Вести

Вучић разговарао телефоном са канцеларком Ангелом Меркел

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је телефоном са канцеларком Савезне Републике Немачке Ангелом Меркел, а уочи Самита Берлинског процеса 5. јула, на ком ће нашу земљу представљати премијерка Ана Брнабић.

Вучић је захвалио канцеларки Меркел што је покренула Берлински процес и тиме допринела да се на Западном Балкану створи другачија атмосфера и отворе нове могућности за сарадњу, што регион чини мирнијим и стабилнијим.

Председник је поновио снажну подршку тој иницијативи, јер је, како је рекао, "политика сарадње у региону у врху спољнополитичких приоритета Србије".

Вучић је истакао да је наша земља конструктиван партнер Берлинског процеса и да, као таква, жели да допринесе успеху предстојећег Самита, као и да својим деловањем унапређује свакодневицу свих у региону. С тим у вези је изнео задовољство због укидања роминга на Западном Балкану, које сутра ступа на снагу, као важну олакшицу за грађане и економије. Такође је изразио наду да ће бити реализован и пројекат ауто-пута Ниш-Приштина, који би допринео стварању услова за, пре свега, економску сарадњу Срба и Албанаца.

Вучић је обавестио канцеларку Меркел и о договорима у оквиру заједничке иницијативе за сарадњу Србије, Албаније и Северне Македоније, познатој као Мали Шенген, наводећи да је она сродна Берлинском процесу и идеји Заједничког регионалног тржишта, као и то да је отворена за остале учеснике из региона који би препознали важност слободе кретања људи, робе и услуга.

Председник је са канцеларком Меркел разговарао и о дијалогу Београда и Приштине. Вучић је нагласио да је увек спреман да се одазове позиву на састанак у Бриселу, јер сматра да се само дијалогом може наћи компромисно решење за отворена питања.

Вучић је изразио наду да ће ситуација дозволити да канцеларка Меркел још једном, пре завршетка свог дугог и успешног канцеларског мандата, још једном посети Србију, која са Немачком има веома добре односе, посебно економску сарадњу. Председник је, с тим у вези, канцеларку обавестио о економским резултатима које постиже наша земља, као и томе да је број наших радника у немачким компанијама у Србији премашио 70000.

 

 

 

Извор: Танјуг