Вести

ВУЧИЋ: МОЈА РЕЧ ВРЕДНИЈА ОД ТУЂЕГ ЧВРСТОГ ОБЕЋАЊА

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је у интервјуу за агенцију ТАСС да намерава да задржи независну политику о неувођењу антируских санкција, упркос колосалном притиску Запада.

"Ми се не бусамо у груди или слично, али као што видите мој одговор ће бити и даље да ћемо се трудити да бранимо своју позицију што је дуже могуће. То смо успели две године. Да ли ћемо то наставити да радимо - не знам, али се надам", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић је навео да је, када је почео сукоб у Украјини, рекао да не зна како ће се догађаји развијати и да је на државном нивоу донета одлука да Србија осуди сукоб, као и сви други, али да је став Србије да не уводи санкције Русији.

"То сам тада рекао јер из сопственог искуства знамо какав је осећај када вам се уведу санкције. Имамо пријатељски народ и било би неправедно тако поступати према руском народу", додао је председник Вучић.

"Али рекао сам Србима да то не могу да гарантујем јер нисам знао какав ће бити тај притисак у будућности. Нисам хтео да изигравам хероја један, два или три дана, а онда да променим одлуку. Али оно што ја кажем је "Не знам", а када ја кажем да не знам, моја реч је вреднија од било чијег чврстог обећања“, истакао је председник Вучић.

Указао је да је после тачно две године од почетка сукоба у Украјини Србија једина земља у Европи која није увела никакве санкције. 

"Имате много пријатеља у свим европским земљама и сви су увели санкције Русији. Неко ће вам рећи да их је увела централна власт и да су они против тога, неко ће рећи увели смо вам санкције, али помажемо у другим стварима. Једина држава која није увела санкције је мала Србија", истакао је председник Вучић и додао да су на сваком догађају на међународном нивоу којем присуствује "главна тема санкције против Русије".

Одговарајући на питање о природи пријатељства и братства руског и српског народа, председник Вучић је поменуо пословицу "Пријатељ се познаје у невољи". 

Указао је да као председник увек мора да има рационалан и прагматичан приступ, али да се људско достојанство и људска природа најбоље цене у тешким временима. 

"У српском и руском, као и у свим англосаксонским, германским језицима постоји пословица да се прави пријатељ познаје у невољи. Лако је бити пријатељ у лаким тренуцима. Остати пријатељ, остати искрен онда када је тешко, управо у таквим тренуцима показујеш своје право лице. Мислим да је Србија, као мала земља, више него поштена у односу према руској држави и руском народу", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да као председник мора да има рационалан приступ, али и да разуме емоцију која постоји код већине Срба. 

"Када сам био мали, отац ме је водио у Руски дом (у Београду), а најбољи цртани филм који сам гледао је "Мали грбави коњ". Ишао сам на вечери руске поезије и прозе, вечери Достојевског, Пушкина, Чехова. Моја ћерка Милица је завршила 11. разред руске школе и по том питању захвалан сам Русији на помоћи у њеном образовању и добром васпитању. Али то су све емоције и можете их оставити по страни, јер је мој посао да водим државу", нагласио је председник Вучић.

Осврћући се на протеклу Минхенску безбедносну конференцију, која је одржана од 16. до 18. фебруара, председник Вучић је оценио да је она показала да међународни актери више не раде на постизању мира. 

"Ја представљам малу државу и немам право да се мешам у послове великих и, за разлику од већине лидера, председника и премијера, знам да наше мишљење није много важно, али се понекад разликује од других, па је стога приметно", рекао је председник Вучић.

Додао је да је био много пута на Минхенској конференцији и да мисли да је важно пре свега видети и чути како западни свет размишља, а и саслушати различита мишљења и нешто научити. 

Према његовим речима, овог пута је могао много да види, али је изразио бојазан да није било довољно закључака који би омогућили проналажење иновативних и инвентивних решења у правцу мира. 

"Чини ми се да је реч "мир" постала неомиљена и нежељена реч у целом свету", рекао је председник Вучић и упоредио образац понашања учесника конференције са догађајем којем присуствују "фудбалски навијачи".

"Сигурно ће се појавити нова архитектура светске политике и биће много промена, и она ће бити много другачија од онога што је било раније. Ми се на то мало навикавамо, али једино што могу да кажем је да увек морамо да штитимо нашу слободу, право на сопствено мишљење, самостално одлучивање и одлучивање у складу са интересима нашег народа", нагласио је председник Вучић. 

Председник Вучић је "руском братском и пријатељском народу" пожелео успешне предстојеће председничке изборе, мир, стабилност, безбедност и успехе.

 

 

 

Извор: Танјуг