Вести

ВУЧИЋ: БОРИЋЕМО СЕ ЗА СВАКУ НОВУ ИНВЕСТИЦИЈУ

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је на свечаном отварању фабрике италијанске компаније Аунде у Лесковцу да ће та фабрика производити навлаке, аутомобилска седишта и за крагујевачки Фијат и најавио да ће се 31. октобра састати са представницима још једне познате италијанске компаније која планира велику инвестицију у Нишу.

"Аунде ће правити пресвлаке и за фабрику Фијат у Крагујевцу", рекао је председник Вучић и навео да су у Лесковцу већ запослили 380 људи и да ће укупно у том граду запослити 560 радника.

Компанија "Аунде Италија" је потписала дугорочни споразум са произвођачем "Stellantisа" који ће реализовати "Аунде Србија", у вези сарадње на значајним пројектима: Фиат Панда, Фиат 600, Алфа Кид за 100 одсто производњу навлака.

Председник Вучић је говорећи о великој инвестицији у Нишу, рекао да још не може да открије о којој италијанској компанији је реч.

Додао је да ће и амбасадор Италије Лука Гори заједно са бордом директора једне веома познате италијанске компаније доћи код њега на састанак у Београду, који је планиран за 31. октобра.

Тада ћемо обавестити јавност, додао је председник Вучић.

Председник Вучић је најавио да би компанија Аунде, уколико буде заинтересована, могла да отвори још неки погон на југу.

"Рекао сам им, ако планирају, да имамо стари погон Јумка у Врању или негде другде на југу Србије и да ће имати подршку државе Србије, како бисмо запослили људе", рекао је председник Вучић.

 

Отварање стадиона у Лозници 12. новембра, у Зајечару 19. новембра

Председник Вучић најавио је да ће 12. новембра бити отворен фудбалски стадион у Лозници, а 19. новембра у Зајачару.

“Долази нам шеф УЕФА Александер Чеферин 19. новембра и заједнички отварамо стадион у Зајечару, ако све буде у реду. Онда долазимо да гледамо Србију против Бугарске у Лесковцу пошто рачунамо да ће ту бити највећа помоћ нашој репрезентацији и најбоље навијање”, рекао је председник Вучић током обиласка новог погона фабрике “Аунде” у Лесковцу.

На питање новинара да прокоментарише поједине изјаве да је грађење таквих објеката наводно "потпуни промашај", председник Вучић је одговорио питањем: “Јесте ли чули да је било шта што смо урадили добро?”

 

На констатацију да је критиковано и отварање нове зграде железничке станице у Прокопу, председник Вучић је одговорио новинарки да чита погрешне ствари и погрешне медије.

“Докон поп и јариће крсти. Не знају више шта ће. Таква велелепна станица, а новинарима тих медија сметала је кафа. Замолићу их да им направе најбољу следећи пут, али то неће променити однос. Увек ће бити против свега, али на то не треба да се обазирете. Знате шта је ваш пут, знате како Србија мора да иде напред и како не сме да се заустави, како не сме да се враћа у прошлост”, поручио је председник Вучић.

 

Позивам компанију Аунде да отвори фабрику и у Врању

Председник Вучић рекао је да је држава помогла отварање фабрике "Аунде" у Лесковцу, јер је интерес земље да људи имају посао и позвао генералног директора "Аунде Србија" Анина Де Венециа да отвори једну фабрику и у Врању. 

"Ја сам рекао Анину да овде прво подигне запослење до 900 људи, а онда да се спусти и до Врања и старог погона Јумка. Јагодина је много лепа и Лесковац, али је и Врање лепо и онда, како се то код нас каже, 'свето тројство' - три фабрике Аунде", рекао је председник Вучић у обраћању на отварању погона фабрике "Аунде" у Лесковцу. 

Председник Вучић рекао је да с обзиром на то да је "Аунде" текстилна фабрика, отварање производње у Врању би било обострано значајно, јер постоје стручни људи из "старог Јумка" који су изузетно вични у свом послу, а додао је да ће држава помоћи и финансијски и кроз инфраструктурне радове.

Председник Вучић рекао је да је бескрајно захвалан инвеститору на ангажману и на великој подршци након затварања фабрике "Џинси", када су људи остали без посла. 

"Да се осврнем и на то да у тренуцима када није било једноставно сте дошли у Јагодину и запослили 900 породица. А посебно вам хвала што сте брзо реаговали на моју молбу, и мог кабинета, и владе и градоначелника (Лесковца Горана) Цветановића после проблема због одласка 'Џинсија' и сада запослили 300 људи", рекао је председник Вучић. 

 

Председник Вучић рекао је и да за десетак дана у Лесковац долази фудбалски клуб Фиорентина и да ће на стадиону у том граду играти утакмицу са Чукаричким из Србије те да пре деценије нико није могао ни да помисли да ће овај граду угостити све те велике клубове. 

"Амбасадор Гори ми је рекао да за 10,15 дана овде долази Фиорентина, после Олимијакоса, играју против нашег Чукаричког, ја се надам да ће Чукарички да победи наравно. Али ово сам рекао зато што сада видите, да када урадите важне ствари, како се то брзо и лако и једноставно препозна. Могли смо да размишљамо само да дочекујемо Слогу, Краљево, Тимок..., нико није могао да замисли да ће овде да гледа Олипмијакос", рекао је председник Вучић.  

Председник Вучић је цитирао немачког писца Волфганга Гетеа и рекао да само знање није довољно већ да се мора и применити, као и да жеља није довољна већ мора и да се ради. 

"Да ли су људи задовољни? Природно је да никад не буду задовољни, и да од себе и живота траже више, али морају да имају основне услове и једнаку шансу. Данас када смо донели мамограф и када стигне магнетна у болницу у Лесковцу, имаће све као КЦ у Нишу и Београду, и то смо после 10 година успели, а не би могли да немамо инвеститоре послодавце, раднике који вредно раде јер нам они могућавају да повећавамо пензије и плаћамо порезе и градимо болнице стадионе и путеве", рекао је председник Вучић. 

Председник Вучић је захвалио италијанским пријатељима на овој подршци, амбасадору Италије у Србији Луки Горију и рекао да се нада да ће ускоро моћи да угости и италијанску премијерку Ђорђу Мелони. 

Председник Вучић се још једном захвалио на брзој реакцији након што је фабрика "Џинси" затворена и радници остали без посла. 

 

"Када је био проблем са Џинсијем политички противиници су нападали, али шта да им објашањавате - ми смо се постарали и нашли решење. Анино је одмах реаговао, већ у јулу, и од тада до сада већ 300 људи прима своје плате, а ускоро ће још 260, и тиме смо готово сваки проблем са Џинсијем овде решили. Бескрајно хвала на енергији и посвећености", рекао је председник Вучић. 

У Лесковац је до сада уложено више од 100 милиона евра, додао је председник Вучић, не рачунајући Грделичку клисуру и друге инфраструктурне пројекте као што су путеви према Вучју и Лебану, и указао на то да се ради и на путу ка Бојнику. 

"Онда људи могу да имају више живота у Лесковцу, у снажнијем граду, који није богат али је изузетно финансијски стабилан, што је изузетна подлога да буде лепши и бољи", закључио је председник Вучић.

 

 

 

Извор: Танјуг