Вести

ВУЧИЋ: ДОНОСИЋЕМО НАЈБОЉЕ ОДЛУКЕ У ИНТЕРЕСУ НАШЕГ НАРОДА

Председник Републике Србије Александар Вучић поручио је да као друштво морамо посебан фокус да ставимо на  људе, а пре свега на жене и децу и истакао да је то важније од свих путева, пруга и свега осталог што градимо.

Председник Вучић рекао је поводом данашњег пуштања у рад система "Пронађи ме" да је у Србији изграђено више од 1.440 мостова, али да је од свих њих важније да сачувамо живот и једног детета.

Рекао је да се уместо пребацивања кривице на друге увек труди да сагледа некада грешке и заблуде и види шта је то што пре није урађено или није видео, као на пример то да свака болница нема мамограф.

"Страшно су важни путеви и пруге, али важније је да обезбедимо да може у раној фази да се види да ли нека жена има неке промене или у раној фази рак дојке, да то решавамо што пре и сачувамо њен живот, сачувамо живот једне мајке. Има ли шта вредније", нагласио је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је зато раније организовао разговоре са грађанима како би држава решавала проблеме људи.

Председник Вучић истакао је да је веома важно што је покренут систем "Пронађи ме", јер ће много значити да се сачува и један дечији живот.

Нагласио је да је у Србији мање кривичних дела и вршњачког насиља и да је наша земља једна од најбезбеднијих у Европи.

Напоменуо је да са оваквим системом "Пронађи ме", дигитализованим ауто-путевима, модерним железничким станицама и аеродромима у Србији није лако учинити отмицу, не може починилац лако да се сакрије, јер ће реакција бити страховито брза.

Како је рекао, веома је важан сваки механизам који доприноси јачању безбедности деце, жена и људи, смањује насиље у породици и вршњачко насиље.

Нагласио је да је вршњачког насиља данас значајно мање него раније, али да је сада много видљивије.

"И то није оправдање што га је данас мање, мора да буде сведено на минимум и да видимо како то можемо да превенирамо. Важно је да се укључи што више људи који имају огромну жељу, потребу и страст да чувају животе деце и брину у деци", навео је председник Вучић.

Радимо све што можемо да осигурамо већу безбедност за нашу децу и људе, нагласио је председник Вучић.

 

Сутра у Бриселу састанак са шесторицом високих европских званичника

Председник Вучић рекао је да га сутра очекују састанци са шесторицом високих европских званичника, на којима ће разговарати сам око начина формирања Заједнице српских општина на Косову и Метохији.

"Имаћемо сусрет са Шарлом Мишелом, Жозепом Борељом, Мирославом Лајчаком и великом европском тројком - Макроном, Шолцом и Мелони", рекао је председник Вучић.

Додао је да ће разговори бити вођени у формату један плус нула, односно да ће само он бити присутан састанцима са београдске стране.

"Велика петорка је била овде. Они су донели свој предлог око начина формирања Заједнице српских општина, ми смо дали своје одговоре и сугестије", рекао је председник Вучић.

На питање новинарке да ли може да открије детаље састанка, председник Вучић је рекао да не може и додао да Београд остаје спреман на разговоре и дијалог.

"Свакако смо ми спремни да разговарамо о томе и они куцају на отворена врата, када је Београд у питању", рекао је председник Вучић.

Нагласио је да постоје и други проблеми и нерешена питања, од царинских печата преко таблица, до енергетике.

"Ми смо ту били врло конструктивни, веома фер. Видећемо сутра. Ја се надам да ће то протећи у доброј атмосфери, у атмосфери компромиса и у атмосфери стварања прилика за наду и будућност и опстанак нашег народа на Косову и Метохији. Да ће бити лако, немојте да имате никакве сумње, неће", закључио је председник Вучић.

 

Држава спремна за долазак израелског Макабија у Пионир

Председник Вучић изјавио је да је Србија спремна за безбедносни изазов у вези са предстојећим доласком израелског кошаркашког клуба Макаби у халу Пионир.

"Нас чекају тешки изазови по сваком питању у условима готово религиозних сукоба у свету и велике поделе. Код нас ће ускоро да дође понос Израела, Макаби, да игра кошарку у Пиониру. Ви знате шта све то подразумева и шта то све значи", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да је то велика почаст за Србију јер они знају да није свака земља у стању да осигура безбедност том приликом.

"Они знају да у овој земљи не постоји нико ко мрзи Арапе и Јевреје. Ми желимо да се тамо успостави мир и да живимо нормално и са једнима и другима", додао је председник Вучић.

 

Председник Парламента привремених институција рекао да Заједница српских општина неће бити тема

Председник Вучић је, коментаришући саопштење привремених институција у Приштини да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти прихватио шири свеобухватан план који је изнела "петорка" када је била у Приштини, рекао да он није тако рекао и да су трикови у детаљима, те да су они то прихватили као базу, основу.

"А председник Парламента привремених институција је одмах иза њега рекао да Заједница српских општина уопште није тема и да неће бити тема. Не знам шта ће онда да буде тема, јер они неће да буду кривци, иако је свима јасно ко не жели дијалог", рекао је председник Вучић.

Свима у Европи је јасно ко не жели формирање Заједнице српских општина, додао је председник Вучић и како је истакао - користећи се случајем у Бањској и свим другим како би се вршило изједначавање кривице и Србији пребацило свашта.

"То је својевремено рађено на простору бивше Југославије деведесетих година. А и касније, 1998. и 1999. године, али не мислим да европски лидери могу да буду слепи и глупи на све покушаје Куртија да он сакрије чињеницу да никада неће формирати Заједницу српских општина", рекао је председник Вучић.

На питање новинара да прокоментарише изјаву бившег изасланика Сједињених Америчких Држава за дијалог Србије Ричарда Гренела да је време да Приштина да датум за изборе за председнике четири општине на северу јужне покрајине и да крене са формирањем Заједнице српских општина и оцени да ли ће то уопште бити на дневном реду сутра, рекао је да су они направили много трикова.

"И они ту сад имају подршку појединих земаља за то, то је процес да чак и да петицију пишу наши људи, месеци ће протећи и они ће наћи безброј довољних разлога да такве иницијативе одбију. Не верујем у то иако је то била промптна - како би Петар Стано рекао, и најважнија реакција од Кишињева, од стране Шолца, Макрона када су разговарали са мном и госпођом Османи тамо", рекао је председник Вучић.

Свакако, додао је, пред нама нису лаки дани. 

"Али желим да умирим грађане и да им кажем да имају одговорно и поштено и снажно руководство које се бори за интересе своје земље, а не других земаља. За своју земљу и интересе свог народа. Доносићемо најбоље одлуке у интересу нашег народа", поручио је председник Вучић.

На питање колико је наставак преговора у Бриселу отежан за Србију након инцидента у Бањској, председник Вучић је рекао да је за нас  ситуација свакако драстично отежана.

"Свакако, отежана је самим догађајем и намерно и једва су то дочекали као дар са неба Албанци и неки у, што ми еуфемистички називамо међународној заједници, али и домаћи фактори који свакога дана траже одговорност Београда и Србије како би добили изборе", рекао је председник Вучић.

И да није било Бањске, нагласио је председник Вучић, нашли би нешто друго.

 

Расписујем парламентарне изборе следеће недеље, биће одржани 17. децембра

Председник Вучић најавио је да ће расписати парламентарне изборе током следеће недеље, а да ће се они одржати 17. децембра.

Председник Вучић је рекао да ће, на основу законске процедуре, расписати изборе на образложен предлог Владе Србије у наредним данима.

"Пре тога ће председник Народне скупштине расписати локалне изборе, у 60 и нешто јединица локалне самоуправе на територији Србије", рекао је  председник Вучић.

Како је рекао, после тога ће уследити расписивање покрајинских избора.

"Видим да су сви у ниском старту и да су све могуће расправе кренуле", поручио је председник Вучић.

 

До краја године једнократна помоћ корисницима социјалне помоћи

Председник Вучић најавио је да ће корисници социјалне помоћи добити једнократну помоћ пре краја године, пензионери за неколко дана повишицу пензија, док се за запослене у јавном сектору у скоријем периоду предвиђа значајно, двоцифрено, повећање плата.

Председник Вучић је рекао да ће држава наћи начин да уплати социјалну помоћ, али и да је циљ да у будућности не долази до повећања броја корисника социјалне помоћи.

"Морамо да сагледамо како да у будућности не долази до повећања корисника социјалне помоћи, јер је некима лакше да то примају па да додатно раде на неким другим пословима. Суштински они не желе да добију неку врсту посла", рекао је председник Вучић.

Додао је да се поред помоћи за оне који лошије живе, очекује и скорије повећање плата у јавном сектору.

"Што се тиче плата у јавном сектору, доћи ће до значајног повећања плата које ће бити двоцифрено. Ускоро ћемо обавестити јавност о тачним бројкама", рекао је председник Вучић.

Осврнуо се и на предстојећа повећања пензија.

"За неколико дана пензионери примају повишицу у износу од пет одсто за октобар месец, одмах после тога иде једнократна исплата од 20.000 динара", рекао је председник Вучић и додао да ће се посебно разматрати како да се помогне људима са мањим пензијама.

"Гледаћемо да убрзамо повећање пензија. Од 1. јануара ће бити додатног повећања од 14,8 одсто, што је кумулативно 21,2 одсто", рекао је председник Вучић.

Како је навео, постоји проблем због тога што део пензионера прима породичне пензије, које суштински то нису.

"Углавном су ниже, јер се ради о пензијама у оним делатностима као што је пољоприверда, у којима углавном није уплаћиван стаж", објаснио је председник Вучић.

 

Извор: Танјуг/РТС 1