Вести

ВУЧИЋ: НЕЋЕ ВИШЕ БИТИ "ОЛУЈЕ", ТО ЈЕ ЗАВЕТ КОЈИ СМО ДАЛИ И ЧУВАМО ГА

Председник Републике Србије Александар Вучић поручио је да подсећамо себе на оно што се догодило у августу 1995. године, на ужасан погром, протеривање више од 250.000 Срба, егзодус и етничко чишћење, али да коначно подсећамо себе и на то ко смо, шта смо, одакле смо и куда идемо.

"Говоримо о нашем идентитету у који су уграђене колоне на тракторима, збеговима, убиства на Петровачкој цести, и нечија јасна намера да Срба у Хрватској више нема", рекао је Вучић.

У наш идентитет, додао је, уграђен је вечно и Јасеновац, Јадовно, Пребиловци, свака јама, маљ, кама, које су последица исте политике - истребљења Срба, педесет година раније.

"Научили смо захваљујући историји, да се она можда не понавља, али да се римује. Данас обележавамо једно од њених римовања, оно у којој се после педесет година реч маљ римовала са речју метак, кама са речју бомба, истребљење са речју протеривање", рекао је Вучић.

Обележавамо, како је рекао, римовање речи усташког министра правде из 1941. године који је рекао да ће Срби или милом да се уклоне из њихове домовине, или ће их силом протерати, са Туђмановим речима из 1995. године да Србе треба тако снажно ударити да практично нестану.

И Срби су из Хрватске, истакао је Вучић, бар из хрватског угла готово и практично нестали, исељени, прогнани, отерани.

"Хрватска сада слави дан победе и домовинске захвалности. Победе над ким? Над добрим и скромним, људима, грађанима Книна, Вргин моста, Двора, Костајнице, над честитим домаћинима, земљорадницима у селима Лике, Далмације, Баније, Кордуна”, нагласио је Вучић.

Свакако, како је рекао, није ни она на коју је мислио Никола Тесла коме су усташе убиле деведесет једног члана породице, од чега четрнаест у Јасеновцу, а његов споменик у Госпићу разнеле експлозивом 1992.године. 

"За нас то нису само страшне бројке страдалих. Никада нећемо заборавити непрегледне колоне трактора које возе дечаци једва избегли метку, бомби или ками. Иконе нашег сећања и вечни темељи идентитета су мајке које привијају своје бебе у страху да прогонитељи од некуд не искрсну и заврше свој давно планирани крвави посао", рекао је Вучић.

Живе су, додао је, слике из тих избегличких колона. А, на све то, како је нагласио Вучић, свет и међународна правда рекли су своје.

Подсетио је да је Хашки трибунал 2011. године прогласио генерале Анту Готовину и Младена Маркача кривим за учествовање удруженом злочиначком подухвату који је предводио Туђман, Готовину осудио на 24, а Маркача на 18 година затвора.

"Ипак, само годину дана касније, Жалбено веће Трибунала ослободило их је свих оптужби. Толико о међународној правди, о праву, о правди за нас Србе", поручио је Вучић.

Вучић је захвалио свима који су вечерас дошли на централну манифестацију, што заједно показују колико волимо свој народ и да нећемо заборавити оно кроз шта су Крајишници морали да прођу.

Поручио је и да не треба очекивати признање света за наше жртве, а онима који у региону покушавају да прекрајају историју да ћемо чувати своју земљу и народ, да неће више бити "Олује" и "Бљеска" и да је то завет који смо дали и који чувамо.

"Никада нећемо добити признање света за наше жртве, нико неће заплакати за српском децом. Ни за српским дечаком у колони која је убијана на Петровачкој цести. Никада неће рећи да је над вама у Јасеновцу почињен злочин", нагласио је Вучић обраћајући се присутнима, посебно апстрофирајући и преживеле из логора Јасеновац.

Вучић је рекао да не треба то узалуд очекивати од било кога.

"Никада неће рећи да су Срби страдали. Постоји једна истина за њих, а то је Срби штрче, да су непослушни, непоколебљиви и непокорни, и да им нису такви потребни. Ти који штрче не смеју да остану. Никада не рачунајте да ћемо добити извињење или да се неко покаје за злочине над Србима", истакао је Вучић.

Рекао је да делом то и разуме имајући у виду и како смо се сами односили према жртвама, неретко се извињавајући што су други чинили злочине над нама.

"Поносан сам што је Србија стасала, што има нову генерацију која хоће поносно да држи своју српску главу, да говори о злочину над својим народом, укаже на злочин других, али и да се не извињава за злочине над нама", додао је Вучић.

Вучић је истакао да, док је год председник Србије, неће да се извињава онима који су убијали десетине и стотине хиљада Срба.

"Хоћу да разговарам са њима о миру, али нећу да газим по убијеним Србима, по Крајишницима који су криви само што су Срби. Нећу да дозволим било коме у Србији да гази оне који су штитили српско име и презиме", рекао је Вучић, указујући, такође, да се никада као данас није прекрајала историја.

"Они који су изазвали Други светски рат, који су убијали стотине хиљада људи у региону нам држе придике како смо агресори и геноцидни. Одлазе у нацистичке постојбине шаљући поруке слободе. Мислите ли да можете да нас уплашите, а при свему томе од нас не чујете ниједну ружну реч, ниједну претњу. Ништа лоше не желимо никоме, једино што вам кажемо је - чуваћемо своју земљу и свој народ, неће више бити "Олује" и "Бљеска" и то је завет који смо дали и који чувамо", рекао је Вучић.

Вучић је изразио задовољство што је из године у годину све више Срба који долазе на овај помен жртвама, све више поносних на своју земљу и српски род.

 

Србија после свега устала, пружаћемо руку и Хрватској и свим другима

Србија је после свега устала и наставиће да пружа руку партнерства и сарадње и Хрватској и свима другима, поручио је Вучић.

"Пружаћемо руку партнерства и данашњој Хрватској и свима другима схватајући да овај простор има недељиву судбину. Још дуго ће прошлост свако тумачити на свој начин, али живот не може да се заустави", нагласио је Вучић.

Истакао је да је Србија поносна и да ће бити поносна на своју историју, али и на пројекте који осигуравају успешну будућност и омогућавају да буде поуздани заштиник српског народа - да се никада и нигде не понове погроми и егзодуси, Олује, Бљескови, 17. март. 

"Снажна Србија је после много деценија постала господар своје судбине", поручио је Вучић.

Подсетио је на оно што се десило Љубану Једнаку, Србину из Глине крајем јула и почетком августа 1941. године, када је био готово један од 2.000 Срба побијених у Глини.

"Био је објекат ђаволског церемонијала у којем су усташе људе најпре клале па терале да певају; лежао је у крви где су бацали заклане, да би онда све њих убацили у камионе па у јаму. Једини је преживели тог масакра у глинској цркви. После рата је наставио да живи у Глини, све до августа 1995. када му је комшија рекао - бежи Љубане, теби ће кожу да огуле, јер је преживео. Тако је постао део колоне", рекао је Вучић и подсетио да је Једнак после две године преминуо у Србији, која је то прећутала и да га је и данас срамота тога што се Србија стидела таквих људи. 

Стидела се својих крајишких избеглица и затварала путеве да их други не би видели, као да има потребе да се стидимо суза наших људи, деце и старих, рекао је Вучић.

"Онда смо прећутали себи и свету да кажемо да је умро Љубан Једнак, два погрома је преживео, и после свега није знао за мржњу. Нисмо знали да га сахранимо уз све почасти, али и то би било мало. Наш идентитет је тада сахрањен заједно са њим, нашим бесрамним заборавом, а то никада више не сме да се понови", рекао је Вучић.

Поручио је да никава више не смемо да покривамо очи и уши пред злочинима, који су били суноврат сваке људскости, јер тада, како је рекао, није остала само Хрватска без Срба већ и сваки норамалн човек без великог дела своје душе.

Вучић је нагласио да је злочин и према нама самима прећутати такве злочине - злочин према сваком живом Србину и његовој будућности. Како је нагласио, у забораву људи живе погнутих глава плашећи се себе и других и да у забораву нема опроштаја.

Зато морамо да се боримо за мир и да чувамо ове коловке са децом, којих сам много видео у Бусијама, рекао је Вучић. 

"Ова Србија је јасно рекла и има довољно снаге и мудрости да јасно и недвосмислено потврди да неће више бити Олуја. Србија која је после свега устала, а не би устала да нема крајишко срце. Остаће Србија која памти, да испуни свој дуг према Љубану, према свом памћењу и идентитету. Не постоји народ који на то нема право, да свима покаже своје најлешпе лице, лице Љубана Једнака које је без трунке мржње".

Вучић је додао да смо захваљујући Једнаку избрисали заборав и да то више нико не може да избрише, као и да данашња Србија мора да почива на идентитету и култури памаћења. Због тога су подигнути споменици и Стефану Немањи, Деспоту Стефану, Краљу Петру Првом, Гаврилу Принципу, јунацима са Кошара и другима, додао је Вучић.

Обраћајући се Крајшницима, рекао је да су њихова деца збринута у Србији и да је брига о њима наш српски завет. 

"Србија је мајка, а не маћеха, Србија памти, живела Србија", поручио је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 1