Вести

ВУЧИЋ: ПРИЈАТЕЉСКИ РАЗГОВОР СА СИЈЕМ О СВИМ ВАЖНИМ ПИТАЊИМА

Председник Републике Србије Александар Вучић оценио је да је имао изузетно пријатељски разговор са кинеским председником Си Ђинпингом о свим важним темама.

Председник Вучић је новинарима у Пекингу рекао да су разговарали о Косову и Метохији, поштовању међународно правних норми и ономе кроз шта Србија пролази, и о примени двоструких стандарда, непоштовању повеље УН и резолуције 1244.

"Наишли смо на разумевање наших кинеских пријатеља. Разговарали смо и о другим стварима које су за нас потребне, од сарадње у свим областима економије, привреде, војно-техничке сарадње", рекао је председник Вучић и додао да Србија у овом тренутку нема од кога другог да набави модерније и софистицираније наоружање.

У том смислу, како је рекао, НАТО земље неће то да испоруче, не желе или у веома ретким случајевима, као што је то случај са Француском или Шпанијом. Русијом такође не може, због познатих околности, односно због рата у Украјини.

Било је речи, каже, и о инфраструктурном повезивању и све већем броју кинеских инвестиција.

"Када погледате од Ниша, Крагујевца, Зрењанина, Бора, свуда се налазе велики кинески погони и два од три прва извозника из Србије су кинеске компаније", рекао је председник Вучић.

Додао је да је било речи и о успостављању нових авио линија са Кином, наводећи да је Србија заинтресована за лет према Шангају и Гванжоу.

"Верујем да ћемо у томе успети", рекао је председник Вучић.

Када је реч о споразуму о спољној трговини, то је, рекао је председник Вучић, велики корак за Србију, међутим, приметио је, реакције из ЕУ тим поводом, те навео да Србија мора да живи и пре уласка у ЕУ.

"Када буду рекли три месеца до уласка у ЕУ, знамо да сви остали билатерални споразуми морају да буду подведени под кров или да не постоје у правном промету осим оних које налаже ЕУ, али то није близу", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да ће произвођачи меда имати користи од споразума о слободној трговини, додајући да ће се покушати да се тај споразум у што краћем року усвоји у парламенту како би и пре маја, јуна ступио на снагу.

Председник Вучић рекао је да су разговарали о завршетку пруге, додајући да је кинески председник обећао да ће кинески радници завршити пругу до Суботице пре краја 2024. године.

"Људи на северу Бачке и Врбасу могу да се радују. Та пруга ће променити живот, онда ћемо морати да сачекамо годину и по дана мађарске партнере да бисмо стизали за 2 сата и 45 минута до Будимпеште", рекао је председник Вучић.

 

Разговарао сам на кратко са Путином

Председник Вучић изјавио је да се данас у Пекингу сусрео са председником Русије Владимиром Путином и да су имали кратак разговор.

"Видео сам председника Путина и кратко смо разговарали, врло кратко, нисмо имали билатерални сусрет", рекао је председник Вучић.

Казао је новинарима да је приметио да председник Русије, како је рекао, "пуца од самопоуздања".

"Видео сам да је имао важан и дуг састанак са председником Кине Сијем и премијером Мађарске Орбаном. Разговарао сам са Орбаном око предстојеће седнице Европског савета и у вези са неким другим играма које се ту одигравају и око нас и око неких других ствари. Мислим да је било корисно", рекао је председник Вучић.

 

Разговарао сам са председником Кеније,верујем да неће признати Косово

Председник Вучић изјавио је да је данас у Пекингу имао веома важан разговор са председником Кеније Вилијамом Рутом и изразио очекивање да та земља неће признати независно Косово.

"То је због великог утицаја господина Пацолија и њихове намере да објаве како ће Кенија да призна независно Косово. И верујем да се то неће догодити", рекао је председник Вучић новинарима у Пекингу.

Председник Вучић истакао је да ускоро очекује да председник Кеније посети нашу земљу.

"Са председником Рутом сам имао веома дуг разговор и мислим да смо се добро разумели по питању поштовања међународног јавног права. Никада не можете у туђе име да говорите, али што се нас тиче, мислим да смо добар посао урадили и ускоро га очекујемо у Београду", рекао је председник Вучић.

Додао је да је разговарао и са председником Индонезије Јоком Видодом.

