Вести

ВУЧИЋ: ГРАЂАНИ СРБИЈЕ СУ ПОКАЗАЛИ ДА ЖЕЛЕ СИГУРНОСТ И СТАБИЛНОСТ

Председник Републике Србије Александар Вучић поручио је да је Србија озбиљна земља и да ће у Србији владати мир, ред и закони и да грађани не треба да се секирају због неодговорног понашања појединаца на политичкој сцени.

Председник Вучић је рекао за РТС да је наша земља имала поштене изборе и да се нажалост у медијима сада мање говори о онима који су добили скоро два милиона гласова, од оних који су добили много мању подршку бирача.

"Ваљда је то атмосфера у којој живимо и није то никакав проблем. И људима у Србији желим да кажем да не брину. Да се не секирају много због неодговорног понашања појединаца на политичкој сцени - да је Србија озбиљна земља, да ће у Србији владати мир, ред и закони", истакао је председник Вучић.

Навео је да су резултати на изборима управо разултат кампање, али и претходног рада и онога што сте понудили грађанима.

"Када ви овде пустите човека који каже да је против њега вођена кампања, а он пред сваки дневник и после сваког дневника емитује спот у којем противнике назива издајницима, и још после тога има моралних скрупула да некоме говоре о негативној кампањи", рекао је председник Вучић.

Каже да је опозиција кренула у општи напад на грађане који долазе из Републике Српске, који имају право у складу са законима да гласају овде.

"На основу закона које су они донели у овој земљи, а не ми, у вези са двојним држављанством. Дакле, крећу у хајку против нашег народа зато што ваљда им се не свиђа, са политичког опредељења ти људи, иако је то наравно миноран број гласова. Да добијете народно поверење морате да покажете одговорност и озбиљност у раду", рекао је председник Вучић.

 

Већ данас смо кренули да подижемо даље Србију

Председник Вучић изјавио је да Српска напредна странка, која је према прелиминарним резултатима добила већину гласова на републичким изборима, већ  данас кренула да ради и наставља да подиже Србију.

Председник Вучић је изјавио да већ од јануара креће повећање плата и додао да ако будемо имали стопу раста иде побољшање живота.

"Биће мука око Косова и Метохије али борићемо се и чувати наше интересе. Никада нећемо дозволити приступ у УН и међународним организацијама и институцијама", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић се истовремено извинио сународницима који су у недељу дошли да гласају и имају право гласа, а који су вређани приликом гласања.

"На 98 одсто места листа Србија не сме да стане је добила већину гласова и ту се види пораст гласова пре свега због одговорне политике и јер су они кампању заснивали на вређању једног човека. Нека науче да раде кампању, грађани су показали да желе безбедност и сигурност", изјавио је председник Вучић.

 

Имали смо данас састанке са инвеститорима који су хтели да напусте Србију

Председник Вучић изјавио је да су данас одржани важни састанци са неким инвеститорима који су хтели да напусте Србију због великог броја боловања и истакао да је један проблем решен.

"Знате, наши људи мисле када добију посао да могу по шест месеци да иду на боловање. Страни инвеститори то не трпе. Успели смо тај један проблем да решимо", рекао је председник Вучић.

Хоћемо га гурамо земљу напред свакога дана и да се у потпуности посветимо развоју земље, поручио је председник Вучић.

Председник Вучић је обећао да ће на томе радити марљиво заједно са свима другима.

 

"EXPO 2027" је програм развоја, можда до тада буде 15 милијарди улагања у Србију

Председник Вучић изјавио је да "EXPO 2027" није само изложба, већ цео програм развоја и да је израчунато да ће до тада можда бити до 15 милијарди укупних улагања у Републику Србију.

Председник Вучић је подсетио да је месец дана пре избора рекао "да нам је потребан мир" да решимо питања развоја земље до 2027 године.

Председник Вучић рекао је и да је код Српске напредне странке све чисто и транспарентно, а као пример навео да је након прошлих избора рекао да ће мандат владе бити краћи.

"Све то је за нас од кључног значаја, то што морамо да радимо, нема више таквих избора осим уколико негде нема већине и онда идете на изборе. Честитам свим људима на доброј атмосфери јер никада мање пријава полицији није било, физичких инцидената. Драго ми је што је полиција одмах ухватила оне који су направили инцидент у Оџацима", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је и да ће наша демократија да напредује, али и политичка одговорност у будућности.

