Вести

ВУЧИЋ: НАПАДАЈУ МЕ ЗАТО ШТО ЧУВАМ И ШТИТИМ СРБИЈУ

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да неко темељно ради на притиску на српски народ на КиМ и да смишља акције, али да је кључно шта Србија може да уради.

Председник Вучић рекао је да је то изузетно тешко, поготово јер је динар једина легална валута, а да тзв. Косово не може да добије дозволу за коришћење.

"Црна Гора може, јер има дозволу преко Немачке. Косово нема ништа, колико је у Црној Гори евро легалан, толико у Приштини није", рекао је председник Вучић и појаснио да је за запад тзв. Косово независна држава и да сматрају да могу да раде шта хоће.

Председник Вучић рекао је и да је дошао у посед онога што су две службе припремиле и да у том извештају пише да је Србија проблем јер не признаје КиМ, јер је толерантна према Додику, јер је полигон са ког се руски медији обраћају.

"Кажу у извештају и морамо да се изборимо против тога, не бисмо ли урушили поверење народа у Вучића и да обавимо своје интересе. Треба да се позивамо на невладине организације", рекао је председник Вучић.

 

Куртију се жури из много разлога, Американци били више фер од Европљана

Председник Вучић изјавио је да је ситуација споља, али и у земљи када је реч о опозицији, таква да је све усмерено ка рушењу позиције Србије на КиМ.

"На крају, оно што нисам сигуран и оно што мислим да је добро и што морамо да будемо захвални и Европљанима и Американцима, то је да они у овом тренутку не желе нестабилност. А Куртију се жури из много разлога. Он има једног саветника о којем сам сигуран да ће бити више речи наредних дана, из Велике Британије, Немца по презимену, чија је породица тешко страдала на Косову и који га води ка многим од тих решења", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да је, ипак, све то мање-више ништа, у односу на подршку која постоји у одређеним земљама, по принципу "ти гурај напред, ми ћемо као да те критикујемо, причаћемо о санкцијама, а суштинских санкција неће да буде".

"Међутим, Американци морам да признам да су били нешто више фер од Европљана, а да ли ће тако бити у даљем току ове приче или не, то ћемо да видимо", рекао је председник Вучић.

Нагласио је да се спроводи хајка против Србије по бројним медијима у иностранству.

"Од британског Гардијана, који је најгори криминални лист у сваком смислу те речи, буквално дно, не медијско већ, не знам како бих га назвао. Замислите новине које вам Сандуловића проглашавају за опозиционог лидера", рекао је председник Вучић.

Истакао је да је да то нису случајно изабрали, јер то нико ни не зна у свету.

"Ко зна у свету да су лидери опозиције, не знам, Мариника Тепић, Мики Алексић са незавршеном школом или генијални Ђилас и тако даље. Па је Сандуловић лидер опозиције. И све то може да пролази", рекао је председник Вучић.

 

Не верујем да ће одобрити седницу, али настављамо да се боримо

Председник Вучић изјавио је да наредних дана очекује одговор везано за захтев који је Србија упутила о хитном одржавању седнице СБ УН, која је тражена због отвореног етничког чишћења на Косову и Метохији.

"Не верујем да ће је одобрити", рекао је председник Вучић и подсетио да је од 15 чланица СБ УН девет признало независност Косова, а да је за одобравање седнице потребна сагласност девет чланица.

Председник Вучић  је нагласио да наставља да пише писма, да је написао већ 15, челницима најутицајнијих земаља ЕУ, САД, Велике Британије, Кине, Русије и да су то персонализована писма.

"Увек мислите да људи знају, наше је да их упознамо да покушамо да кажемо да желимо мир и стабилност, да не желимо ратове, да их нисмо направили.

Додао је да је на КиМ на терену на делу најподмуклије етничко чишћење, када људима живот чините неодрживим и несносним.

"То је оно што се дешава", рекао је председник Вучић  и подсетио да је 12 одсто Срба напустило КиМ.

 Додао је да је на КиМ на терену на делу најподмуклије етничко чишћење, када се људима живот чинити неодрживим и несносним.

"Сналазимо се и боримо се да нашем народу доставимо новац, што засад и успевамо", рекао је председник Вучић и нагласио да се све то дешава на КиМ и да људи треба да знају да ситуација није лака.

Према његовим речима, од Србије се тражи послушништво.

"Верујем да у Европи има много оних који желе Србију да виде у Европи, надам се томе. И верујем да има много у Европи оних који желе стабилност али остаје да се види са чим ћемо се суочити", рекао је председник Вучић и нагласио да Србија добро сагледава ситуацију, добро је разуме и да штити свој народ.

Председник Вучић је додао да онима који се јуначе и што му држе свакодневно придике мора да одговори политиком, програмом, идејама.

Говорећи о дешаванима из септембра везаним за Бањску рекао је да ће кривично бити гоњени они који су одговорни и упитао зашто би он водио хајку на те људе обзиром да то већ раде многи по свету.

"Зашто мрзите свој народ толико", рекао је председник Вучић и питао те неке људе зашто мисле да су ти људи узели оружје осим зато што су се осећали толико беспомоћним да нису могли ништа друго да учине.

Председник Вучић је изјавио да је веровао да људи након дешавања, након подизања барикада крајем 2022. године неће бити хапшени, јер је имао обећања ЕУ и САД.

Додао је да је три ноћи имао састанке са представницима међународне заједнице, да су слушали и Радојичић, Симић, Тодић и још десетак момака из свих места.

"Слушали су разговор, кажем саговорницима да ми момци кажу да не верују Американцима и Европљанима, а ја да морам да им верујем јер немам коме другоме, јер су они на терену", рекао је председник Вучић.

Тада је потписом загарантовано да Албанци неће прогонити никога ко је био на барикадама, а да су хапшења почела три месеца касније, након потписаног.

Ти људи су били у праву када су рекли да не верују, рекао је председник и додао да људи могу да замисле његову муку.

"Све су ми испунили а на крају ми ништа нису испунили", навео је председник Вучић и додао да сада људи кажу да је зато он крив.

"Хоћете да прођемо као Путин, сада добро знају нема дизања авиона над Србијом, али са околних земаља би нас тукли, да ли то хоћете. Мора да се води рачуна о свему. И кад сам био под највећим притисцима нисам хтео да пљунем српски образ и српски народ на КиМ", рекао је председник Вучић и додао да су му рекли да ће му пасти глава због Бањске.

Па нек падне, али та глава нешто вреди, казао је и додао да је то изгледа разлог зашто желе да га сруше и зашто причају лажи.

"Мени је важно да Србија не пати и да нема санкција", навео је председник Вучић.

 

За увођење обавезног војног рока 48 одсто грађана старости 18-29 година

Председник Вучић рекао је да је већина грађана Србије старости од 18 до 29 година за увођење обавезног војног рока - 48 одсто, док се тој идеји противи 39 одсто.

"Када издвојите део људи од 18 до 29 година, код њих је 48 одсто за увођење војног рока. Док је 39 одсто против. Ови остали су за нешто између. Међутим, интересантно је, од ових 39 одсто, који су против служења војног рока, 54 одсто њих мисли да Србија не ради довољно и да је морала оштрије и снажније да реагује по питању Косова", рекао је председник Вучић и додао да је међу онима који се залажу за увођење војног рока, свега 42 одсто који мисле исто то.

Председник Вучић је додао да тај парадокс и како је рекао "неморални став" произилази из хибридног рата који се води против Србије, како би се сви гласови, ма колико различити "слили у један левак такозваних протесних гласова, анти-Вучић гласова, неретко и анти-државних гласова".

"И то са само једним циљем - рушење Србије, признање независности Косова и рушење самосталности и независности наше земље" рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је оценио и да опозиционе партије не поседују никакав план нити програм.

"Они су на истом задатку. И неки тамо грађански савез, како год га назовете, неки Зелено леви фронт и ДСС и многи други. И они ће лажно да се разликују, да би неко могао да каже, чекај, нисам баш за ове, али сам за ове. Али на крају се то све скупи у исти левак против Србије", оценио је председник Вучић.

 

У многим светским медијима води се такозвани специјални рат против Србије

Председник Вучић приметио је да се у различитим медијима води такозвани специјални рат и да се често говори о томе како ће Србија некога да нападне.

Као пример, председник Вучић је навео изјаву америчког председника Џозефа Бајдена који је рекао "ако пустимо да Украјина изгуби од Русије, питање је шта ће бити са Балканом", а из контекста се, рекао је Вучић, види да је мислио на Балтик.

Дан касније, наставио је председник Вучић, у немачком Билду је изашла његова (Вучићева слика) са Путином, са насловом, да ли је на ово Бајден мислио, те да ће из помоћ Путина, Вучић да изазове рат на Балкану.

"И наравно у тексту не постоји ништа. Будалаштина до будалаштине. Али је то један део специјалног рата који воде, у којем није важно шта је истина, шта није истина. Кога брига. По хиљадити пут Србија ће да започне рат", рекао је председник Вучић.

Како је рекао, сваки дан слуша како ће Србија неког да нападне, како ће да искористи рат у Украјини и да "освоји Приштину, Сарајево", а у том контексту је поменуо и текст такође у немачком медију у којем пише да је "Вучић фасциниран оним што је Азербејџан урадио".

"Али не раде они то случајно. Они то раде сви заједно, не би ли на различите начине рушили Србију", рекао је председник Вучић и на табли показао како изгледа покушај рушења Србије споља и изнутра.

"Зато што није довољно по вољи оних који не би желели да Србија буде независна и суверена земља, оних који не би желели да Србија сама доноси одлуке", рекао је председник Вучић.

Између осталог, навео је да новац долази са више страна, из великих светских сила, додајући да су ту и регионалне земље које имају различите интересе да утичу на слабљење Србије.

Поменуо је политичке странке, невладине организације, као и медије.

