Вести

ВУЧИЋ: ДОВОЉНО СМО ОДГОВОРНИ ДА ЗАШТИТИМО НАШУ ЗЕМЉУ

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да Србија данас, после разговора у Бриселу, није у лакој позицији, али је поручио да грађани немају разлога за велику бригу.

"Издржали смо, издржаћемо и гураћемо земљу напред", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је поновио оно што је рекао и у парламенту, да је Србија спремна да испуњава ствари у вези са КиМ које се не тичу признања де факто и де јуре независности Косова и чланства у УН.

"Али неко мора да формира Заједницу српских општина, а они то не  желе. Албанци измишљају трик за триком како би преварили неке у Европи, а поједини се праве да не разумеју јер им тако одговара", рекао је председник Вучић.

Коментаришући изјаву премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија који је рекао да је председник Вучић одбио да потпише споразум и да је тражио да се потпише додатно пропратно писмо којим би се по Курију поништили основни принципи споразума, председник Вучић је одговорио да није тражио никакво пропратно писмо.

"Ја сам током дана написао реченицу да смо ми спремни, у складу са оним што смо разговарали и што смо договорили, да испунимо своје обавезе, а онда сам ставио запету, али то не значи или не можемо да прихватимо било шта што се односи на све ово што сам вам рекао", рекао је председник Вучић.

Подсетио је да је о томе говорио и у јануару када су међународни званичници први пут дошли у Београд, у Охриду и Кишињеву.

"Пошто је реч о усменом договору ја онда увек изнесем шта то није договорено, а да смо спремни да разговарамо о свему другом", рекао је председник Вучић.

Курти је помињао потписе, оценио је председник Вучић, зато што не жели да се прича о ЗСО коју не желе да виде ни неки западни политичари попут Алише Кернс из Велике Британије.

Говорећи о покушају појединих земаља из окружења да се Србији уведу санкције, председник Вучић је прочитао тачан текст шта је затражено.

"Тражили су да се стави да се осуђује насилни акт, пошто им у првом делу није прошло око терористичког акта, против косовске полиције 24. септембра, од паравојне групе подржане од стране српских власти. То су желеле наше комшије да убаце, али није им прошло. Не морам да говорим ни ко су, сви у Србији знају", рекао је председник Вучић.

На коментар водитељке да су у првом тренутку тражили Албанија и Хрватска, председник Вучић је подсетио да Албанија није чланица ЕУ, па нису били присутни у Европском савету.

 

Не постоји рок за постизање споразума између Београда и Приштине

Председник Вучић рекао је да не постоји никакав временски рок за постизање споразума о нормализацији односа Београда и Приштине.

"То су бесмислице. Мислим, о тим датумима се говори већ годинама. Педесети пут слушам о некаквом временском оквиру или како они кажу тамо тајмлајну. То нема никаквог смисла", рекао је председник Вучић одговарајући на питање да ли је Србија сада у пат позицији након дешавања у Бањској и да ли се очекује да до фебруара Београд и Приштина постигну споразум.

Председник Вучић је додао да је позиција Срба на КиМ сада веома тешка.

"Узгред, косовска полиција у том саставу није имала шта да тражи на северу Косова и Метохије, ни тог 24. септембра, јер по споразуму из Брисела, члану 9. та регионална полиција мора да буде састављена од 98 одсто Срба, не од 99 одсто Албанаца. Проблем је на терену, а што се свега другог тиче, нама замерају што нисмо испунили, и зато се насмејем када неки говоре о томе како ми преговарамо о Косову и Метохији, а нама највише замерају што нисмо испунили споразум још из 2011. године", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је нагласио да људи не морају да брину, јер је власт довољно одговорна да заштити своју земљу.

"Упркос бројним напорима из земље и иностранства да Србија буде кажњена санкцијама, то, као што видите, се није догодило. Упркос бројним напорима да се Србија изолује како из земље тако и из иностранства, то се такође није догодило. И имали смо много пријатеља и то нису само Мађарска, Словачка и Румунија, то су увек и Шпанија и Француска и многи други. Тако да, наравно, увек ће постојати наше комшије које ће безусловно и без обзира на то шта се догодило и како се догодило и шта се догађа, увек бити против нас", рекао је председник Вучић.

