Вести

ВУЧИЋ: ПОЗИЦИЈА СРБИЈЕ ЋЕ НАСТАВИТИ ДА СНАЖИ

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да је Аљбин Курти у Бриселу извео добар, али краткорочан трик, јер је први имао састанак са европским званичницима и понудио да се потпишу сва три документа, јер је знао да наша страна неће да прихвати независност тзв. Косова и чланство у УН.

"Покушавао је то и раније, а јуче је то било сасвим извесно, али мислим да то не може поново да прође. Курти је имао први састанак са  представницима великих сила европских, Француске, Немачке, Италије, и затим шефом Европског савета и Борељом и Лајчаком. И он је њима изнео идеју - ајде да потпишемо сва три документа", рекао је председник Вучић.

Реч је о другом Бриселском и Охридском споразуму и последњем предлогу који је стигао у Београд 21. октобра о Заједници српских општина, додао је председник Вучић.

"Зашто је он то изнео, зато што је њему било јасно да Србија то не може да потпише јер сам то већ 10 пута рекао, али он зна да лидери великих земаља не знају сваки детаљ и онда је он то покушао да прода. А реч је наравно о трику, јер он није спреман да формира заједницу ЗСО уопште", рекао је председник Вучић.

Додао је да је Курти знао да он, Вучић, неће да иде испод граница Устава Републике Србије и да неће прихватити независност тзв. Косова.

"Реч је о чланству Косова у УН и систему организација, институција и агенција, УНЕСКО и све друго, као и о територијалном интегритету тзв. Косова. Курти је то понудио. Јасно је данас, чини ми се свима, после свега што се јуче догађало, али је то био један трик да би купио време и да би добио још неколико дана", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је Куртијевих пријатеља све мање, али да их је и даље много.

"Дакле, Курти мисли да је то идеална прилика да искористи и купи време, да настави даљим прогоном Срба. Никакву другу идеју нема, он не мисли да било шта примени. А ми нисмо лагали ништа. Све што смо рекли је истинито", рекао је председник Вучић.

Поручио је да је Србија спремна да примени баш то што је рекао када су представници тзв. велике петорке били у Београду.

"Све друго, као што сам говорио у парламенту, што се не тиче директног или индиректног признања независности Косова, њиховог чланства у УН или систему организација и агенција УН и онога што се тиче такозваног територијалног интегритета Косова. Ми ћемо то да радимо, али он неће да уради ништа. Ја мислим да је то прилика да људи у Европи и свету не само да виде, већ да неки који су се правили до сада да не виде, да неће моћи више да се праве да не виде", навео је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је тачна констатација новинарке да се налазимо у некој врсти квадратуре круга коју није лако решити.

То је један зачарани круг из којег неће бити лако да изађемо, додао је председник Вучић.

 

Неки из окружења тражили санкције за Србију

Председник Вучић је изјавио да су неке земље из окружења Србије данас тражиле да се уведу санкције нашој земљи због догађаја у Бањској, али да од тога нема ништа и да то није прошло на Европском савету.

"Били су покушаји неких из нашег окружења да говоре о мерама против Србије, покушали су и да акт у Банском двору окарактеришу као терористички акт, али није могло да прође на Европском савету. Дакле, ја сам захвалан свима који су очували међународно право и који су тиме чували, рекао бих, и регионалну стабилност овде на Западном Балкану, наравно индиректно или директно помогли и позицији Републике Србије", рекао је председник Вучић.

Додао је да, упркос томе што је јуче био изузетно тежак дан, грађани Србије могу мирно да спавају.

"Наставићемо да чувамо стабилност, наставићемо да помажемо нашем народу на КиМ који живи у ужасним околностима, буквално под терором режима Аљбина Куртија. Мислим да наша политичка позиција, уколико се будемо понашали доследно, одговорно и у складу са преузетим обавезама, увек чувајући наше националне и државне интересе, мислим да ће позиција Србије у наредном периоду, после ужасних месец дана за нас, наставити да се јача", поручио је председник Вучић.

Додао је да сви у Европи знају његов став и да га је више пута рекао председнику Француске Емануелу Макрону и немачком канцелару Олафу Шолцу у разговорима. 

"Никада га нисам крио, али јуче сте могли да чујете, Аљбин Курти је мене оптужио да нећу да потпишем. Ништа од тога није лако, јер наравно они су морали да понуде потпис, иако им је некима од њих макар било јасно о чему се ради и какав је то Куртијев трик. Ја сам поновио, ако мислите да је то једноставно да кажете пред председником Европског савета, шефом Европске уније, Борељом који је њихов министар", рекао је председник Вучић.

Додао је да то није било лако рећи пред најмоћнијим људима Европе какви су Макрон, Шолц и италијанска премијерка Ђорђа Мелони.

"Ја сам пред њима рекао постоје ствари које ми хоћемо и које су неопходне за очување мира и стабилности, а постоје ствари које нити могу нити хоћу и то сам им рекао у лице. Размислите ко би то могао да уради и да ли би могао да уради", рекао је председник Вучић.

Додао је да је у глави имао Устав Србије и грађане Србије, а да је истовремено желео да идемо даље и да постижемо компромисе, да разговарамо, јер зна да нам није у интересу да губимо главе у међусобним сукобима, већ да чувамо мир и наставимо да разговарамо.

"Видели сте данас у изјавама Шолца, Макрона и свих других лидера да смо макар донекле успели у томе", закључио је председник Вучић.

Најавио је да ових дана очекује високу посету из ЕУ, која ће боравити и у региону.

"Верујем да ћемо наставити разговоре. Нама је ЕУ кључни партнер, ми држимо и чувамо односе са другим партнерима, али наравно да је ЕУ наш најзначајнији партнер и зато верујем да ћемо наставити сарадњу, упркос томе што су се многи понадали не само из нашег окружења, већ и неки из наше земље, што је срамота, да ће Србија бити кажњена и радили на томе да буде кажњена. Плашим се да ће опет остати кратких рукава", поручио је председник Вучић.

Додао је да је будућност у сарадњи и добрим односима, а не у санкцијама.

 

Делимично ћемо ангажовати војску уколико МУП не буде осигурао границу

Председник Вучић је рекао да ће донети одлуку о делимичном ангажману војске на обезбеђивању северне границе Србије, уколико МУП не буде био способан да обезбеди сигурност грађанима Републике Србије због обрачуна мигрантских шверцерских група.

"Ја сам данас рекао, није први пут да сам разговарао са министром унутрашњих послова. Ја имам поверење у српску полицију и српске полицајке, али сам данас рекао министру Гашићу. Или ћете да урадите ствари које морате да урадите, или лепо кажите да то нисте у стању да урадите. Склоните се, увешћу војску и то ћемо да рашчистимо, похапсимо и сместимо иза решетака док сте рекли кекс", рекао је председник Вучић одговарајући на питање новинарке о обрачуну миграната у на Хоргошу у којем су три особе убијене.

Председник Вучић је нагласио да на основу Устава Републике Србије има право да донесе такву одлуку.

"И завршићемо то у 24 сата. И више им никада на памет неће пасти да се тако понашају и да користе територију Републике Србије за међусобне обрачуне. Шта да раде људи у Хоргошу, шта да раде људи у Кањижи, шта да раде људи у Суботици? Наравно да су забринути. Разговарам и са Иштваном Пастором. Тамо имате Србе и Мађаре подједнако. Шта да раде људи на салашима? Шта да раде људи у пограничном појасу? Нема ко да их штити, него кад чујемо да су тројица убијени, онда се појави велики број полицајаца", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да су сличне одлуке доносиле и друге земље у окружењу када су се суочавале са сличним ситуацијама.

"Уводили су многе друге земље војску, дакле, од Мађарске, Аустрије, кад је било потребно, и свих осталих. Кад будемо увели војску, онда ћете да видите како ће и ти шверцери, криминалци, мигранти наоружани аутоматским пиштољима, пушкама положити оружје. И како ће да нестану са тог подручја у једном дану", нагласио је председник Вучић.

Додао је да ће се држава постарати на један или други начин да обезбеди сигурност грађанима на северу Рпублике Србије.

"Лепо је нама у Београду, где је безбедност на заиста изузетно високом нивоу. Шта год ко говори, сви подаци то говоре, много већи степен безбедности имате у Београду него у Лондону, него у Паризу, него у Берлину, него у свим европским метрополама. А шта да раде људи у Хоргошу? Шта да раде људи у Кањижи? Ово је једна од порука коју грађани свакако желе да чују, а да ли желе у МУП-у да је чују, нисам сигуран, али чули су је", рекао је председник Вучић.

 

Изборе расписујем у среду или четвртак, важно да грађани одлуче

Председник Вучић је изјавио да ће расписати изборе у среду или четвртак и да је важно да они протекну у демократској атмосфери, додајући да је важно да људи рационално донесу одлуку какву будућност желе.

Председник Вучић је за ТВ Пинк рекао да су избори демократска тековина и да је важно да људи могу да искажу своју слободну вољу и рационално донесу одлуку какву будућност желе и да ли желе да се врате у прошлост.

"Никада неки људи неће бити задовољни, увек ће неко други бити крив за нечије неуспехе, ви то слушате од памтивека. Оно што је важно је да људи могу да искажу своју слободну вољу. Важно је да људи рационално донесу одлуку какву будућност желе, да ли желе да се земља врати у прошлост,  да се врати у време катанчења фабрика, разарања српских националних интереса, у време када је 550.000 људи изгубило посао", рекао је председник Вучић.

Рекао је да данас има за 500.000 људи више формално запослених него што је било 2012. године и да ти резултати праве огромну разлику.

Додао је да за време власти од 2000. до 2012. године није било новоизграђених здравствених објеката и болница, а да је за време актуелне власти изграђено 147 објеката.

"Међу њима најмодернији објекти од Клиничког центра у Нишу, Београду. Ускоро креће да се гради Клинички центар Крагујевца. Мислим да су то озбиљне ствари, овде није реч само о километрима путева", рекао је председник Вучић.

Додао је да се од тих путева добијају инвестиције, од чега се исплаћују плате и пензије, те да од тога сваки пензионер и грађанин живи боље.

"За мене је посебно важно да покажемо бригу према деци, женама, да инсистирамо на мамографима, на магнетним резонанцама, рендгенским апаратима,  ултразвуковима, да пробамо да смањимо стопу смртности, да сачувамо наше старце и децу", рекао је председник Вучић.

 

Име листе није од суштинског значаја, али мислим да је добар избор

Председник Вучић је рекао да име листе "Александар Вучић - Србија не сме да стане" није од суштинског значаја, али сматра да је назив листе добар избор напредњака и коалиционих партнера, да говори о путу Србије који не сме да буде прекинут и да је одличан назив за читав народни покрет који ће да се бори на изборима.

"Не мислим да је то од суштинског значаја, али мислим да су и напредњаци и њихови коалициони партнери, али и интелектуалци који их подржавају, изабрали добар назив ако ме то питате. Добар назив зато што он има одличну енергију, он говори о ономе што мора да се уради и он говори о путу Србије који не сме да буде прекинут", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је подсетио да на "беспризорне покушаје да се руши легитимна и легална власт у Србији" због трагичних догађаја око убиства у Младеновцу и Рибникару.

"Тада су они рекли да је њихов слоган "Србија мора да стане". Одговорено им је, ја сам им одговорио и сви други, "Србија не сме да стане". Упркос страшној трагедији, која нас је све погодила, очигледно је било много више нас него њих, јер су они били слободни да покушају да то на најбеспризорнији начин злоупотребе. А ми смо рекли Србија не сме да стане. Србија мора достојанствено да преживи језиви губитак и да настави да се бори", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да је његова идеја за име листе била другачија.

"Моја идеја је била да то буде отприлике "Србија је наша љубав", људи су наша највећа снага или нешто тако. Али су они изашли са овим именом листе и ја сам рекао "ово је боље" јер је језгровитије. Ово "Србија не сме да стане". Чак и снажније, енергичније, моћније. Осликава праву политичку поруку", рекао је председник Вучић.

Према његовом мишљењу назив "Србија против насиља" је лицемеран.

"Замислите, ту имате и људе који су тукли своје жене, људе који су тукли своје родитеље, таста, таште. Људи који сваког дана позивају на насиље. Један лидер још каже, "треба нам умерено насиље да бисмо заузели РТС", а листа им се зове "Србија против насиља"", навео је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да делу опозиције смета назив листе Српске напредне странке јер осликава све оно што би се догодило када би они дошли на власт.

"Знате зашто им смета? Зашто то осликава све оно што би се догодило. Да они победе, Србија би стала, Србија би се вратила у прошлост и била би разорена. Зато мислим да је тај назив одличан за читав један народни покрет који ће да се бори за победу на овим изборима", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је на слави СНС био као гост, да га нису звали, јер се на славу не зове, по старом српском обичају.

 

Медицинским сестрама плата ће од јануара бити 680, а лекарима 1.259 евра

Председник Вучић је изјавио да ће плата медицинским сестрама, са повећањем од 1. јануара, бити 680 евра, а лекарима специјалистима 1.259 евра, и истакао да бројке и у свим другим областима потврђују колико је сада боља ситуација него пре.

Председник Вучић је истакао да је 2012. године плата лекарима специјалистима била 596 евра тако да је повећана за више од 110 одсто, а медицинским сестрама  286 евра док је сада виша за 138 одсто.

"Није ни то довољно, али јесте много боље", нагласио је председник Вучић.

Напоменуо је да при томе све време имамо веома стабилан курс динара према евру.

Председник Вучић је рекао да зато имамо много мањи одлив и медицинских сестара и лекара.

"Када је реч о подршци породицама са децом, за прво дете - 305 евра, а данас скоро 3.200 евра. За друго дете 1.194 евра, а сада је 3.900. За треће дете је било 2.149, а ми дајемо 17.722 евра - зато што годинама плаћамо. За четврто дете 2.865 су плаћали, ми 24.993 евра. И ви ми сад реците да су то исте ствари", рекао је председник Вучић.

Нагласио је да су то све  чисте бројке као суза и да не може нико да их демантује.

"Када је реч о пругама, изграђено је од 1976. до 2012. године нула  километара. Ми смо изградили 108 километара потпуно нове, најмодерније пруге, урадили и Прокоп и тако даље. Они су реконструисали 31,5 километара  Голубинци - Батајница,  а ми смо 807 километара реконструисали за мање време него што су они били на власти", нагласио је председник Вучић.

Каже да је, такође, открио да немамо мамографе иако нису превише скупи.

"Увек сам се руководио бројевима, онда сам одједном открио да је могуће да ми немамо мамограф који није скуп. И онда сам рекао, а о чему бринемо ако не бринемо о женама, мајкама, сестрама, ако не бринемо о ономе што нам је живот, ономе што нам је најважније. Зато смо тај део приступа сада променили у потпуности", рекао је председник Вучић.

Каже да је изграђено 147 објеката у здравству.

"И неколико градова у Србији је у последњих пар месеци или можда чак и последњих недеља добило управо те најсавременије мамографе и другу болничку опрему. Лесковац је последњи, па имате Врање и Бор", рекао је председник Вучић  и најавио да ће добити и Неготин и Кладово, као и Бабушница и Владичин Хан.

Рекао је да магнетне резонанце добијају и Ужице, Ваљево, Чачак, Шабац, Лозница, Ниш, наравно Нови Сад, Крагујевац, Краљево.

 

Грађани немају разлога за бригу, Србија напредује

Председник Вучић поручио је грађанима Србије да не треба да брину и да имају сигурну будућност, јер се власт понаша довољно одговорно, озбиљно и марљиво.

Како је рекао за ТВ Пинк, за актуелну власт то није питање опстанка на власти, већ питање будућности, али и питање оцене за 30 и 40 година шта је то што су за своју земљу урадили. 

"У складу са тим, никада нећемо угрозити виталне националне и државне интересе, али ћемо увек умети да водимо рачуна о напретку у економском развоју Србије и мислим да је то нешто што је за људе најважније. Да им унесе спокој у домове и да могу да размишљају на најлепши начин где ће да славе и Светог Николу, и Божићне празнике, и новогодишње празнике", поручио је председник Вучић.

Додао је да, ако погледамо бројеве, ова година је рекордна по одласку у иностранство, годишње одморе у Турску и Грчку и друге земље.

"Одлазак у све земље нам је апсолутно рекордан. Али то говори о неким успесима Србије на које сам поносан, иако бих волео да смо више новца оставили у својој земљи, али и то разумем, да се људи разликују", рекао је председник Вучић.

Додао је да сматра да Србије има фантастичне бање, планине и језера који су дивни и неретко лепши од сваког мора.

Председник Вучић је позвао најстарије суграђане да узму пензионерску картицу, јер обезбеђује 30 одсто ниже цене за воз, 10-15 одсто ниже цена за авио карте Аир Србије.

"Када смо уводили пензионерску картицу нисмо се надали томе. То је огромна ствар за наше старије суграђане и хвала им на свему, хвала им на свакој подршци, ускоро следи и студентска картица и ускоро следи да најавим и то, подршка за кориснике социјалне помоћи, биће задовољни, тако да Србија иде у добром смеру и хвала људима на огромној подршци", рекао је председник Вучић.

Додао је да је данас био на Прокопу и да је разговарао са путницима и продавцима које је тамо затекао.

"Видео сам да су негде задовољни. Чини ми се, ја сам увек скептик и никада посебно оптимистичан, али мислим да јесу задовољни. Виде људи велики напредак, виде да Србија граби крупним корацима и да је важно да се то не заустави. Важно је да Србија не стаје. То би могла да буде и порука грађанима", закључио је председник Вучић.

 

Заједничку листу опозиције води и уређује Драган Ђилас

Председник Вучић је рекао да не жели да коментарише заједничку листу опозиције за предстојеће изборе, додавши да ту листу "саставља и њоме руководи Драган Ђилас".

"Лазовић је први на републичкој листи? Можете мислити како је то квалитетна листа. Тепић, Алексић и Лазовић - и први и последњи на тој листи је Драган Ђилас, он је састављао и сви воде његову политику", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да нема потребе да их он анализира, већ да то што су Мариника Тепић и Мирослав Алексић променили неколико странака говори довољно о њима.

"Погледајте само шта су говорили и колико су странака променили", рекао је председник Вучић.

На питање новинара шта је опозициони блок, који чине странке које нису биле у потпуности сагласне спојило, председник Вучић је рекао да их је спојила мржња према власти и жеља да се дочепају фотеља и пара и ништа више.

На питање да ли очекује "фер кампању" од опозиције, председник је одговорио питањем "да ли је било ко чуо да је неко од опозиције икада рекао да је држава урадила нешто добро".

"Јесте ли чули од њих да смо и једну ствар добро урадили? Неку пристојну реч - ово није добро, или сте слушали Вучић је криминалац и убица, убио је Цвијана, Оливера Ивановића и све неке у разним уличним обрачунима по Београду, по њима, сваког сам ја убио. Колико сам дроге препродао? Иако је никад нисам видео у животу, а колико новца имам - имам један рачун који је пријављен Агенцији за спречавање корупције и на њему нема много новца", рекао је председник Вучић.

Проблем је у томе, оценио је председник Вучић, што они који га нападају и осуђују полазе од себе и да га њихове изјаве не погађају јер показују одраз немоћи и патолошке мржње.

"Мислим да треба да се ми такмичимо у ономе шта смо урадили. Они су успели да се уједине и са десницом. Њихов кандидат Владимир Обрадовић - ко је он био? Јовановићев сарадник из ДС-а. То вам је та спона тајкунско - бизнис спона између две групације која би требала да их споји, да ли ће то да буде, видећемо. Њих је 20 странака, када их саберете све заједно, ми можда прикупимо још три или четири пријатељске политичке странке. Ипак, свима је јасно да је снага Србије у СНС- у и народу који то подржава", рекао је председник Вучић.

Ако изгубимо, додао је, за разлику од њих честитаћемо и понашати се демократски.

Председник Вучић је најавио занимљиву кампању, и што се тиче коалиције око СНС-а нове људе и нове политичке опције.

"Биће интересантно. Биће новина, и нових политичких опција, неких неће бити. Мислим да је занимљиво да ће људи Милана Стаматовића из Чајетине једног успешног човека са запада Србије - почели смо да градимо односе већ неко дуже време јер смо видели колико вредно ради, упркос томе што смо били на различитим странама дуги низ година. Биће још неких других и лица и покрета који су били некада и против нас или негде између, али свакако један широки народни покрет који треба да обезбеди сигурну будућност за Србију", рекао је председник Вучић.

Председник је након видео материјала који му је показао новинар, а на ком се може чути да је председник ССП Драган Ђилас признао да је док је био на власти зарадио стотине милиона евра, док је држава била у тешкој економској ситуацији, рекао да то не би посебно коментарисао.

"Само бих поновио једну реченицу коју је он изговорио - у 10 година (актуелна власт) 619 милиона, у АПР је за нешто већи број година пријављено милијарду и 50 милиона евра. Ја вас питам, а што ви немате 70 или 60 милиона евра годишње? Да ли имате то ви, ваше колеге сниматељи? Да ли има било ко други, знате ли некога ко то има? Они су паметни, а ми сви глупи? Али није то све проблем, рекао бих - супер ти си геније, поставља се друго питање (Ђиласу) што си то радио док си био на власти? Што су пропадала предузећа док си се ти богатио? За време наше власти градске фирме и градска предузећа напредују, буџети су све већи", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да не постоји нико ко се (као Ђилас) на такав бруталан начин обогатио.

"Довољно је када сами о томе говоре и тиме се поносе, ја мислим да грађанима то много значи", рекао је председник Вучић.

 

Србијавоз даје попуст 30% носиоцима пензионерских картица, ускоро и Аир Србија

Председник Вучић је рекао гостујући на телевизији "Пинк" да је Србијавоз одлучила да да попуст 30 одсто носиоцима пензионерских картица.

"Имам добру вест за пензионере, носиоце пензионерских картица. Србијавоз је донела одлуку да за сваког пензионера, који поседује пензионерску картицу, 30 одсто иде попуст. Ускоро очекујте за авиокарте Аир Србије, очекујем најмање 10 одсто попуста, можда и 15 одсто попуста за наше пензионере који буду имали пензионерску картицу. Ја мислим да је то најбољи позив да људи узму пензионерску картицу, јер то су заиста огромне, заиста сјајне вести и огромне уштеде", поручио је председник Вучић.

Према његовим речима, бивша власт није изградила ништа од болница, школа, путева.

"Замислите, ми смо се борили десет година да 550 хиљада људи више запослимо. И замислите да се врате они који би то у року две, три или четири године у потпуности уништили. И вратили нас на оно што је било у њихово време, јер они нису владали годину или две, већ 12 година. И показали све што умеју. Ниједну болницу нису изградили, ништа од школа нису изградили, ништа од путева и пруга. А плате, не заборавите, када сам постао председник владе, 329 евра је била просечна плата", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да је пре два месеца измерена просечна плата у Београду од 930 евра.

"У децембру месецу биће 1050 евра. Само хоћу да вам кажем какве су то разлике. Је ли то довољно? Није. Да ли бисмо желели да буде више? Наравно. За то се боримо, али то мора бити засновано на здравим ногама", закључио је председник Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк