Вести

ВУЧИЋ: ЕВРОПСКА УНИЈА НАЈЗНАЧАЈНИЈИ ЕКОНОМСКИ ПАРТНЕР

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је, после састанка са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен, да ће гасни интерконектор са Бугарском, који се гради уз значајну подршку Европске уније, бити отворен до краја новембра.

"Имали смо веома добре разговоре данас и имаћемо их цео дан. Задовољан сам због тога, јер долазак председнице Европске комисије у Београд је за нашу земљу од огромног значаја", рекао је председник Вучић.

Нагласио је да је Европска унија убедљиво први економски партнер Србије по свим праметрима.

"Са Европском унијом остварујемо чак две трећине извоза роба, половину извоза услуга и три петине свих страних директних инвестиција", рекао је председник Вучић.

Нагласио је да у развоју енергетске инфраструктуре радимо са Европском унијом.

"Очекујемо да за 15 дана буде завршен гасни интерконектор са Бугарском, а са свим дозволама отворен за мање од месец дана, до краја новембра", рекао је председник Вучић и нагласио да смо за тај пројекат добили значајне грантове и огромну подршку од Европске уније.

"То је за нас веома значајно за диверзификацију гасног снабдевања", додао је председник Вучић.

Када је реч о сарадњи Србије и Европске уније, председник Вучић напоменуо је да је чак 610 највећих инвеститора у Србији из земаља чланица Европске уније.

"Србија је водећи трговински партнер Европске уније са Западног Балкана. Србија има удео од 50 одсто у извозу целог Западног Балкана у Европску унију. Дакле, Србија сама 50 одсто, а сви остали 50 одсто. А таком последњих 10 година остварила је највећу просечну годишњу стопу раста извоза Европској унији у вредности од 14,4 одсто. Када је реч о робној размени у периоду јануар-август 2023. године, укупна вредност за тих првих осам месеци износи готово 26 милијарди евра, тачније 25,82 милијарде", навео је председник Вучић.

Како је рекао, вредност извоза је још већа, за 12,06 милијарди евра, то јест за 5,2 одсто, док је увоз за 2,4 одсто нешто мањи. 

"Покривеност увоза извозом је готово невероватна за Србију 87,7 одсто, и дефицит је смањен за чак 929,3 милијарде евра. Али то се не дешава зато што смо нагло ојачали сопственом памћу и знањем, већ зато што смо привукли европске инвеститоре, и немачке, француске и италијанске, који одавде извозе своје производе на тржиште Европске уније", навео је председник Вучић.

Истакао је да када је реч о СДИ у последњих 12 година из Европске уније је укупно 21,31 милијарда евра, и у укупним страним директним инвестицијама то износи 58,4 одсто.

"У прва два квартала 2023. године, стране директне инвестиције из Европске уније износе 51,1 одсто укупног прилива страних директних инвестиција у 2023. години. То су подаци који су од огромног значаја за нас и укупна вредност наше трговинске размене са Европском унијом је 58,5 идсто, а са свима осталима 41,5 одсто. При томе рачунајте да нам је регион веома значајно заступљен", рекао је председник Вучић.

Рекао је да имамо огроман број пројеката заједно са Европском унијом.

"Данас смо чули охрабрујуће речи Лајен из плана за раст где очекујемо значајну финансијску подршку ако се будемо држали својих обавеза, где би трећина требало да буде из буџета, а остало по устаљеним шемама и плановима. То није мали новац за нас. Формирање и прихватање јединственог регионалног тржишта најпре, а затим учешће у једниственом европском тржишту за Србију је приоритет и то сматрамо великим бенефитом за наше грађане", рекао је председник Вучић.

Напоменуо је да са Европском унијом радимо много важних пројеката из области транспортне инфраструктуре, а посебно из области енергетске инфраструктруе.

Захвалио је Урсули јер смо само ове године добили 168 милиона евра од Европске уније.

"Такође, за нас је од изузетног значаја пројекат брзе пруге Београд - Ниш. Ми сада крећемо за седам дана Ниш - Димитровград са Европском унијом, радимо са Европском унијом и Ниш - Брестовац 23 км према Лесковцу. И када будемо урадили Београд - Ниш, ми ћемо имати све од Будимпеште до Истанбула, јер и Бугари крећу да раде брзу пругу од Софије до Истанбула. То ће бити од Ниша за пет сати до Истанбула, а седам сати од Београда до Истанбула. Ми то не бисмо могли ни да финансирамо да није било Европске уније. Дали су нам огроман новац и добре услове кредитирања", рекао је председник Вучић.

Додао је да се некада то звало "бесплатан ручак" када се добију тако ниске каматне стопе у финансирању.

 

Србија зна своје обавезе и испуњава их, али не противно Уставу

Председник Вучић је рекао да је Србија посвећена очувању мира и стабилности, зна своје обавезе и испуњава их у складу са договореним, али је јасно шта не може да  учини, јер је противно Уставу Републике.

"Поновићу све оно што сам рекао и у Бриселу, после последњег састанка са европским лидерима, (Шарлом) Мишелом, (Жозепом) Борељом, (Мирославом) Лајчаком и са лидерима три највеће земље, (Олафом) Шолцом, (Емануелом) Макроном и (Ђорђом) Мелони. 

За Србију је јасно шта не може да учини противно Уставу Републике Србије и о томе смо упознали све наше партнере не једанпут већ много пута и то је позиција Србије", рекао је председник Вучић на заједничкој конференцији за медије са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен.

Додао је да је са Фон дер Лајен разговарао о политичкој ситуацији у региону и да је председници Европске комисије рекао шта мисли и поновио ставове Србије.

"Та позиција Србије остаје и ми знамо шта је Србија прихватила, а о чему смо говорили, расправљали и доносили закључке у Народној скупштини. У складу с тим одговорно и озбиљно ћемо се понашати у испуњавању сопствених обавеза, очекујући да неки други испуне своје обавезе које је требало да испуне још пре, више од 11 година", закључио је председник Вучић.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен рекла је одговарајући на питање да ли је реално да земље западног Балкана постану део европске заједнице до 2030. године да је проширење на врху агенде ЕУ, а да се процес приступања заснива на заслугама.

"Процес приступања се заснива на заслугама, неке земље напредују брзо, неке су спорије, и сматрамо да је фер да се такав процес заснива на заслугама", рекла је Фон дер Лајен на заједничкој конференцији за новинаре са председником Србије Александром Вучићем одговарајући на питања новинара.

Она је истакла да постоји и други елемент у процесу приступања као што је рат у Украјини који је довео до дубоких геополитичких промена и турбуленција.

"Чињеница је такође да се, као што сам рекла да ЕУ на врху своје агенде има тему проширења, али ми морамо да се спремамо за проширење и такође земље кандидати морају да буду спремне за проширење", рекла је Фон дер Лајен.

Сада постоји замах, додала је, који је потребно искористити, јер како је рекла показује позитивне ствари - како то можемо да урадимо.

"Како то можемо да реализујемо, да имамо проширење ка земљама у процесу. Ми морамо да урадимо домаћи, и ви свој и искориситимо овај тренутак", рекла је Фон дер Лајен.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен честитала је данас Србији на усвајању медијских закона и истакла да је завршен важан део реформи.

"Што се тиче слободе медије, ви сте управо завршили важне реформе (усвојен Закон о електронским медијима и Закон о јавном информисању и медијима). Честитке на томе и сада то треба да спроведете и да наставите да радите на томе", поручила је фон дер Лајен.

Председник Вучић рекао је да је са европским пријатељима разговарао о усвојеним медијским законима и да су они то оценили као позитиван корак. 

"Ја нисам у потпуности упознат, јер на томе су радили влада и премијерка Ана Брнабић. Али ја сам питао европске пријатеље шта мисле, и то су свакако позитивни кораци, као што је рекла и Урсула. Верујем да ћемо наставити на томе да радимо", рекао је председник Вучић одговарајући на питање новинарима о детаљима разговора са председницом Европске Комисије о усвојеним медијским законима.

 

На путу Србије ка ЕУ две препреке - КиМ и санкције Русији

Председник Вучић рекао је да Србија на европском путу мора још много тога да уради, али да су две највеће препреке за нас у овом тренутку питање Косова и Метохије и неувођење санкција Русији.

Председник Вучић рекао је то на заједничкој конференцији за новинаре са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен која је говорећи о проширењу ЕУ рекла да и европска заједнице и земље Западног Балкана треба да ураде свој "домаћи", и оценио да је Фон дер Лајен била веома блага. 

"Захвалан сам јој на том меком приступу, и ја то не кријем пред нашим народом и мислим да је то и њима познато и свима другима, једна је чињеница наша неусаглашеност у потпуности са европском спољном политиком, односно неувођење санкција Русији, друго питање је ситуација и наш однос са Приштином", рекао је председник Вучић коментаришући одговор фон дер Лејен на питање о приступању земаља западног Балкана ЕУ. 

Председник Вучић рекао је да ће вероватно бити субјективан, али можда не сасвим ако каже да у проблему Косова и Метохије већи део кривице није на страни Србије. 

"Али тако мислимо, и у сваком случају то су два велика проблема. Наравно, остаје да се даље врше реформе у самом демократском систему, правосудном систему наше земље, много тога још мора да се уради, али ако смем да приметим две највеће препреке за нас у овом тренутку су Косово и Метохија и санкције Русији", рекао је председник Вучић. 

Председник Вучић рекао је да је захвалан на лепим порукама које је Фон дер Лајен данас изнела, додао да је план раста који је изнела од суштинског значаја за Србију. 

"Али и план инвестиција и чак и речи у којима је Урсула рекла да очекују Србију у чланству ЕУ и да сматрају да нам је тамо место, али да то зависи од наших заслуга. То су велике и важне поруке за наше грађане", рекао је председник Вучић. 

Наглашава да је Урсули Фон дер Лејен и пре данашње конференције рекао да Србија своје госте увек поштује, али да он од народа Србије не крије ништа и да ће увек рећи тачно који су проблеми са којима се земља суочава у приступању ЕУ. 

"Шта је то што морамо да учинимо и шта је потребно да учинимо, јер од тог скривања и прављења ствари лепшим него што јесу, немамо ништа, ни ми, ни они. Ми ћемо наставити свој европски пут, покушати да убрзамо ЕУ интеграције и урадимо многе ствари", рекао је председник Вучић. 

Додаје да је бескрајно захвалан и европским пореским обвезницима на огромној подршци који су пружили Србији у претходном периоду, а посебно Фон дер Лајен на томе што јој није тешко да укаже дужну пажњу и поштовање Србији и њеном народу. 

"Захвалан сам јој на томе што јој није тешко да иде и у крајеве далеко од Београда и такође покаже респект према нашим грађанима. Увек је добродошла овде у Србију, а нама остаје да засучемо рукаве и да покушамо да урадимо све оно што је могуће и није директно супротстављено нашим виталним националним и државним интересима", рекао је председник Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 1