Вести

ВУЧИЋ: КРАЈИШНИЦИ СВОЈИМ ЕНТУЗИЈАЗМОМ ГУРАЈУ СРБИЈУ НАПРЕД

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да крајишки Срби својим ентузијазмом гурају Србију напред.

Обраћајући се на "Збору Крајишника", који је у Ковилову организовао општински одбор СНС Палилула, председник Вучић је рекао да људи у Београду никада нису могли да схвате колико Срби преко Дрине воле Србију, а да он то зна, пошто му је отац из тих крајева.

"Хоћу да вам кажем бескрајно хвала што толико волите Србију. Ви сте они који заједно са свима другима, рекао бих са још више ентузијазма, амбиције и вере да покажете колико вредите, гурате нашу земљу напред. Зато вам велико хвала", поручио је председник Вучић Крајишницима.

Председник Вучић је рекао да зна да никада неће заборавити своја претходна огњишта, јер су вековима били тамо.

"Свака ваша аутомеханичарска радња, свако дете које свира клавир, дечак који изванредно игра фудбал или кошарку, све то што радите, чини нашу Србију лепшом, модернијом и јачом", рекао је Крајишницима председник Вучић.

Поручио је да је Србија довољно велика и да за све има места.

"А ви, Крајишници имате највеће срце, и за вас и за нас и за вашу Крајину", поручио им је председник Вучић.

"Збору Крајишника" присуствује и председница Владе Републике Србије Ана Брнабић.

Пре обраћања, председник Вучић је обишао штандове на "Збору Крајишника" на коме су представљена крајишка удружења из читаве Србије,  крајишки писци и сликари, а биће организована и спортско-рекреативна манифестација "Крајишки вишебој".

 

У Србији је 70 одсто Крајишника, остали у иностранству или се вратили

 

 

У Србији је око 70 одсто Крајишника, а око 30 одсто је или у иностранству или се вратило у Крајину, изјавио је председник Вучић обилазећи штандове, постављене у Спортском центру Ковилово на Збору Крајишника.

Председник Вучић се посебно интересовао шта је урађено за српски народ који је остао у Крајини и питао шта је урађено у појединачним местима.

Сарадницима је рекао да, ако је нешто потребно за обнову куће Милутина Миланковића, да би то требало да се реши.

Домаћини су га дочекали незаобилазном крајишком песмом "Нема раја без роднога краја", а председник Вучић је пробао и гулаш који су спремили Крајишници.

У срдачном и непосредном разговору са грађанима, председник Вучић је похвалио њихове изложене радове, међу којима су била јела, разни ручни радови, ручно рађена одећа и обућа, народна ношња, а они су га даривали иконом цара Лазара, књигама, вином, зељаницом.

Распитивао се и о јелима у разним крајевима, па и о чувеном влашићком сиру.

Председник Вучић обишао је штанд Удружења крајишких студената, где је рекао да верује да студенти само чекају концерт.

Председник Вучић је добио на поклон неколико флаша вина из манастира Тврдош, а Крајишници са Романије су му поручили да су изузетно захвални за све што је урадио за њих.

Заједница Републике Српске у Суботици позвала га је на фестивал за децу који ће се ускоро одржати у том граду и вински водич.

Како су му рекли, у Суботици има 12.000 Крајишника.

ФК Пролетер из Равног села, који се такође представио на скупу, поклонио му је дрес клуба, а Удружење Крајишника из Равног села ракију од кајсије.

Завичајно удружења Срба "Петар Кочић" из Бача уручило је председнику Вучићу  монографију.

"Само у Бачу нисам био, али рачунам да ћу ове године доћи", рекао је председник Вучић. 

Обишао је и штандове Удружење матице дијаспоре Срба у региону и пријатеља Србије "Корени и Удружење - Славонија у срцу" из Београда.

Председник Вучић се сликао са бројним грађанима и децом из Крајине. 

Удружење Срба из Кордуна поклонило му је књиге "Кордун у рату" и "Усташе и православље", а пробао је посластице из тог краја.

Удружење ветерана "Црвене беретке" му се захвалило на помоћи када су решавали своје проблеме.

Удружење "Да се никада не заборави Крајина" затражило је од председника Вучића да се изједначи статус бораца Републике Српске Крајине са статусом свим осталих бораца, јер, како су рекли, не жели да имају статус терориста. 

"Није једноставно, компликовано је, правно је компликовано. Сви су то обећавали, а нико ништа није урадио. Ја не смем да обећам", рекао им је председник Вучић, коме је то удружење поклонило мајицу.

Завичајно удружење "Банија" из Суботице дочекало је председника уз завичајне песме.  

Личани из Бачког Градачца поручили су му да мора доћи у њихово место и поклонили му личку капу.

Културна заједница Крајине флашу ракије и монографију, а једна од присутних Крајишкиња га је замолила за помоћ, рекавши да њена ћерка не може да упише докторске студије у Новом Саду, иако има две Вукове награде и најбољи је ђак.

Председник Вучић јој је обећао помоћ.

Удружење жена "Златне руке" поклонило је председнику ручно рађени столњак.

Председник Вучић је затим обишао штандове крајишких писаца и сликара, где су му крајишки уметници уручили своје слике и књиге.

У обиласку штандова са председником Вучићем је била и Ана Брнабић, министарка пољопривреде Јелена Танасковић, министар спорта Зоран Гајић, државни секретар у министарству спорта Марко Кешељ, комесарка за избеглице и миграције Наташа Станисављевић.

 

Србија ће сачувати мир, слободу и свој народ

Председник Вучић је изјавио да шта год неки радили против наше земље, ми "брутално етничко чишћење нашег народа више никада нећемо нигде дозволити", и нагласио да страх и патња више никада Србима не сме да се догоди.

"За многе који лажно брину о томе хоће ли Србија издржати и на каквом путу ће бити, поручујем да Србија има људе који се боре за њу. Србија, која је посвећена и уједињена и која има своје Крајишнике који за њу дају све што је потребно, сачуваће и мир и слободу и сачуваће свој народ", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је захвалио Крајишницима што постоје и што се боре за своју земљу.

"Ми у Београду никада нисмо могли да разумемо колико људи у Крајини воле своју Србију и шта Србија њима значи. Ви сте они који заједно са свима нама са још више амбиција и жеље желите да покажете колико вредите и гурате  нашу земљу напред. Зато вам хвала на томе", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да нико не жели да Крајишници забораве своја огњишта  нагласивши да у Србији има довољно места, и довољно велико срце као и Крајишници.

"Данас када смо притиснути од свуда, ја знам да наш народ на Косову и Метохији има огромну подршку наших Карајишника и да се бринете за њих једнако или више колико сте некада бринули и за себе", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић је навео да било одакле да долазе, од Бенковца до Вуковара, Босанске крајине или оног дела који припада Републици Српској и Босанској федерацији, овде у Србији се Крајишници најлагодније осећају и то је потпуно нормално.

"Наше је да видимо шта је то што још можемо да учинимо за вас јер сте ви већ много тога учинили за нас. Нас сте  направили бољим, да добро разумемо патњу свога народа, направили сте нас паметнијим и опрезнијим да знамо шта може да се спрема нашем народу и да више никада не дозволимо неке ствари", нагласио је председник Вучић.

 

Ситуација у свету много гора, али Србија може да напредује

 

 

Председник Вучић је изјавио да је тренутна ситуација у свету много гора него што је била, али да верује да Србија, и у таквим условима, може да напредује, јер је опредељена за мир.

"Сада је хаос у свету многоструко већи и плашим се да се томе крај не назире. Наше је да чувамо своју земљу и да се трудимо да напредујемо и да снажимо нашу војску, јер да  немамо нашу војску, не брините, одавно би наш народ био плен оних који су га прогонили са вековних огњишта, као што су то учинили и нашем крајишком народу", рекао је председник Вучић.

Говорећи о састанку Европске политичке заједнице у Гранади, председник Вучић је рекао да је имао важне састанке са 34 лидера Европе.

"Радио сам оно што ми је посао, покушао да заштитим и сачувам Србију, надам се да ћемо у томе успети", поручио је председник Вучић.

Истакао је да је данас у Ковилову разговарао са Крајишницима који су, како је рекао, много тога тешког у животу прошли и пропатили, прогнани са својих огњишта.

"Али који су увек имали огромно срце за своју Србију и давали га несебично својој Србији и српском народу. Њихови обичаји и њихова традиција постају део обичаја и традиције Србије и ми се тиме поносимо. Они су део нас и без њих не бисмо постали шампиони у многим спортовима, ни у кошарци, одбојци, па и неким другим. О култури да и не говоримо", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да су они ти који, жешће од осталих, бране од историјских фалсификата који покушавају Теслу да представе као неког другог, сем Србина и Американца, да су они ти који говоре ко је Милутин Миланковић, Симо Матавуљ, Григор Витез и многи други.

"Поносан сам што као држва можемо да помогнемо у очувању наше културе, традиције и обичаја нашег народа, јер од њих добијамо много више - безграничну љубав и посвећеност напретку Србије. Данас је тешко замислити прогрес Србије без њих и зато им бескрајно хвала, јер свака радња коју су отворили је та која, кроз порезе и плате радницима, доноси напредак и успех Србије и бескрајно им хвала на томе", истакао је председник Вучић.

Захвалио им се што су, како је рекао, увек уз наш народ на Косову и Метохији и уз своју Србију.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк