Вести

ВУЧИЋ: СПОТОВИ СУ ГАРАНЦИЈА ДА ЋЕ ПРОГРАМ БИТИ СПРОВЕДЕН

Председник Александар Вучић изјавио је да кампања листе која носи његово име није кампања која би одговарала председничким изборима.

Вучић је рекао да су они који су радили кампању, и то, како је истакао, позитивну, за листу која носи његово име, закључили да је садржај тих спотова, иако се доминантно спомиње његово име, оно што је резултат рада те странке и најбоља гаранција за спровођење успешног програма и плана.

На питање да ли би овакви спотови више одговарали кампањи за председничке изборе 2022. године, Вучић је рекао да се на тим изборима вероватно неће кандидовати.

На опаску да грађанима фале информације о младим људима који се најављују, Вучић је рекао да су се млади углавном представљали свуда по локалу.

"Много је важније од тога да ли ће да се појави неко од функционера, ја или неко други - план и програм, резултати које смо постигли, на које сам поносан, као и чињеница да смо водили најчистију кампању. Нисте могли да чујете ружну, непристојну, увредљиву реч", рекао је Вучић.

Верује да су грађани задовољни урађеним у протеклом периоду.

 

Кампања је била тешка, а не функционерска

Вучић је одбацио данас оцене да је оно што је радио као председник, отварајући фабрике, била функционерска кампања, те да ће најбољи одговор на то дати грађани Србије у недељу, на изборима.

На инсистирање водитељке на тој теми, уз позивање на податке организације Транспарентност Србије да је у периоду од 21. маја до 14. јуна забележано "800 медијских појављивања функционера у фабрикама, на градилиштима... " Вучић је узвратио да то говоре они људи који су злоупотребљавали функције за кампању чак и за време предизборне тишине.

"Мислим да се много променило, па и то. Остало је само да они и даље воде само негативну кампању, а ми позитивну", констатовао је Вучић и приметио да би опозиција, да је имала шта да отвара, потрошила на то не 800, већ 800.000 минута.

"Међутим, они су само затварали", нагласио је Вучић образлагајући коментар на тврдњу водитеље да је угрожен баланс о фер и слободним изборима у којима је постојала апсолутна доминација државе, Вучића и његових сарадника.

Вучић је кампању оценио као тешку, и рекао да је његова листа била у подређеном положају.

"Свих 20 преосталих листа, на овај или онај начин говорили су против нас. Тих 20 листа добије по сат времена, пола сата, 15 минута, сви говоре против једне листе, а само једна листа има право да се брани у једном термину", реко је Вучић.

"Чињеница је таква да смо се уздржавали од функционерске кампање јер смо имали много више да отварамо и покажемо народу, али уздржавали смо се чак и од одласка на неке телевизије управо због такве оптужбе", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је радио свој посао и да посете није користио да би говорио о противницима.

Рекао је да из онога што ради на дневном нивоу његова листа не може да извуче политичку корист.

"Ја сам свакога дана радио претходних непуних 8 година. Нисам изостао са посла више од пет дана укупно. Трудио сам се, борио се, радио, имао много више догађаја пре изборне кампање, па не знам како би се то тумачило као функционерска кампања", рекао је Вучић.

"Да ли мислите да ће, када дођем и кажем ''отварам припремне радове за пут Ваљево-Лајковац'' више гласати за мене? Неће нико", подвукао је Вучић и додао да неће људи због тога променити мишљење.

На питање да ли је посета фабрици у Чачку или Будимцу морала да се догоди уочи избора, Вучић је узвратио питањем да ли неко може да помисли да би Немци дозволили да им неко каже датум када да отварају фабрику због избора.

Суштина је у томе, рекао је, да је требало да присуствује као председник отварању фабрике, што је требало да се догоди пре три месеца, али је одложено због корона вируса.

На питање да ли је требало, после постављања камена темељца за фабрику у Панчеву, где је наступао као председник, да говори како људи стоје у редовима да дају потпис његовој листи, рекао је да је делимично сагласан са критиком, али да је одговарао на питање новинара, да је то било почетком марта и да то више није поновио.

"Да сам избегавао одговоре на таква питања рекли бисте да сам се уплашио. То је било почетком марта, и одговарао сам на питање новинара", додао је Вучић.

Вучић се није сложио са опаском да је исход избора известан:

"Сваки избори су тешки, без обзира на процене истраживања јер не знате шта човек може да изабере у тренутку гласања", рекао је Вучић и додао да је поносан на постигнуте резултате последњих четири године.

На коментар водитељке, која је споменула европског комесара за проширење и суседску политику Оливера Вархеља, о томе да ће Србија бити оцењивана и на основу извештаја ОЕБС о изборима Вучић је рекао да је најважније то што ће рећи грађани Србије.

 

Спреман сам за дијалог са онима који мисле другачије

Вучић је поручио да је он увек спреман да разговара са онима који другачије мисле.

Вучић је, на питање водитељке хоће ли нешто да учини да српско друштво постане мање тензично на јавној сцени уколико добије апсолутну већину на изборима, рекао да је то важно питање и нагласио да се управо због тога трудио максимално последњих 100 дана да не одговара на увреде политичких противника.

"Радимо на томе да променимо тај негативни дискурс, да се усмеримо ка дијалогу и нечему позитивном", рекао је Вучић и нагласио да и његово данашње гостовање у тој емисији говори у прилог таквом ставу.

Вучић је рекао да парламент мора да буде најснажније место за дијалог, те да морају да оснаже парламент, супротно ономе што су радиле све власти.

"Мислим да смо ми много тога променили у претходних шест месеци, са јавним слушањем, буџетом као једином тачком, дуплим временом за буџет и дозвољавањем да се и најбесмисленији амандмани подносе и о њима дискутује...", рекао је Вучић.

"Парламент треба да буде место где ће се препирати и свађати, кључно место за сучељавање различитих мишљења, али без физичког сукоба", рекао је Вучић.

Нагласио је да листа "Александар Вучић-за нашу децу" није користила никакве увреде према политичким противницима током кампање, те да нису чинили то не претходно.

Приметио је да је опозиција негативном кампањом смањила своју подршку код грађана са 16 на 4,5 одсто.

Вучић је позвао грађане да изађу на изборе и гласају по својој савести.

"Да покушамо да будемо уједињени пред тешким стварима, који се стављају пред нас, да наставимо економски развој и реализујемо план Србија 2025", поручио је Вучић.

 

Разговори око Косова као игра шаха, спремни смо на компромис

Признање Косова и признање чланства у УН нећете да видите, а видећемо о чему ћемо да разговарамо 27. јуна у Вашингтону, рекао је Вучић поводом најава Хашима Тачија о чему ће се разговарати у Белој кући, уз опаску да су разговори око Косова као игра шаха у којем он не жели да покаже да смо против разговора, и не жели да се понашамо као Хоти и Тачи.

Вучић је упитан када ће грађани знати који су принципи о којима говори, пошто су Авдулах Хоти и Хашим Тачи говорили о својим захтевима, рекао да Тачи и Хоти понављају оно што су принципи САД и Немачке, а то је независно Косово.

"То су говорили и 2013. пред Бриселски споразум, и после тога. Сваке године по 100.000 пута то понављају. Ја ништа нисам говорио. Само сам радио све што могу за наш народ на КиМ. Углавном смо ћутали и побеђивали економски и ојачавали наше средине на КиМ", подвукао је Вучић.

Идемо добре вере у разговоре, спремни на компромис, поручио је  јер је, како је рекао, од кључног значаја да нико не може да каже да Србија одбија разговор, али и спремни да кажемо шта смо одбили, рекао је Вучић и додао да не зна да ли Тачи обмањује јавност, али да је његов одговор да се не надају да ће Србија да призна Косово.

"Идемо уочи Видовдана, а тада се најбоље види", рекао је Вучић и додао да ће његов принцип или црвена линија бити заштита националних интереса и да је спреман да плати највишу политичку цену за интересе Србије.

"Пораза Србије неће бити иако будем лично ја поражен. За мене је важно да Србија не доживи пораз из 2010, године", поручио је Вучић.

Рекао је и да ће о свему упознати грађане Србије.

Што се разграничења тиче рекао је да то није на столу, као и да не зна шта ће бити на столу, јер са нама нико не говори, а Лајчак тек у понедељак долази у Београд.

Вучић је рекао да Србију испитују стално о томе што радимо по питању Косова.

Бриселским споразумом из 2013. године добили смо седам-осам година мира, седам година мирнијег и безбеднијег живота на КиМ, могућност да уложимо огроман новац у здравство, школство... на Космету, које држимо под контролом, иако Резолуцијом СБ УН 1244 то све спада у паралелне структуре, рекао је Вучић.

На питање зашто онда каже да долази најтежи период, Вучић је рекао да је до сада купљено време, током којег је Србија економски, од патуљка, прерасла у најбрже растућу економију у југоисточној Европи, решавала свакодневне проблеме грађана на КиМ, али да су сада неке друге околности.

У том смислу, указао је да сада постоји велика нервоза у свету, те да је дошло до сукоба унутар западне хемисфере, док се велике силе свађају између себе ко ће да решава те проблеме, па је наше да видимо "како да изађемо читави из ситуације док се слонови свађају".

"Уз то, постоји нервоза Албанаца, који желе да ствари ставе под своју контролу. Треће, ако неко жели да се ЕУ прошири, желеће споразум о нормализацији односа Београда и Пришине. Сва та три разлога морамо имати у виду", навео је Вучић.

На опаску да је данас, током обраћања медијима са шефом руске дипломатије Сергејем Лавровим, рекао да нема решења без Русије, Вучић је рекао да је током тог разговора водио политику да је Србија на путу ЕУ, што Русија подржава, као што подржава дијалог под патронатом ЕУ, што произилази из одлуке УН.

"Мали смо ми да одбијемо разговор са Американцима. Али, ми сад наравно користимо све што имамо у рукама. А, мало тога је у нашим рукама, али ћемо покушати да, не тако велике и снажне шапе, напунимо аргументима и пријатељском подршком што је могуће више", рекао је Вучић.

Подсећа да је изасланик САД за преговоре Београда и Приштине Ричард Гренел најавио разговоре о економији, а не о ономе што говори Тачи и напомиње и да од Американаца није још чуо шта ће бити на дневном реду састанка, али да очекује да се то сазна пре одласка.

Рекао је и да ће Србија донети одлуку ко ће је тамо представљати када се буде знао састав Албанске делегације.

Вучић је подсетио да је данас чуо и неке оцене од руског шефа дипломатије Сергеја Лаврова које наше службе нису имале до сада, и да је утолико његова забринутост већа.

Упитан да ли је нешто знао о сусрету у Вашингтону и да ли је о томе требало да обавести грађане, Вучић је рекао да није знао унапред ни оно што је Ричард Гренел објавио на твитеру о датуму састанка и уздржавању обе стране и одбацио примедбу да није хтео да положи рачуне грађанима или да се нешто иза брда ваља.

"Ми смо тражили да ако неко жели да привремено застане са отпознавањем да онда и Албанци морају да одустану од захтева за признавањем у међународним организацијама" навео је Вучић.

Знамо колико тешког посла имамо и у како тешкој ситуацији је народ на КиМ, рекао је Вучић додајући да знамо и под каквим притисцима ћемо бити и до чега ће да дође.

"Наше је да полако ствари вратимо за сто и да се боримо за наше интересе", истакао је Вучић.

Поводом обећања која је дао приликом доласка на власт, Вучић је рекао да је и учињено оно што се могло, да је Бриселски споразум сачувао Србе на КиМ, као и то да је омогућено да српски полицајци буду на северу.

"Данас Срби на КиМ знају шта ми радимо и на најбољи начин показују коме верују", рекао је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/РТВ