Вести

ВУЧИЋ: СРБИЈА НЕЋЕ ПРИЗНАТИ НЕЗАВИСНО ТЗВ. КОСОВО

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је после низа састанака са европским званичницима у Бриселу, да је Србија у складу са својом политиком јасно рекла да жели да се примене сви споразуми који су потписани, од Основног споразума из 2013. године до споразума који су касније постигнути у Бриселу и Охриду.

"Увек смо само једну ствар истицали, која је увек понављана, а то је да Србија не може да прихвати чланство Косова у УН нити независност Косова и на тим позицијама смо рекли да смо спремни да испуњавамо све оно што је договорено", рекао је председник Вучић.

Рекао је да смо изразили уверење да је папир који смо примили 21. октобра добра основа за наставак рада у будућности.

"Једино смо имали и опет рекли резерву око чланства Косова у УН и независности Косова. Понашали смо се потпуно одговорно и озбиљно", рекао је председник Вучић.

Ми смо потпуно спремни за формирање ЗСО и у складу са предлозима које смо добили, додао је председник Вучић.

"Међутим, чини ми се да је свима данас јасно, без обзира на све трикове попут оних које пуштају власти из Приштине у својим медијима "да је Вучић одбио да потпише", а суштина није у било каквим потписима, већ је питање спровођења онога што је некада потписано или договорено", навео је председник Вучић.

Нагласио је да у сваком случају ми желимо мир у целом региону.

"И наставићемо да се понашамо одговорно и уверен сам да ћемо морати да постигнемо напредак или ће у Европи свима бити потпуно јасно ко кочи напредак", нагласио је председник Вучић.

 

 Србија поносна што чува међународно право

Председник Вучић изјавио је да Србија може да се поноси тиме што, као једна мала земља, чува међународно право, Повељу УН и Резолуцију 1244 као темељ свог опстанка и њих види као темељ решавања проблема у будућности.

Након састанка са европским званичницима у Бриселу, на питање да ли постоји светло на крају тунела после 10 година преговора и разговора, председник Вучић је рекао да су се ти разговори водили много дуже, чак и да су и неки споразуми прихватани и потписивани.

Истакао је да је веома тешко на истом нивоу водити разговоре са онима који су давно одлучили да признају независно Косово.

"Када се год позовете на међународно јавно право, а чини се да је срж међународног права Повеља УН, резолуције које су донеле УН, као што и данас можете да видите када је реч о Палестини и Јерусалиму, сви се позивају на одређене резолуције УН, али када је у питању Србија, онда што је могуће даље сви се склоне од Повеље УН и резолуције УН, онда ћемо наћи неке друге принципе", поручио  је председник Вучић.

 

Нико није поменуо никакве санкције

Председник Вучић изјавио је да у Бриселу није било разговора о санкцијама Србији.

"Нико није поменуо никакве санкције према Србији, чујем да су их ови други помињали", рекао је председник Вучић на питање новинара како реагују представници међународне заједнице када износи ставове и да ли је током разговора са европским званичницима у Бриселу било говора о неким санкцијама.

Нагласио је да када се о томе говори да треба направити велику разлику.

"Када је неко одговоран и озбиљан, он зна да не може да доноси одлуке у име САД и ЕУ, какву ће политику да воде. Никада нисте од мене чули да сам рекао како би требало да се уводе санкције против некога из Приштине или Сарајева или било где другде. Никада то нисам урадио у животу, прво што сам пристојан човек, друго што знам шта је мој посао а шта је њихов", рекао је председник Вучић.

Како разлог зашто то никада није урадио, навео је и то што се, како каже, када се доносе одлуке о санкцијама улази у лошу атмосферу из које не можете лако да изађете.

"Треће, не само да сам говорио већ сам инсистирао на ставовима Србије. Нисам неко ко каже - ја сам велики јунак, не. Много тишим тоном и много мирније говорим пред вама него што заступам ставове Србије тамо где је то потребно. У томе је разлика између озбиљних лидера, државника и политичара и оних који имају забаву за јавност", рекао је председник Вучић.

"Мени забава за јавност није потребна", рекао је председник Вучић.

 

Папир од 21. октобра о ЗСО, спремни да радимо на њему

Председник Вучић рекао је да се папир који је 21. октобра у Београд донела тзв. велика петорка односи на формирање ЗСО и оценио је да је он солидна основа за наставак разговора као и да је Београд спреман да ради на њему и да се одмах иде у примену.

Председник Вучић је после разговора са европским званичницима у Бриселу рекао да Београд не може да прихвати независност тзв. Косова и чланство у УН.

"Папир се односи искључиво на формирање Заједнице српских општина. Ја не могу да говорим о детаљима јер није договорено да говорим о детаљима. Видите, веома смо се коректно држали и нигде није процурио ни један детаљ, нити било шта из папира јер је такав договор", рекао је председник Вучић одговарајући на питање да ли се папир од 21. октобра односи на ЗСО.

Председник Вучић је истакао и да се код нас не дешава да процури нешто ако је тако договорено за одређене папире.

"Онда то буде објављено у Албанијан посту или тако негде, јасно вам је ко је то објављивао", рекао је председник Вучић и нагласио да Београд мора да буде поуздан, озбиљан и одговоран партнер.

"Ми смо за тај папир рекли да је солидна основа, веома добра основа, и да смо спремни да радимо и да одмах идемо у примену. Уз ову једну важну ствар о којој сам говорио и о којој сам данас и у свом усменом излагању упознао представнике три најмоћније, европске земље - Француске, Немачке и Италије. То је онај исти услов, чланство Косова у Уједињеним нацијама, независност Косова, интегритет Косова итд.", нагласио је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да је Београд зна које су његове обавезе и шта је све остало да се примени, а раније је договорено.

"Знамо ми шта је остало из споразума још из 2011. године. Дакле од печата до таблица, врло смо близу договора око енергетике. Сутра у Електросеверу имају састанак са КЕДС-ом, ако се не варам, у Скопљу. Хоћу да вам кажем да ми радимо по том питању и да се трудимо, да се понашамо на изузетно одговоран начин", рекао је председник Вучић.

 

КФОР и НАТО не могу да подржавају формирање војске Косова

Није проблем да КФОР и НАТО прошире свој мандат и повећају број својих припадника, то је у складу са Резолуцијом 1244, али не могу да подржавају стварање војске тзв. Косова јер то није у складу са поменутом резолуцијом, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је одговарајући на питање новинара да прокоментарише изјаву америчког амбасадора на Косову Џефрија Ховенијера да "САД подржавају десетогодишњу трансформацију Косовских безбедносних снага у војску"  рекао да ту изјаву није видео у целини већ кратко оно што му је показао директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић као наслов те да би било неозбиљно да то коментарише.

"Само ви морате да имате у виду једну важну ствар, када се НАТО и КФОР позивају на норме Кумановског споразума и норме Резолуције 1244 јер цео мандат КФОР-а је заснован на тој резолуцији и они се са правом позивају на то, а ми у складу са тим подржавамо деловање КФОР-а и НАТО и очекујемо да они прошире свој мандат и повећају број својих припадника и никакав проблем са тим немамо. Оно што јесте проблем је када мимо тог мандата кажете ми ћемо сада да подржавамо стварање војске Косова или како год да то називате, јер то немате право да радите у складу са Резолуцијом 1244", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да када им постави то питање добије одговор да су они признали Косово као независну државу и да по њима они имају право да подрже стварање војске.

"Онда је наш одговор и ја сам то рекао пре неколико дана "петорки" у Београду - није проблем, али онда немојте да се позивате на међународно право. Онда нам кажите тим горе по међународно право, не секирамо се много, ми смо много јаки и силни, можемо све те чињенице су на нашој страни, али не чињенице које произилазе из било каквих јавно - правних норми пошто то ништа није у складу са нормама међународног права", рекао је председник Вучић. 

 

Никада нећу потписати присуство Косова у УН

Председник Вучић рекао је да је увек спреман да потпише све што је потребно да се испуни, када је реч о решавању ситуације на КиМ, али никада присуство Косова у УН и питање које се тиче независности Косова, територијалног интегритета Косова. 

На конференцији за медије након састанка са високим лидерима у Бриселу, новинар је председника Вучића питао да ли је тачно да је рекао да није имао проблема да потпише понуђени споразум, али да жели да тзв. Косово прво испуни оно што је већ потписано, а председник Вучић је одговорио да то није суштина и да није проблем да ли ће нешто да потпише.  

"Нисам рекао да нисам имао проблема, али то није суштина. Ја сам спреман да потпишем шта год хоћете, од свега онога што је нама потребно да испунимо, сем ових ствари које сам говорио - присуство Косова у УН и питање независности Косова, територијалног интегритета Косова, то не, све остало - да", рекао је председник Вучић. 

Председник Вучић је нагласио да је ово поновио много пута, и да ништа није новост. 

"Ово није ништа ново, ништа није од данас, јуче или пре два месеца. Исто сам ово рекао и пре годину, и пре месец дана, пре осам месеци и пре три месеца и пре неколико дана. Суштина је у томе, не морају они. Било је да прво они испуне потписано, и сада немамо проблем ни са тиме да се испуњава паралелно. Али ја знам да они неће то да испуне", рекао је председник Вучић. 

Председник Вучић је указао на то да треба погледати како новинари из Србије чекају да ли ће да каже једно или друго, а да треба погледати новинаре из Приштине.

"Они ће сви да вам скоче за врат, да вам објасне како они не морају, и није потребно да испуне оно што су потписали. Не оно што су прихватили или рекли, већ оно што су потписали, и извините мораћете то да испуните", рекао је председник Вучић. 

На питање новинара која је будућност дијалога Београда и Приштине ако премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти као предуслов поставља санкције Србији, председник Вучић је одговорио да су у питању игре са циљем да се кривица пребаци на другу страну. 

"Све су ово биле нечије игре, не би ли покушао да пребаци кривицу на другу страну, и све време смо само кроз то морали да пролазимо. Ја мислим да је данас и лидерима, а и саветницима који су дошли у касним поподневним сатима ситуација неупоредиво јаснија него што је била", рекао је председник Вучић. 

 

Јасно смо рекли да Србија не може да прихвати независност Косова

Председник Вучић изјавио је вечерас, после низа састанка са европским званичницима у Бриселу, да је Србија у складу са својом политиком јасно рекла да жели да се примене сви споразуми који су потписани, од Основног споразума из 2013. до споразума који су касније постигнути у Бриселу и Охриду, као и да Србија не може да прихвати независност Косова.

"Увек смо само једну ствар истицали, која је увек понављана, а то је да Србија не може да прихвати чланство Косова у УН нити независност Косова и на тим позицијама смо рекли да смо спремни да испуњавамо све оно што је договорено", рекао је председник Вучић новинарима.

"Једино смо имали једну резерву и опет је рекли, око чланства Косова у УН и независности Косова. Понашали смо се потпуно одговорно и озбиљно", рекао је председник Вучић.

Ми смо потпуно спремни за формирање ЗСО и у складу са предлозима које смо добили, додао је председник Вучић.

"Међутим, чини ми се да је свима данас јасно, без обзира на све трикове попут оних које пуштају власти из Приштине у својим медијима 'да је Вучић одбио да потпише', а суштина није у било каквим потписима, већ је питање спровођења онога што је некада потписано или договорено", навео је председник Вучић.

Нагласио је да у сваком случају ми желимо мир у целом региону.

"И наставићемо да се понашамо одговорно и уверен сам да ћемо морати да постигнемо напредак или ће у Европи свима бити потпуно јасно ко кочи напредак", нагласио је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је данас имао састанке са немачким канцеларом Олафом Шолцом, француским председником Емануелом Макроном, председницом Владе Италије Ђорђом Мелони, председником Европског савета Шарлом Мишелом, Жозепом Борељом, шефом Европске уније за спољну политику и безбедност, као и специјалним изаслаником за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком. 

"У тим разговорима говорили смо наравно о свим кључним темама, од деескалације до примене споразума који су или потписани или договорени у прошлости", рекао је председник Вучић. 

Председник Вучић је објаснио да се папир који је 21. октобра у Београд донела тзв. велика петорка односи на формирање ЗСО и оценио да је он солидна основа за наставак разговора, као и да је Београд спреман да ради на њему и да се одмах иде у примену. 

"Ми смо за тај папир рекли да је солидна основа, веома добра основа, и да смо спремни да радимо и да одмах идемо у примену. Уз ову једну важну ствар о којој сам говорио и о којој сам данас и у свом усменом излагању упознао представнике три најмоћније, европске земље - Француске, Немачке и Италије. То је онај исти услов, чланство Косова у Уједињеним нацијама, независност Косова, територијални интегритет Косова итд", нагласио је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао и да не може да говори о детаљима шта садржи тај документ, јер је такав договор.

 

Председник Вучић је прецизирао и да се у тексту документа велике петорке не тражи директно признање независности тзв. Косова од стране Београда, већ да је главна тема у њему формирање ЗСО.

"Тема је Заједница српских општина. А потпуно је јасно ко не жели да формира ЗСО и испуни оно што је основни споразум потписан још пре више од 10 година", рекао је председник Вучић. 

На питање новинара како наставити преговоре када премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти тражи санкције против Србије, председник Вучић је одговорио да су то све биле нечије игре не би ли пребацили одговорност на другу страну. 

"Све време смо само кроз то морали да пролазимо. Ја мислим да је данас и лидерима, а и саветницима који су дошли у касним поподневним сатима ситуација неупоредиво јаснија него што је била раније", рекао је председник Вучић на питање да ли су мере против Србије биле тема разговора и како даље разговарати са Приштином када они траже искључиво увођење мера против Србије.

Председник Вучић је истакао да Београд зна које су његове обавезе и шта је све остало да се примени, а раније је договорено.

"Знамо ми шта је остало из споразума још из 2011. године. Дакле од печата до таблица, врло смо близу договора око енергетике", навео је председник Вучић. 

Председник Вучић је изјавио и да у Бриселу није било разговора о санкцијама Србији.

"Нико није поменуо никакве санкције према Србији, чујем да су их ови други помињали", рекао је на питање новинара како реагују представници међународне заједнице када износи ставове и да ли је током разговора са европским званичницима у Бриселу било говора о неким санкцијама.

Нагласио је да када се о томе говори, да треба направити велику разлику.

"Када је неко одговоран и озбиљан, он зна да не може да доноси одлуке у име САД и ЕУ, какву ће политику да воде. Никада нисте од мене чули да сам рекао како би требало да се уводе санкције против некога из Приштине или Сарајева или било где другде", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да се на данашњим састанцима у Бриселу није постављало питање да ли ће се нешто потписати или не, већ да ли ће бити испуњено оно што је договорено у претходних 10 година. 

"Није било питање да ли ћемо нешто потписати или не, јер смо то питање већ прошли у Охриду и пре Охрида. И оно што смо већ потписали је Бриселски споразум 2013. године. И то су потписале обе стране, као и трећа страна, представници ЕУ, који су били наши медијатори. То је нешто што је потписано и требало је да буде испуњено, а није било испуњено у претходних 10, скоро 11 година", нагласио је председник Вучић, одговарајући на питања страних новинара да ли је одбио да потпише предлог о формирању ЗСО.

Председник Вучић је додао да је од самог почетка говорио да су он и Србија спремни да се све испуни осим ствари које би водиле до "де факто" или "де јуре" независности Косова, статуса чланице УН или територијалног интегритета Косова.

Председник Вучић је рекао да реч не би требало да буде о потписивању, већ о имплементацији.

"Није реч о потписивању, већ о имплементацији, о заустављању етничког чишћења Срба са севера Косова и Метохије, јер 13 одсто Срба је већ напустило север Космета", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да је Србија спремна за наставак разговора.

"Ми смо врло спремни да наставимо дискусију, да наставимо разговоре, да одржавамо стабилност и мир. И потрудићемо се да покажемо целом свету ко се понаша озбиљно и одговорно и ко заслужује поверење међународне заједнице", закључио је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао и да није проблем да КФОР и НАТО прошире свој мандат и повећају број својих припадника, али да не могу да подржавају стварање тзв. војске Косова, јер то није у складу са Резолуцијом 1244.

Председник Вучић је одговарајући на питање новинара да прокоментарише изјаву америчког амбасадора на Косову Џефрија Ховенијера да "САД подржавају десетогодишњу трансформацију Косовских безбедносних снага у војску"  рекао да ту изјаву није видео у целини и да би било неозбиљно да то коментарише. 

"Када се НАТО и КФОР позивају на норме Кумановског споразума и норме Резолуције 1244  они се с правом позивају на то. Ми у складу са тим подржавамо деловање КФОР-а и НАТО и очекујемо да они прошире свој мандат и повећају број својих припадника и никакав проблем са тим немамо. Оно што јесте проблем је када, мимо тог мандата, кажете - ми ћемо сада да подржавамо стварање војске Косова или како год да то називате, јер то немате право да радите у складу са Резолуцијом 1244", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да када им постави то питање добије одговор да су они признали Косово као независну државу и да по њима они имају право да подрже стварање војске, али је истакао да у том случају не могу да се позивају на међународно право. 

Председник Вучић је поручио да је увек спреман да потпише све што је потребно да се испуни, када је реч о решавању ситуације на КиМ, али никада присуство Косова у УН и питање које се тиче независности Косова и територијалног интегритета Косова. 

 

Извор: Танјуг/РТС1