 

Изборе расписујем у среду или четвртак, испуњени сви захтеви

Председник Вучић рекао је да ће изборе расписати највероватније у среду или четвртак и да су испуњени сви захтеви који су били постављени.

Председник Вучић је рекао да је власт испунила све захтеве који су били постављени.

"Не знам тачно, среду или четвртак. Али за седамнаести, то је јасно. За седамнаести, да. Испунили смо све захтеве и оне неписане и оне погрешно написане. Све смо захтеве испунили. Само се, видим, не хвале тиме, пошто они никада ни један захтев нису испунили. Ми испуњавамо. За нас су представници бившег режима, такође представници значајног дела грађанства. Ми њих поштујемо. Они желе повратак на власт", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да су ови избори веома важни и да је битно да онај ко победи на изборима има чист мандат до 2027. године.

"Зашто мислим да су ти избори важни? Да не буде да је то само због њихових захтева. Дакле, постоји други разлог који је веома битан. За нас и за људе је важно да онај ко победи на изборима да има чист мандат до 2027. Неће бити других избора до 2027. године. Сви избори су 2027. после тога. И редовни председнички, и парламентарни. И локални, и покрајински, сви. Дакле, шта је смисао? Суштина је у томе да постоји један чист мандат за период који мора да нас доведе до тачке да нема повратка у прошлост, да нема повратка уназад. Да земља иде напред. Имамо "ЕXPO 2027." Морамо да радимо даноноћно. Цела земља мора да се уједини. Ко год да победи. Цела земља мора да се уједини око тога. Цела земља мора да ради напорно. Да бисмо били добри домаћини, да бисмо страховито расли", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић је коментаришући изјаву председника странке Србија центар Здравка Поноша, који је навео да ће Вучић из политике отићи на лош и ружан начин, изјавио да је он сметња опозицији, јер са њим нема компромиса по питању будућности Србије.

"Са мном су компромиси могући по милион питања, по питању будућности Србије нема компромиса. Сматрам увредом за грађане Србије да ми та лица предочите као носиоце промене и тражите да ћутим, да се не мешам и да подилазим, да кажем да су најгори најбољи", рекао је председник Вучић и навео да је Понош уништио српску армију и да га нико из Војске Србије не цени.

"Ја њему не желим да никада не пропадне у политици, да никада не прође на лош и ружан начин, без обзира на све страшно лоше што је Србији урадио. У томе је разлика између нас", истакао је Вучић.

На питање да прокоментарише изјаву Поноша да опозиција мора да критикује Вучића на случају Бањска, Вучић је рекао да је он један од оних држављана Србије који траже оштрије мере против сопствене земље.

"Ти политички јањичари увек морају да буду снажни и јачи у својим захтевима, па је зато тражио критиковање. И уместо да размишљате о томе како да помогнете својој земљи, ви размишљате како да своју земљу уништавате, разарате и њене легитимне и легалне представнике", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је нагласио да људи виде у тешким тренуцима ко је увек уз свој народ, а ко му први окрене леђа и ко покушава у ствари да из тога извуче некакву ситну корист.

"Фићфирићку користи за себе и ништа више од тога. За мене је свака тема важна. И за сваку тему сам спреман да говорим. И за сваку да одговарам. Да ли сам увек у праву? Сасвим сигурно да не. Да ли грешим? Па, наравно да грешим. Али се трудим да радим марљиво, заједно са тимом, људи који су веома озбиљни, посвећени и одговорни. Али се и трудим да помажем у својој земљи и свом народу, а не свима другима у борби против нашег народа", закључио је председник Вучић.

На питање шта би се догодило са Србијом када би он изгубио изборе, председник Вучић је навео да би је опозиција урушила невероватном брзином.

"Немају никакву политику, никакав програм, разнородне ставове, вишак сујете, мањак лидерства, огромну површност, никакво знање нигде. Само би ишли по телевизијама, претили хапшењима, убијањима, а земље би нестајала.

Председник Вучић је додао да се то дешавало 2000 године када је Србија имала највишу стопу криминала, највишу стопу убијених, највишу стопу силовања и "закатанчених фабрика".

"То је политика за њихове џепове и њихове интересе. Суштина је да људи морају да разумеју да је избор руководства једне земље од стратешког и суштинског значаја", указао је председник Вучић.

 

Свет на ивици глобалног сукоба, Србија спремна за велике кризе

Председник Вучић изјавио је да верује да је свет на ивици светског сукоба, али да је Србија данас спремнија за велике кризе него пре пет, 10 или 15 година.

"Цео свет иде у лошем смеру, зато нам је потребна сигурност, стабилност, зато нам је потребно да бринемо о својој земљи, да чувамо своју земљу, а не да нападамо своју земљу на сваком кораку, као што то неки раде", поручио је председник Вучић.

Додао је да Србија није онолико јака колико би он желео да буде.

"Ни економски, ни војно. Ја сам неко ко зна сваки недостатак у смислу људства, опреме, технике, наоружања, свега што недостаје у нашој војсци. Али такође знам колико смо испред у односу на период од пре 5, 10 и 15 година. И знам да су многе земље у региону биле испред нас, а сада су иза нас. И да не причам о томе колико је важно да вам економија расте, да имате што је могуће већи број запослених, да земља иде напред, јер тада ћете бити отпорнији на све оно што се дешава", рекао је председник Вучић.

Како је рекао, не зна да ће бити проблема са нафтом и гасом, али да претпоставља да ће бити теже него што је било до сада.

"Али смо се ми постарали, градимо и нова складишта за нафту ускоро и верујем да ћемо имати увек довољно резерви. Дакле, да трошимо све потпуно исто као и данас. Да нам неко то укине, ми имамо за више од 40 дана. Што се гаса тиче, ми имамо 700 милиона кубних метара у резервама, дакле, како у Србији тако и у Мађарској", навео је председник Вучић.

Председник Вучић сматра да је свет на ивици бројних регионалних сукоба, због уплива и утицаја великих сила, које поједине земље користе као своје проксије, као своје заступнике.

"Да, мислим да је свет на ивици светског сукоба. И мислим да ће се то тешко избећи. Зато што, са једне стране, постоји све већа економска снага, која долази са друге стране света, која није само западна. Истовремено, Запад покушава да сачува своју доминацију. Такође, у војном смислу, по први пут се видело да најмоћније западне силе, укључујући САД и Израел, да ту има много пукотина и да неки други мањи могу да се боре против њих. И да могу, чак макар и кратко, трајно да постижу успехе. И када то видите, када неко осети крв негде, и када мисли да може, онда ће то да настави да ради", нагласио је председник Вучић.

Додаје да је прилично тешка ситуација у Украјини, у којој ће, како сматра, Запад  веома тешко поразити Русе, као што ће Руси тешко или нелако победити Украјину.

"Када имате такву ситуацију, онда ван директних сукоба су остали Кина и Америка. Али Америка јасно и отворено помаже Украјину, као и јасно, отворено и недвосмислено Израел, од финансијске до помоћи у оруђу и оружју. Тако да, ближимо се на жалост томе. Антагонизми су све већи. Жеље за другачијом расподелом добара у свету је све већа и људи хоће, и многе, многе земље хоће другачији поредак у свету", закључио је председник Вучић. 

 

Водим рачуна да се понашам домаћински, биће мамографа у сваком месту

Председник Вучић изјавио је да увек води рачуна да се понаша домаћински и буде обавештен о свему што у земљи недостаје или треба да се уради, као што је то био случај са мамографима, али да су притисци у вези са питањем КиМ огромни и ситуација увек неизвесна.

"Да будем сасвим отворен, некако најкривљи, јер увек гледате да се понашате домаћински, али бавити се Косовом ужасно је тешко, ту је много притисака, чекате који ће папир следећи да вам изнесу, не зато што нисте пристали на нешто него ако прође - прође", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да поред "1.000 других ствари" као што су набавка респиратора у корони, хитна набавка вакцина, му је јако тешко, јер прођу ствари за које је мислио да је немогуће да нису биле приоритетне.

"Набави респираторе и вакцине први, а онда вам прође нешто што мислите да је немогуће - да нема мамографа у Лесковцу. Могу да замислим да нема у Бабушници, али сада ће бити и у Бабушници и у Пироту, Белој Паланци. У Владичином Хану, а не само у Врању, па ћемо даље - да све наше жене имају где да се прегледају и да реагују одмах, да заштитимо сваки живот је од пресудног значаја", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да зна да ће увек неко упућивати критике, али да жели да упита оне који критикују где су биле магнетне резонанце и мамографи док су они били на власти.

"Колики су нам редови за чекање за магнетну? То су улагања од пет милиона евра по магнетној. Питам их колико сте изградили болница? Нула. Ми смо изградили 147 и три клиничка центра и градимо даље - ускоро Крагујевац, Ужице, Нови Пазар", рекао је председник Вучић.

Истиче да ипак није срећан, јер како  је рекао живимо у времену у ком не примећујемо друге, и у ком се живи брже те је намера да у наредном периоду у обиласку целе Србије разговара директно са грађанима.

"Ићи ћу на скупове да слушам људе, седећу испред продавнице, саслушаћу и жене по домаћинствима шта имају да ми кажу - да бисмо могли да урадимо и мање ствари, оне наизглед неважне, али њима и те како важне", најавио је председник Вучић.

 

Око 1. децембра 10.000 динара за кориснике социјалне помоћи

Председник Вучић изјавио је да ће око 1. децембра бити исплаћено по 10.000 динара корисницима социјалне помоћи, као и за туђу негу и помоћ коју добијају слепи људи, дементни и старији са неизлечивим болестима.

Председник Вучић је говорио и о попустима за пензионере и студенте, а након тога је додао да има још добрих вести.

"Негде око 1. децембра корисницима социјалне помоћи исплатићемо по 10.000 динара. То је за њих огроман новац да знате, зато што та социјална помоћ није много већа од тога. Не заборавите, то је социјална помоћ. Људима који су у стању социјалне потребе", рекао је председник Вучић.

Корисницима социјалне помоћи исплатићемо 10.000 динара,као и људима за пружање неге другим особама.

"Углавном су то слепи, дементни и старији људи  са неизлечивим болестима. Дакле, њих је 51.000 и они ће добити додатно новац. Ту су просечно, давања између 13 и 30 хиљада, дакле негде око 20.000 динара и они ће добити по 10.000 динара", рекао је председник Вучић.

Додао је да у Србији има 170.000 корисника социјалне помоћи и 51.000 оних који добијају новац за туђу негу и помоћ.

"Сви ће добити по 10 хиљада динара. У наредном периоду биће ових једнократних давања", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је навео да ово није први пут и да ће пензионери добити 20.000 динара.

Давали смо и 20.000 и 5.000 и 10 хиљада.

 

За сада смо успевали да сачувамо своју позицију, али постаје све теже

Председник Вучић рекао је да је Србија за сада успевала да сачува КиМ и свој економски напредак, али да то постаје све теже.

Председник Вучић је одговарајући на питање, да ли може Србија да остане на овим позицијама што се тиче КиМ, а да сачува своју будућност, рекао да смо до сада то успевали.

"За сада смо успевали, иако је то веома тешко и постаје све теже. Ми смо, не заборавите, једина земља која још мало па две године није увела санкције Русији у Европи, целој. Дакле, иако је то изгледало немогуће, да ће рат трајати месец дана. Иако су сада сви у Србији окренули плочу и почели да говоре како је одавно требало да уводимо санкције, који су ме критиковали у оној прошлој кампањи зато што нисам био довољно отресит, довољно јасан. Ја сам се само трудио да заштитим земљу и да водим одговорну и озбиљну политику. Тако да, још није дотерало цара до дувара по том питању. Када буде, ја нећу то да кријем од народа, онда ћу то рећи људима", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да је управо тиме што Србија није увела санкције  Русији добила и велики углед као слободна и независна земља, као земља која води своју политику.

Председник Вучић је додао да је важно да, када народ бира своје представнике, треба да бира људе од поверења.

"Када бирате своје представнике у политици, онда бирате људе чије знање, чију марљивост, чију посвећеност имате поверење. Ти људи морају да раде, даноноћно да се боре за своју земљу и да нас извуку из кризе", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић се осврнуо и на свој састанак који је имао и како је то изгледало у Бриселу.

