Вести

ВУЧИЋ: СРБИЈА ЋЕ МОДЕРНИЗОВАТИ ЕНЕРГЕТСКИ СЕКТОР

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да се преговара са америчком компанијом "UGT Renewables LLC", која се бави обновљивим изворима енергије, да изграде на 2.000 хектара соларне панеле на десетак локација широм Србије.

Тако би се, рекао је Вучић, добио додатни гигават струје и смањила емисија угљен-диоксида за 1,9 милиона тона годишње.

Вучић је рекао, након разговора и потписивања меморандума о разумевању са "UGT Renewables LLC", да би тај пројекат био почетак нове ере и важан искорак у будућност за енергетску безбедност Србије.

"Предстоје не лаки разговори око услова и верује да ћемо брзо завршити и да ћемо направити најбољи могући договор", рекао је Вучић и додао да би након потписивања уговора, што очекује у најскоријем року, изградња трајала око две године.

Како је рекао, тај пројекат је од пресудног значаја за економски развој и успех у оквиру зелене агенде Србије.

Председник је рекао да додатни гигават струје чини три процената укупне електричне енергије Србије и то још из обновљивих извора енергије.

"Тиме бисмо смањили број штетних гасова - за 1,9 милиона тона ЦО2. Укупна емисија ЦО2 у Србији је 51 милиона тона. Ово је велико улагање и инвестиција која доприноси економском расту Србије", нагласио је Вучић.

Верујем да ћемо у најкраћем могућем року овај важан посао успети да завршимо, навео је председник.

Подсећа да се тренутно у Србији производи 34 мегавата струје годишње и наглашава да ће Србија имати више струје са тим пројектом што ће пуно значити за енергетску безбедност наше земље, с обзиром да, како је рекао, имамо све већу потребу за струјом због јачања индустрије и све веће потрошње од стране грађана и лети и зими.

"Потребно нам је више струје и нови извори, као што је Сунце", рекао је Вучић уз примедбу да се нада да "никоме неће никоме да смета Сунце" и да баш чека да види, како је рекао, где ће сада наводним стручњацима тај пројекат да смета - да ли ће им сметати енергија од Сунца док се сунчају на плажи.

Председник истиче да ће грађани имати чистији ваздух и бољи квалитет живота, али и да је тај пројекат важан и финансијски ћемо моћи боље да балансирамо струју, то јест да је продајемо када је скупља, а увозимо када је јефтинија.

"Нећемо морати да плаћамо карбон таксе које ЕУ уводи од јануара 2026. године", рекао је Вучић и подсетио да је ЕУ тај рок померила са почетка 2023. године на почетак 2026. године.

Додао је да је остало да се за пројекат још договоре неки финансијски услови.

"Србија ће на овај начин, реформисати и модернизовати енергетски сектор" рекао је Вучић и приметио да јавна предузећа, која, колико год да раде боље, и даље суштински изнутра нису променила навике."

Овим пројектом се, како је рекао, стварају нове прилике и за привлачење инвеститора, за које је позитиван сигнал долазак америчких инвеститора.

 

Таксе одложене, али морамо да повећамо обновљиве изворе

Вучић је изјавио да би Србија свакако имала проблема, када би ЕУ од следеће године применила "карбонске таксе", али је то одложено за 2026. годину, те истакао да Србија свакако мора да уради све што може да има што више обновљивих извора енергије и да очува своју енергетску безбедност.

Вучић је, на питање у вези са "карбонским таксама", за прекомерно емитовање угљен-диоксида у производњи електричне енергије од угља и да ли би Србија имала новца за њих, рекао да је ЕУ то одложила за 2026. годину.

Србија би, како је рекао, имала проблема због тога, јер би за 12 одсто били увећани трошкови, Албанији и Северној Македонији би трошкови порасли за седам одсто, док би Црна Гора имала највеће проблеме, а за њима и Босна и Херцеговина.

"Наше је да у међувремену мењамо ствари, јер ће разлози за одлагање примене бити само чвршћи, јачи и већи. Реч је о конкуренцији на светском нивоу и о различитим врстама трговинског утицаја, да не кажем, уцена... Ту смо ми толико мали и неважни, да не доносимо одлуку", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је важно да ми урадимо све што можемо како бисмо имали што више обновљивих извора енергије.

"За нас је ту ситуација тешка, јер ''хидро'' не можемо да радимо ништа. Људи би хтели да троше струју колико хоће, али да буде најјефтинија на свету, али да немамо хидропотенцијале... А, онда више нико не жели ни ветропотенцијале, јер тиме убијамо птице. У наредних 50 година ће неко да каже да не треба да имамо ни соларне панеле, јер смо се ваљда испречили између сунца и свакога... Не би ме изненадило", приметио је Вучић.

У таквим условима, како је рекао, морају се наћи решења кроз соларне панеле, те да се мора видети и шта ће бити са термо капацитетима.

"Ми нисмо спремни да се у три дана одрекнемо наших термокапацитета, како је неко замислио, зато што хоћемо енергетску сигурност, безбедност и да имамо струју", нагласио је председник и додао да многе земље у окружењу не знају како да добију струју, што ми себи не смемо да дозволимо.

"Гледаћемо да повећавамо капацитете, поготово у делу обновљиве енергије, али и генерално", рекао је Вучић.

Додао је да се може очекивати да ћемо у наредном периоду само повећавати потрошњу и струје и гаса.

Према његовим речима, за 10 година трошићемо пет-шест милијарди кубних метара гаса, што је, примећује "сутра", с обзиром да данас већ трошимо готово три милијарде кубних метара гаса.

Додао је да разговори са америчким партнерима око конкретног Споразума о сарадњи, који је данас потписан крећу и ако би се то испоставило као добар модел, било би добро за нашу земљу.

"Американци су понудили, за нас важно, и начин финансирања и дугорочно финансирање, али разговори тек крећу, мада мало која банка као америчка даје тако добре услове. Нама остаје да разговарамо и урадимо све што је у нашој моћи да направимо добре резултате", рекао је Вучић.

Поновио је да би то била велика и важна ствар за Србију, која ће допринети даљем интересовању енергетских, али и компанија са иновативним технологијама, да улажу у Србију, јер ћемо прихватати пројекте, захваљујући добром стању јавних финансија, како би земља даље напредовала а грађани имали неупоредиво чистији ваздух.

Подсетио је да са америчким партнерима имамо и друге пројекте.

"Морамо да видимо и информације око Рио Тинта, док их не добијемо, ништа. Али, онда да будемо објективни, да разговарамо са грађанима о свему томе. Знам да грађани воле да чују да има свега, а да ништа не морамо да урадимо, али то не може...", додао је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк