Вести

ВУЧИЋ: НАСТАВИЋЕМО ДА СЕ БОРИМО ЗА НАШ НАРОД НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да је Куртијева полиција у више синхронизованих акција упадала у привремене органе у Приштини, Пећи, Гораждевцу и Истоку и напала све српске енклаве у Метохији.

"Грађани Србије, данас су припадници Куртијеве полиције у више синхронизованих акција упадали у привремене органе Приштине, Пећи, Гораждевца и Истока, место Осојане. У исто време су упали и у Дом здравља у Осојану и затворили га", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да су малтретирали људе испред апотека и претурали им по стварима.

"Пошто је ваљда то највећи узрок проблема са којима се суочавају. Дакле, нападнуте су све српске енклаве у Метохији и после одлуке која нема никакве везе, она је само формална одлука такозване Косовске централне банке, суштински је то одлука Аљбина Куртија да се укине динар и да се до сада најјачим ударцем запрети прогоном Срба, протеривањем Срба са њихових вековних огњишта", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да, иначе, у општини Пећ има 650 Срба, док су радно ангажоване у локалној самоуправи 192 особе.

"Питање је како ће и на који начин моћи нормално и уобичајено да живе. Запослених и радно ангажованих у локалној самоуправи и општини Исток је 90, у Дом здрављу у Истоку 44, а укупно становника 540. У Видању, у Клини, 62 становника, укупно 120 становника", рекао је председник Вучић.

"Морате да разумете да ти људи не би имали шансу за опстанак, да нема државе Србије и нашег финансирања", нагласио је председник Вучић.

 

Куртијев циљ је етничко чишћење Срба

Председник Вучић изјавио је да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти донео одлуку о укидању динара на Косову и Метохији са циљем етничког чишћења српског становништва са Косова и Метохије, или како пише у Конвенцији о геноциду "намерно подвргавање Срба ненормалним условима за живот".

Председник Вучић рекао је да Приштина не може да се умири и схвати да је важан дијалог и да морамо да га имамо, јер је тзв. "Косово" непризната држава.

"Проблем је јер се Курти позива на то да су независна држава која то може, са друге стране је јасно да то нису", рекао је председник Вучић.

Подсетио је да је од првог Бриселског споразума до свих каснијих и до статута Европске уније, најважнија норма која стоји у тим документима да Србија има право да финансира одређене активности.

"Здравство, школство, пензије за српско становништво које је требало преко Заједнице српских општина да се одвија, али Албанци никада нису хтели да учествују у њеном финансирању", рекао је председник Вучић.

 

До 12 сати смо успели да исплатимо 5 милиона евра на Косову и Метохији

Срби на Косову и Метохији морају да знају да ће држава учинити све да они своја примања добију, поручио је председник Вучић и рекао да је преко банке Поштанска штедионица до 12 часова исплаћено пет милиона евра за плате, пензије и социјална давања.

"Људи су уплашени, чекају у редовима да добију свој новац и ми смо већ успели још мало па трећину новца да исплатимо. У понедељак настављамо са достављањем новца преко овлашћеног и лиценцираног превозника", рекао је председник Вучић.

На Косову и Метохији имамо запослено 31.831 лице, пензионера 29.115, од тога 4.700 пензионера примају пензије на руке због здравственог стања, немогућности одласка у банку и слично, рекао је председник Вучић и додао да је број оних који примају плате и пензије 60.946.

Према његовим речима, на Косову и Метохији има и 31.586 корисника социјалних давања, те објаснио да им држава на тај начин омогућава елементарне услове за живот на њиховим огњиштима.

"Свакога месеца држава само за социјална давања издваја 350 милиона динара", навео је председник Вучић.

Рекао је и да има 2.430 корисника стипендија за ученике и студенте, 2.000 корисника народне кухиње, додајући да држава за народне кухиње издваја 85 милиона, што је четири пута више него пре, што довољно говори о стању на Косову и Метохији.

"Регистрованих пољопривредних газдинстава има 6.794, који такође зависе у различитим субвенцијама и у свему другом од динарских исплата. Оно што је важно ми већ годинама, више од десет година, не каснимо ни један дан у исплатама при надлежности за пензионере, запослене у јавном сектору, социјалну помоћ и за сва друга давања", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је и да је приметио другачије реакције поводом одлуке о укидању динара на Косову и Метохији у односу на ранија саопштења.

"Овога пута однос и земаља Квинте и највећих западних сила, рекао бих и свих, готово свих чланица Европске уније или институција Европске уније другачији. Ако пажљиво пратите нијансирање у тим реакцијама, видећете да је чак америчко саопштење нешто снажније од саопштења Европске уније и верујем да ће западни партнери одржати своју реч и покушати да се изборе за елементарна права српског становништва", рекао је председник Вучић.

Навео је да је имао састанак са њима и да нема другог избора "већ да се надамо и верујемо у то што нам је речено".

 

Србија ће учинити све да Срби на Косову и Метохији добијају своја примања

Председник Вучић изјавио је да ће Србија предузети све мере да Срби на Косову и Метохији добијају своја примања, у, како је рекао, тешким, готово немогућим условима.

"Молим злонамерне да не обмањују људе, не знају ништа осим да учине нешто против своје државе. Кажу, ово је прихваћено у свим споразумима, ово је некада била тема дијалога. Није никада била тема, нити је било могуће да буде, а камоли нешто друго. То је искључиво Курти урадио, у овоме нису учествовали ни Американци, ни Европљани, нити ико други", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић указао је да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти излази у јавност са неистинама.

"Каже да је Срба четири одсто, Срба је данас више од седам одсто, па зашто би онда уопште било потребно стварање Заједнице српских општина, или некакав посебан однос према српском народу на Косову и Метохији? То је њихова тактика да ћуте, да не критикују Куртија, а да у ствари дозволе да уради све најпрљавије и најодвратније могуће ствари против српског народа", напоменуо је председник Вучић.

Председник Вучић навео је да ће држава обезбедити довољно новца српском народу да може да живи на Косову и Метохији.

"И то, морам да кажем, са увећаним примањима, јер од данас пензије су веће за 14,8 одсто, минимална зарада је већа за 17,8 одсто, а плате у јавном сектору су веће за 10 посто. Дакле, све те увећане плате и примања наши људи ће добити. Ми верујемо да ће Куртијев режим наставити са ометањима, новим смицалицама, јер једини начин, како они сматрају, да победе Србију је да Срба не буде на Косову и Метохији, а ми ћемо урадити све да Срби опстану", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић подсетио је да је Приштина 2002. године једнострано увела евро као своју валуту.

"Косово није члан Европске уније, а опет, увели су евро 2002. године. Морате да знате да евро није законско средство плаћања на Косову и Метохији, нити може да буде, не постоји ни један акт који би им тако нешто омогућио. Чак на сајту Европске комисије имате записано да тзв. "Косово" користи евро као де факто валуту, пошто нема споразуме са Европском унијом", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић појашњава да Приштина, када каже да Народна банка преговара са њиховом народном банком, у ствари тражи признање.

"Неће добити то признање, нема тих разговора. Труде се новим триком да кажу да банка Поштанска штедионица мора да тражи посебну лиценцу или дозволу, а то не морате јер имате такозвани систем пријављивања или систем дозволе, и увек је функционисало по систему пријављивања. Опет то траже због признавања", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да је завршио писање писама која имају готово истоветну структуру што се тиче догађаја на Косову и Метохији, али је свако и персонализовано и биће адресирано на представнике држава чланица Европске уније, представнике институција Европске уније, али и председницима и премијерима свих чланица држава Савета безбедности, укључујући и Руску Федерацију и Народну Републику Кину.

Те две земље смо, додао је, у интерним консултацијама обавестили колика је наша забринутост за стање на Косову и Метохији.

"То писмо потписаћу ја, као председник Републике, то је најдуже и претпостављам најтеже писмо које сам потписао од када се налазим на челу Србије. У том писму указујем на све акте кршења међународних правних норми, на све ескалаторне потезе које је Приштина предузела у претходне две и по године. И на то шта је то што Србија у складу са Повељом Уједињених нација, Резолуцијом Уједињених нација и другим важећим међународним правним актима, потписаним актима, захтева од такозване међународне заједнице", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић српском народу на Косову и Метохији поручио је да, као председник Републике, добро зна у каквој се ситуацији налазе.

Онима којима, како је рекао, оптужују Београд за насиље које Приштина спроводи, рекао је да је тзв. "Косово" прогласило независност, уз подршку великих сила, 2008. године, а не 2013. године, 2018. године или 2023. године.

"Све то време смо успевали да одржимо српски живаљ, колико је год могуће, на његовим огњиштима, плаћали огроман новац, борили се за свој народ. Моја порука тим људима је да ћемо наставити да се боримо, да их никада нећемо оставити на цедилу, да је Косово и Метохија, у складу са повељом Уједињених нација, у складу са Уставом Републике Србије, део наше земље, и за нас ће то увек бити", поручио је председник Вучић.

 

Србија тражи одржавање хитне седнице Савета безбедности о Косову и Метохији

Председник Вучић изјавио је да ће затражити хитно одржавање седнице Савета безбедности Уједињених нација поводом ситуације на Косову и Метохији.

"У понедељак ће наш представник при мисији Уједињених нација, у складу са чланом 35. Повеље, чланом 3. привременог пословника у писаној форми поднети захтев за хитном седницом Савета безбедности Уједињених нација. Гвајана је председавајући Саветом безбедности. Они су, нажалост, признали тзв. "Косово", али ту нема никакво право вета, потребна је већина од девет чланица, па ћемо видети да ли ћемо успети да обезбедимо већину", рекао је председник Вучић.

Додао је да верује да ће сада и они који су признали независност тзв. "Косова" гласати за то да се та седница одржи, пошто је, како је рекао, уверен да добро разумеју какве су последице злочиначке одлуке Аљбина Куртија о укидању платног промета са Србијом.

"Ми ћемо наставити своје консултације у складу са тим тражити ту седницу и нећемо одустајати од поштовања међународних јавноправних норми и повеље Уједињених нација као највишег акта који регулише односе између држава и те светске организације и признатих земаља широм света", поручио је председник Вучић.

 

Разговарамо са међународном заједницом, мислим да влада огромно неповерење према Приштини

Председник Вучић изјавио је да ситуација на Косову и Метохији није лака, да су ствари компликоване, али да Београд разговара и разговараће са међународним партнерима, и изразио уверење да данас сви разумеју колико је Србија била у праву када је говорила да само једна страна жели да изазива хаос, да провоцира и ескалира стање на Косову и Метохији.

"Мислим да влада огромно неповерење према Приштини и њеним потезима. Мислим да данас сви разумеју колико смо били у праву када смо говорили да само једна страна жели да изазива хаос, да провоцира, да ескалира стање у јужној српској покрајини", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је то рекао након оцене да ситуација на Косову и Метохији није лака, када је нагласио да ће држава Србија проналазити методе и начине како да се исплаћује новац српском народу на Косову и Метохији.

"Само хоћу народу да кажем да су ствари врло компликоване. Истовремено, оно што је за нас од пресудног значаја, радићемо са међународним партнерима. Разговарали смо већ. Наставићемо да радимо", рекао је председник Вучић који је говорио о одлуци Приштине да укине динар, али и више синхронизованих акција Куртијеве полиције која је упадала у привремене органе у Приштини, Пећи, Гораждевцу и Истоку и напала све српске енклаве у Метохији.

 

Почела изградња шипова за "EXPO 2027", изградња Националног стадиона креће 1. маја

Председник Вучић изјавио је да је пре два дана почео процес изградње шипова за "EXPO 2027", а да 1. маја почиње изградња Националног стадиона.

Председник Вучић истакао је да се изградња шипова састоји из неколико корака, који подразумевају припрему радних платформи, израду бушених шипова, изградњу наглавних и везних греда на које ће се касније спајати стубови хала.

"Првог маја креће изградња Националног стадиона који ће бити, по мени, најлепши, а вероватно по некима можда други најлепши у Европи, уз новоизграђени стадион "Флорентина Переза" Реал Мадрида у Шпанији", рекао је председник Вучић.

 

Влада да размотри све препоруке ОДИХР и ОЕБС око будућих избора у Србији

Председник Вучић замолио је Владу Србије да озбиљно размотри све препоруке ОДИХР-а и ОЕБС-а које буду пристигле у вези са одржавањем избора у Србији у наредном периоду.

Председник Вучић затражио је од Владе Србије и да позове мисију ОДИХР-а и ОЕБС-а да присуствују предстојећим локалним изборима који ће се одржати у Србији.

"Зато што је важно да покажемо да ништа не кријемо и да смо потпуно транспарентни и спремни да прихватимо њихово надгледање тих избора и да могу да покажу целом свету шта је стварна истина око одржавања избора у Србији", рекао је председник Вучић.

 

Истрага о Бањској је у току, али Бањска није пала с неба

Председник Вучић изјавио је да надлежни државни органи раде свој посао по питању Бањске и да ће они у догледно време сасвим сигурно изаћи и са оптуженим предлозима и истакао да се ту радило о отпору српског народа на северу Косова и Метохије, јер је косовска полиција почела Србе да гони као зечеве.

"Али то није моје, то је посао надлежних тужилаца, видећемо за која кривична дела и како и на који начин. Кажете стигла на наплату Бањска. Ком је стигла на наплату Бањска? Је ли вам то говори неко ко пледира да себе назове српским медијом или српским политичарима, људима који би да штите српске интересе", истакао је председник Вучић.

Нагласио је да није Бањска "пала с неба".

"Бањска је био отпор српског народа и људи који живе на северу Косова и Метохије", нагласио је председник Вучић одговарајући на питање како коментарише то што на порталу Нова кажу да му долази на наплату Бањска.

Вучић је нагласио да су Србе на Косову и Метохији почели хладнокрвно да ликвидирају.

"За разлику од полицајаца који су дошли да их хладнокрвно ликвидирају, а који су неки били пореклом са Косова и Метохије, говорим о Албанцима, а неки нису, па се зато и даље крију чињенице о самом случају Бањска, о којима је чудно да ми знамо више него представници Албанаца и међународне заједнице. Управо зато што је било Албанца из неких других делова света који су учествовали у тој акцији и неких других лица, друге националности - у гушењу и у нападу на Србе који су желели да се боре за сопствену слободу", нагласио је председник Вучић.

Додао је да су ти Срби тражили од њега и од државе Србије једну ствар, коју смо ми учинили, а то је да не буду прогоњени као звери јер су били на барикадама.

"Али су нас неки слагали пре тога. Они су тражили у новембру и децембру када су имали барикаде од своје државе Србије у складу са међународним правом, јер то је њихова држава, у складу са повељом Уједињених нација и Резолуцијом 1244, дакле нису они ти који газе међународно право већ они који су слали полицију, лажну војску и све остало на њих и они који су то све подржавали, који такође крше међународно право, говоримо о странцима са запада - тражили само једну ствар, да не буду прогоњени као звери и као зечеви због тога што су учествовали на барикадама", рекао је председник Вучић.

Подсетио је да је тада разговарао са Ескобаром много пута и свим  српским представницима, од Филиповића до Радојичића.

"Све је то било јавно, неколико пута у Рашки. Разговарао сам са Лајчаком безброј пута, са свим европским представницима и добио гарантије и Европљана и Американаца да их нико неће гонити. Када сам те гарантије изнео пред Србе са Косовом и Метохијом, они су ми рекли - ми верујемо теби, али не верујемо њима. Ништа не верујемо Европској унији и Америци, лажу и гониће нас као зечеве. Ја сам рекао, људи, ја не могу да извучем више и ово је све што можемо да добијемо и не знам коју бисмо реч више могли да добијемо од овога, јер је текст био у реду", навео је председник Вучић.

Рекао је да нажалост то што је писало на папиру је остало само мртво слово на папиру.

"И онда су они кренули да лове те људе, баш као зечеве. И тада је дошло до побуне људи", рекао је председник Вучић.

Нагласио је да и даље нису доставили налаз аутопсије, обдукциони налаз, родитељима, супругама, деци, породицама убијених Срба, зато што би се из тога видело да двојица од тројице убијених Срба нису убијена из даљине, већ хладнокрвно из непосредне близине. 

"Али да све то сад оставимо по страни. Моје питање је колико морате да мрзите своју земљу и народ, да се радујете међународним политичким последицама по своју земљу коју је Бањска донела. Какав сте ви то човек када мрзите своју земљу. Шта је то што волите ако своју земљу и свој народ мрзите, ако нећете да им помогнете чак и кад је тешко? Шта је требало Србија да удари по њима?", запитао је председник Вучић.

Такође пита да ли је требало да извуче себе и рекао је:

"Извините нисам председник њима, то су зликовци најгори, 'ајде да их ми овде побијемо све и не знам шта. Колико год се не слагао са неким њиховим одлукама,  ја сам њихов председник, волим наш народ на Косову и Метохији. Нећу да идем против њих. Како то да се радујем свакако не лаким политичким последицама по нас због Бањске."

Додао је да је најтеже ноћи у животу имао у професионалном смислу управо због Бањске.

 

Био је тежак састанак са Квинтом, деле наше мишљење по питању динара

Председник Вучић изјавио је да је састанак са амбасадорима земаља Квинте био тежак, али да они деле наше ставове по питању укидања динара на Косову и Метохији.

Председник Вучић рекао је да је изненађен релативно коректним ставом Американаца на том састанку, што може да се види и из њихових саопштења.

"А да ли ту има неких који ће то да кажу вербално или у саопштењу, покажу, а суштински кажу - само ти терај, настави даље, хоће, а ми ћемо да се боримо да и тим људима објаснимо то је наш циљ колико нису у праву и да је Приштина једина страна која жели ескалацију и сукобе у целом региону", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да нико никакве изборе није помињао и да је писање појединих медија о томе промашено.

"Они имају неку своју агенду, неки свој живот и када се смеју, мислећи да показују непоштовање, други знају проблеме Србије, али их они не разумеју, јер имају свој мехур из којег не могу да изађу. Увек ће у овој земљи побеђивати они који воле Косово и Метохију, своју Србију и свој народ", рекао је председник Вучић.

 

Влада да размотри повећање плата од 10 одсто рударима Ресавице

Председник Вучић упутио је молбу Влади Србије да размотри повећање плата од 10 одсто рударима Ресавице.

"Замолио бих Владу Србије да размотри повећање плата јер они не спадају у јавни сектор где је то повећано свима. Увек смо водили рачуна да људи у Колубари или на неким другим важним  местима имају добра примања", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић замолио је Владу Србије да пренесе његову молбу министру финансија у Влади Републике Србије Синиши Малом да поведу рачуна о рударима Ресавице и да добију 10 одсто повећања плате.

"Ако је могуће да не иде из текуће буџетске резерве", рекао је председник Вучић.

 

Рекордан ниво директних страних инвестиција лане, добар почетак ове године

Председник Вучић изјавио је да је ниво страних директних инвестиција за целу претходну годину рекордан и да је износио 4.522 милијарде евра, а да је у прве две недеље ове године тај ниво 118 милиона евра.

"Увек је у јануару спорије, најбрже у октобру и новембру, али кренуло је добро и у поређењу са прошлом годином", рекао је председник Вучић.

Навео је да је данас кренула исплата јануарских пензија увећаних за 14, 8 одсто, минималне зараде увећане за 17,8 одсто и плата у јавном сектору увећаних за 10 одсто.

 

Укидање динара је једнострано насиље које спроводи Курти

Председник Вучић рекао је да у Србији не постоји ништа транспарентније од процеса дијалога Београда и Приштине и да су сви споразуми и акти који су донесени, доступни сваком грађанину у земљи, на сајту Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије.

Председник Вучић је ово рекао одговарајући на питање новинара како коментарише наводе уреднице "Kosseva" да је укидање динара део Европског имплементационог плана и део споразума, и да та одлука није изненађење, и нагласио да то није истина, већ да је реч о једностраном насиљу које спроводи премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти.

"Људи када не знају шта ће да изговоре, они кажу нетранспарентност процеса дијалога, не постоји ништа транспарентније у нашој земљи. У сваком тренутку на сајту Канцеларије за Косово и Метохију сада, можете да видите све што је потписивано и што није потписивано, све о чему је разговарано, све што је договарано", рекао је председник Вучић.

Додао је да су у Србији увек постојали они, како је рекао, који су кривца зарад својих малих и ситних интереса тражили у својој држави.

"И када је НАТО извршио агресију на нашу земљу, није крив НАТО него Слободан Милошевић. И када се било шта догоди, увек је крив онај најближи њему којег може да дохвати за гушу, јер је кукавица и страшљив да се дохвати са снажнијим и јачим. Увек то људи раде, можда им је то тако лакше, једноставније - али то што говоре на њихову жалост није истина, реч је о једностраном насиљу које спроводи Курти и нема ту велике филозофије", рекао је председник Вучић.

 

Курти и Свечља терором желе да остваре своје политичке циљеве

Председник Вучић рекао је да Аљбин Курти и Џељаљ Свечља терором желе да остваре своје политичке циљеве и да чине све да отерају Србе са њихових огњишта на Косову и Метохији.

"Све што могу да кажем то је да Курти и Свечља, али и сви остали, који терором мисле да остваре своје политичке циљеве, упркос тежини ситуације која није од јуче, већ од шездесетих, седамдесетих година прошлог века - ми ћемо мудром политиком, али и својом снагом, чекајући праве моменте и у геополитичком смислу, и сваком другом смислу, остварити и одбранити своје виталне националне интересе", поручио је председник Вучић коментаришући изјаву министра полиције привремених приштинских органа Свечље да Албанци "купују куће на северу".

Председник Вучић рекао је и да је на Србији да буде опрезна, пажљива и озбиљна.

"Волим кад се неко осећа силно и јако, и када мисли да му се може све. На нама је да будемо одговорни, опрезни, озбиљни. Рекао сам раније да сви они који су уложили стотине милиона евра да ме сруше, да ме никада неће победити, да ћу се сам повући. И, као што сам вам рекао и како ће да се заврше избори, као што сам вам рекао и многе друге ствари, сад вам кажем и запамтите ту моју реченицу - победиће Србија", поручио је председник Вучић.

 

Само број српских привредних субјеката на Косову и Метохији говори о тежини удара Приштине

Председник Вучић оценио је да само чињеница да на Косову и Метохији постоје 922 привредна субјекта говори колико је одлука Приштине да укине динар, значајан додатни удар и на економију, која је, како је нагласио, на Косову и Метохији најснажнија управо у српским срединама.

"И та предузећа која су само при банци Поштанска штедионица, неће моћи да имају динарска примања која им по закону припадају у складу са њиховим одлукама. И онда вам је јасно какав је то додатни удар на економска кретања у српским срединама", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић нагласио је да је за њега важно да се обезбеде плаћања свим људима.

Изнео је чињенице о стању на Косову и Метохији везано за Поштанску штедионицу, поште, банкомате који се користе у српским срединама да би сви могли, како је рекао, да схвате "размере и тежину злочиначког удара Куртијевог режима на српски народ".

"Имамо укупно 34 поште на Косову и Метохији, 11 северно од Ибра то су Јариње, Лешак, Лепосавић, Вучитрн, Бањска, Звечан, Митровица, Северна Митровица, Јужна Митровица, Зубин Поток и Брњак", прецизирао је председник Вучић.

Додао је да јужно постоје 23 поште - Брезовица, Штрпце, Драгаш, Врбовац, Пасјане, Партеш, Шилово, Ранилуг, Косовска Каменица, Брдо, Грачаница, Лапље Село, Доња Гуштерица, Лепина, Косово Поље, Угљаре, Племетина, Прилужје, Бања, Ораховац, Велика Хоча, Драгаш и тренутно Ораховац и Гораждевац. 

Председник Вучић прецизирао је и да на Косову и Метохији имамо 14 банкомата и то у Лешку, Соцаници, Штрпцу, Грачаници, Лапљем Селу и Доњој Гуштерици, Косово Пољу, Угљару, Ранилугу, Горњем Гушилову, Врбовцу, Ораховцу, Гораждевцу, Осојану и Прилужју.

Укупно запослених је 216, прецизирао је председник Вучић и додао да је требовано од стране Поште 746.530.000 динара.

"Ми смо до данас исплатили већ 500 милиона динара", рекао је председник Вучић и додао да говоримо о тренутној ситуацији, јер се она мења из минута у минут и из сата у сат и да "гледамо да све своје обавезе измиримо, јер имамо новца".

Банка Поштанске штедионица, као државна банка има највећи број клијената - 45.214, рекао је председник Вучић и додао да та банка има и 30.047 платних картица. 

Банку, како је рекао, користи и више од 2.400 студената и ученика. Запослено је 81 лице.

Председник Вучић је нагласио да је све ово рекао да би схватили размере и тежину злочиначког удара Куртијевог режима на српски народ и какве су његове неистине и лажи.

Подсетио је и на Куртијеве речи да на северу постоје четири филијале банака и 15 небанкарских финансијских институција у које се могу слати дознаке и уплате које се могу примати у еврима.

Председник Вучић указао је да се из свега што је рекао види тачно и стварно стање, да тамо постоје две банке и четири експозитуре, а не то што Курти говори.

"НЛБ и Рајфајзен Косово које као што сте видели из података нико не користи - ваљда мисли да треба да људи иду тамо где им он одреди, а не да то буде њихов избор", рекао је председник Вучић.

 

За медицинску опрему 400 милиона евра, 1000 евра помоћи болеснима

Председник Вучић рекао је да је донет план вредан скоро 400 милиона евра и да ће се за тај новац у наредне две године набављати медицинска опрема и апарати који ће бити достављани широм Србије.

Истакао је да је реч о новим скенерима, ангиографским салама са додатном опремом, мамографима, опремом за радиотерапију, радиодијагностику, магнетним резонанцама и слично.

"Хтели смо да покажемо да заиста бринемо о здрављу људи и да није довољно, само колико смо клиничких центара изградили и колико ћемо да их изградимо, већ да ту имамо најбољу могућу опрему и наставићемо са даљим побољшавањем животног стандарда наших лекара и медицинског особља", рекао је председник Вучић.

Истакао је да од данас креће и изградња девет школа у Барајеву, Ковину, Кули, Рашки, Сечњу и Боки, Тителу и Трстенику.

Председник Вучић је навео и да данас почиње исплата једнократне новчане помоћи у износу од 25.000 динара за лица која имају ретке болести и да су томе додати и ваучери за куповину лекова и медицинских средстава у износу од 35.000 динара и ваучери за рехабилитацију и рекреацију у износу од 50.000 динара.

"Дакле, то је готово 1.000 евра у противвредности у динарима за лица која болују од ретких болести. Мислим да то добро говори о нашем друштву, о снази јавних финансија наше државе и о нечему што смо можда понекад запостављали, а то је брига о онима који су најугроженији, који не могу сами о себи у потпуности да воде рачуна, већ им је потребна подршка", рекао је председник Вучић.

 

Ове године Сретење ћемо обележити најсвечаније и најодговорније

Председник Вучић изјавио је да ће ове године најважнији државни празник Сретење који се прославља 15. фебруара, бити обележен свечаније, озбиљније и одговорније него икада.

Председник Вучић је рекао да ће у обележавању државног празника Сретења учествовати и припадници српског народа широм света, у српским амбасадама, конзулатима, као и на свим светским меридијанима.

Додао је да ће се празник прославити на најлепши могући начин и у региону, где живе Срби.

 

У Европи знају да избори нису покрадени, причу пласирају албански лобисти

Председник Вучић изјавио је да сви у Европи и свету знају да није било никаквих покрадених избора, а да причу о томе пласирају истакнути албански лобисти.

Председник Вучић је одговарајући на питање новинара о тексту на једном порталу у ком се наводи да су му "сада дошли на наплату покрадени избори", истакао да је реч о потпуној лажи оних који не могу да поднесу узастопне поразе.

"Што се тиче покрадених избора, можда су они некада крали на изборима, ми сигурно нисмо никада. А последњи избори су били најчистији избори у историји вишестраначја у Србији. Са најмање приговора и на записник, и најмање приговора поднетих у року од 72 сата, најмање жалби, најмање тужби или било каквих других правних аката којима би се указивало на неправилности на бирачком месту и у изборној процедури", рекао је председник Вучић.

Додао је да је то прича неколико личних лобиста Аљбина Куртија и његовог режима који воде кампању против Србије. 

"Они ће да је наставе и после приче о изборима и о свему другом. Реч је о чисто геополитичком приступу и то можете да и сами сагледате. Ко се залаже за Таурус ракете у Украјини, тај је увек против Србије и тај ће рећи да су избори покрадени. Ко је за независно Косово, увек ће мрзети Вучића и увек ће хвалити његове противнике", рекао је председник Вучић.

Објаснио је да није могуће пронаћи никога ко је против признања тзв. независности "Косова", против проглашавања српског народа за геноцидан народ, а да подржава нападе на Србију или на њега.

"Непогрешиво, сви који су присталице Аљбина Куртија и независног "Косова", учествују у тој кампањи и словима и бројем нико више", рекао је председник Вучић.

 

Тражили смо милијарду евра од Европске уније, реално да добијемо 700-900 милиона

Председник Вучић изјавио је да је Србија у оквиру Агенде раста за Западни Балкан од Европске уније тражила готово милијарду евра за пројекте, а да је реално да добије између 700 и 900 милиона евра.

Како је навео, то је део политике експоненцијалног раста до 2027. године и испуњења свега онога што је људима речено.

"Ми смо се кандидовали за средства за пругу Београд - Шид, делимично пругу Београд - Ниш и многе друге пројекте важне за нашу земљу. Пројектима смо тражили готово милијарду евра. Није реално да добијемо милијарду евра, али да добијемо 700, 800, 900 милиона - то за нас није мали, већ напротив, велики новац", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да наша земља у овом тренутку има више од четири милијарде евра на рачуну.

"Србија озбиљно напредује, озбиљно ради, економских тешкоћа нема, јавни дуг стагнира, не расте. Србија не дозвољава да се пређе ниво од 60 одсто јавног дуга у односу на бруто домаћи производ, док већина земаља Европске уније не дозвољава да се пређе ниво од 100 одсто. Бољи смо од 90 одсто земаља Уније по том питању", истакао је председник Вучић.

Подсетио је да ће Србија од 1. марта имати јединствено тржиште са Северном Македонијом и Албанијом и додао да сматра да је то велика ствар за људе у региону и нашој земљи.

Како је навео, то ће нам омогућити да са Европском унијом разговарамо и о такозваним "зеленим тракама" за наше камионе.

"Када је реч о граничним прелазима са Европском унијом, просечно време трајања задржавања теретних возила је од пет до девет и по сати, некада и 30-40 сати, посебно на Хоргошу. Ако бисмо то решили, ми бисмо нашим компанијама уштедели више од 10 одсто оперативних трошкова. Можете да мислите какав би то био бум за српску економију", навео је председник Вучић.

Како је рекао, подаци Светске банке предвиђају да би то, уз неке друге ствари, региону омогућило уштеду од око 500 милиона евра на годишњем нивоу, од чега Србији око 150 милиона.

Председник Вучић је истакао и важност изузећа из Пан-европско-медитеранских конвенција (ПЕМ) и да је то нешто на чему мора да се ради са Европском комисијом, јер Србија због постојања ПЕМ конвенције није успела да привуче неке нове, највеће произвођаче аутомобила у свету, упркос субвенцијама, литијуму и инфраструктурним радовима које је спремна да изврши.

"Да то преведем на прост језик - уколико немате 55 одсто на својој територији произведеног материјала за тај аутомобил, онда имате 10 одсто царине на тржишту Европске уније. Никоме се не исплати. Ми немамо 50 одсто. Можемо да гурамо и до 30 и 35 одсто вредности, некада и 40 одсто, али 55 одсто не можемо да изгурамо. Зато нам је важно да са Европљанима о овоме разговарамо, да бисмо могли да гурамо и да изгурамо све што смо планирали закључно са децембром 2026. године", рекао је  председник Вучић.

 

Срби на Косову и Метохији ће добијати свој новац, неће бити оштећени

Председник Вучић поручио је, одговарајући на питање новинара, како Срби на Косову и Метохији да се понашају уколико дође до компликоване ситуације, да ће Срби на Косову и Метохији добијати новац и да неће бити оштећени за своје принадлежности.

"Ми ћемо да пратимо ситуацију, у складу са тим доносићемо одлуке на дневном нивоу, да ни једног секунда или не дуже од три дана Срби буду оштећени за своје принадлежности", рекао је председник Вучић.

На питање Нове С шта Србија каже на то што се Приштина хвали како се возе косовским таблицама кроз Србију, да су укинули динар, да добијају "џавелине", те чиме Србија може да се похвали, председник Вучић је навео да неки оптужују да "су неки други проевропски оријентисани, а ми нисмо", додајући да он није еврофанатик, али да је неко ко је врло прагматичан и рационалан по том питању.

Додао је да гледа да сачува Србију од тешких удара, да Србија добије највише што може и да се даље модернизује и реформише.

"Али приметићете нешто због чега сваки пут останем запањен. Они који вам причају о европским вредностима, онда одједном увек заузму, када им се то учини као прилика да би могли некога да окарактеришу као издајника, да ту прилику недвосмислено не пропусте и сад кажу, ми у Приштини добијамо "џавелине". Они у Приштини немају "џавелине". Да ли ће их добити? Видећемо", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић поручио је да Србија има много боље оруђе и оружје и опрему од "џавелина", додајући да Србија има корнете који погађају на седам-осам километара, а "џавелин" погађа на четири километра.

"Овде у региону имате земље које имају три хеликоптера укупно. Не причам о "Косову". "Косово" није земља и неће ни бити. А ми их имамо десетине и десетине и десетине, ускоро ће бити стотине. Србија је значајно испред осталих, али ја нисам желео да причамо о оруђу и оружју. Видим да се неки хвале, а обично се тиме хвале или прете они који су слаби. Ми не претимо никоме. Ово је само мој одговор вама, а не то што сам желео о томе да причам", нагласио је председник Вучић.

Када је реч о таблицама, подсетио је да је тај споразум потписао Борко Стефановић 2011. године.

"А ми смо покушавали да извучемо све што смо могли за наш народ, да се сачувају српске таблице што је могуће дуже. Само да то имате у виду. Није то потписао Петар Петковић, већ Борко Стефановић још 2011. године", рекао је председник Вучић.

Рекао је и да у Србији, они који долазе, могу да виде како напредује.

"Они овде могу да виде хиљаду километара ауто-путева. Они овде могу да виде све оно што у Приштини не могу да виде. Не видим да је то неки проблем за нас. При томе имамо исти дисклејмер, односно негацију независности "Косова" као што смо имали раније. И то су биле ствари за које сам се залагао одувек", рекао је председник Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк