Вести

ВУЧИЋ: ОПШТА БОЛНИЦА У ЛЕСКОВЦУ ГОТОВА ДО ЈАНУАРА 2025. ГОДИНЕ

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је током обиласка радова на реконструкцији Опште болнице у Лесковцу, након разговора са извођачима радова, да ће све бити завршено до јануара 2025. године.

Председник Вучић уручио је Општој болници у Лесковцу дигитални мамограф и најавио да ће пре краја године још четири града у Србији добити модерне мамографе са магнетним резонанцама.

Председник Вучић је рекао да ће пре краја године Лесковац, Ужице, Крагујевац, Ниш и Кладово добити и магнетне резонанце и мамографе, при чему Ужице добија две магнетне резонанце, јер је тамо, како је рекао, најтежа ситуација са листом чекања.

Председник Вучић је током обиласка радова на реконструкцији Опште болнице у Лесковцу, након разговора са извођачима, најавио и да ће сви објекти бити завршени до јануара 2025. године и поручио да не постоји ништа важније од здравља наших жена.

"Снажно ојачавамо здравство и верујем да ћемо наставити. Изнад свега је брига за људе, за наше жене. Не постоји ништа важније од здравља наших жена", рекао је председник Вучић.

Рекао је да је задовољан свим оним што је урађено.

"Овде је мамограф који смо донели пре рока. Обећали смо да ће бити у новембру-децембру, а стигао је у октобру. Од 1. новембра би требало да се све намести, да се обуче људи", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је подсетио да 3Д мамограф открива 65 посто више инвазивних обољења него 2Д мамограф.

"3Д мамограф је најсавременији. Није ни јефтин, али желимо да га имају људи у Лесковцу. Оно што је важно јесте да ће мамограф од 25.-26. новембра имати и Бабушница, имаће пиротски округ, Неготин, Кладово, Куршумлија, Владичин Хан, многа места где није било до сада, па су морале жене да иду у Ниш, Крушевац и друге градове", навео је председник Вучић.

Председник Вучић је најавио да ће и Ниш добити покретни мамограф. Како каже, у питању је изванредан камион који ће моћи да иде и по околним селима до Гаџиног Хана, до Сврљига и тако даље.

Како каже, Крагујевац ће добити и мамограф и магнет, баш као и Ниш.

Председника Вучића су испред Опште болнице у Лесковцу дочекали грађани, а он је подсетио да су га прошлог пута када је био у том граду на отварању новог стадиона питали за мамограф, због чега је, како је рекао, данас и уручио савремени дигитални мамограф.

Председник Вучић се захвалио на пожртвованом раду лекарима и помоћном особљу и поручио им да ће болницу додатно опремити.

Како је рекао, нада се да ће им, након реконструкције, услови рада бити бољи. 

"Хвала вам што бринете о здрављу Лесковчана. Надам се да ће први део радова бити готов за два месеца, а радови у целини за годину и три месеца. Обучени за рад на мамографу ће посебно бринути о здрављу наших жена. Желим вам много успеха и да имате мало мање посла", рекао је председник Вучић. 

Председник је рекао да су обезбеђена средства за још једну зграду у оквиру болнице која се гради, око 350 милиона динара.

Председник Вучић је подсетио да у тој болници није ништа обновљено још од 1959. године.

Навео је да је најважније да још издржавамо кад је реч о финансирању пројеката и да се не мењају приоритети, нити смањује новац.

Председник Вучић је најавио да ће доћи у Лесковац 19. новембра пошто ће се последњи меч у квалификацијама за Европско првенство који фудбалска репрезентација Србије игра са Бугарском бити на новом стадиону у Лесковцу.

"Прво ћемо отворити стадион у Зајечару и долазимо сви овде да гледамо утакмицу", додао је председник Вучић.

 

Лесковац добија велелепну болницу и најмодернију здравствену опрему

Председник Вучић изјавио је да ће Лесковац добити велелепну болницу и најмодернију  здравствену опрему за бригу о здрављу свих становника Јабланичког округа.

Председник Вучић рекао је након што је обишао радове на реконструкцији Опште болнице у Лесковцу која треба да буде завршена до јануара 2025. године и уручења дигиталног мамографа, да ће Лесковац први пут добити и савремену магнетну резонанцу која кошта два милиона евра и то пре краја године.

Такође, истакао је да ће тај град имати први пут два мултислајсна скенера односно два најмодернија ренгдгена и два ултразвука.

"То су најмодернији апарати које Лесковац никада није имао. Такође, целу болницу реконструишемо, што ће коштати више од 40 милиона евра, а Даница Грујичић је добила и додатних 1,3 милиона евра за ангио салу овде. Велелепна болница за цео Јабланички округ, која ће допринети бољем здрављу грађана. То је све ново и најсавременије - најбоље светске машине из Западне Европе и САД", навео је председник Вучић и додао да ће Лесковац имати све најбоље.

Напоменуо је да је то само један део онога што се ради у Лесковцу, пошто се реализује и програм "Чиста Србија", као и да се граде и путеви на неколико страна.

Председник Вучић најавио је и да ће се радити и пут према Бојнику, а све како би се довео што већи број инвеститора и запослили људи.

Председник Вучић рекао је да је пре 10 година у Лесковцу било 22.900 незапослених, а сада 11.800, као и да је просечна плата повећана са 269 евра на 550 евра.

Морамо да радимо на образовној структури и довођењу квалитативно другачијих инвеститора и помогнемо Лесковцу да достигне по развоју Београд и Нови Сад.

Председник Вучић је током обиласка болнице рекао да је пре десет година у Лесковцу просечна плата била 269 евра, а да је сада 550 и да ће ускоро изаћи обрачун за август, када је просечна плата износила 737 евра.

"Сада ће за август изаћи да је 737 евра била просечна плата. Август није најбољи месец зато што није имао највећи број радних сати, али то показује да морамо даље да гурамо и да улажемо у Лесковац и у Србију", рекао је председник Вучић.

Додао је да још много тога мора да се уложи у Лесковац, али да је поносан на оно што је урађено и да ће се улагати и у, између осталог, Јабланички, Пчињски, Топлички, Нишавски, Борски и Зајечарски округ.

Председник Вучић рекао је да магнетне резонанце и рендген апарати стижу у Србију у новембру и децембру, а један мањи део у марту.

"Када магнети стигну, када стигне првих десет, па још 12 магнета, то су огромне промене", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да ће се магнетна резонанца, која је била планирана да се да Бору, уручити Ћуприји, која ће, како је оценио, тиме доживети велику промену.

"Бор је сам купио магнет", рекао је председник Вучић наводећи да имају доста средстава откада Зиђин добро ради.

 

Лесковачка болница добила мамограф најновије генерације

Председник Вучић истакао је да је лесковачка болница добила мамограф најновије генерације, који је за 65 одсто сензитивнији код уочавања промена и емитује мање зрачење приликом прегледа. 

"У материјалима које сам читао, пише да открива за 65 одсто промена више, и мање зрачи", рекао је председник приликом обиласка болнице, којој је уручио нови мамограф. 

Председник Вучић најавио је да ће ова болница добити и магнетну резонанцу, као и Ужице, Крагујевац, Ниш и Кладово. 

Мамограф иако скуп, није инвестиција која не може да се обезбеди, рекао је председник Вучић, и додао да је магнетна резонанца, сада и 2,5 милиона евра и самим тим је доста теже обезбедити средства. 

"Ово није крупна ствар, магнет је крупнија ствар. Најмодернији магнет који купујемо је сада и до 2,5  милиона евра. И мамограф није јефтин, некада је био око 100 хиљада евра, сада је и 300, 400 хиљада. Али то је ствар за коју увек морате да имате новац. Највећа брига мора да буде усмерена на здравље људи, зато ћемо га обезбедити", рекао је председник Вучић. 

Председник Вучић говорио је о радовима у болници у Врању, и нагласио да је то случај у још 19 места у Србији. 

"Ради се и КЦ Војводина, после тога креће КЦ Крагујевац. Болнице су рађене до 1986, 1987. године и тада је све стало. Сада настављамо, као некада да радимо интензивно, после ето 35, 36 година", рекао је председник Вучић.

Болница у Прокупљу, додао је, је инвестиција од 40 милиона евра - без опреме и кревета, и оценио да ће бити "чудесна".

Председник Вучић похвалио је рад градоначелника Лесковца Горана Цветановића и додао да је локална власт имала помоћ и инструкције стручног тима из министарства.

"Лесковац је некад био град са највећом финасијском недисциплином и онда смо рекли да мора да слуша шта му каже тим стручњака из министарства, данас Лесковац има на рачуну 400, 500 милиона. Без проблема и без муке у јавним финансијама и све је радио школски", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је најавио да ће Бабушница и Неготин добити нове мамографе 25. и 26 новембра, а Владичин Хан и Власотинце до 1. децембра.

Председник Вучић нагласио је да је то огромна ствар за грађане источне Србије.