"Медији - имате их светски, регионални, на Косову и Метохији, и подељени опет на српске и албанске. И имате централну Србију. Велике силе имају огроман новац којем се ми не можемо супротставити. Регионалне земље имају интересе којима се не супротстављамо лако. Албанци сав новац улажу у акције и провокације против Србије на дневном нивоу. Улажу политички кругови, различите невладине организације под плаштом борбе за демократију, за људска права и за све друго. Најчешће. Наоружавање Албанаца се већ одиграва на различите начине, као што знате", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да у том смислу "морате да имате и послушнике у Србији", оне који ће да испуњавају налоге за рушење сопствене земље, говорећи да је то интерес земље.

"Али и на Косову и Метохији имате Албанце који то већ раде. Али морате да ангажујете и морате да користите и Србе који ће да вам штампају плакате против Срба. Да вам ти Срби говоре све најгоре о централној Србији. И тако даље. И да за њих почну да обављају прљаве послове на самом терену", рекао је председник Вучић.

Светски медији ће данима да лажу о томе како ћемо да заратимо са неким, како ћемо да нападнемо некога. како су у Србији избори били ужасно организовани јер тамо нема демократије, тамо је нека диктатура, наставио је председник Вучић.

"Шта мислите зашто? Што сам ружан, дебео? Стварно мислите да ме због тога нападају? Не, него ме нападају због тога што чувам и штитим Србију. И због тога што нећу то да им дозволим", рекао је председник Вучић.

Говорећи о том "ланцу" председник Вучић је рекао и да "онда кроз централну Србију морате исте такве медије да нађете који ће исто то да раде".

"Потпуно немају идеје, само напад по сваку цену. Ако анализирате шта ради Унитед Група и сви они који су по директним страним утицајима, они никакву идеју немају, никакав програм и план немају. Један дан су, Вучићу ти си издајник, требало би да ратујемо за Косово. Сутрадан, чим дате изјаву, не, не, чуваћемо наш народ на Косову. Потпуно контрадикторни ставови", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је коментарисао и писања медија из региона, а на констатацију водитеља да у црногорској Побједи пише да је "камен око врата Црне Горе, да Вучић све контролише, и српске странке и ове које нису", председник Вучић је упитао да ли мисли на "Ђукановићеве новине", те навео да су писали и да је власник Београда на води.

У неким хрватским новинама су писали да ће да заузме цело Косово те да је питање да ли ће ту да стане, а председник Вучић је упитао да ли су то сами смислили, или им је неко помогао "јер Хрвати не воле сами да смисле, воле да им неко помогне".

Поновио је да постоји координација и да се то јасно види из свега што је предочио.

 

Резолуцијом се поручује да Србија није слободна, суверена, независна

Председник Вучић изјавио је да опозиција, позивањем на резолуцију Европског парламента у Србији, поручује да Србија није слободна, суверена, независна земља и да би њом требало да управљају Шидери, Шенах, Виола фон Крамон.

Председник Вучић је подсетио да је фон Крамон, уједно и највећи лобиста Албанаца, известилац за тзв. Косово која се бави остатком Србије.

"Ако то људи не виде што бих ја превише бринуо. Мислим да људи виде све и разумеју и да је идеја о слободарској Србији све јача. Ретко говоримо о дивним људима који би да граде земљу", рекао је председник Вучић.

 

Србија је апсолутно фискално и финансијски стабилна

Председник Вучић изјавио је да је Србија апсолутно фискално и финансијски стабилна.

Председник Вучић рекао је да Србија има 25 милијарди девизних резерви, за разлику од 2012. године када је имала 10,2 милијарди девизних резерви, а да је скупљено још 15.

"Имамо 40 тона злата, као и четири милијарде у трезору, што немају ни много веће земље. Имамо наших 87 авио линија у 34 земље на четири континента, ускоро ћемо у Шангај и Мајами. Не можете место за Лисабон да добијете и Дубаи", рекао је председник Вучић.

Према његовим речима за београдски аеродром је рекао да је најбољи и Немац Јозеф Милбауер, који је недавно отворио фабрику.

"Он иначе вози авионе. Он је пилот. Између осталог и пилот. Један од најсвестранијих људи. Почео од једне бараке, до тога да има фабрике у 164 земље света, 29 милијарди. Чудесно, то су застрашујући подаци, а он хвали ову земљу", рекао је председник Вучић.

 

Они који мене нападају, предали су КиМ још 2004. године

Председник Вучић изјавио је да оне који говоре да "Вучић вуче Европску унију и Сједињене Америчке Државе за нос већ 12 година" поводом питања Косова и Метохије, треба упитати зашто га нападају због тога, када су они КиМ предали још 2004. године.

"Да је то тачно, што је наравно немогуће, толико је глупо да немам речи, што ме нападате због тога? Значи, успео сам да 12 година, пошто сте ви предали Косово и прогласили његову независност још 2008. године, а предали га и 2004. године када је био мартовски погром и када су нам спалили 36 цркава и манастира. И после тога неко и даље држи ту тему. А мени сваки дан говорите да сам негде некога издао, а КиМ је враћен за преговарачки сто и позиција српског народа тамо је оснажена", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је, када је реч о случају Бањска, они који треба,  свакако одговарати за почињена кривична дела.

"Постоје кривична дела. Али не морам ја да водим додатну хајку и кампању против њих. Има их довољно у целом свету који ће да воде хајку и кампању против њих", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је имао гаранцију ЕУ и САД да нико неће бити ухапшен за Бањску.

"Ја сам имао три ноћи састанке тамо. Били су Радоичић, Симић, Ракић, Филиповић. Још десетак момака, из свих места, Зубиног потока, Звечана, Лепосавића. И они седе и слушају, ја разговарам са мојим саговорницима, на спикерфону смо. Слушају ме људи, момци са КиМ и кажу да не треба да верујем САД и ЕУ", рекао је председник Вучић и додао да у том тренутку није имао коме другом да верује, јер су ЕУ и САД биле "на терену".

Додао је да није могао да добије веће гаранције осим потписа оних који су на Косову и Метохији, да они заштите и да они својим потписом гарантују да Албанци неће прогонити оне који су били на барикадама. 

"И они су то потписали и прихватили. Али три месеца после тога су кренула хапшења. И ти људи су били у праву. Можете сад да замислите моју муку. Ја немам више шта да преговарам с Американцима и Европљанима. Сваку реч коју сам замислио, они су испунили. Око неких речи смо се и свађали. Али и то су испунили. Ја више нисам имао око чега да се препирем с Американцима и Европљанима, све су ми испунили, али на крају ништа нису испунили", рекао је председник Вучић.

Указао је на то да људи сада кажу да је он за то крив, и поставио питање "шта да се ради сада", јер како је рекао, не би се дизали авиони над Србијом, већ у околним земљама да нападну нашу државу.

"Дизали би их над околним земљама. И тукли нас ракетама, са Средоземног мора, Јадранског мора, одакле хоћете. Хоћете то да имамо у Србији? Или преузмите да водите земљу. А ја морам да водим рачуна и о једном и о другом", рекао је председник Вучић.

Истакао је да ни под најтежим притисцима није хтео да "пљуне" српски образ и српски народ на Косову и Метохији.

"А они то раде сваки дан. Говоре "Вучићу доћи ће ти главе Бањска". Толике су текстове о мени написали, али им кажем, пишите шта хоћете. Мени је важно да Србија не пати. Мени је важно да за Србију нема санкција, да није нападнута", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић је упитао све оне који мисле и говоре да је Србија лоша, да ли знају да је Србија некада имала 32 милијарде бруто домаћи производ, а сада има 69,5 милијарди.

"За непуних 12 година. Имаће 100 милијарди до краја 2027. године, или близу 100 милијарди. Има ли смисла направити политичку стабилност у Србији? Морамо да имамо политичку стабилност, применимо тешке мере, реформе, да радимо даноноћно и боримо се за сваког човека. Такође и да одговоримо на све изазове, и око Косова, и око разних других претњи", рекао је председник Вучић. 

 

Велика неправда и ужасно лоша ствар за нашу земљу

Председник Вучић изјавио је да је ослобађајућа пресуда Апелационог суда за убиство новинара Славка Ћурувије велика неправда и ужасно лоша ствар за нашу земљу.

"Ужасно лоша порука за свакога ко се бави тим послом у нашој земљи, ужасно лоша порука за наш правни систем", рекао је председник Вучић.

Такође, истакао је да је био шокиран што је Министарство правде ћутало три дана.

"Био сам шокиран тиме да Министарство правде ћути три дана. И позовем министарку правде у суботу и она ми каже - ми се виђамо са овим и са оним у понедељак, па да видимо шта је то што можемо. А викендом не радите?", рекао је председник Вучић.

Апелациони суд је у петак објавио пресуду којом је правоснажно ослободио четворицу некадашњих припадника Државне безбедности оптужби за учешће у убиству новинара и власника листа Дневни телеграф и недељника Европљанин Славка Ћурувије 11. априла 1999. године.

Председник Вучић  је рекао да је Ћурувија убијен на злочиначки начин и да је посао државе био да злочинце открије и да злочин казни.

"Од 2000. до 2012. године када се очекивало да ће то да ураде, наравно нису урадили ништа. Није их ни интересовало, ништа их није занимало. Јер су из службе увек долазили различити сигнали да би то било лоше. Онда је убијен и Милан Пантић у Јагодини, 2003. године и то је заташкано. Није он убијен зато што је био леп или ружан или било шта, већ само због онога што је писао", рекао је председник Вучић. 

Истакао је да сматра да је и данас изузетно важно да не сме да прође некажњено, не убиство, већ и озбиљне увреде на рачун новинара.

"Да морате да их поштујете, да морате да им одговарате на питања, да морате да их третирате на изузетно озбиљан начин, да не смете да их омаловажавате", нагласио је председник Вучић.

На питање како коментарише то што поједини медији пишу да је то била "последња освета Александра Вучића Ћурувији", председник Вучић је рекао да је управо он тражио да се формира комисија, да се заврши поступак и да кривци буду кажњени.

"То је оно што могу. Тужилаштво и полиција су свој посао као државни органи обавили. Правосуђе, дакле, тужилаштво је самостални орган по Уставу. Не познајем никога од тих судија који су одлучивали ни у првом, ни у другом степену. У првом степену су судије донеле осуђујућу пресуду. У другом степену, пет од пет чланова Већа је донело ослобађајућу пресуду, зато што једини сведок и једини очевидац, госпођа Прпа, рекла да то није то лице. И зато тих петоро људи није желело да каже, јер неће да осуде неког на 40 година, ако једини непосредни сведок каже да то није то лице", навео је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да му сада поједини пребацују да је он крив.

"Ја сам крив? А нисам заслужан када се хвалиш да си 130 пресуда  добио против напредњачких функционера? Тада ти нису Вучићеви послушници, него су то хероји и јунаци, који су се дрзнули да имају своје мишљење. А ово су по Вучићевом налогу урадили? Волео бих, и Врховни касациони суд шта год да уради неће правду моћи да врати у потпуности, али макар делимично уколико је то могуће. Ја више и не знам да ли је могуће. Једино што остају сада су ванредни правни лекови. Они су сада слободни, јер не можеш два пута да судиш у истим стварима, јер је судском пресудом ствар завршена. Ја сам несрећан због тога. Могу ли да срушим правни поредак због тога? Не. Могу ли да водим хајку против судија? Могу, али нећу, јер нисам бедник", рекао је председник Вучић.

Навео је да је то сада једна тешка и веома непријатна ситуација за нас.

"Да сам неко ко верује у завереничке теорије, пошао бих и од тога. Не мислим да је то могуће, али не искључујем у потпуности - да је то још била једна степеница у том рушењу", рекао је председник Вучић одговарајући на питање новинара да ли је то још једна степеница у покушају његовог рушења.

 

Опозиција ће покушати да направи циркуску представу у Скупштини

Председник Вучић подсетио је да је три дана пред изборе готово прецизно знао какви ће резултати избора у Србији бити и додао да ће поједини представници опозиције покушати да направе циркуску представу у Скупштини, али да то неће дуго трајати, јер ће парламент радити успешно.

"Готово у један посто, ако желите то да потврдите. Дакле, готово у један посто да сам вам све рекао. Нисам ја погађао, бавим се на озбиљан начин својим послом. Дакле, погледајте пажљиво. Сви који су носиоци тих антисрпских идеја су се упрегли у коло оних који треба да нам соле памет о демократији. Један корумпиран од ове земље, други од оне. Погледајте Боба Менендеза. Највише нам је проблема у америчком сенату правио. И на крају ухапшен је због корупције. Онда су рекли, корумпиран је био од стране две земље. Онда су рекли, а не. Ипак су га корумпирали и Албанци. Питао сам се, одакле том човеку толика мржња према мени, према Србији? Шта сам му урадио? Они су све плаћали. Наравно, то су све паре и све се плаћа", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је подсетио да је комплетна опозиција тражила санкције за њега.

"Тражили су санкције за неког ко представља земљу, а да то не буду санкције за земљу", подсетио је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је на листи "Александар Вучић- Србија не сме да стане" за најстаријег посланика изабран Стојан Раденовић, један од сто највећих научника математичара данас у свету.

"Он нас је годинама спасавао да опстанемо на Шангајској листи, зато што је један од најцитиранијих људи у свету. И замислите ви сада, сутра ће тај Стојан Раденовић да покуша да председава, иде химна, свечаност  у парламенту. Он треба да председава,  један диван човек, понос Србије, у правом смислу те речи. Један од три или четири човека из ове земље који је најпризнатији у свету. Треба да председава тим парламентом. Онда ће доћи један који није могао разред да заврши у средњој школи у Трстенику и да њему виче - лопове и свим другим узурпаторима, врати мандате. Ја сам паметан, а ти си глуп. Замислите ви тај парадокс. Замислите ви ту трагедију", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да ће поједини представници опозиције покушати у Скупштини да се попну, да звижде и вичу.

"Онда ће да стану, да донесу и да праве од картона - 'ево лопови, ево узурпатори'. Затим ће да звижде, вичу, ако им прође да убаце неку димну бомбу као Аљбин Курти", рекао је председник Вучић. 

Председник Вучић је истакао да је план опозиције да буду као Аљбин Курти и да ће покушати да од Скупштине направе циркуску представу, али да ће и то проћи.

Одговарајући да ли ће бити сузавац и иста ситуација као у Приштини, председник Вучић је рекао да ће опозиција то да покуша.

"Они ће то да покушају, али свеједно. Сваки циркус, после три дана прође, доста је свима циркуса и радићемо нормално и радићемо успешно", рекао је председник Вучић. 

 

Укупан БДП свих осталих на Западом Балкану мањи од српског БДП-а

Председник Вучић изјавио је да је за Србију од пресудног значаја да се бави економијом и да ствари иду напред и истакао да је вредност бруто домаћег производа Србије 69,5 милијарди евра, а да сви заједно на западном Балкану имају мање.

"За нас је од пресудног значаја да се бавимо економијом, да чувамо земљу, да гурамо ствари напред, да отварамо фабрике, да радимо путеве, да радимо пруге и да покажемо да смо у стању да сачувамо оно што смо успели да изградимо у претходном периоду", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да је укупан бруто домаћи производ свих осталих на Западном Балкану мањи од српског бруто домаћег производа.

"Албанија, Црна Гора, Босна и Херцеговина, Северна Македонија имају много више становника него Србија. Србија има 69,5 милијарди бруто домаћи производ, а они сви заједно 67. Само да то имате у виду. И две трећине свих инвестиција је у Србији, 63 одсто свих страних директних инвестиција је у Србији. Преко 55 одсто извоза је из Србије са западног Балкана. Само да видите колика је економска доминација Србије", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је подсетио да је Србија била четврта у региону када је постао председник Владе Србије.

"И по платама, у овом тренутку, на потпуно здравим основама, уз рекордну запосленост и рекордно ниску незапосленост, ми достижемо Црну Гору по висини плата. А имали су 50 одсто веће плате када сам постао председник владе. Они су имали 495 евра, а ми смо имали 330 евра. А то каже Светска банка, то каже ММФ", рекао је председник Вучић.

 

Увек сам говорио - поштујемо интегритет БиХ, волим Републику Српску

Председник Вучић рекао је да је он увек имао фер однос и према Босни и Херцеговини и према Републици Српској и да је увек говорио да Србија поштује интегритет БиХ, али и да воли Републику Српску.

"Поштујемо интегритет Босне и Херцеговине, волим Републику Српску и ни од кога нећу да то кријем. Никада ничим нисмо стали на жуљ никоме у Босни и Херцеговини. Никада ни једном изјавом", изјавио је председник Вучић.

Председник Вучић је то рекао одговарајући на ставове како "толерише Додика и Републику Српску" и додао да је увек указивао поштовање Републици Српској, како Милораду Додику, тако и опозицији.

"Чуј "толерише Додика". Као да је Додик мало дете, па треба неко да га толерише или да га не толерише. И увек сам показивао поштовање према Републици Српској и према Додику, али према свима у опозицији. Од Драшка Станивуковића, Јелене Тривић, Бореновића, људи из СДС-а, свих. Дакле, од Мирка Шаровића до сваког другог", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да са председником Додиком има коректан однос и да су направили договор да никада "не сме да се догоди граница на Дрини".

"Тај договор имамо и са свима другима у Српској. Не сме да се догоди да дође до подела између Срба, какву смо имали између Милошевића и Караџића и Младића", указао је председник Вучић и додао да Срби данас не дозвољавају да их тако стране службе свађају међусобно, као што је био случај деведесетих.

Из тих разлога, рекао је Вучић, данас је немогуће видети да ико из званичног Београда говори ишта лоше о српским политичарима у региону, као што су Милан Кнежевић, Андрија Мандић или Милорад Додик.

"Не морам ја увек да будем сагласан с оним што Додик ради. Али никада то од мене нећете чути јавно. Никада. Зато што се тако понаша неко ко одговара према свом народу", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је поручио да никада ништа лоше није урадио према Босни и Херцеговини, већ напротив, увек је позивао да се изгради више путева према Тузли и Сарајеву.

Председник Вучић је истакао да жели и да се Бошњаци из Србије, где год да живе, споје са БиХ и поручио да ће Србија своје кракове путева ка Босни и Херцеговини завршити, али не сматра да ће ти путеви бити завршени и са босанско-херцеговачке стране.

Председник Вучић је оценио да је недостатак путева из БиХ ка Србији наставак "аустријске и Титове политике", јер у тим временима нису били изграђени добри путеви ка Србији.

Председник Вучић је истакао да је прича о 40.000 гласача из Републике Српске који су гласали у Београду, која се појавила непосредно после избора, требало да буде политичка порука "Република Српска нам (Србији) није потребна".

 

Мајић нема проблем са бирачким списком, већ са народом који их не жели

Председник Вучић рекао је да судија Миодраг Мајић, који је критиковао бирачке спискове, нема проблем са њима, већ да има проблем са народом који је показао да не жели такву опозицију.

Председник Вучић је нагласио да су све време бирачки спискови били доступни.

"Све време имате комплетан увид у бирачки списак. Знате ви да немате проблем са бирачким списком. Имате проблем са народом. Неће вас народ. У бирачком списку може да пише и Јова Јовић петсто пута. Али нема петсто Јова Јовића. Може само један Јова Јовић да гласа. Али сте и то имали прилику да исправљате по безброј пута", рекао је председник Вучић.

Додао је да је необично да једна особа од државе добије новац за финансирање игране серије, а исту државу оптужује и за холокауст и геноцид.

"Ја сам много покварених људи срео, али овакав тип покварењака није лако наћи. Да ви добијете паре од своје државе које ничим нисте заслужили, да ту исту државу оптужујете и за холокауст и геноцид и за не знам шта све јер вам то тако лепо звучи", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је подсетио да је судско веће Апелационог суда, чији је део био Миодраг Мајић, ослободило такозвану Гњиланску групу.

"Комплетну Гњиланску групу која је починила више стравичних злочина над српским цивилним становништвом. Од силовања жена до убијања на најмонструознији начин. И све сте их ослободили. То је урадио овај човек који мени прича о злочинима. И није те срамота да ти неком другом причаш о злочинима, а прећутао си злочине које је неко најстрашније направио над нашим народом", рекао је председник Вучић.

 

Надам се да ћу ове године први пут да одем на велику турнеју по Африци

Председник Вучић рекао је да су земље Покрета несврстаних веома важне за нашу земљу, као и да се нада да ће ове године отићи први пут на велику турнеју по Африци и да ће посетити најмање 10 до 12 земаља.

"То је важан део, тај трећи свет и сарадња са трећим светом. Надам се, да ако нам све буде кренуло добро око "EXPO 2027", да ове године посетим бар 10 до 12 афричких земаља. Први пут да одем на велику турнеју по Африци, па да видим даље шта ћемо радити. Ту имамо и тржиште за наше производе, имамо и сировине многе, имамо много тога што можемо заједнички да радимо са нашим афричким пријатељима. И никада се са тим не бих шалио, то је огромна могућност и велика перспектива за нашу земљу", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић се осврнуо и на то да је велика конкуренција у Србији што се тиче жеље за Нобеловом наградом и рекао да он ту жељу нема.

"Моја жеља је да останемо запамћени да смо добро радили у интересу, да смо се борили за свој народ, да смо сачували војну неутралност, да смо оснажили нашу армију, али много важније од свега тога је да смо подигли нашу привреду, реиндустријализацију спровели, повећали бруто домаћи производ и подигли плате и пензије народу, сва социјална давања. Да смо подигли и променили лице земље. То је оно за шта живите", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да му не требају похвале и награде, и да су они које су тапшали по рамену награбусили.

"Није случајно да ли је истина или је само легенда. Иако сам то лично питао Кисинџера у једном разговору. Дакле, много је опасно бити непријатељ Америке, а још опасније је бити пријатељ. Наравно, то је мало изврнуто и претерано. Они људи воде рачуна о својим интересима. Они су врло прагматични, и као булдожер ће да гурају своје интересе", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је нагласио да и ми треба тако да се понашамо, али да разумемо да нисмо Америка по снази, да о томе не маштамо.

"Јер код нас Срба постоји та митоманија у којој ми мислимо да смо Америка. И да можемо тако да се понашамо", рекао је председник Вучић.

 

Национални стадион доноси нове стандарде, Партизан и Звезда мењаће навике

Председник Вучић изјавио је да је градња Националног стадиона важна и зато што ће донети и нове стандарде у фудбалу и поручио да ће и Партизан и Звезда морати да мењају своје навике.

"Тешко ће ићи на слабије стадионе. Тешко. Зато што сви хоће нове стандарде", рекао је председник Вучић.

Рекао је да ће Национални стадион имати грејаче, да ће ту моћи да се купи хамбургер, сладолед, кокице и све друго, као и да ће се људи ту осећати безбедније.

"Онда ћеш да видиш ко ће да долази на ове неуређене стадионе. Онда ће и Партизан и Звезда да промене своје навике. Није лако ни људима који воде те клубове, зато што морају да увек испуне највише захтеве навијача, а финансијска ситуација није једноставна. Што би приватници улагали, кад не виде интерес", рекао је председник Вучић.

 

Мора много да се ради до "EXPO 2027" и да све и после има употребну вредност

Председник Вучић изјавио је да мора много да се ради да све остане после "EXPO 2027"  и да има употребну вредност.

Председник Вучић је као пример, навео Барселону, Милано и Париз који су промењени после Експа, као и да су направљени такви планови да је поносан на њих и да верује да ће бити испуњени.

"Имам огромну трему, не малу бојазан, изградња шипова је кренула. Првог маја креће изградња националног стадиона, који ће бити један од најлепших у Европи, попут стадиона Бернабеу", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао и да је највећи проблем то што клубови не могу да се приватизују, чак ни најпопуларнији - Црвена звезда и Партизан, јер нико неће да улаже новац тамо где о новцу одлучују навијачи и руководство клуба.

"Ја за то немам снаге и не стидим се тога. Нико неће да улаже паре тако. Нека то уради неко други, ја се нећу стидети сутра да кажем том некоме да је много храбар и да му свака част на томе што је успео. Јер прихватамо ми приватизацију, али да буде 49 одсто тај, али да му ми одлучимо како ћемо трошити његове паре. Нико тако неће да уложи паре. Ми сви што смо им спонзори од Телекома, Дунава до свега другог. То је рекет који се отима од државе зато што је држава заинтересована да Звезда и Партизан буду успешни", рекао је председник Вучић.

Рекао је и да се све земље боре и да клубови у другим земљама имају дугове, али да су то приватни, а не дугови државе.

"То су приватне паре, а овде би сви да не буду приватне паре и никада није доста. Што више дајете то је више Вучићу п.....", рекао је Вучић и додао да са друге стране приватни клубови ништа не добијају од државе попут Чукаричког или Меге, а расадник су играча.

"Док то не решимо, неће бити успеха", закључио је председник Вучић.

 

Запад ће због избора у САД и ЕУ покушати да убрза решавање питања КиМ

Председник Вучић рекао је да ће политичке елите западних земаља покушати да убрзају решавање питања Косова и Метохије због председничких избора у САД и избора за Европски парламент.

"Што се Косова тиче они ће да покушају да убрзавају догађаје пре тих избора у јуну месецу, или мају, а онда и пре америчких избора. Амерички избори су кључни избори ове године, веома важни за цео свет. Али мислим да су и руски избори 17. марта, много важни. Има много важних изборних процеса ове године", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је оценио да се политичким елитама у Европи жури, јер су процене да ће странке зелених и левица добити мање гласова него што су до сада имали.

Председник Вучић је истакао и да се западу жури да убрза решавање питања КиМ, јер нису сасвим сигурни да Украјина може да победи Русију.

"Пошто нису сигурни, знају да може да се догоди да неко изађе са причом о преседанима који су постигнути на Косову. Због тога је потребно Србију у тај левак убацити и завршити ту причу", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да Србија никада неће бити претња ниједној земљи ЕУ, јер Србија жели сарадњу са земљама које припадају тој политичкој и економској заједници.

"Србија је на европском путу, то жели да остане", закључио је председник Вучић.

 

Нова влада између 15. и 20., најкасније до краја марта

Председник Вучић изјавио је да се формирање нове владе може очекивати између 15. и 20. марта.

Председник Вучић рекао је да ће формирање можда да траје и до 25. или до краја марта, али да се нада да ће се релативно брзо формирати.

"И када се конституише парламент, почињу да теку рокови, ја тада позивам на консултације. Наравно, биће и озбиљних консултација, биће и циркуских представа. Када завршим и тај формални део, јасно је ко има већину у Народној скупштини", навео је председник Вучић.

 

Изјава Сервера није предвиђање, већ додатни притисак на Србију

Изјава професора универзитета "Џон Хопкинс" у Вашингтону Данијела Сервера да ће, уколико кандидат Доналд Трамп победи на изборима у САД "он предати Србији Босну и Херцеговину" - није предвиђање, већ је то изјава којом би се направио додатни притисак на Србију, рекао је председник Вучић.

"Он је рекао да ако Трамп победи, БиХ ће бити део Србије. Наравно, реч је о ноторној лажи. Сервер је врло незгодан, образован и огољено антисрпски настројен човек. И про-албански, и про-бошњачки. Али није ово његова прогноза, предвиђање, он ово ради да би додатно вршио притисак на Србију, да би учествовао у овој врсти притиска и хибридног рата против наше земље, да би Србија додатно била изложена нападима и притисцима великих сила, укључујући и САД. То је био смисао његових речи", рекао је председник Вучић.

Додао је да, на жалост, код дела Бошњака постоји отпор према озбиљнијој сарадњи са Србијом.

"Ми са Бошњацима у Рашкој области или Санџаку имамо врло добру сарадњу, готово са свима, свим политичким чиниоцима. Трудимо се да урадимо највише и мислимо да смо урадили највише за Бошњаке у историји од Другог светског рата, па на овамо. На њима је да то цене, суде и процењују", рекао је председник Вучић.

Упитао је зашто неко стално Бошњаке окреће против Срба и зашто то неко воли, а да при томе Србе приказује као кривце.

"Чему служи ово циркусирање, са суђењем против Додика, не разумем смисао. Осим ако нечија намера није да настави са кажњавањем српских представника. Али, да се не мешамо у њихове унутрашње ствари. У БиХ је једино функционална Република Српска, а стално говоре да је за европске интеграције потребна функционална земља", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је то питање за људе из Босне и Херцеговине и да он о томе може да говори када се састане са неким од њих.

"Овако нема много смисла. Једино што бих волео, то је да се граде ауто-путеви, да се спајају са Србијом. То би олакшало много и људима који живе у Београду, и људима који живе у Пазару, и Сјеници, и Тутину. Али би много олакшало и људима који живе у Бјељини и Бањалуци, као и у Сарајеву и у Тузли", рекао је председник Вучић.

 

Дочекаћемо повољније околности, за другачију политику, а не за ратовање

Председник Вучић поручио је да се Србија бави миром, подршком и помоћи српском народу на Косову и Метохији, док се премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти "прави јак", јер има подршку западних земаља, али је и истакао и да ће Србија дочекати једног дана повољније околности у свету.

"Да развијамо земљу, да нам економија напредује, а дочекаћемо ми повољније околности у свету. За другачију политику, а не за ратовање", изјавио је председник Вучић.

Председник Вучић је подсетио да је министар унутрашњих послова привремених приштинских институција Џељаљ Свечља својевремено ухапсио и лично испитивао Српкиње из Грачанице које су радиле у амбуланти у Приштини.

"Куриозитет је у следећем. Лично је њу и колегиницу испитивао Свечља. Лично их испитивао. Само да замислите колика је то мржња према српском народу. Таман колико ови мрзе мене, толико ови мрзе српски народ. У целини. И једини им је циљ етничко чишћење", навео је председник Вучић.

На коментаре Куртија да је нормализација односа са Србијом немогућа "јер је тзв. Косово демократија, док у Србији влада диктатура", председник Вучић је одговорио "да не може следбеник Енвера Хоџе и Адема Демаћија (Курти) да не буде највећи демократа на свету".

"Највећа је демократија када ухапсите (Златана) Арсића, држите га 11 и по месеци у притвору и онда кажете "лагали смо да си починио злочин". То је чудо од демократије", рекао је председник Вучић.  

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Хепи