 

СНС ће морати да се мења и склони из својих редова бахате и арогантне

Председник Вучић изјавио је да је веома задовољан изборним резултатима, али и да ће Српска напредна странка морати да се мења и склони из својих редова бахате и арогантне, уколико жели и даље да има поверење народа.

Председник Вучић је истакао да је поносан на резултате избора и да су напредњаци добили импозантан број гласова после 11 година на власти.

"СНС ће морати себе да мења и да бахате и арогантне типове, бар у највећој мери, склони из својих редова, уколико негде у будућности буду желели поверење нашег народа", изјавио је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је да се поноси и грађанима Републике Србије и да су они, како је навео, ''наша снага''.

"И поносим се свима осталима који су на демократски начин своју вољу изразили. Не мислим да ће неко у блиској будућности моћи да оствари такве резултате, али због тога је терет одговорности управо још већи на мојим леђима. Због тога ћу и даље радити на развоју земље", нагласио је председник Вучић.

 

Пред нама не тако лака година због Косова и Метохије, али и година убрзаног развоја

Председник Вучић изјавио је да је пред нашом земљом не тако лака година у политичком смислу, пре свега, због Косова и Метохије, али и година убрзаног развоја.

"Пред нама је година убрзаног и страховитог развоја Републике Србије. И ми наредне три године морамо да искористимо за најбржи напредак Републике Србије у савременој историји. Морамо да дочекамо спремни 1. децембар 2026. када предајемо кључеве од "EXPО-а 2027"", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић нагласио је да све морамо да изградимо у наредне три године.

"Многи неће препознати, не само Београд, већ Србију. Ми ћемо "EXPО 2027"да искористимо за комплетан развој целе наше земље. Од ауто-пута "смајли" на северу, то јест коридора од Бачког Брега и Сомбора до Кикинде и Српске Црње, до југа Србије, пруге до Прешева, односно до македонске границе и друго. То су огромне промене и огромни пројекти морамо се посветити раду", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић нагласио је да политика не може да се базира само на мржњи, већ да мора да има и неке озбиљне садржаје.

 

Слушаћу парламентарну већину када су у питању кандидати за премијера

Председник Вучић изјавио је да он, као председник Републике Србије, мора да саслуша парламентарну већину када су у питању кандидати за председника Владе Републике Србије.

"Ја као председник Републике Србије морам да саслушам парламентарну већину и да ми они кажу. Дакле, морају људи из Српске напредне странке да кажу, из коалиције Србија не сме да стане, који очигледно имају апсолутну већину и то 128 посланика. Дакле, без мањинских странака, којих ће опет бити колико мислим 10, 11 или можда чак и 12 у Народној Скупштини Републике Србије, морају да кажу да ли желе да иду са Социјалистичком партијом или не желе, да ли желе да иду са неким другим партнером у власти или не, или неким трећим партнером, то је већ на њима", изјавио је председник Вучић.

На питање, како коментарише оцене страних посматрача, ОЕБС-а и европских парламенатраца, који су донели закључак о доброј техничкој организацији избора, али су забележили и мање нерегуларности, председник Вучић је рекао да су те нерегуларности мање него у многим земљама Западне Европе.

Њихова оцена је да је улога председника у кампањи била велика, као и да је то определило резултате избора.

"Нису питали за ту улогу председника када је Борис Тадић био председник, нису питали за ту улогу председника када је Војислав Коштуница био председник. Никада нису питали за улогу председника, али ја сам поносан на своју улогу, јер неки људи су желели да сруше све оно што је стварано, да угрозе стабилност и будућност Републике Србије. Није њима била мета нешто друго или неко други. Мета сам им био ја", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић подсетио је на прљаву кампању која се водила против њега, али и да се после тога борио свим срцем и свом снагом, као и да је народ то препознао.

"Људи су умели да цене нашу кампању, која је била десет пута чистија него кампање свих других. Ничију породицу нисмо дирали, никога нисмо на такав начин вређали, осим што смо говорили о томе шта је ко урадио, шта су са новцем грађана урадили, је ли неко некога пљачкао или не, а то, опростите, јесу јавне ствари и од суштинског интереса за грађане", истакао је председник Вучић.

 

Ако Несторовићева листа не подржи никога, биће поновљени избори у Београду

Председник Вучић изјавио је да, уколико носилац листе "Бранимир Несторовић – Ми – Глас из народа" не буде подржао никога, да ћемо имати поновљене изборе у Београду.

"Ако неће господин Несторовић да гласа за било кога, а потребно је 56 гласова, идете на поновљене изборе, само се плашим да неки погрешно процењују какви би резултати тих избора били", поручио је председник Вучић.

Када је реч о резултатима у Београду, председник Вучић је рекао да њих у питање доводе само они који сваки пут изгубе.

"Разумем то у политичком смислу, али политичари морају да буду мало одговорнији. Ако се сећате у емисији пре три дана када сам у представљању рекао да се догодила промена и да Српска напредна странка води у Београду, зато што су неки водили ужасну кампању која је била личне природе против моје породице и нису имали никакав план за Београд. Не можете ви људи да критикујете зимску бајку, да критикујете Београд на води, то Београђани воле. Не можете ви да говорите да сте ви Београђани, а да ми нисмо", изјавио је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да разуме "што они мисле другачије", али да се гласови не добијају ниподаштавањем других.

"Рођен сам у овом граду, живим цео живот у њему и никоме нећу дозволити да је више Београђанин него ја, иако не мислим да је то предност у односу на то бити Пироћанац, Крагујевчанин, Новосађанин, Суботичанин или било шта друго", изјавио је председник Вучић.

Како је изјавио председник Вучић, такав наратив у кампањи, довео је до тога да опозиција изгуби предност у Београду коју је имала пре пет месеци.

"Ми смо радили дневни ролинг, ми смо видели на дневном нивоу промене. То није игра. Дакле, они су водили неких 5,5 одсто пре пет месеци у Београду. Онда се све променило и ми на крају побеђујемо са 5 одсто гласова. Поносан сам на чињеницу што је листа Србија не сме да стане убедљиво победила у Београду", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да ће Српска напредна странка, са новим руководством, морати да води рачуна у будућности, јер је према анализама којим се бавио, локална листа, иако их је како је рекао било двоструко мање, негде и троструко него на централном нивоу, добила по пет, шест и седам индексних поена мање, него листа на парламентарном нивоу.

"То значи да је парламентарна листа драстично подигла локалну листу. И то је један од партијских разлога зашто су они желели да иду заједно на парламентарним изборима, јер су сви поново обезбедили себи мандате у локалним самоуправама. Али, са друге стране, то је спустило ниво парламентарне листе због љутње на те локалне политичаре. Тако да верујем да би максимум гласова у овом тренутку, имајући у виду општу популарност листе био негде око сто хиљада већи на републичком нивоу да није било локалних избора у 66 градова, општина и локалних самоуправа", појаснио је председник Вучић.

Ипак, како је рекао председник Вучић, у свих 66 градова, општина и локалних самоуправа је победила листа "Србија не сме да стане", и то са резултатом мањим од 40 одсто у свега четири јединице, док у свим осталим има више од 40, 50 и 60 одсто.

С тим у вези, председник Вучић наглашава да је посебно захвалан људима на северу Србије.

"Да добијете 67 од 120 мандата, при томе да и ваш традиционални партнер, наши пријатељи из Савеза Војвођанских Мађара добију осам или девет мандата, онда вам је јасно о каквој је већини реч.

Председник Вучић је одговорио и на оптужбе дела опозиције о изборној крађи, рекавши да такве ствари нису могуће.

"Говоре да се у Арени нешто дешава. Данас смо установили по Поношевом твиту да су они људи из Рогатице у ствари његови глумци и статисти. Јел' ви разумете? Можете ли ви да доведете, по причи, око 40.000 људи, што је бесмислена лаж, то би било 1.000 аутобуса. Са друге стране, на бирачком месту може да гласа само онај ко има бирачко право. На бирачким местима имали су више људи него ми", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић нагласио је да Српска напредна странка свуда има константан раст између осам и 13 одсто.

"Ми морамо да се вратимо у послу, морамо да се вратимо животу. Надлежни државни органи ће у најкраћем могућем року да доносе законите одлуке. Тамо где избори морају да се понављају, морају. Тамо где не морају, закључује се све", рекао је председник Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 1