"Знате, седео сам преко пута (Емануела) Макрона, (Олафа) Шолца, (Ђорђе) Мелони, ту су били Жозеп Борељ, Шарл Мишел, Мирослав Лајчак, њих шесторо и  Емануел Макрон говори - "Ево ти, па потпиши три папира, па један, па два, па три, па...". Ја седим сам и морам пред онима за које знам, рачунам у глави колико су већи и јачи и свеједно када то израчунам, онда морам да кажем, знате, ја имам Устав Србије. Ја не желим, а све и да желим, имам Устав Србије који волим и поштујем. На то сам се заклео, не могу", одговарајући шта је од њега очекивано пре два или три дана.

На питање како су они реаговали на то, председник Вучић је рекао да су разумни људи и да није сигуран да ли им је то драго.

"Шта да радите, видите некога је је одлучан, каже шта хоће шта неће, шта може, шта не може. При томе, ја их нисам лагао ниједног тренутка, од почетка сам и говорио истину, од почетка сам им говорио шта ће Србија да испни, све оно што сам говорио у парламенту, ни мање ни више. И то што смо рекли да ћемо да урадимо, то ћемо да урадимо", рекао је председник Вучић.

 

Нападају ме, јер са мном нема тајних договора

Председник Вучић прокоментарисао је предизборни спот опозиције у коме је он мета критике, рекавши да је 86 одсто критика у дигиталној сфери усмерено против њега, а преосталих 14 одсто на све остале политичаре из власти и опозиције.

У споту су, иначе, Вучића назвали "лажним шахистом, неуспешним хулиганом, издајником сопствене генерације...".

"Нисам ја лажни шахиста, јер нисам шахиста, ја волим да играм шах. Али пошто су они прави шахисти, ево пристајем да играм шах против свих носилаца листе, да се скупе њих 15 са деснице и левице, и дајем мени пет минута форе на сату, њима 15 и победићу их свих 15", рекао је председник Вучић.

Рекао је да је срећом "неуспешан хулиган", те да не зна тачно на шта мисле када га називају издајником сопствене генерације.

"Али сам поносан што сам имао другачији став од већине на факултету док сам био студент. На крају сам био у праву јер све о чему су говорили и за шта су се тобож залагали је било погрешно", рекао је председник Вучић.

Како је рекао, најгори студенти су на листи "Србија против насиља" и воде им кампању, поменувши "Жику паука", али и "једног који није могао да заврши разред, који је ушао у Г17 у узео шта је стигао у Трстенику, једну што је почела из ЛСВ и променила седам странака и оног који 25 година студира".

"За шта је било ко ту стручан", упитао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је поносан што га нападају и да са њим нема тајних договора.

"Видећете политичаре који не желе било коме да се замере или да праве договоре, имате читаве листе политичара које никада не нападају зато што рачунају да са њима могу, а ја сам поносан што знају да са мном не могу и да са мном нема тајних договора. Изабрао сам пут борбе и пут трпљења свега овога", рекао је председник Вучић.

 

Попуст за возне и авионске карте за власнике студентских картица

Председник Вучић изјавио је да ће поред попуста за власнике пензионерских картица који износи 30 одсто за возне карте "Србија воза" и 15 одсто на авио карте, попуст добити и студенти који ће са својим студентским картицама имати 20 одсто попуста на возне карте "Србија воза" и 10 одсто на авио карте "Ер Србије".

"Ја мислим да је то за наше најмлађе и најстарије готово невероватан попуст. Тиме се наше националне компаније одричу профита. То је наша жеља да додатно помогнемо и пензионерима и студентима, али да истовремено популаризујемо наше возове и нашу "Ер Србију" која је најбоља авио компанија у региону", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је подсетио да је Србија у последњих неколико година за време ратних криза и пандемија ковид 19 слала авионе како би вратила грађане из иностранства у Србију.

"Нико није хтео да лети, али ми јесмо. То можемо зато што имамо добру успешну компанију са добрим људима, сигурну компанију", истакао је председник Вучић.

Навео је да је линија Београд-Њујорк у овом моменту једна од најпрофитабилнијих линија.

"Поносан сам на Србију која лети за Њујорк, лети за Чикаго, лети за Кину, ниједна земља у региону то нема", изјавио је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да ће се у уторак појавити са програмом за наредне четири године, који подразумева да ће просечна плата до краја 2027. године износити 1.400 евра на нивоу целе Србије, док ће у Београду износити 1.700 евра.

"Долазимо у ред уређених европских земаља. То је више него што је просечна плата данас у Хрватској. Дакле смањили смо наш заостатак само за четири године, говоримо о тој врсти животног стандарда, а некада је било 30 година заостатка", оценио је председник Вучић.

Како је рекао, према програму до краја 2027. године пензије ће износити 620 евра.

"Када упоредите са 202 евра колико су пензије износиле 2012. године, то је квантни скок. Оно што је за нас важно јесте да обришемо тај праг сиромаштва, да не постоји тај број сиромашних људи, да минимална зарада 2027. године буде најмање 650 евра", истакао је председник Вучић. 

 

Све једно гласате ли за левицу или десницу, они су се заједно договорили

Председник Вучић рекао је да је потпуно све једно за кога ће се грађани Србије који буду гласали за опозицију определити, да ли за "левицу" или "десницу" јер је јасно да су они сви заједно и да су се већ договорили.

Председник Вучић је оценио да ће представници опозиције, уколико победе на изборима, вратити земљу у прошлост и да ће је поново разорити.

"То су већ једном учинили, то није претпоставка па да нагађате, то су већ један пут учинили. Учинили би то поново са још разорнијим последицама, и људи то у Србији морају да знају. И потпуно је све једно да ли гласате за левицу и десницу, потпуно је све једно. Зато што на крају, као што сте видели, они су сви заједно и већ су се све договорили", рекао је председник Вучић.

Додао је да су неки од представника опозиције који су се удружили раније рекли да нису спремни да иду на изборе са онима који сматрају да се у Сребреници догодио геноцид и са онима који су за санкције Русије.

"Сад се види да јесу. Дакле, каква је разлика у суштини, у крајњем исходу? Исто вам је или глас за Ђиласа и овог што чека студентску картицу да од мене добије 1. децембра - Радомира Лазовића. Или ћете гласати за Милоша Јовановића? Никакве разлике нема", рекао је председник Вучић.

Реагујући на трејлер најављене емисије "Ја, Александар: Државни гамбит" који би требало да буде емитован у четвртак на Н1, председник Вучић је рекао да мисли да треба да одговорите шта мислите о неком другом, али да не сматра да је дозвољено да се води прљава политичка кампања.

"Треба да се говори о обећањима, о томе како ћемо доћи до ових резултата, до просечне плате од 1.400 евра 2027. године", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да ће као председник молити и СНС и све друге да исте вечери признају уколико изгуби изборе на било ком нивоу.

"Јер ми морамо да чувамо и штитимо нашу демократију и не спречавамо да се понашамо онако како се они понашају. Мислите да то може да се деси? Наравно да може да се деси. Али размислите шта би било да је у четвртак увече на Пинку, на вашој телевизији (ТВ Прва), направљен филм о лоповлуцима (Мирослава) Алексића, (Драгана) Ђиласа, (Маринике) Тепић и свих осталих. Дакле, на жалост, неко је себи све дозволио и све је себи опростио, а другоме није ништа", рекао је председник Вучић.

 

Србија има резерве на највишем нивоу, интересовање за наше оружје огромно

Председник Вучић изјавио је да Србија има обезбеђене резерве на највишем историјском нивоу, да је између осталог интересовање за наше оружје, војно оруђе и муницију огромно - што показује чињеница да сви желе са Србијом да потписују уговоре на 50 година.

"Нама су и златне резерве на највишем нивоу у историји и плате су нам на највишем нивоу, девизне. Обезбедили смо по глави становника два килограма соли,  шећера много више, за свакога да има од рибе до грашка, ако избије светски рат, тако прави домаћини раде", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је нагласио да су исто тако обезбеђени војни стокови.

"Имамо довољно муниције и сад је сви траже", рекао је председник Вучић и додао да је ред за то огроман.

"Е, тако вам је навала испред моје и других канцеларија за наше оружје, оруђе и муницију и сви хоће да потписују уговоре на 50 година", рекао је председник Вучић и додао да ипак Србија мора прво о себи да брине.

"Хоћемо да потпишемо уговоре, али на колико ми хоћемо, а не на колико ви хоћете", рекао је председник Вучић.

 

За мене је политика морална категорија, да иза мене остану резултати

Председник Вучић изјавио је да је њега политика је високо морална категорија, да га не занима власт, већ да иза њега остану резултати.

"Ја хоћу да кад будете говорили о мени, на најужаснији начин, да морате да кажете да је то било 15 година мира, 15 година стабилности, 15 година најбржег напретка и плата и пензија, 15 година најбрже изградње путева пруга, 15 година највише изграђених болница. И то не можете да демантујете, 15 година највишег нивоа запослености на територији Србије. И то не можете да негирате. И то не можете да победите", рекао је председник Вучић.

Замољен да прокоментарише то што је председник Покрета слободних грађана Павле Грбовић поднео кривичне пријаве због плаката на којима је он приказан у усташкој униформи, а затим и његову изјаву да је Манастир Бањска  регионални центар за тероризам, председник Вучић је одговорио да је Грбовићева тврдња недвосмислена и брутална лаж и напад на српску цркву, напад на српску државу и на сваког Србина на КиМ.

"Али то не видим какве везе има са усташком униформом. Ко год да је то урадио, глупо је то урадио. Тиме су му учинили услугу, као да су хтели да направе жртву од некога ко је урадио све најгоре против свог народа. Тако да, свакако да сам против тога", поручио је председник Вучић.

Додао је да је за њега још горе што је Грбовић у једном тренутку своје изјаве рекао и на Косову, и у Србији.

"Јер је Србија друга држава за њега. И људи треба да знају, да за људе са листе Србија против насиља је Косово посебна држава. И за господина Грбовића. Дакле, он вам сам каже у овој својој изјави, коју први пут видим и чујем, да је Косово једна држава, да је Србија друга држава. То је чак и горе од овога што је рекао за Бањску", прокоментарисао је председник Вучић.

Додао је да види како то има везе има са усташком униформом и да је то био најглупљи напад на Грбовића.

"Ја мислим да је довољно пустити Павла Грбовића са овим што је рекао. И никакав коментар није потребан", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић констатовао да сви  имају потребу да чланове опозиције  узму у заштиту, а никада неког из власти, Ану Брнабић, на пример.

"Па зато што знају да са ове стране никада неће бити угрожени, јер је социјална ситуација таква да знају да неће бити угрожени у смислу политичких напада, вербалних осуда и свега другог. Али просто морају да се додворе тој другој страни да не би такође прошли кроз топлог зеца. Зашто сам најчешће мета и зашто сам 86% мета ја, сви остали политичари у Србији, 14% заједно, без обзира да ли из власти или опозиције. Зато што ја не кријем свој став", поручио је председник Вучић.

На коментар посланика ДС Срђана Миливојевића да је инфлација скочила и да су плате, како је рекао, "у амбису", председник Вучић је одговорио да бројке говоре другачије и да су плате некада биле 329 евра , а да ће у децембру бити 820 евра.

"Број 820 је много већи од броја 329. Сагласни сте? Чини ми се? Толико о амбису", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је прокоментарисао и изјаву Миливојевића да је убиство Зорана Ђинђића прославио пијанством.

"Па ако сам до своје 32. године само два пута био пијан, то говори да сам врло дисциплинован, био сам више пута, претпостављам. Тако да су и то измислили, јер ми се родио и Данило пре тога, тако да... Нешто после тога се родила Милица. Али имао сам више разлога. Само да видите како иде једна лаж. Имате у УДБИ или БИА и даље, пошто су ме прислушкивали, наравно, и даље се чува разговор председника Српске радикалне странке Војислава Шешеља и мене на тај дан. Имамо три разговора на тај дан. Први пут је он увек звао тамо негде око 17-18 сати поподне, али тај дан је звао око 15 часова. Не знам како је успео да дође до телефона и баш је он рекао, и он није крио шта је он говорио. Ја нећу о томе да говорим, зато што знамо у каквој је човек био у ситуацији и због кога све у притворској јединици у Шевенингену. И рекао, па је'л се радујеш ? Ја сам рекао, како да се радујем? Мртав човек, због чега се радујем? И то имате све скинуте транскрипте, имате сачувано аудио", рекао је председник Вучић.

 

Не бих се поредио са Александром Обреновићем

Председник Вучић изјавио је, коментаришући изјаву бившег репрезентативца Дејана Томашевића да је породица Вучић највећи ктитор манастира Хиландар од краља Милутина, изјавио да је Србија много помогла манастиру и да је он у многоме утицао на државу да то чини.

"Србија је помогла много. Моја лична улога је утолико што сам разговарао и утицао на то да држава Србија помогне, а и сам сам ја, а и моја породица у много наврата помагали манастиру Хиландар колико смо могли",  рекао је председник Вучић на констатацију водитељке да не прича о Хиландару, а да је Томашевић рекао да је недавно у разговору са монасима сазнао да је Вучић највећи ктитор манастира после краља Милутина.

Председник Вучић је подсетио да је манастир Хиландар једна од наших највећих светиња, за неке прва, за неке друга.

"Неки због припадности Цариградској васељенској патријаршији кажу трећа или како год да то посматрате. Свакако, једно од наших највећих светиња, свето место у правом смислу речи, тамо су и ти монаси, свети људи, дивни људи које сам, рекао бих, готово све упознао", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да монаси имају различите политичке ставове, различито политичко мишљење.

"Али на Хиландару, ни данас није лако да говорите, то је Александар Вулин, када је ишао тамо спознао, није лако да говорите против краља Александра Обреновића, јер је Вулин био познат као велики симпатизер Аписа за разлику од мене, који сам увек презирао улогу Црне руке и оних који су били много храбри да убију краља и да 28 пута убоду ножем краљицу Драгу", рекао је председник Вучић.

"Дакле, и они су тамо веома осетљиви када неко хвали Аписа, а напада Александра Обреновића, јер је Александар Обреновић спасао Хиландар. Он је 1896. године после првих олимпијских игара у Атини донео благо, дукате и злато и платио откуп Бугарима, бугарском манастиру Зограф за манастир Хиландар", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је нагласио да је управо због Александра Обреновића Хиландар данас у српским рукама и постоји.

"Дакле, за њих је увек први Александар Обреновић. А онда иза тога, могуће је да смо у ово време ми највише допринели Хиландару. И зато верујем да постоји нека врста поштовања и према мени, тако да се не бих поредио са Александром Обреновићем", рекао је председник Вучић.

Додао је да је Дејан Томашевић један диван човек и врло побожан, али и искрени Србин и захвалио му што се прикључио породици Српске напредне странке.

 

До краја 2027. године просечна плата 1.400 евра, пензија 620 евра на нивоу Србије

Председник Вучић рекао је да ће сачекати шта ММФ има да каже у уторак и да ће се тада појавити са програмом за наредне четири године, који подразумева да ће просечна плата до краја 2027. године износити 1.400 евра на нивоу целе Србије, док ће у Београду износити 1.700 евра.

"Долазимо у ред уређених европских земаља. То је више него што је просечна плата данас у Хрватској. Дакле смањили смо наш заостатак само за четири године, говоримо о тој врсти животног стандарда, а некада је било 30 година заостатка", оценио је председник Вучић.

Како је рекао, према програму до краја 2027. године пензије ће износити 620 евра.

"Када упоредите са 202 евра колико су пензије износиле 2012. године, то је квантни скок. Оно што је за нас важно јесте да обришемо тај праг сиромаштва, да не постоји тај број сиромашних људи, да минимална зарада 2027. године буде најмање 650 евра", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао и да ће одговорити опозицији на причу о 100.000 динара за пензионере.

"Када ви кажете "ми ћемо некоме да дамо 100.000 динара" и то каже лидер листе Србије против насиља, стварни лидер листе Србије против насиља Драган Ђилас, одговорићу. Ајде, молим те, или молим вас, јер ја нисам с њима на ти, молим вас, вратите оних 35 милиона евра које сте отели родитељима, који су се једва скућили, који су слали децу у вртиће, да вас подсетим, када сте им незаконито наплаћивали по 9.500 динара, 5.000 динара више него што сте смели", рекао је председник Вучић.

Председник је нагласио да држава данас исплаћује и судске пресуде и све друго, а то је 35 милиона евра.

Председник Вучић је Ђиласа позвао да то врати, јер је то за њега и онако ситница.

"Скинете са свог рачуна 35 милиона евра па то уплатите, да покажете као један добар гест. Са свих приватних рачуна, од оног новца који сте стекли у време док сте били на власти и када сте радили са државним компанијама", рекао је председник Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва