Вести

ВУЧИЋ: СРБИЈА ЧВРСТО ОПРЕДЕЉАНА ЗА УБРЗАЊЕ ЕВРОПСКОГ ПУТА

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да су Србија и Грчка увек подржавале територијални интегритет једна другој, као и да верује да ће тако бити и у будућности.

Председник Вучић рекао је, на заједничкој конференцији са премијером Грчке Киријакосом Мицотакисом, да је срећан што Србија и Грчка негују добре пријатељске и братске односе и што је са Мицотакисом разговарао о свим аспектима билатералне сарадње.

Председник Вучић подсетио је да ове године две земље обележавају 145 годишњицу и да ће ово бити важна година и огромног раста наших економских односа и трговинске сарадње, али и година у којој ће се одржати четврти савет за сарадњу.

"Имали смо отворен, искрен, пријатељски разговор о свим важним питањима. Много сам научио од њега, сазнао сам о важним стварима које ми нису на такав начин биле познате јер нисмо део ЕУ", рекао је председник Вучић.

 

Србија чврсто опредељена за убрзање пута ка ЕУ, али очекујемо јасне сигнале

Председник Вучић изјавио је, после састанка са премијером Грчке Киријакосом Мицотакисом, да је у разговору са Мицотакисом истакао да је Србија чврсто опредељана за убрзање европског пута ка Европској унији, али да очекује од Европе и јасне сигнале подршке на том путу.

"Рекао сам Мицотакису недвосмислено да је Србија чврсто опредељена за наставак и убрзање свог европског пута, да смо захвални Грчкој на тој подршци и да то није само формална реченица коју политичари изговарају као поштапалицу, већ да је то од суштинског значаја за нашу земљу", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је да је говорио са Мицотакисом и о ПЕМ конвенцији, такозваним зеленим тракама, као и Агенди раста.

"Али сам исто тако рекао да разумем да у Европи нису увек срећни свим нашим потезима, али исто тако да у Европи морају да разумеју да и ми очекујемо јасне сигнале за подршку Србији на њеном путу", нагласио је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да је Грчка један од значајних и највећих искрених подржавалаца Србије на њеном европском путу и напоменуо да се током разгвора поставило питање има ли Србија неке друге алтернативе, неке друге путеве и жели ли Србија да буде део Европске уније, али и жели ли Европа да Србија буде део Европске уније.

"Разговарали смо о нечему што ми називамо агендом Експо 2027. године. Рекао сам премијеру Мицотакису да је наш циљ и остварив сан да крај 2027. године дочекамо са укупном вредношћу бруто домаћег производа од 100 милијарди евра", рекао је председник Вучић.

Подсетио је да је пре само десет година укупна вредност БДП Србије била 32 милијарде евра, док је данас 69,5 милијарди.

"Ми верујемо да за четири године можемо да достигнемо цифру од 100 милијарди евра. То би показивало један страховити напредак, један квантни скок у правом смислу те речи који је Србија направила у претходних 12 или 15 година. За то нам је потребна подршка и грчких пријатеља", навео је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је дошло сада 35 грчких фирми које ће учестовати данас на пословном форуму две земље и додао да је могло да их дође и 200 колики је интерес за сарадњу.

"И ми желимо добродошлицу свим грчким фирмама које хоће да зараде новац у Србији, а које нама могу да помогну, јер ми немамо капацитета да изведемо све оно за шта смо обезбедили новац. Парадоксално звучи, али Србија нема проблема с новцем. Ми имамо проблема с капацитетима како да изградимо, како да направимо све оно за шта смо новац обезбедили", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да је мало земаља које у свету имају тај проблем. 

"Ми имамо проблем што немамо довољно компанија које могу да изведу све оно што ми морамо да направимо у годинама које су пред нама. И зато сам замолио премијера Мицотакиса да онај део грчких компанија који могу, поред онога што раде у Грчкој и неким другим земљама, да их пошаљу у Србију и да нам помогну у остваривању и ових наших снова, али и у остваривању важних задатака који су пред нама", навео је председник Вучић.

Више министара у Влади Србије представиће на форуму развојне пројекте Србије.

 

Са Мицотакисом разговор о унапређењу сарадње у разним областима

Председник Вучић изјавио је да је са грчким премијером Кириојакосом Мицотакисом разговарао и о сарадњи у енергетском сектору - енергетици, нафтоводу, гасоводу, куповини гаса, обновљивим изворима енергије, ветропарковима, батеријским парковима.

Председник Вучић је на заједничкој конференцији за новинаре рекао да су тема разговора били и сарадња електропривреда две земље, транспорт и инфраструктура.

"Градимо брзу пругу Београд - Ниш, остаје да се то премости кроз територију Северне Македоније. Грчка завршава брзу пругу до границе са Северном Македонијом. То нам је важно и због наших туриста којима ће Солун да буде близу", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је да је то важно и због тога јер је Србији потребна лука због извоза који ће бити већи.

"Важно нам је да користимо капацитете и Солуна и Пиреја, да купимо део луке, немамо проблем да закупљујемо луке. Када повећамо аутомобилску производњу, са рудницима, железаром то ће нам бити потребно. Од Црне Горе смо тражили приступ Луке Бар, али нам је потребан и бржи извоз у свет", рекао је председник Вучић.

Према речима председника Вучић, тема разговора су били железничи, лучки саобраћај, инфраструктурно повезивање.

"Србија је економски мала, али већа него све остале земље на Западном Балкану. У привлачењу страних инвестиција чинимо 62, извозу 54 одсто Западног Балкана, у БДП-у смо 50 одсто. Чини ми се да то говори о важности Србије. Знамо колико је то мање од Грчке", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да су разговарали и о туризму и туристичком повезивању.

"Грчка је Србима друга кућа", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је захвалио Мицотакису на свему и нагласио да ће 2024. година бити велика година успеха и раста у односима Београда и Атине.

"Молим вас да што чешће долазите у Београд као у вашу кућу", поручио је председник Вучић.

 

Мицотакис: Србија и Грчка да унапреде економске односе, посебно у енергетици

Председник Владе Грчке Киријакос Мицотакис рекао је да се је у Београд дошао са четири министра и великим бројем представника грчке пословне заједнице како би Србија и Грчка унапредиле економске односе у конкретним секторима и пројектима, а посебно у областима енергетике и транспорта.

"Мислим да смо имали веома добре билатералне контакте, посебно нас интересује повезивање наших земаља у енергетском сектору и у транспорту", рекао је Мицотакис на конференцији за медије након тет-а-тет састанка са председником Србије Александром Вучићем уочи Српско-грчког привредног форума у Палати Србија.

Мицотакис је оценио да су Србија и Грчка блиски не само због географске близине, већ и што су заједно корачале кроз све историјске периоде.

"Сваки пут када се налазим у Београду, осећам се као да сам код своје куће и желим да се захвалим председнику Вучићу на изузетном гостопримству, али и на веома садржајним разговорима који смо данас имали. Веома се лепо осећам и ја и моји сарадници, зато што видимо напредак у нашим односима", рекао је Мицотакис.

Мицотакис је додао да заједничка билатерална сарадња Србије и Грчке има стратешки карактер.

"Ова заједничка билатерална сарадња има стратешки карактер. Имамо заједничку декларацију коју смо потписали у Атини, неколико месеци након што сам ја постао премијер, на Трећем високом савету за сарадњу. Очекујем да ћемо током године одржати и Четврти високи савет. Наш поглед је увек окренут ка будућности, ка миру, ка развоју и друштвеном благостању у Грчкој, Србији, на Балкану и у Европи уопште", нагласио је Мицотакис.

Мицотакис је истакао да је са председником Србије Александром Вучић разговарао о осавремењавању линије која повезује Солун и Београд, као и о завршетак коридора који ће кретати из Пиреја и завршавати се у Будимпешти.

"То је од стратешког значаја не само за нашу земљу, већ за читаву југоисточну Европу. У том смислу морамо искористити и европске фондове који су предвиђени за Западни Балкан. Иначе, моја домовина охрабрује и практично учешће Европске уније у развоју инфраструктуре Србије и свих других земаља полуострва", нагласио је Мицотакис.

Премијер Грчке је истакао да се сарадња Грчке и Србије проширује и на енергетски сектор, на безбедност и диверсификацију снабдевања.

"Ми подржавамо вертикални транспорт гаса од југа ка северу и обратно. Са нама је овде извршни директор компаније за природни гас који је заинтересован за сарадњу са вашим компанијама. Ако бисте ви са своје стране могли да нам уступите велика складишна центра које поседујете, то је само један од начина сарадње који можемо остварити", нагласио је Мицотакис.

Мицотакис је додао да је веома важно окренути се обновљивим изворима енергије.

Мицотакис је навео да би Србија са своје стране Грчкој могла да уступи велике складишне центре које поседује што према његовој оцени представља само један од начина на сарадње две земље.

"Ми имамо изузетно знање зато што је више од 50 одсто наше електричне енергије из обновљивих извора, а наш циљ је да проширимо то према северу. Желимо да и у Србији уведемо ту "зелену струју", односно зелену енергију из обновљивих извора и да пренесемо и техничко знање, али и инвестиције", рекао је Мицотакис.

Председник Владе Грчке пожелео је срећу на ЕXPO 2027 који ће се први пут одржати у Београду, додао је да је ту кандидатуру Атина веома подржала као и да су спремни да помогну у организацији догађаја.

Додао је да ће бити разговора и о другим видовима сарадње, да је српска привреда показала изузетне резултате што је, према његовим речима, чини једном од најразвијенијих привреда у региону и да привреде две земље треба да се што више повезују.

 

Мицотакис: Наш став везан за КиМ остаје непромењен, дијалог једини пут

Председник Владе Грчке Киријакос Мицотакис рекао је да став грчке владе о Косову и Метохији остаје непромењен и изразио уверење да су европско посредовање и дијалог једини пут за нормализацију односа између две стране што би значајно помогло и стабилности у региону.

Мицотакис је на заједничкој конференцији навео да га је председник Србије упутио у дешавања која се тичу дијалога са Приштином.

"Ви знате да наш став везан за Косово остаје непроменљив и ми верујемо да европско посредовање и дијалог јесу једини пут за нормализацију односа између две стране. И то би значајно помогло и стабилности у региону што је циљ свих нас", рекао је Мицотакис истичући да и председник Србије Александар Вучић жели да се оствари та стабилност. 

Мицотакис је додао да Грчка са забринутошћу посматра и прати дешавања током последњих месеци.

Мицотакис је поручио и да Грчка снажно подржава Србију на европском путу и да је много пута разговарао у Бриселу о питању европског проширења, јер, како је рекао, за Србију и за западни Балкан постоји европска будућност.

"За Србију и за Западни Балкан постоји европска будућност, а будућност за нас не постоји без Западног Балкана и без Србије", рекао је Мицотакис и указао да Београд треба да искористи позитивне околности у читавој европској процедури.

Истакао је да је Грчка најстабилнији партнер Србије када је реч о Европксој унији.

"Убрзавајући реформе које вршите у својој земљи ви ћете се приближити Европској Унији и верујем да 2024. године може да се оствари значајан напредак", оценио је Мицотакис.

Мицотакис је додао да је са председником Вучићем разговарао и о другим питањима која се тичу међународне безбедности, о Блиском истоку, као и да о Украјини имају заједничке ставове и воде се међународним правом. 

"Желим да наш разговор ојача нашу стратешку сарадњу и да направимо један велики корак на заједничком путу", закључио је Мицотакис.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк