу Тамару Вучић говорило да је носила луксузне комбинације, а заправо, напомиње он, је она носила комбинације српских приватника, односно домаћих модних дизајнера, како би их рекламирала и показивала.

"Данило им је мета увек где год и како год се појави, то је животна жеља свих њих да се том младићу нешто лоше догоди, за којег мислим да је веома васпитан. Вређали су и Вукана, односно мене говорећи да није моје дете пошто шетам комшијско дете и да Вукан не постоји. Хоћу свима да кажем једно велико хвала, мојој деци и Данилу и Милици, Милица је дошла само да гласа на један дан, и малом Вукану да их тата много воли, и да је ово за њих троје", навео је председник Вучић и поручио својој деци да од њега могу да науче да се боре још јаче кад год их отпишу.

Председник Вучић је поручио да, када и Србију отпишу на међународном плану, она ће морати да буде још јача и да се бори и направи велики "повратак отписаних", као и добро место себи у Европи и свету, али пре свега добро место за све грађане.

 

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк