Вести

Вучић: Од великог сна, створили смо историју

Председник Републике Србије Александар Вучић и директор компаније "Eagle Hills" Мухамед Алабар, симболично су излили бетон на Кули Београд, чиме је званично обележен завршетак радова на конструкцији те грађевине.

Вучић и Алабар су на врху куле бацили неколико лопата бетона, као и министар финансија Синиша Мали.

Кула Београд висока је 168 метара и као таква највиша је зграда у нашој земљи и овом делу Европе.

Завршетак радова на највишој кули у оквиру Београда на води, Куле Београд, посебан је дан за све који су учествовали у том пројекту, јер се од великих снова, стигло до нечега што је, и поред свих бруталних напада, па и личних, постало реално, ући ће у историју и постати део свакодневнице Београда, Србије и целог региона.

Вучић је рекао да за честитог човека реч је исто што и уговор, и зато о речима мора да се пази, а он је дао реч да ће најпрљавији и најзапуштенији део престонице постати центар друштвених, културних дешавања.

"Многима то није звучало озбиљно, мислили су да је тренутак за напад, за стицање политичких поена. А, данас када су нехигијенске уџерице засениле зграде, питам се уопште шта вреди моја, Ал Абарова реч наспрам оних који су тврдили да је немогуће...", приметио је Вучић.

Вучић је упитао све, да ли данас, кад се изливањем последње бетонске плоче и симболично завршава изградња, да ли лепше изгледа призор пуног шеталишта Сава променаде, или хорде дивљих паса који јуре пролазнике.

Вучић је указао да је у Кули Београд смештен и један од најекслузивнијих хотела, "Sent Redžis", а свој дом пронашло 900 породица.

Такође, навео је да 2.200 радника ради и гради на градилишту "Београда на води", које је убедљиво највеће у Југоисточној Европи.

Захвалио је свима који су укључени у пројекат, српским компанијама које изводе радове, али и арапским, италијанским пријатељима, јер без њих, каже, ово не бисмо могли сами.

"Свако ће за 30 година да зна да је цео пројекат упркос тешким изазовима, ружним речима, гурало нас неколико, неуморно, храбро, онда не остаје ништа друго него да осећате понос", рекао је Вучић и додао:

"Неко се усудио да сања, али неко се усудио и да дела. Нема успеха, без великих снова, а после снова, потребан је конкретан и храбар рад да се снови спроведу у дело".

Вучић је навео и да се данас види јака и стабилна Србија, која има добру будућност.

"Мој сан је да наша деца кажу да су наследила лепшу и бољу земљу него што смо је ми наследили од својих родитеља", рекао је Вучић.

На врху Куле Београд налазиће се видиковац, а Вучић је констатовао да не постоји лепши поглед на Србију, јер се виде, не само цео Београд, већ и Срем, Банат, Шумадија.

"Хвала вам што сте стварали историју. Поносан сам што сам био део овог тима", рекао је Вучић.

 

Полако стижемо европске стандарде по платама

Вучић је најавио да ће у овој години бити још значајног повећања плата и пензија и нагласио да полако стижемо европске стандарде по питању плата и пензија.

Вучић је, упитан да ли ће бити повећање плата и пензија ове године, рекао да је синоћ добио коначне резултате за првих шест месеци, према којем је минус у државној каси  мањи од планираног.

"План је био да минус буде 198 милијарди, и то је нешто што је скупштина одобрила, а прихватио и ММФ. Наш минус је три пута мањи, он је 75 милијарди. То је више од милијарду евра бољи резултат од планираног“, објаснио је Вучић.

Вучић је рекао да је то постигнуто на основу бољих прихода, за неких 300 милиона евра, због чега је јутрос са сарадницима попио чашицу ракије.

Истовремено је изразио незадовољство јер се није довољно трошило на пројекте.

"Молио сам министре још у априлу да троше паре на пројекте. Ово показује да нису спремили довољно добре пројекте. Требало је да потрошимо више пара. Када потрошимо подстичемо стопу раста“, поручио је Вучић.

Вучић је замолио министре да убрзају свој рад, и да пре него што оду на одмор, провере стање пројеката и почну да троше паре.

Када је реч о стопи дефицита, истакао је да ће она бити много мања од очекиване.

"Сви подаци нам говоре да стопа јавног дуга неће бити преко 60 одсто, што је огромна вест, имајући у виду колика је у другим земљама Европе и Европске уније", рекао је Вучић.

Вучић је нагласио да је то важно за народ јер ако се ствари овако настављају грађани могу да очекују значајно повећање плата и пензија, у условима пандемије, то ће бити учињено у овој години.

"Када пређемо просечну плату од 600 евра људи ће видети да је остварив циљ до 2025. године да просечна плата буде 900 евра, што значи да ће у Београду почетком идуће године бити већ 770 евра.

"Тога не би било без раста, раста у грађевинарству, великих послова, снова које смо имали", констатовао је Вучић.

Рекао је да ће Србија престићи једну земљу Европске уније по примањима, и идуће године још једну, па затим и даље државе.

"Полако стижемо европске стандарде по питању плата и пензија", закључио је Вучић.

 

Послао сам саучешће, критикују управо они који су уништавали војску

Вучић је рекао да је упутио саучешће породици војника који је преминуо током вежбе на Пештеру и  да су они који критикују вежбе исти који су уништавали војску.

Вучић је, на питање да ли су тачне тврдње да није послао саучешће преминулом војнику, рекао да је сваком војнику, подофициру којим се догодило било шта увек послао саучешће.

"Реч је о још једној лажи. Ако нисам могао да помогнем и учиним више, људска и морална обавеза је да пошаљете саучешће породици свакога ко страда на послу. Учинио сам то и разуме се то су тешке ствари и тако можемо да покажемо саучешће породицама лица која су преминула обављајући важне дужности за Србију“, објаснио је Вучић.

Када је реч о критикама везаним за вежбу Војске Србије на Пештеру, рекао је да се у критикама тачно препознају они који су уништавали војску.

"Не могу да кажу да нису видели спремну војску. Нисам разумео неке критике у вези трговаца оружјем. На вежби сте могли да видите највише наше нове машине, резултат наших фабрика, али и оружја које смо купили од Руске Федерације и других. У марту ће грађани моћи видети још снажнију војску", поручио је Вучић.

Критике, каже, долазе од оних који су се радовали уништењу војске, који желе да наша војска не постоји, јер смо наводно претња.

"Ја се радујем снажној војсци и зато су наши погледи другачији", закључио је Вучић.

 

О амбасади: Израел у међувремену признао Косово

Вучић је рекао на питање новинара да ли ће и када бити пресељена амбасада Србије из Тел Авива у Јерусалим, пошто за то данас истиче рок предвиђен Вашингтонским споразумом, да је Израел у међувремену признао независност Косова и да ћемо поступити у складу са интересима Србије, који су промењени од тренутка признања Косова од стране Израела.

"Ми смо имали договоре, а ја сам имао и разговор са израелским премијером и јасно сам му рекао да нисам потписао заједнички документ са Албанцима и Американцима већ само са Американцима, а то се тицало и односа Израела према нама", рекао је Вучић.

Каже да је Израел у међуврему признао Косово, као и да ми разговарамо о томе и са Американцима.

"И немојте да се секирате за позицију Србије. Ми ћемо у складу и са међународним јавним правом, али и са интересима Србије, а ти интереси су промењени од тренутка када је Изреал признао независност Косова доносити одлуке у будућности, поштујући пријатељство са Израелом, али поштујући и себе. Не можете да нам кажете, ми смо признали независност на делу ваше територије, а ви ајде изволите зато што вас притискају они који су и нас притискали, па урадите то исто", рекао је Вучић.

Вучић истиче да ту логику не прихвата, пошто је председник суверене и независне Србије и да је његов посао да штити интересе Србије и српског народа.

 

Глупост је да сам учествовао у убиству Оливера Ивановића

Вучић је поновио да су глупости тврдње које се могу чути да је учествовао посредно у убиству Оливера Ивановића и поручио да верује надлежним државним органима Србије који раде на том случају.

Вучић је, на питање новинара да ли је разговарао са Миленом Поповић због чега је напустила Скупштину када је говорио о Косову и Метохији и да тај разлог има име и презиме и да је разочарана тиме што је "пропало" обећање да ће у року од две недеље бити откривени детаљи о убиству Оливера, рекао:

"И ја сам разочаран приштинским органима и многима из међународне заједнице који нам нису доставили снимке и податке које смо тражили. Наше службе раде даноноћно на томе и наставиће да раде".

Додао је да разуме да тајкуни који држе део медија покушавају и на тај начин да га нападају.

"Слушао сам месецима и годинама како сам негде посредно учестовао у убиству Оливера Ивановића, што је глупост. Када је постало бесмислено и када сте ту жену нападали и представљали је најгорим речима, после само једне реченице треба да постане ваша звезда", рекао је Вучић.

Каже да га интересују искључиво чињенице и да је слушао исто такве бајке о његовој умешаности у смрт Владимира Цвијана и додао да су то најглупље теорије завере.

Милена Поповић је иначе изјавила да је напустила недавно скупштинско заседање, на коме је говорио Александар Вучић, зато што се у у скупштинској сали налазио и Милан Радоичић, који је на Косову био оптужен за убиство њеног супруга Оливера Ивановића.

 

Слобода штампе загарантована, непотребан твит Биљане Пантић Пиље

Вучић је изјавио да је Србија слободна земља у којој је загарантована слобода штампе и оценио као непотребну и штетну изјаву посланице Биљане Пантић Пиље о новом дневном листу "Нова".

Вучић је то рекао одговарајући на питање новинара да прокоментарише што се он нашао на насловној страни "таблоида" Нова, као и твит посланице Пантић Пиље који је тај таблоид окарактерисала као страни медији у којем раде страни плаћеници.

"Србија је слободна земља, у Србији је слобода штампе загарантована, у Србији свако има право да каже шта жели, добро би било да се понаша одговорно и наравно да не чини кривична дела. Немам проблем са тим, никада нисам тужио ниједног новинара, ниједног политичара за изговорене безбројне лажи, неистине, фалсификате", рекао је Вучић.

Истакао је да је потпуно непотребна, штетна и лоша изјава Пантић Пиље и додао да ју је лично замолио да тај твит обрише.

Како је појаснио, они који припадају највећој странци у Србији, Српској напредној странци са правом су нападали оне који су спаљивали књигу Горана Весића и не смеју да буду слични онима који су, како каже, земљу разорили.

Вучић који је препоручио Јеремићу, Ђиласу и Мариники Тепић да прочитају Весићеву књигу коју је оценио као пристојну, поручивши да из ње могу нешто и да науче, рекао је да су ту књигу спаљивали само зато што им се аутор није свидео.

"Спаљивали су књигу и тиме су се дичили јер им се није свиђао аутор. Молим људе из највеће странке у Србији да не говоре лоше, мада говорити о новинама као о књизи није исти ниво, али их молим да не говоре лоше. Имају право да негирају, да кажу да је нешто лоше, али не смеју да вређају новинаре, да спаљују, секу. Ми не смемо да будемо слични онима који су земљу разорили", истакао је Вучић.

Вучић је рекао да је Пантић Пиља  вредан посланик, велики борац, али је моли, као и све друге да воде рачуна о томе како се односе према онима који другачије мисле из било ког разлога.

"То мора да буде наша обавеза. Ја са тим не могу да се сагласим и увек ћу да се борим против тога, чак и за оне којима сам сваки дан на насловној страни када више не знају шта да кажу. Не зна се који је наслов глупљи, али без обзира колико су глупи увек ћу да се борим да ти бесмислени наслови угледају сунце и да покажемо народу разлику", нагласио је Вучић.

Подсећајући на један од наслова - "Ред Вучића, пасуља и оружја", Вучић је упитао да ли на промоцији наоружања треба људи да једу јастоге и шпагете болоњезе.

Оценио је да се из таквих наслова ништа не разуме и додао да се не разуме ни да ли је критика због пасуља или нечега другог.

"Али, није то, проблем је што је Вучић и у пасуљу и у оружју, случајно врховни командант, али шта ће нам да поштујемо Устав", рекао је Вучић.

 

Последња пресуда "слика и прилика" хашког трибунала

Вучић је изјавио да је последња хашка пресуда, Јовици Станишићу и Франку Симатовићу-Френкију, "слика и прилика" политичког деловања хашког трибунала и да се пита има ли краја освети српском народу, као и да не зна само за шта нам се толико свете.

На питање новинара да прокоментарише ту пресуду, Вучић је рекао да последња хашка пресуда говори све.

"Увек можемо да говоримо ко је одговоран за сукобе на простору бивше Југославије, али страховито је важно да укажемо на чињеницу да су у предметима Готовине и Маркач промењена правила и судска пракса. Рекли су да мора да се види лични утицај у зони деловања поменутих лица, да мора да постоји акт или наређење у позиву на злочине", навео је Вучић.

Додаје да је то био разлог, како је чуо, да су неке хашке судије узеле огроман новац у Загребу за то, иако не жели да у то верује.

"Не искључујем могућност да неке земље покрену истрагу по том питању. Тада су променили судску праску и то је био разлог да и Готовина и Маркач, али и Перишић, а првостепено Симатовић и Станишић буду ослобођени одговорности. Три године касније када су правоснажно били ослобођени по жалби тужиоца поново се суди Симатовићу и Станишићу и после три године се поново мења праска судска и враћа на оно старо и буду осуђени за злочине у Босанском Шамцу без удруженог злочиначког подухвата. То је слика и прилика политичког деловања хашког трибунала", нагласио је Вучић.

Рекао је да ми Срби треба да разумемо шта је била намера и коју поруку су нам послали, али и своју позицију, као и да морамо да чувамо мир и стабилност.

"Али, да освета која се спроводила над српским народом и српском државом је била таква освета за нешто што не разумете тачно за шта и поред тога што не желим да кажем да смо ми били анђели и да није било злочина са наше стране. Само се питам имали краја тој освети", запитао је Вучић.

Додао је да морамо да идемо уздигунте главе и да штитимо националне и државне интересе и да будео део Европе и света.

 

За Камберија најбоља Србија без Косова и Метохије и три општине на југу

Посланику Шаипу Камберију би најбоља била Србија без Косова и Метохије, Прешева, Бујановца и Медвеђе, изјавио је Вучић додајући да разуме Камберија јер он не само да се залаже за независно Косово, већ и за присаједињење такозване Прешевске долине Косову.

Вучић је одговарајући на питања новинара, коментаришући изјаву Камберија да данашња Србија није добра ни за Србе, захвалио Камберију што јасно и свуда показује да је против њега, а да подржава неке друге.

"Разумем га, Шаип Камбери не само да се залаже за независно Косово, већ се залаже за присаједињење такозване Прешевске долине Косову и хвала му на томе што јасно и свима говори да је против мене, а да подржава неке друге јер он мисли да би најбоља Србија била Србија без Прешева, Медвеђе и Бујановца, Србија без Косова, Србија у којој би увек могло да у Бујановцу не буде ниједног Србина на власти", рекао је Вучић.

Наводећи да је Камбери сада успео да "избаци" све Србе из власти у Бујановцу, Вучић је рекао да ће се спремати за изборе.

"Спремаћемо се за следеће изборе, па ћемо онда да видимо како ће то да буде".

 

Лично ћу проверити услове у установама за ометену децу

Вучић је најавио да ће лично проверити услове у установама за децу ометену у развоју.

Одговарајући на питања новинара у вези са сликама објављеним у јавности и условима у којима бораве деца ометена у развоју и на коме је одговорност за то, Вучић је рекао да верује надлежним државним органима у њиховом поступању и нагласио да ће лично посетити те домове.

"Ужаснут сам сликама које сам видео из периода власти Ђиласа, Тепићке и Јеремића. Те слике су заиста језиве. Ако се нису поправили услови и промениле ствари из тог периода, јер су показивали слике из 2012. године, онда је то на срамоту нашем надлежном министарству и свим људима који то нису урадили", истакао је Вучић.

Каже да ће се лично постарати својим захтевима и да ће можда и сам отићи да посети неку од тих установа како би видео у каквом стању та деца живе.

Урадићемо све да се то промени, ако је то тако, поручо је Вучић а  да има уверавања надлежних да ствари стоје другачије.

"Лично ћу се ангажовати по том питању, за мене не постоји важније питање од будућности наше деце. Неће ми бити тешко да посетим сваки од тих домова, да видим ситуацију, каква је нега и брига и шта можемо још да учинимо", нагласио је Вучић.

Додао је да је држава, на пример, 10 пута увећала износе новца за децу коју треба да лечимо у иностранству, као и да је 30 пута увећала средства за ретке лекове за лечење наших грађана.

 

Позивам Кривокапићеве ћерке да се врате у Србију

Вучић је одбацио тврдње да из Србије стижу поруке у Црну Гору које нису ни братске, а ни пријатељске, и позивајући ћерке Здравка Кривокапића да се врате и живе у Србији, поручио им је да ће им Србија гарантовати пуну безбедност.

Вучић је одговарајући на питање новинара, након церемоније обележавања завршетка радова на конструкцији Куле Београд, изнео чињенице које говоре у прилог томе да Србија није учинила ништа лоше Црној Гори у претходних неколико година, за разлику од Подгорице.

"Јесмо ли ми признали независност Боке Которске, Рожаја или неког другог дела Црне Горе, јесмо ли прихватили да се отцепи неки део Црне Горе и рекли зарад европских интеграција ми ћемо да прихватимо тај део Црне Горе као независтан, нисмо, они јесу, признали су независност Косова", рекао је Вучић.

Додаје да је из Подгорице протеран наш амбасадор и то зато што је, како каже, написао о Мојковачкој бици оно што су историјске чињенице и оно са чим се данашње црногорско руководство саглашавало у том тренутку.

"Ми смо њима дали вакцине, а они су део вакцина уместо да дају народу, Албанцима на Косову, што бих и ја учинио, дали, да би понизили Србију оружаним снагама, војсци Косова", рекао је Вучић.

Наводи и да са 400 вакцина, колико су дали војсци Косова, ништа нису помогли јер је то за 200 људи.

"Али, дали су војсци Косова која је против међународних закона формирана супротно Резолуцији 1244 да би додатно понизили Србију", нагласио је Вучић.

Како каже, све што је рекао су чињенице, којима се и они у Црној Гори хвале.

Када је реч о нападу у једном дневном листу у Србији Кривокапићевих ћерки, Вучић  истиче да је апсолутно против напада на породицу, не само Кривокапићеву, већ свачију.

"Шта хоћете, да се мешам у рад новина, тада бисте о мени говорили као о диктатору. Да ли се слажем са тим, не, али ви оптужујете Србију због писања таблоида", рекао је Вучић.

Истиче да је он сваког дана на црногорским насловним странама и додаје да му је нападана породица безброј пута.

"Мене су оптужили пре неки дан у званичним новинама црногорксе власти за државни удар и то као зато што сам ја нешто дојавио патријарху, а нисам ни знао да Кривокапић долази да се нађе са патријархом", рекао је Вучић.

Истиче да ће Кривокапићевим ћеркама држава Србија гарантовати пуну безбедност, али додаје да је требало да о њиховој, како тврде, угрожености обавесте државне органе Србије.

"А не да правите представу за јавност јер представу за јавност по ономе што пише у црногорским медијима могу да правим сваки дан, и могу и син и ћерка и цела фамилија свакога дана да ми издају саопштења по том питању, а нећу да говорим о тајкунским медијима у Србији који свакога дана организовано воде хајку", навео је Вучић.

У том смислу, указао је на то да је он најнападаније лице у региону и да због тога још ниједном није заплакао нигде, нити је прогласио иједну државу да стоји иза тога.

Позвао је Кривокапићеве ћерке да дођу у Србију и поручио им да су добродошле да живе овде.

"Гарантоваћемо им безбедност, Србија је земља добрих домаћина и добрих људи и код нас супротно не сме да се дешава", рекао је Вучић.

 

Следеће године Београд у врху по стопи привлачења туриста

Вучић, након церемоније обележавања завршетка радова на конструкцији Куле Београд, изјавио је да очекује да следеће године Београд буде у врху градова по стопи привлачења туриста, не само у региону, већ у целој Југоисточној Европи.

Вучић је поручио да ће за неколико месеци сви грађани Србије, региона, моћи да виде шта је најлепши поглед на југоистоку Европе.

Испричао је да када су гледали прву макету Београда на води, Халдун, један од најважнијих људи у Абу Дабију, рекао му је да се нагледао таквих макета милион, али да је сигурно, ако Вучић буде упоран, моћи ће и да то претвори у реалност.

"Ми смо наше снове, који нису лични, који су да урадите нешто за своју земљу, град, државу претворили у јаву, реалност. У свим областима морамо да показујемо напредак, баш као што смо у овоме показали", рекао је Вучић.

Изразио је да је поносан на све раднике, пријатељством са Алабаром и људима из државе, града што су направили једно од места најлепших у Европи.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк