Вести

ВУЧИЋ: СРЕТЕЊЕ ЈЕ НАЈВАЖНИЈИ ДАТУМ У ВЕРСКОМ И ИСТОРИЈСКОМ КАЛЕНДАРУ СРБИЈЕ

Председник Републике Србије Александар Вучић поручио је, на церемонији доделе одликовања заслужним појединцима и институцијама поводом Дана државности Србије, да данас обележавамо два најважнија догађаја у оснивању српске државе и да су управо људи оно што их спаја, а без чијег жара и жртве ништа не би било могуће.

"Данас, 40 дана после Божића, ми славимо Сретење, најважнији датум у верском, политичком, културном и историјском календару Србије. За нас је Сретење црвено слово. Много тога смо започели, направили, завршили на Сретење. Најгласнија и најјаснија порука још из Марићевића јаруге била је да се глоба давати не може, нити трпети зулум и неправда. И борба против зулума и неправде", истакао је председник Вучић у обраћању на свечаности у Председништву Србије.

Председник Вучић је рекао да обележавамо два најважнија догађаја у оснивању модерне српске државе, први је ослободилачка револуција, а други је организација и уређење државе.

"При том су један и други тесно повезани, зависе један од другог, условљавају се међусобно. Али ћу данас, пре него што вам уручим признања, да укажем на ону по мени најважнију везу међу њима. Та веза су људи, они који су имали снаге да оба велика посла изнесу, па и по цену сопствене жртве. Они чији су снови били толико велики, да су морали бити остварени", рекао је председник Вучић.

Истакао је да Србија данас није ништа друго него одсјај оне ватре која је у њима горела.

"Наставак природан и велик, оних чежњи које су они имали. Историја је ту веома јасна. Све ми можемо да замислимо, све да до танчина испланирамо, израчунамо, али без људи, без тог жара који само у њима може да постоји, без њихове спремности, снаге, вере, ни један посао не може да буде не само завршен, него ни започет на прави начин", нагласио је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да Карађорђе Петровић и устаници који су се на Сретење 1804. године окупили у Марићевића јарузи нису само заслужни "вечни очеви ове државе и ове нације, него и најбољи пример огромне вере и моћи".

"Први српски устанак и Сретењски устав резултати су дуготрајних историјских процеса, током којих је у силне несреће, раслојавања и расељавања један народ успео да преживи и да сачува и развије дух из којег се рађа најбољи људски револуционарни материјал", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да је вековима раније Србија била земља без људи и да је део народа отишао ка мору и Млетачкој републици, а део у две велике сеобе прешао две велике реке и допао под власт и заштиту аустроугарских царева.

"Они који су остали изборили су се око онога што им је преостало, патријархалне заједнице око своје вере и око предања о некада славној Немањићкој држави. У 18. веку Срби у ком год царству да живе, живе на граници као војници и они који служе војним потребама. То је подразумевало и неку врсту аутономије и различите повластице, али је то проузроковало и сасвим ново повезивање из којег је настала свест о томе да нисмо тек тако нестали као народ, него да нас има на разним странама", нагласио је председник Вучић.

Председник Вучић је нагласио да је револуционарне промене и слободу извојевао храбри српски сељак и да се то не сме заборавити.

"И Карађорђе, човека из сиромашне породице, који је сам израстао, учио, војевао, постао газда и кренуо да сања, да сања српску државу за све нас, никада није заборавио одакле потиче", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да устанак није избио преко ноћи, већ га је Карађорђе припремао годинама раније.

"Између првог и другог састанка у Орашцу, он је пешице, корак по корак, обишао буквално читаву тадашњу Србију. Ушао у свако село, сваку кућу, разговарао са сваким домаћином, чуо њихове жеље, питао шта је потребно. Радован Самарџић, који је о томе писао, каже како је пре устанака Карађорђе знао три основне потребе код Срба. Да се знају морални ред и односи међу људима, да се чува наслеђено и прима ново после проверавања, да се одлуке не доносе својевољно, него увек договорно, јер и други имају памети", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да је на тој матрици Карађорђе повео борбу за слободу и кренуо да ствара државу, прве организације, уставне акте, оквире државе, уређења.

"Без тог човека, без његовог сна, његове вере и воље не би било ни нас данас. Баш као што нас не би било без још једне велике личности, невелике растом, која је Карађорђев сан наставила. Милош Обреновић познат нам је, углавном кроз мане о којима смо слушали и не знајући много о свему. Њему, попут Карађорђа, замера се прекост, самодржавље, прича се о томе како су били опаки и опасни, а заборавља се колико је велики део тога што су носили био наметнут самим временом, околностима, историјом које су живели и стварали", рекао је председник Вучић.

 

За Србију је пут слободе, јер не робујемо никоме

Председник Вучић изјавио је да је за Србију увек добро да одабере пут слободе, јер Срби не воле да робују било коме.

Говорећи на почетку церемоније уручивања одликовања заслужним појединцима и институцијама у Председништву Републике Србије, председник Вучић је рекао да неки из Европе покушавају да нашем народу кажу да им Вучић није добар председник, да председница владе не ваља, па ни црква да нам није добра.

"Јер ми много боље од вас знамо шта је потребно Србији и много је више волимо од оних које ви Срби бирате да вас предводе. И када то све чујете, када то све слушате, питате се јесу ли ти људи научили неку лекцију и пре 220 година и пре готово 190 година, јесу ли ишта научили? Јесу ли дошли до сазнања да Србин не воли да робује? Да Србин више од свега воли своју слободу? И да Србин неће да служи никоме до свог рода, до својих грађана?", поручио је председник Вучић.

Како је рекао председник Вучић, дошли смо и до тога да нам за нашу земљу кажу, па не гледајте у прошлост, гледајте у будућност, није то сасвим ваша земља.

"Сва признања ћете добити, свилу, кадифу, злато, сребро, бићете најпоштенији, најбољи на свету. Само нам коначно једанпут реците да ваша земља није ваша земља. Ми ћемо вас не тапшати по рамену, већ показати целом свету како сте добри, паметни, умни, загледани у будућност. А дрзнете ли се да се држите истих оних правила на које се свакодневно позивамо? Тај повратак у прошлост вам нећемо дозволити", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је нагласио да су они који су подигли српске устанке правили државу у сенци три велике царевине: Турске, Аустро Угарске и Русије.

"У Карађорђево време и Француска имала је велики утицај, од којих је свака Србију видела само као губернију која је требала да служи искључиво њиховим интересима. Морали су да задовоље и туђе, али и потребе сопственог народа, оног који је вековима формиран у мржњи и отпору према свакој власти, па и оној која је била његова. Народ који је радије ратовао него плаћао порез и био отпоран на сваку врсту организовања осим оног у својој кући. И све то тешко да би неко други могао и да издржи и да реши осим тог лукавог, неписменог, свињарског трговца Милоша Обреновића", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да је Милош Обреновић на сваки могући начин градио Србију и њену аутономију најпре, а затим и самосталну државу.

Али је и додао да се Срби нису увек добро одужили онима који су градили државу.

"Оне који су нам створили стајаћу војску, оне који су нам градили железницу називали смо највећим издајницима. Оне који су нам спасили Хиландар и вратили га из бугарских у наше српске руке, убили смо сладострасно и рекли како је то највеће, најхрабрије дело које су Срби могли да начине. О једном другом, у 20. веку, мучки убијеном Александру никада нисмо умели лепу реч да изговоримо. Ни улицу му нисмо дали", поручио је председник Вучић. 

Председник Вучић додао је да у Београду имамо улицу атентатора на краља Александра, али не и краља Александра.

Председник Вучић је нагласио да није важно што је Сретењски устав трајао тек неколико недеља и био укинут због притиска великих сила, јер је он поставио темеље, а да је све после тога само надградња на коју и дан данас ми само додајемо.

"Зато, поштовани лауреати, када добијете ово признање, важно је да знате и ви и сви други, да се оно додељује људима који настављају тај важан посао, посао великих. И додељује се за сваки корак, попут оног Карађорђевог који је направио за Србију", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је замолио будуће лауреате да наставе да ходају истим корацима имајући на на уму да су најважнији принципи постављени вековима раније, да су их знали и Карађорђе, и Милош Обреновић.

"Морамо да пазимо на односе са људима, да чувамо старо, уз прихватање новог, да развијамо земљу, да економски напредујемо, да чувамо мир, али да не дамо ни своју војску, ни своје небо, ни своју земљу. И да никада никоме не дозволимо да нам узме нашу црвено плаво белу тробојку, јер она је симбол свих наших победа, она је симбол наше слободе", закључио је председник Вучић.

 

Србија нема намеру никога да напада

Председник Вучић поручио је да ће Србија наставити да води своју политику и да ће чувати своје односе са Европом, али да неће да гази своје односе ни са Русијом, ни Кином, нити било ким другим, као и да Србија нема намеру никога да напада.

"Данас се из једне суседне државе чуло да уколико неко нападне Косово, а не знам ко би нападао Косово и како то изгледа, Албанија то неће да дозволи и биће на тој страни. Да сам било шта слично изговорио, а после такве језиве изјаве могли сте само да чујете гласно ћутање, толико гласно да је непријатно то ћутање, да нико реч није изговорио на такве изјаве", рекао је председник Вучић на церемонији доделе одликовања заслужним појединцима и институцијама поводом Дана државности.

Замислите да је то неко од нас рекао, запитао је председник Вучић.

"Чули бисте не само грмљавину, псовки, увреда, најпрљавије кампање од свуда, из целог света, већ Бог зна у неком тренутку по потреби и грмљавину топова, авиона, само да се такви, већ добро и увелико проказани Срби једном заувек ућуткају", навео је председник Вучић.

Председник Вучић нагласио је да што се нас тиче ми немамо потребу да нападамо било кога.

"И нећемо да нападамо било кога. Нама је потребна Европа, не увек њено лицемерје и дволичност, већ нам је потребна, не можемо без ње. Али исто тако, кад нас терају да можемо и без неких који нам нису узимали земљу, ми ћемо рећи ми смо Срби, имамо и срце и душу", поручио је председник Вучић.

"Па ћемо ипак да водимо своју политику, чуваћемо и своје односе са Европом, али нећемо да газимо своје односе ни са Русијом, ни са Кином, нити било ким другим, са ким нам ви заповедате да то чинимо", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић замолио је све лауреате одликовања да, како је рекао, наставе да ходају.

"Имајте на уму да су најважнији принципи постављени вековима раније, да су их знали и Карађорђе и Милош Обреновић. Да морамо да пазимо на односе са људима, да чувамо старо, уз прихватање новог, да развијамо земљу, да економски напредујемо, да договарају све, да чувамо мир, али да не дамо ни своју војску, ни своје небо, ни своју земљу. И да никада никоме не дозволимо да нам узме нашу црвено плаво белу тробојку, јер она је симбол свих наших победа, она је симбол наше слободе. Нека живи Србија", закључио је председник Вучић.

 

Извор: Танјуг/РТС1