"И такође сам му упутио позив и договорићемо преко Министарства спољних послова датум посете председника најмногољудније исламске земље на свету, великог пријатеља српског народа", рекао је председник Вучић.

Истакао је да је разговарао и са генералним секретаром УН Антониом Гутерешом, Виктором Орбаном и многим другим званицама.

Председник Вучић навео је да је у разговору са Кином замолио за још кинеских инвестиција у Србији.

Додао је да, када се погледа структура инвестиција у 2022. да је било око 1,5 милијарди евра из ЕУ, а око 1,43 милијарде из Кине, што показује да Кина страховито напредује у инвестирању у нашу земљу, као и Јужна Кореја, Јапан и друге азијске земље.

"Трудимо се да упркос тешким временима у Европи задржимо ниво прилива инвестиција у Србију", рекао је председник Вучић.

 

Курти је хтео триком да нас натера да признамо Косово, нисмо насели

Председник Вучић изјавио је, поводом медијских написа да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти нудио председници владе Србије Ани Брнабић у Тирани папире на потписивање, да је у питању Куртијев трик.

Како је рекао новинарима, Курти сваки пут доноси неки папир који нико не жели да потпише.

"Он вам каже "донео сам вам да потпишете декларацију о миру" и ви сматрате у том тренутку да је он донео нешто лепо да потпишете зато што се ту користи реч "мир". Само заборавља свакоме да каже да декларацију о миру могу да потпишу само суверене и независне државе. Дакле, оног секунда када бисте потписали, ви сте признали независно Косово", истакао је председник Вучић.

Како је рекао, то је ситница о којој нико не води рачуна.

"Срећом, ми морамо да водимо рачуна о томе и експерти нам помажу у послу који обављамо, па се то не дешава. То су ти трикови. Он вам каже "декларација о миру", а људи мисле да је то уопштена фразеологија која се тиче мира", навео је председник Вучић.

Према његовим речима, Србија није против мира, за разлику од самог Куртија.

"Србија јесте за мир, али не можемо да прогласимо Косово независном државом. То је суштина. Он мени сваки пут донесе три-четири папира, па му ја одговорим и он онда излази напоље да се жали на мене како га вређам, а ја му само одговарам у једној реченици. Он по цео дан смишља те трикове, мисли да то код некога може да прође", закључио је председник Вучић.

 

Не желим да коментаришем обуставу визне либерализације Француске

Председник Вучић рекао је да не жели да коментарише то што је председник Француске Емануел Макрон изјавио да је та земља суспендовала процес визне либерализације за Косово, која је требала да ступи на снагу 1. јануара.

"Не желим да коментаришем. То је одлука једне од највећих европских земаља. Хвала Макрону на многим другим стварима, на пријатељству које показује према Србији. За ону примедбу коју је рекао да ми морамо да осудимо насиље у Бањској, ми смо то учинили истог дана неколико пута и молим господина Кошара да пренесе део тих изјава, мада мислим да сам то и сам рекао председнику Макрону када смо били на састанку у Гранади", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић изјавио је да је за Србију важно да дијалогом настави у покушајима да дијалогом решава ствари.

"Сутра имамо много важних састанака и учешће у самој иницијативи "Појас и пут", неколико важних форума, и онда увече идемо назад. И онда се спремамо за велики сусрет 21. октобра, стиже велика петорка", рекао је председник Вучић.

 

Да ли Курти тражи од ЕУ да гарантује и безбедност грађана српске националности?

Председник Вучић запитао је данас поводом захтева премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија у Тирани да ЕУ уведе санкције Србији и гарантује безбедност на КиМ, да ли Курти мисли на безбедност грађана српске националности које угрожава сваки дан.

"Да ли је мислио на безбедност грађана српске националности које угрожава сваки дан, хистерично. Он то прича сваки дан и сваки дан шаље нове специјалне јединице да малтретирају Србе како на северу Косова тако и у другим деловима где Срби живе", рекао је председник Србије на питање како коментарише Куртијев захтев за увођење санкција Србији.

Председник Вучић је додао да ни ЕУ није одушевљена понашањем Куртија.

"Када имате потребу да свакога дана некога нападате, онда имате неки проблем, као и они који мене нападају сваки дан и у Србији и у међународним круговима, значи да им савест због нечега није чиста. Не могу да се ослоне на оно што раде и чине за своју земљу, већ гледају како да се обрачунавају са неким ко је бољи од њих", рекао је председник Вучић.

 

Српска привреда и грађани имаће велике користи од потписаних споразума

Председник Вучић изјавио је у Пекингу да ће од потписаног Споразума о слободној трговини између Kине и Србије корист осетити и сви грађани -не само произвођачи, између осталог и кроз то што ће ти људи радити више и кроз порезе додатно доприносити буџету.

"Од тих произвођача живимо, добробит ћемо осећати сви по томе што ће ти људи радити више и плаћати порез, раднике, биће мање незапослених, осећаћемо по томе што расте привреда", рекао је председник Вучић на питање какву ће корист осим произвођача који у кинеском тржишту виде нову могућност осетити грађани због потписивања Споразума о слободној трговини.

"Очекивали смо 65 милијарди прихода јуче, а добили смо 73 у каси, оно што вам показује крвоток и раст привреде што је најважније, то је домаћи (порез на додату вредност) ПДВ који нам је био за шест милијарди већи од очекиваног, очекивали смо 35 а добили 41 милијарду само на домаћем ПДВ-у у првом делу месеца, до 15 октобра", рекао је председник Вучић.

Све су то добри показатељи, оценио је председник Вучић.

"Од тога живимо сви, пензионери, у јавном сектору, и ви донекле, од тога живи Србија од тога колико нам је јака привреда", рекао је председник Вучић и нагласио да ће тек привреда, угоститељски и хотелски сектор, ојачати ако будемо добили једну или две нове линије са Kином.

"Хоћу да кажем, од тога живи Србија од тога колико нам је јака привреда зависе плате и пензије, то је чиста рачуница", рекао је председник Вучић који ће сутра учествовати на Трећем стратешком форуму Појас и пут, заједно са председницима и представницима 130 држава.

 

Јелени желим добро здравље, до краја 2024. у свакој општини мамограф

Председник Вучић пожелео је данас из Пекинга добро здравље Јелени Стојиљковић из Великог Градишта, оболелој од цистичне фиброзе, којој је Kомисија за ретке болести РФЗО одобрила да јој о трошку државе буде обезбеђена терапија леком "трикафта".

Председник Вучић је то рекао на констатацију новинара да је Стојиљковићевој управо одобрена терапија о трошку државе.

"Ја сам поносан на то. За мене је то важна тема. Ми смо у претходним годинама много тога променили и уложили у здравље људи, од изграђена два нова клиничка центра, у Нишу и Београду, до тога да се сада гради и реконструише Kлинички центар Војводине, после тога иде Kрагујевац", рекао је председник Вучић и подсетио да су увећане плате и медицинским сестрама и техничарима, а не само лекарима.

Посебно је, каже, поносан на набавку најновије опреме јер "морамо да покушамо да заштитимо живот посебно наших мајки, сестара и жена које морају да имају мамографе у свакој општини у Србији".

Председник Вучић је рекао да верује да ће држава то у потпуности успети да уради до краја 2024. године, а поменуо је и магнетне резонанце.

"Онда је дијагностика на највишем нивоу, да избацимо листе чекања на дијагностику, јер онда постоји могућност да лекари нападну ту болест брже и излече људе", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да му је драго што је Kомисија данас одобрила терапију за Јелену Стојиљковић.

"Kао што сам срећан за свако дете, малог Лава, много деце којима покушавамо да помогнемо да се излече и наставићемо то да радимо. Поносан сам на Србију која то може да издржи и која може да се посвети лечењу пре свега деце, али и увођењу иновативних лекова и лечењу ретких болести", истакао је Председник Вучић.

 

Посету Kини искористили смо за стицање нових пријатеља

Председник Вучић изјавио је у Пекингу да је српска делегација, на чијем је челу, посету Kини искористила и за политику и за стицање пријатеља у Африци и Азији.

"Мислим да смо добро обавили тај посао", рекао је председник Вучић одговарајући на питање новинара о добробитима потписаних споразума.

Председник Вучић ће сутра учествовати на Трећем стратешком форуму Појас и пут, заједно са председницима и представницима 130 држава.

 

Kратко сам разговарао са Гутерешом о ситуацији на KиМ

Председник Вучић изјавио је у Пекингу да је кратко разговарао са генералним секретаром Уједињених нација Антонијом Гутерешом о ситуацији на Kосову и Метохији као и о предстојећој седници Савета безбедности УН.

"Разговарао сам са њим кратко о KиМ, будући да нисмо били сами, да је са нама био и председник Kеније Вилијам Руто, разговарали смо о ситуацији у Гази, на Блиском истоку", рекао је председник Вучић у Пекингу одговарајући на питање новинара о разговору са Гутерешом и додао да ситуација на Блиском истоку компликује све, укључујући и цену нафте.

Председник Вучић је истакао да цена нафте у току једног дана порасте за шест долара због чега ће, према његовим речима, министар финансија Синиша Мали у току ноћи морати да нађе решење будући да се нове цене нафте, односно дизела и бензина, објављују сваког петка.

"Вечерас и сутра морамо да смислимо начин како да зауставимо раст тих цена без обзира што ћемо ми морати да је платимо нешто скупље на светском тржишту", рекао је председник Вучић.

Додао је да ускоро очекује и долазак највиших европских представника у Србију.

"На Савет безбедности ићи ћемо или председница Владе Србије Ана Брнабић или ја, или министар спољних послова Ивица Дачић, да видимо колики је значај и колико је то важно у овом тренутку", рекао је председник Вучић.

Додао је да се 23. октобра одржава Самит министара спољних послова Европске уније и да претпоставља да ће Србија бити једна од тема, као и да је 26. Европски савет.

"У Пољској очигледно долази до промене власти као и у Словачкој, тако да ће бити занимљиво, посебно узимајући у обзир какав ће то утицај имати на нас", рекао је председник Вучић.

Оценио је да је самит Берлинског процеса у Тирани прошао добро, као и да је премијерка Брнабић паметно поступала будући да није желела "да се свађа по сваку цену".

"Ови други су показали своје лице, они нису дошли да разговарају, ни да размишљају о дијалогу већ су дошли пре свега да се боре против Србије", истакао је председник Вучић.

Додао је и да се не радује мерама против Приштине данас када се о њима говори нити жели да их коментарише, док они, како је рекао, "живе само за то да напакосте Србији".

Према оцени председника Вучића, то довољно говори међународним представницима са каквим људима имају посла.

 

Срдачан разговор са Сијем, зна да Србија никада није против Kине

Председник Вучић изјавио је да је разговор са председником Kине Си Ђинпингом био срдачан и додао да кинески председник подржава Србију и зна да наша земља на декларације против Kине никада није реаговала позитивно.

На питање новинара да ли је разговор са председником Kине био другачији у односу на претходне, председник Вучић је у Пекингу навео да су они пријатељи и да је разговор био веома срдачан.

"Ми смо пријатељи и они нас знају и знају да Србија на декларације против Kине никада није реаговала позитивно, то показује и нашу чврстину. Није нама само проблем у односима са Бриселом то око Русије већ и то што траже од нас да се око Kине увек усагласимо што ми не чинимо", рекао је председник Вучић.

Додао је да Србија да би опстала као земља која једина у окружењу није део НАТО-а мора да гради пријатељство на другим странама, а да истовремено чува своје небо и земљу.

"И да то чинимо никога не угрожавајући, никоме не претећи , али да имамо довољно снаге да можемо себе да сачувамо. То је нешто што мислим да је веома важно и нећу погрешити ако кажем да је разговор био веома срдачан после она прва три минута док су камере ту", рекао је председник Вучић.

Додао је да председник Kине подржава слободну и независну Србију, додајући да они знају да су Срби храбар народ и да су увек држали до свог достојанства и  самосталности, да поштују друге, али да сами доносе одлуке о својој судбини, а то се у Kини изузетно цени.

"Морате да разумете, нама су они помогли око Пегаза, ми не бисмо технолошки процес завршили. Никада га не бисмо завршили, то траје, 20 година, слушам бајке и онда су нам они помогли да завршимо и да га коначно уврстимо у наоружање", рекао је председник Вучић.

Додао је да су на свечаној вечери коју је Си приредио изведене две песме из Србије "Волео сам тамбураше" и "Тамо далеко".

Председник Вучић  је рекао и да су он и чланови Владе Србије данас имали изузетан разговор са Ван Хунингом, кинеским идеологом.

"Много тога сам научио од Ван Хунинга, он је идеолог, један од најмудријих људи света, чини ми се да су сви министри који су били и те како имали да чују и да науче нешто и да су задовољни због тога", рекао је председник Вучић.

 

Захваљујући споразуму после 40 година почеће градња ауто-пута Београд-Зрењанин

Председник Вучић изјавио је да ће грађани Србије, заваљујући споразуму потписаном у Kини, за изградњу ауто-пута - Београд-Зрејнанин- Зрењанин-Нови Сад, који ће бити спојен са ауто-путем Београд-Нови Сад, добити пут о којем се прича три, четири деценије, а чија вредност неће бити мања од три и по милијарде евра.

"То је за средњи Банат, јужни Банат и јужну Бачку и Београд готово невероватна вест", рекао је председник Вучић.

"Вредност ће на крају бити не мање од три и по милијарде евра. У Kини смо једва успели да пронађемо финансијера за северну тангенту, смајли, од Сомобра до Kикинде, од Бачког Брега до Црње", рекао је председник Вучић и додао да би Шандонг, кинеска компанија, требало да обезбеди део финансирања за ауто-пут Београд-Зрењанин.

То су, како је нагласио, добре вести.

"О бољем путу се прича 30, 40 година и никако да стигне, сад ће да стигне, било је много овде посла", рекао је председник Вучић који ће сутра учествовати на Трећем стратешком форуму Појас и пут, заједно са председницима и представницима 130 држава.

 

Политиком се не бавим због рачуна, опозиција гледа из својих ципела

Председник Вучић изјавио је да нема нити је имао рачуне у Кини, Саудијској Арабији или било којој другој земљи и поручио да се политиком не бави због рачуна већ због онога што ће остати записано, а да појединци из опозиције "гледају на ствари из својих ципела".   

Председник Вучић је то рекао одговарајући на питање новинара у Пекингу да прокоментарише изјаву лидера странке Слободе и правде Драгана Ђиласа да "када Вучић говори о његовим рачунима, заправо гледа своје", и додао да  му је овом изјавом учинио услугу.

"Хвала му на томе. Мислим да ми је учинио највећу услугу. Чим се вратим у земљу тражићу од свих надлежних институција НР Кине да кажу да ли имам рачуне у тој држави. Не само ја, него и цела моја породица. Да утврде да ли је икада имала иједан рачун на ком је био један једини еуро, долар, јуан...", рекао је председник Вучић.

Навео је да када, како је рекао медијски криминалци, немају друго решење наређују својим политичким послушницима да на најбруталнији начин, сумануто и бесмислено руше оне који у складу са народном подршком управљају земљом.

Додао је да његов циљ никада нису били рачуни, већ да се политиком бави због славе, историје, и оног што ће остати записано.

"Између осталог и овај споразум, затим Београд на води, стотине километара ауто-путева, пруга, болница, школа", навео је председник Вучић.

Додао је да му је циљ и да се током његовог мандата пређе "магична" граница од 1000 евра за просечну плату.

"За пензионере 500 евра просечне пензије. За то живим. О томе ће неко морати да пише у историји", рекао је председник Вучић.

Како је рекао, појединима је тешко да у то поверују, јер "гледају на ствари из својих ципела". 

"Нисам ја пријавио 619 милиона, него он.  Потписао својом руком - његова фирма, његово предузеће. Питајте грађане коме да ли они имају приходе од 619 милиона и то не динара, него евра",  нагласио је председник Вучић.

Нагласио је да нема никакав проблем са оптужбама, и да ће сви видети да када буде отишао са власти у року од три дана престати да причају о Јовањици.

"Престаће са свим својим лажима. Зато што рад и поштење морају да победе и тако ће бит и овог пута", рекао је председник Вучић.

Како је навео, симптоматично је што се напади дешавају уочи децембра, месеца у ком ће се одржати избори.

"Веровали да су много популарни, сад не могу себи да објасне да нису", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић се осврнуо и на разговоре које, како каже, премијерка Србије Ана Брнабић данима води око увођења медијских закона.

"Данима, недељама седи са представницима ОЕБС-а на састанцима.  Што се мене тиче то су ужасни закони, али рекао сам да нећу да се мешам и да је то посао Владе Србије", рекао је председник Вучић и додао да му је пренето да је могуће да Србија отвори трећи кластер у децембру.

Нагласио и да ће опозиција, као и до сада, бити чак и против овога.

"Они су увек против, шта год урадили. Нас су физички блокирали да радимо Београд на води. Станове тамо нисмо купили ми, него они. А да не причам и о томе да сваки дан иду тамо, на крају ће себе да убеде да га они градили, а да смо ми њих ометали", закључио је председник Вучић.

 

Извор: Танјуг/РТС