"Вредност целе инвестиције набавке нове дијагностичке опреме већа је од 50 милиона евра, али постоји могућност да вредност буде већа од 60 милиона евра", одговорио је председник Вучић на питање новинара након обиласка болнице у Лесковцу.

Председник Вучић додао је да ће мамографе доботи и Кладово, Ниш, Крагујевац, Ужице и Чачак.

"Магнетне резонанце ће добити убрзо Ваљево и Шабац и Чачак, који ће доботи и мамограф ако се не варам", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је да је прерасподела опреме успостављена тако да буде најправедније размештена по целој Србији.

 

Нова улагања у Лесковцу, посебно у образовање

Председник Вучић рекао је да је до сада у Лесковац уложено преко 100 милиона евра на разне начине, али да су у плану и нова улагања, посебно у образовање. 

"Мислим на пројекте Чиста Србија и дечје диспанзере. Пут према Бојнику, заједно кружним током код `Три шешира` да буде светски пут. Морамо да доведемо још инвеститора, то је најважније да се направи конкуренција и мање незапослених", рекао је председник Вучић. 

Председник Вучић рекао је да се у наредном периоду размишља о томе шта је потребно од образовних институција у Лесковцу. 

"Причао сам о појединим факултетима, посебно техничке науке, да можемо да доведемо инвеститоре тог типа", рекао је председник Вучић. 

Улагање у просвету, додао је, не значи само улагање у плате просветних радника, већ је реч о много већим, дубљим и озбиљнијим улагањима. 

Председник Вучић рекао је да је потребно да се настави рад у оквиру дуалног образовања. 

"Морамо да се понашамо тржишно, у овом тренутку се то тражи. Морамо да живимо у тржишној економији. Ми морамо да се понашамо одговорније, мењамо свој однос и навике и да учимо више. Погледајте децу из дуалног програма из Власотинца - одмах добију посао, нема чекања. Заваривачи немају плату испод 100.000 динара и то се тражи. То је тржиште, зато је важно да направимо разноврсну образовну структуру, јер да ли нам треба три милиона менаџера? Они не могу да раде", рекао је председник Вучић. 

 

За два до три дана Курти и ја поново идемо у Брисел на разговоре

Председник Вучић изјавио је да очекује да ће за два до три дана поново ићи у Брисел на разговоре са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем, али да о томе за сада не може више да говори јер је такав договор.

Током посете Општој болници у Лесковцу председник Вучић је одговарајући на питање новинара да ли ће бити реакција на говор премијерке Ане Брнабић на седници Савета безбедности УН и да ли очекује да ће се наставити дијалог Београда и Приштине, рекао да Србија не може ништа да промени осим да се бори и да говори истину.

“Премијерка Брнабић је добро урадила и добро реаговала, врло добру реплику направила, али да ли ће то променити став великих сила, не, неће. Када бих био аналитичар могао бих да коментаришем ставове великих сила које сте могли да чујете. Пошто нисам, то не смем, јер би својим ставовима само нашкодио земљи, али била је приметна негде балансираност, а негде снажна острашћеност против интереса Србије”, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да очекује да у наредна два до три дана оде у Брисел са Куртијем, али да не може да говори о агенди која је у складу са оним што је  разговарао са "великом петорком" и да о томе не може да говори, јер је такав договор.

“После тога имаћемо више информација. Наше је да сачувамо Србију од свих могућих мера и урушавања државних и националних интереса и верујем да ћемо то успети”, поручио је председник Вучић.

 

У кампањи ћемо водити одговорну политику

Председник Вучић рекао је после обиласка Опште болнице у Лесковцу, да ће у току предстојеће изборне кампање водити одговорну политику која ће значити будућност и важне пројекте за Србију.

"У прошлој кампањи су сви радили оно што народ воли да чује како би му се додворили. Ја сам због Украјине морао да водим одговорну политику, због чега нисмо освојили део гласова", одговорио је председник Вучић на новинарско питање о очекивањима од предстојеће кампање.

Председник Вучић истакао је да је свима јасно какву ће политику водити други.

"Водиће политику увреда и лажи. Од почетка кампање причају о уједињењу, а ујединило се седам крила Демократске странке. Рачунају да ће освојити 70 мандата", рекао је председник Вучић. 

На питање да прокоментарише насловну страну листа "Нова" на којој се наводи да Вучић из очаја игра на Томислава Николића и председника Здраве Србије Милана Стаматовића, председник Вучић је рекао да су му са Главног одбора Српске напредне странке пренели да би желели да он буде носилац листе, а не Николић и Стаматовић, за које је рекао да су његови пријатељи.

"Ја се радујем да господин Стаматовић буде заједно са нама и видим то као нешто изузетно добро за нашу земљу, а што се тиче Николића он је увек са нама. Што се очаја тиче, да сачекамо ми предвечерје пред славу светог Николе, па да видимо ко ће очајнички да измишља нове тужне приче и поново да плаче како су криви не знам ни ја, ко и шта", рекао је председник Вучић.

 

Све што је лоше за Србију добро је за Куртија и оне који су против нас

Председник Вучић изјавио је да средиште политичког деловања опозиције у Србији није да се учини нешто за земљу, већ да се учини нешто против Вучића по сваку цену, па макар то било и против Србије као и да не види ништа чудно у томе што су ти напади слични нападима који стижу од премијера привемених приштинских институција Аљбина Куртија.

“Чак не мислим да је рач о некој посебној координацији. Све што је лоше за Србију, увек је добро за Куртија и оне у Србији који су против нас. Славили су Куртија као највећег, најдивнијег човека, убише се Срби на Косову и Метохији да им објасне да никада под већим терором приштинског режима нису живели, али није вредело, јер је њима било важно да Курти сваког дана говори против мене", рекао је председник Вучић у Лесковцу одговарајући на питање новинара да прокоментарише то што су слични напади премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија и српске опозиције на њега.

Председник Вучић истакао је да средиште политичког деловања опозиције није да се учини нешто за Србију, "већ да се учини нешто против Вучића по сваку цену, па макар то било и против Србије”.

Председник Вучић додао је да не би ишао оштрије од те изјаве и да се то може видети у свакодневној комуникацији.

“Баш их брига колико су штете тиме нанели Србији, погледајте колико су насловних страница добили у Приштини управо нападајући Србију за све што им падне на памет. Када их питате кака вим је програм и план, они кажу: 'Да черечимо Вучића на Бањској'. Ниси нашао другу тему него Бањску на Косову и Метохији. Све то људи добро виде, тако само чекам да видим који ће им изговор бити на следећим изборима”, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да Београд никада није тражио санкције против било кога, чак ни против Приштине.

"Озбиљне влади и државе се тако не понашају. Хистеричан приступ и измишљање нових афера сваког дана, ходочасници из Новог Сада су дело Милоша Вучевића. И ви не верујете какве лудости читате сваког дана,  тако нешто неко при здравој памети не може ни да изговара”, рекао је председник Вучић.

 

Нисам пријавио и немам ниједан рачун у иностранству

Председник Србије Александар Вучић рекао је да није пријавио и нема ниједан рачун у иностранству, да има само свој текући и жиро рачун у Србији који су транспарентни и доступни и пријављени Агенцији за борбу против корупције.

"Знао сам да и данас када дођемо овде и када донесемо најмодернији мамограф, најмодернију магнетну резонанцу, скенере, рендгене и ултразвук апарате, када запошљавамо још три стотине људи, да ће вама тема да буде нешто друго", рекао је председник Вучић у Лесковцу одговарајући на питање новинара Н1 о томе да ли је стигао да прочита текст КРИК-а у коме се помиње наводна умешаност једног припадника жандармерије у криминал.

Председник Вучић истакао је да се никада није бавио криминалом, а да када је реч о борби против криминала и корупције, Србија никад није имала мање тешких кривичних дела укључујући тешке крађе, убиства, разбојништва, силовања и многа друга специфична кривична дела.

"Тешка убиства чак готово три пута мање него што смо их имали у време оних који нам данас соле памет и који би поново да се врате на власт у та срећна времена када је ова болница пропадала, са свих плафона капала вода и кишница, када ниједан од ових уређаја нису имали", рекао је председник Вучић.

Додао је да "болнице нису обновили јер су обновили своје џепове и своје рачуне".

"Са милијарду евра прихода које сте ви стрпали у сопствени џеп, што нисте дали болници овде 100 милиона, што нисте дали 50 милиона болници у Лесковцу", упитао је председник Вучић.

Додао је да будући да су говорили да не раде са државним фирмама, они нађу ћерку компанију и преко те ћерке компаније раде са свим градским компанијама, али при томе раде и са Народним музејом и узимају новац од Народног музеја који је затворен 10 година. 

Истакао је да му није сметало питање новинара, али да би било боље да је питање било у вези са болницом.

"Ја Александар Вучић, моја деца, моји родитељи, мој брат, моја породица, ми немамо рачуне у иностранству, а неки имају милијарду евра прихода да су сами пријавили, хиљаду жандарма Вучка да нађете немају ни милион евра прихода, а не милијарду евра прихода", закључио је председник Вучић.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк